24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

AJUTOR PENTRU AUTISTI – Camera Deputatilor a dat in unanimitate vot final pe legea ce le va oferi servicii stomatologice gratuite persoanelor cu tulburari din spectrul autist. Proiectul, initiat printre altii de parlamentarii PSD Gabriela Firea, Laura Vicol si Danut Cristescu, a fost trimis la promulgare. Firea: „Un copil cu autism necesita terapii si tratamente extrem de costisitoare pentru parinti”. Vicol: „Votul favorabil e o declaratie morala despre valorile noastre ca societate” (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

24 November 2023 10:09
Vizualizari: 1975

Camera Deputatilor a votat in unanimitate miercuri, 22 noiembrie 2023, un proiect de lege care le va oferi servicii stomatologice gratuite persoanelor cu tulburari din spectrul autist (TSA).Proiectul – initiat de catre senatorii PSD Gabriela Firea si Danut Cristescu, si deputata PSD Laura Vicol (foto de la dreapta la stanga) – a primit 264 de voturi „pentru”, niciunul „impotriva” si nicio abtinere. In 7 noiembrie, trecuse de Senat cu 79 de optiuni favorabile, niciuna nefavorabila si zero abtineri. Acum, bineinteles, presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa promulge legea.


Iata textul proiectului pentru modificarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist:
Prezentam postarea de pe Facebook scrisa miercuri de Laura Vicol:


Camera Deputatilor a adoptat cu o majoritate covarsitoare proiectul de lege privind oferirea tratamentelor stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburari din spectrul autist.

Am militat pentru aceasta schimbare fiind constienta de complexitatea si dificultatile cu care se confrunta acesti copii si parintii lor in fiecare zi. Ei merita acces la servicii medicale stomatologice adecvate, asa cum au atatia alti copii din aceasta tara.

Acest proiect nu doar corecteaza o nedreptate evidenta, ci reprezinta o expresie a responsabilitatii fata de cei care au nevoie de sprijinul nostru. Este o oportunitate de a reduce inegalitatile si de a oferi un viitor mai echitabil pentru copiii speciali din Romania.

Votul favorabil al Camerei Deputatilor pentru acest proiect reprezinta nu doar o decizie politica, ci o declaratie morala despre valorile noastre ca societate si despre angajamentul nostru pentru o viata mai buna si mai echitabila pentru toti cetatenii nostri.

Le multumesc tuturor colegilor pentru sprijinul acordat.

Astazi, am facut un pas important catre un viitor mai bun pentru acesti copii speciali si pentru familiile lor.

#credindreptate”.


Redam mesajul publicat pe Facebook de Gabriela Firea joi, 23 noiembrie 2023:


Promisiune devenita realitate! Copiii cu tulburari din spectrul autist vor beneficia de tratamente stomatologice gratuite! Proiectul a fost votat in timp record in Senat si Camera, iar cei aproape 14.000 de copii diagnosticati cu o astfel de afectiune si familiile lor primesc un sprijin din partea statului.

Proiectul pe care l-am initiat alaturi de colegii mei senatori si deputati a fost votat cu majoritate de voturi in Camera Deputatilor, dupa ce in urma cu doar doua saptamani a fost adoptat in Senatul Romaniei.

Un copil cu autism necesita terapii si tratamente extrem de costisitoare pentru parinti. Orice ajutor din partea statului este binevenit, iar tratamentele stomatologice trebuie sa fie gratuite si pentru acesti copii. Prin acest proiect, pe care l-am initiat alaturi de colegii mei din Senat si Camera Deputatilor, completam Legea nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist.

Nu este „o pomana” sau o „cheltuiala inutila”, cum vor spune unii, ci un proiect extrem de util pentru familiile care au copii cu aceasta dizabilitate si care reusesc cu greu sa primeasca astfel de servicii medicale. In plus, acest sprijin ajuta la prevenirea aparitiei unor boli care le-ar putea afecta si mai mult sanatatea.

Am sustinut mereu ca acesti copii si adulti trebuie ajutati. In mandatul de primar general al Capitalei, am propus si consilierii generali PSD au votat un ajutor de 1.000 de lei pentru fiecare copil cu handicap si de 500 de lei pentru fiecare adult cu dizabilitati. Ma bucur ca zeci de mii de familii primesc astfel un sprijin extrem de important si au putut achita tratamente si terapii necesare sanatatii. De asemenea, am initiat si aplicat proiectul care prevedea gratuitate pentru aparatele mobile si fixe necesare copiilor, precum si tratamente gratuite in cabinetele stomatologice de pe langa scoli, licee si facultati, dotate si echipate ultra-modern.

Felicitari pentru munca depusa colegilor mei din Partidul Social Democrat – deputata Laura Vicol, senatorul Claudiu Muresan si senatorul Ionel Cristescu”.


* Cititi aici expunerea de motive a proiectului legislativ

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva