10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALEGERILE PENTRU NOUL CSM SE DECID LA ICCJ – Seful Parchetului Tribunalului Salaj, Sorin Flonta, si cel al Parchetului Judecatoriei Corabia, Sorin Lia, au formulat la ICCJ recurs impotriva refuzului CSM de organizare a turului II la parchete la alegerile pentru viitorul Consiliu. Dosarele au fost deja repartizate. Judecatorii Gratiela Milu si Mihai Ghica au atacat la ICCJ hotararea CSM de organizare a turului II la nivel de curti de apel si tribunale

Scris de: Valentin BUSUIOC – George TARATA | pdf | print

25 July 2022 16:59
Vizualizari: 4757

Deznodamantul in cazul alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii se va decide la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ne referim la scandalul iscat in jurul deciziilor CSM privind organizarea celui de-al doilea tur la nivel de curti de apel si tribunale, precum si la nivel de parchete de tribunale si parchete de judecatorii. Cele doua hotarari ale Plenului CSM (total opuse, desi fondul solutionat era acelasi) au fost atacate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.Astfel, procurorii Sorin Emil Flonta (foto stanga) – seful Parchetului Tribunalului Salaj – si Sorin Marian Lia (foto dreapta) – prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Corabia – au formulat recurs la ICCJ impotriva hotararii Plenului CSM nr. 113 din 19 iulie 2022 privind respingerea contestatiilor pe care le-au depus la alegerile pentru noul Consiliu. In acele contestatii, cei doi procurori solicitau organizarea unui tur secund de scrutin, pe motiv ca cei declarati castigatori la alegerile din 22 iunie 2022 nu ar fi obtinut o majoritate de 50 plus 1 din voturi. Este vorba despre procurorul Cladiu Sandu (ocupantul celui de-al doilea loc destinat parchetelor de tribunale in CSM), respectiv procuroarea Catalina Sintion (ocupanta locului alocat parchetelor de judecatorii in CSM) (click aici pentru a citi).

Astfel, recursul formulat de procurorul Sorin Flonta a primit termen la ICCJ pentru miercuri, 27 iulie 2022, fiind constituit dosarul nr. 1637/1/2022 (vezi facsimil 1). Conform informatiilor oferite de ICCJ, cauza va fi solutionata de un complet format din judecatorii Beatrice Ioana Nestor, Cristina Petronela Valeanu si Valentin Mitea de la Sectia I civila a instantei supreme.


In ceea ce priveste recursul formulat de procurorul Sorin Lia, a fost constituit dosarul nr. 1635/1/2022 (vezi facsimil 2), care va avea primul termen joi, 28 iulie 2022. Cauza a fost repartizata unui complet format din judecatoarele Livia Denisa, Mari Ilie si Cristina Trutescu.Milu si Ghica, nemultumiti in sens invers


Pe de alta parte, judecatorii Ramona Gratiela Milu de la Curtea de Apel Brasov si Mihai Stefan Ghica de la Tribunalul Cluj (membri in colegiile de conducere ale instantelor la care lucreaza) au depus la Inalta Curte contestatii de sens opus celor inaintate de catre procurorii Flonta si Lia. Mai exact, Milu si Ghica au atacat la ICCJ aceeasi Hotarare nr. 113/2022, prin care Plenul CSM a admis contestatiile judecatorilor Adrian Gluga si Narcis Erculescu (presedintele Curtii de Apel Craiova, respectiv cel al Tribunalului Dambovita) si, pe cale de consecinta, a dispus organizarea turului secund la nivel de curti de apel si tribunale.

Actiunea judecatoarei Gratiela Milu va fi judecata de ICCJ in dosarul nr. 1638/1/2022, iar cea a magistratului Mihai Ghica – in cauza nr. 1639/2022 (vezi facsimile 3 si 4). Pana la momentul scrierii acestui articol, niciunuia dintre cele doua dosare nu i-a fost fixat primul termen.


* Cititi aici Hotararea CSM 113/2022, atacata de procurorii Flonta si Lia, si judecatorii Milu si Ghica

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva