16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Algerienii vor ca Romania sa furnizeze, prin specialistii din cadrul ANP, expertiza profesionala. ANP are deja o perceptie pozitiva in randul tarilor arabe, pe proiecte care se deruleaza in Irak si Libia, pentru dezvoltarea sistemelor penitenciare

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

17 February 2012 16:56
Vizualizari: 11040

 

Ambasada Algeriei la Bucuresti a transmis Administratiei Nationale a Penitenciarelor din Romania invitatia de a participa la o intalnire de lucru in perioada 19-23 februarie 2012. La aceasta intalnire, care va avea loc in Algeria, scopul principal il constituie demararea unei colaborari intre sistemele penitenciare ale celor doua tari, si identificarea unor domenii specifice in care Romania sa furnizeze expertiza profesionala. Invitatia Algeriei vine ca urmare a perceptiei pozitive pe care o are sistemul penitenciar romanesc in spatiul arab, prin proiectele derulate in cadrul misiunii EUJUST LEX sub egida Consiliului Europei. Fondurile pentru astfel de proiecte sunt asigurate de organismele europene.


La conferinta de presa care a avut loc, in 17.02.2012, la sediul ANP, directorul institutiei, chestor Ioan Bala (foto) a declarat ca proiectele respective derulate pe anumite tari arabe au fost castigate de Romania ”pe un aparent handicap, intrucat se stia ca Romania a avut unul dintre cele mai inchistate, mai dure, mai agresive sisteme si a reusit sa treaca la democratie prin schimbarile legislative in acest domeniu, reglementari si practici care au devenit acum modele”.

ANP ajuta, la aceasta ora, si Iordania sa-si modernizeze legislatia in domeniu pentru ca sistemul penitenciar al acestei tari sa faca mai rapid trecerea de la Departamentul Securitatii Publice la Ministerul Justitiei. De asemenea, Libia a ales ca partener de proiect ANP-ul din Romania, apreciindu-se ca sistemul penitenciar romanesc se ridica la standarde moderne. Proiectul cu Libia se va desfasura pana in martie 2013, actrivitatile fiind dintre cele mai diverse. In mod deosebit, una dintre acestea priveste ajutorul pe care specialistii romani il vor acorda Libiei pentru implementarea sistemului de evidenta a detinutilor, un sistem computerizat de inregistrare a datelor acestora. Grupul tinta il reprezinta personalul cu functii de conducere din cadrul administratiei penitenciare libiene.

Un alt proiect cu desfasurare mai ampla, pana in iunie 2013, este destinat reformarii sistemului penitenciar irakian. Expertii romani din cadrul ANP asigura asistenta Irakului, ocazie cu care reprezentantii irakieni viziteaza penitenciarele din Romania si sunt vizate indeosebi programe educationale pentru cei privati de libertate. Reprezentantii romani au vizitat, la randul lor, un penitenciar din Irak. Directorul general al ANP, Ioan Bala a raspuns, pentru Lumeajustitiei.ro, ca „irakienii au apreciat modul in care s-a realizat trecerea de la dictatura la democratie in sistemul penitenciar romanesc”.

 

Comentarii

# HOMOROCEANU ADRIAN CAMIL date 17 February 2012 17:04 -2

Adauga comentariu Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim! Nume: Email: (nu va fi publicat) Comentariu: * 16.02.2012 | Gladiatorul a scris:

# bravo date 17 February 2012 17:59 -3

chiar foarte bine ca in sfarsit sintem si noi uati drept profesionisti!

# gogu date 19 February 2012 01:36 +3

DAAA! profesionisti. Sa nu exporte si experienta cu Damaschin sau pe cea cu comsioanele.....

# xxx date 19 February 2012 12:03 0

Sa le exportam paduchii si bolile detinutilor nostri... numai arabii ne puteau lua drept exemplu. Eventual sa le modernizam mijloacele de drept executional... sa-i invatam sa taie mana cu laserul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva