16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMATORISMUL DIICOT UCIDE – Incredibil: DIICOT incearca sa dea de cap cazului Caracal cu un procuror care a trecut de la infractiuni marunte direct la combaterea criminalitatii organizate. Cu o vechime de doar 7 ani, procurorul #rezist Adrian Petre Todoran a fost adus in DIICOT in 2017, direct de la Parchetul Judecatoriei Cornetu. Colegul sau de caz, George Patuleanu, a ajuns in DIICOT de la Parchetul Judecatoriei Arad

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 October 2019 16:22
Vizualizari: 17024

Stupefiant: DIICOT incearca sa rezolve incurcatul caz Caracal cu un procuror care pana in urma cu doi ani se ocupa de infractiuni marunte si care a sarit direct de la parchet de judecatorie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pe baza unui simplu interviu. Este vorba despre #rezistentul procuror DIICOT Adrian Petre Todoran (foto), unul dintre cei care instrumenteaza dosarul Caracal. Cu o experienta de procuror de executie de doar 7 ani in care in cea mai mare parte s-a ocupat infractiuni marunte (de genul furturilor sau al spargerilor de locuinte si de masini), Todoran trebuie acum sa faca lumina intr-un caz extrem de complicat, care a tulburat profund opinia publica. O speta in care vedem cum procurorii au produs in principal doar balbe jenante si chiar un abuz revoltator, amendand-o crancen pe mama Luizei Melencu si ducandu-se cu jandarmii peste ea (click aici pentru a citi).


Parcursul profesional al lui Adrian Todoran a inceput in 6 februarie 2012, cand, dupa absolvirea INM si efectuarea stagiaturii, presedintele de atunci, Traian Basescu, a semnat Decretul nr. 256 (pe care il gasiti aici), prin care l-a numit pe Todoran – proaspat absolvent al Institutului National al Magistraturii – in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu. Asadar Petre Todoran are o vechime de circa 7 ani si jumatate in magistratura si nu a lucrat nicio zi la un parchet de pe langa tribunal sau curte de apel.

Proaspatul magistrat avea ambitii mari, astfel ca in octombrie 2017 a sustinut interviul pentru admiterea in Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. La 25 octombrie 2017, prin Hotararea nr. 678, Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil numirea lui Todoran la DIICOT, acesta activand inca la PJ Cornetu (vezi tabelul din Anexa 1, pozitia 13).

Totusi, intre timp, pe 29 martie 2015, procurorul Adrian Petre Todoran fusese declarat admis la concursul de promovare pe loc. Pe cale de consecinta, magistratul isi obtinuse gradul profesional de parchet de pe langa tribunal (vezi Anexa 2, pagina 4, pozitia 13).

In 16 septembrie 2018, deja ajuns la DIICOT, Adrian Todoran si-a obtinut – tot prin concurs – gradul profesional de parchet de pe langa curte de apel (vezi Anexa 3, pagina 10, pozitia 68).

Alt procuror din dosarul Caracal a sarit de la PJ direct la DIICOT

L-am mentionat la inceputul articolului pe procurorul George Patuleanu, numit in iunie 2006 intr-o functie de executie la DIICOT, direct de la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad. Cu toate acestea, Patuleanu are o experienta incomparabil mai mare, activand in magistratura inca din 28 decembrie 1999 si la DIICOT de 13 ani.

Teoria ca teoria, insa practica ne omoara

Aparent, nu este nimic in neregula, intrucat procurorul Todoran a parcurs toti pasii necesari, iar in prezent functioneaza la DIICOT avand gradul de PCA, asa cum prevede legea.

Cu toate acestea, problema se pune la modul general: un procuror care nu a lucrat in viata lui mai departe de parchet de pe langa judecatorie, si care a sarit peste parchet de tribunal si parchet de curte de apel, trebuie acum sa descalceasca itele unui dosar cu ramificatii nebanuite, pe care o tara intreaga sta cu ochii. Un dosar care pana acum nu a produs niciun rezultat spectaculos din partea procurorilor, adevaratele dezvaluiri venind din partea presei, iar nu dinspre cei care sunt platiti gras din banii publici sa faca anchete judiciare.

Todoran a ingrosat randurile magistratilor hashtagisti

Numele lui Adrian Petre Todoran apare pe lista judecatorilor si procurorilor #rezistenti care in octombrie 2017 au semnat celebrul memoriu initiat de Forumul Judecatorilor din Romania, prin care isi exprimau opozitia fata de modificarile aduse de catre Parlament legilor justitiei.

Instanta s-ar putea sa dea cu ghilotina

Pe de alta parte, DIICOT risca sa si-o fure la modul grav in instanta in dosarul Caracal. Mai precis, luam in calcul posibilitatea ca judecatorii sa anuleze rechizitoriul, din cauza ca procurorul Adrian Petre Todoran nu are vechimea de 10 ani necesara functionarii in Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, asa cum prevede art. 79/1 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara:

Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 10 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma interviului organizat de catre comisia constituita in acest scop”.

Ne bazam ipoteza pe faptul ca exista deja jurisprudenta in acest sens. Mai precis, pe 25 martie 2019, in dosarul nr. 450/83/2019, Curtea de Apel Oradea a admis contestatia formulata de catre un inculpat trimis in judecata de DIICOT, cu privire la masura arestarii preventive pe care i-o aplicase Tribunalul Bihor, din cauza ca procurorul de caz de la DIICOT nu avea vechimea necesara de 10 ani in magistratura.

* Gasiti aici Hotararea nr. 678/2017 a Sectiei pentru procurori din CSM

* Gasiti aici tabelul cu nota obtinuta de Todoran la gradul de PT

* Gasiti aici tabelul cu nota obtinuta de Todoran la gradul de PCA

Comentarii

# Procurorul date 2 October 2019 17:30 +7

Niște profesioniști, ce mai !. Pe de altă parte, nu știu de ce ne mirăm când chiar prin lege s-a permis acumularea de grade profesionale la magistrați ”omisso medio” și promovarea la parchetele specializate (sic!) numai pe bază de interviu, fără examen sau concurs. Apoi, cu ocazia modificărilor la legile justiției, Tudorel Toader a încercat să pună ordine în DNA și DIICOT, cu cei care nu aveau vechimea necesară pentru a fi numiți în aceste structuri și să-i trimită acolo unde le era locul, la judecătorie, tribunal sau curte de apel, dar știm ce a urmat și chestiunea nu a mai fost implementată. Așa că, repet, de ce ne mirăm ?

# gelu date 2 October 2019 17:40 +1

Tot nu v-ati prins???Deuncot a primit sarcina de la Joha ca sa inchida rapid cazul scotandu-l pe Dinca singurul vinovat. Si sa puna capacul pe traficul de persoane. De aceea Deuncot este asa de pornit impotriva famililor victimilor si avocatilor apararii deoarece acestia nu vor sa accepte aceasta teorie. Asa se explica amenda de 5.000 de lei data mamai Luizei. Iar trimiterea acasa a jandarmilor s-o salte pe d-na Melencu a fost facuta sa se imflameze opinia publica si Joha sa aiba motiv ca sa-i ceara demisia lui Banila.

# Iacob M. date 2 October 2019 19:22 +1

Sa se uite acesti acesti procurorasi la durerea sfasietoare a mamei Luizei (vorbe de fumoar LUJU). Domnul procuror trebuie sa mearga la munca de jos si sa invete, inainte de a practica la DIICOT, structura centrala. Avocatul se plange de mari nereguli savarsite de procurorul de caz. Parca o face pentru protejarea lui Dinca si a gastii lui. Dispretul inconstient fata de lege datorat unei competente profesionale varza, este strigatoare la cer. Oare de ce doamna Hosu, care are multa experienta nu-l elimina pe acest individ care a adus in pragul isteriei o tara intreaga...si face si o imagine dezastruoasa si conducatorilor DIICOT. Sunt acolo la DIICOT numerosi procurori destoinici, profesionisti si nu agarici.

# Cetateanul date 2 October 2019 20:17 +1

Numirea unor personaje cu (de)pășirea unor trepte profesionale este un scuipat pe obrazul procurorilor și judecătorilor care, unii, învață de le sare capul să treacă în treaptă profesională superioară. PS Și pentru că Pîrligogu porcuror e preaocupat cu CSM și plângeri peanale întreb pentru un prieten ... cine analizează totuși dacă era oportun trecerea lui la PT militaur? Aia nu e de plângere? O fi vorbit cu cineva să îl ajute? Și un sfat ajutător: bre magistrahoațe ... intră și tu ca poporu...pe la PC 1 sau PC3 (știi matale unde) ... nu pe la principal ... că te vede lumea!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva