15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMBASADELE VOR INFRICOSAREA JUDECATORILOR – AMR si AJADO acuza: „Perindarea diversilor functionari ai ambaselor straine pe la Ministerul Justitiei sau CSM, ocazie cu care dau indicatii despre cum sa fie modificate legile justitiei ori sa fie desfiintata SIIJ, este o sfidare nu doar a normelor diplomatice, ci si a ordinii constitutionale, a drepturilor si libertatilor romanilor... Ambasadele doresc in Romania un stat de drept in care judecatorii sa poata fi infricosati”

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 February 2021 09:39
Vizualizari: 6589

Asociatiile profesionale ale magistratilor se revolta impotriva imixtiunii ambasadelor straine in treburile interne ale Romaniei privind sistemul judiciar. Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Andreea Ciuca (foto dreapta), si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului, condusa de judecatoarea Florica Roman (foto stanga), denunta public ipocrizia ambasadelor in legatura cu asa-zisele preocupari pentru independenta justitiei din Romania.


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii sambata seara, 17 februarie 2021, AMR si AJADO acuza ca perindarea diversilor functionari straini pe la Ministerul Justitiei sau CSM, ocazie cu care dau indicatii despre cum sa fie modificate legile justitiei ori sa fie desfiintata SIIJ, reprezinta atat o sfidare a normelor diplomatice, cat si a ordinii constitutionale din Romania, a drepturilor si libertatilor romanilor. Evident, reactia vine dupa intalnirile cu oficiali straini avute de ministrul Justitiei Stelian Ion si sefii CSM Bogdan Mateescu si Florin Deac, intalniri in care s-a discutat despre modificarile la Legile Justitiei si desfiintarea SIIJ. „Din reactiile publice la care ne referim se poate observa ca statul de drept pe care ambasadele straine il doresc in Romania nu este cel in care domneste legea si in care judecatorii, liberi de orice presiune exterioara, apara drepturile si libertatile romanilor, ci un „stat de drept” in care judecatorii sa poata fi infricosati, pusi sub presiune, cercetati penal pentru solutiile pe care le pronunta. Un astfel de stat nu este unul de drept, ci unul de sorginte totalitara, in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt un moft”, avertizeaza AMR si AJADO.

 

Prezentam comunicatul AMR si AJADO:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) denunta public atitudinea ipocrita a ambasadelor straine cu privire la independenta justitiei in Romania

Subscrisele asociatii, sustinem ferm comunicatul Sectiei pentru judecatori, din data de 25 februarie 2021, prin care s-a atras atentia asupra faptului ca „Ministrul justitiei sfideaza cadrul constitutional prin angrenarea reprezentantilor altor state intr-un proces eminamente intern, prezentand distorsionat realitati din domeniul justitiei in unicul scop de a obtine sustinere politica pentru proiectele de modificare a legilor justitiei”.

Perindarea diversilor functionari ai ambaselor straine pe la Ministerul Justitiei sau Consiliul Superior al Magistraturii, ocazie cu care dau indicatii despre cum sa fie modificate legile justitiei ori sa fie desfiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), este o sfidare nu doar a normelor diplomatice, ci si a ordinii constitutionale din Romania, a drepturilor si libertatilor romanilor.

Ani la rand, atat prin declaratii publice, cat si prin rapoartele Mecanismului de Colaborare si Verificare (MCV) - impus Romaniei la data aderarii la Uniunea Europeana, in 2007 -, Comisia Europeana si SUA au solicitat constant ca procurorii de rang inalt sa fie numiti in baza unui „sistem robust si transparent”, cu implicarea majora a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si cu diminuarea rolului politicului in aceste numiri. Acum, insa, prin declaratii facute intr-un interval de cateva zile, ambasada Germaniei si cea a Statelor Unite ale Americii au solicitat desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

In niciuna dintre aceste declaratii nu s-a facut trimitere la recomandarile mai sus relevate, ci s-a preferat sa se ignore realitatea evidenta, si anume ca SIIJ este singura structura de parchet in care clasa politica nu are niciun rol, nici in numirea procurorilor, nici in organizarea si functionarea acesteia. SIIJ este, asadar, singura structura de parchet din Romania in care politicul nu are absolut nicio influenta intrucat este singura structura de parchet cu privire la care a fost transpus in dispozitii legale „sistemul robust si transparent” de numire si revocare a procurorilor, cu directa implicare a Consiliului Superior al Magistraturii, salutata, de altfel, de Comisia de la Venetia. Dar, in pofida acestor evidente, ambasada SUA si ambasada Germaniei sustin desfiintarea SIIJ, fara niciun argument concret, factual, fundamentat.

In timp ce au vorbesc adeseori despre statulul de drept din Romania, si se arata pretins preocupate de rerspectarea acestuia, ambasadele straine vor acum sa se defiinteze singura structura cu privire la care Curtea Constitutionala a statuat, prin Decizia nr. 33/2018, ca infiintarea SIIJ „constituie o garantie legala a principiului independentei justitiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenta judecatorului”, asigurandu-se, pe aceasta cale, „o protectie adecvata a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor”. 

SIIJ a fost infiintata, pe de-o parte, ca urmare abuzurilor comise de procurorii DNA contra judecatorilor si procurorilor, abuzuri constatate si argumentate detaliat prin Hotararea Plenului CSM nr. 225/2019. 

Pe de alta parte, SIIJ a fost infiintata pentru a inlocui Serviciul de combatere a coruptiei din justitie, infiintat printr-un ordin obscur, de fosta sefa a DNA, in ianuarie 2014. Procurorii erau numiti la acest Serviciu dupa bunul plac al fostei sefe DNA, fara nicio procedura transparenta, inclusiv din randul procurorilor cu vechime mica si care functionau la parchetele de pe langa judecatorii, iar acestia, odata numiti la DNA, puteau ancheta judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtile de Apel, precum si procurori de la parchetele de pe langa acestea.

Reaminitim, o data in plus, ca SIIJ este singura structura de parchet in care procurorii sunt numiti exclusiv de CSM, atat in functii de conducere, cat si de executie, intr-o procedura transparenta, procurorii fiind numiti pe o perioada determinata, fiind necesar ca acestia sa aiba vechime de cel putin 18 ani si grad minim de Curte de Apel. Functionarea SIIJ este monitorizata de Plenul CSM, in fata caruia trebuie sa prezinte un raport anual de activitate. 

Din reactiile publice la care ne referim se poate observa ca statul de drept pe care ambasadele straine il doresc in Romania nu este cel in care domneste legea si in care judecatorii, liberi de orice presiune exterioara, apara drepturile si libertatile romanilor, ci un „stat de drept” in care judecatorii sa poata fi infricosati, pusi sub presiune, cercetati penal pentru solutiile pe care le pronunta.

Un astfel de stat nu este unul de drept, ci unul de sorginte totalitara, in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt un „moft”. Experienta tragica a unui stat totalitar impus in Romania dupa al doilea razboi mondial, caracterizat prin folosirea justitiei de catre puterea nelegitima, pentru a-si justifica actiunile abuzive si pentru a-i condamna pe nedrept pe cei care s-au opus totalitarismului, nu poate si nu trebuie sa fie uitata. 

Tinand seama de realitatea afirmata in mod repetat in documentele internationale, potrivit careia o justitie independenta constituie fundamentul statului de drept, subscrisele asociatii, avem datoria de a ne lupta cu toate mijloacele legale pentru apararea acestei independente, astfel cum am facut-o intotdeauna. Demersurile noastre sunt cu totul indreptatite, fiind sustinute de Carta Universala a Judecatorului, adoptata de Asociatia Internationala a Judecatorilor (IAJ-UIM), care in art. 1 statueaza: „Independenta judecatorului este indispensabila pentru o justitie impartiala si conforma legii. Ea este indivizibila. Ea nu este o prerogativa sau un privilegiu acordat in interesul personal al judecatorilor, ci in interesul Statului de drept si al oricarei persoane care solicita si asteapta o justitie impartiala. Toate institutiile si autoritatile, atat cele nationale, cat si cele internationale, trebuie sa respecte, sa protejeze si sa apere aceasta independenta”.

Comentarii

# Gyuse Bogdan date 28 February 2021 10:09 +8

Asta cu "Ambasadele doresc in Romania un stat de drept in care judecatorii sa poata fi infricosati”, este valabila pentru o parte din judecatori. Pentru judecatorii ce nu judeca dupa indicatiile protocolare sau nu agreaza adaugari la lege. Insa sunt foarte multi judecatori ce au "orgasme satrapice" atunci cand vad ca apar komisari din sovietele americane sau kapo din germania ce proslavesc actiunile tortionare de mentinere a coruptiei judiciare. Cam trei sferturi din judecatori au sigur mari probleme daca SIIJ chiar functioneaza. Daca nu intervine vreo gratiere iar SIIJ chiar incepe sa functioneze, mai mult ca sigur ramanem fara judecatori si procurori. Cea mai toxica si corupta asoicatie profesionala este aceasta a magistratilor, dupa ea urmeaza serviciile si politica.

# Lita date 28 February 2021 10:33 +17

Puterea ambasadelor straine (o falsa putere) sta in lasitatea si slugarnicia decidentilor romani. Riposta cuvenita ar fi expulzarea diplomatilor vinovati pentru trafic de influenta, ingerinta in justitie si activitati incompatibile cu statutul diplomatic.

# Ivan Petrovici Orwell date 28 February 2021 11:38 +1

Mey, explicația „priapismului” judiciar al MAJORITĂȚII COVÂRȘITOARE a purtătorilor de robe este mai mult decât banală și stă într-un experiment realizat acum mulți ani de savantul rus Ivan Petrovici Pavlov: reflexul condiționat. De la Orwell avem intabulată moștenirea că juzii, procurorii, securiștii și milițienii sunt asimilați categoriei metaforico-literare a CÂINILOR. Acum, făcând transpunerea acestor câini în experimentul pavlovian, observăm că locul becului aprins sau al clopoțelului este luat de EPIFANIA PORCULUI ( = apariția stăpânului – traducere pentru pitecantropii analfabeți funcțional din MJ, MP, MI și SRI). Acum nu are nici un fel de semnificație științifică faptul că PORCUL orwellian este în fapt „PIG” sau „SCHWEIN”. Cum apare PORKUL, cum cățelușul purtător de robă începe să saliveze abundent, gândindu-se la cine știe ce răsplăți savuroase și apetisante.

# Ivan Petrovici Orwell date 28 February 2021 11:39 +1

Iar disertația poate avansa pe nebănuite tărâmuri lingvistico-semantice. N-avem voie de la Wiesel cetire să spunem cuiva „Schweinehund” că imediat apare condamnarea penală la Legea 107/2006, însă, doar așa ca alint interpretativ , cred că putem inversa vectorul semantic și să spunem SCUMPILOR NOȘTRI MAGISTRAȚI că sunt „Hundeschweine”. :eek: Cu un sens orwellian mai mult decât banal: Câini de Porci. Adică falanga represivă (câinii) a unor potentați oligarhici (porcii).

# Neanae date 28 February 2021 14:18 +8

Domnul Aurescu pe ce ia salariu? Limba in gura o avea? Si tupeu diplomatic ca sa ia lumină de la Cuțus/Iohanus, in sensul ca daca i se atrage atenția ca tre sa plece capul e clar! Daca are sânge in instalație, Bobi Aurescu ori se înfige diplomatic in Ambasade, ori demisionează fiindca nu admite imixtiune. Devine CLAR ca guwernerantii au rămas fără izmene tot vânzându-se, ei si nația. Ce #ahați ... si “ei” si noi! O manifestație in fata ambasadelor? Ce, suntem prosti? “JOS MÂNA DE PE ROMÂNIA! LEGILE SI BOGĂȚIILE EI NU VA APARȚIN” “ IN OGRAZILE VOASTRE NOI NU NE BĂGĂM NASUL, VOI DEJECTAȚI IN ALE NOASTRE - STOP” Hai ca se poate! Tot nu facem Paste, spargem ouăle la Ambasade!!!

# mitica date 28 February 2021 19:02 +1

Sa dea nume.

# VIKY date 1 March 2021 10:16 +7

Atata timp cat poporul nu reactioneaza si se comporta ca o turma de oi dusa spre abator, nu va fi dreptate in Romania. Daca o haita de lupi intra in curtea ta si nu ii deranjezi, ei vor devora tot ce gasesc in cale. Asta se intampla si cu haita nazista din Romania: nu ii deranjati, ei isi vad de traba (implantare nazismului). De ce va mirati?, este logic si pentru cei cu 2 clase, dar se pare ca majoritatea nu au cu ce sa gandeasca, gandesc ei in locul vostru, si se pare ca functioneaza de 30 de ani. Daca VOI, milioanele, nu va salvati, si nu salvati tara, nici D-zeu nu va mai poate salva. Daca voi nu va ajutati, nici D-zeu nu va ajuta. Se pare ca ati ajuns la un nivel atat de redus incat nu intelegeti cel mai elementar lucru: "Copilul care nu plange, nu primeste mancare". Cand veti ajunge sa intelegeti, vor fi schimbari in favoarea voastra, daca nu, vorba lui Brancusi:„când am plecat, v-am lăsat săraci și proști. Acum, vă găsesc și mai săraci și mai proști”.

# Ion date 1 March 2021 10:50 +2

Va indemn la prudenta si rabdare prin aceasta intrebare: Daca respectivii "vizitatori" o fac pentru informare, la gandul ca o asemenea idee ar putea fi implementata si la ei? Si-i simt... parfumul paralizant pentru... exemplara lor democtatie (vezi alagerile recente din patria "celei mai fericite democratii")? Apoi, ar trebui avut in considerare, bunaoara, cum ar putea , in continuare, ca un magistrat roman, la el acasa, sa... "mangaie" cu vreo pedeapsa vreo prea-fericita firma de pe la noi a respectivelor state ?

# florian date 1 March 2021 20:49 +2

Batrana curva EUROPA isi face de cap, cu largul concurs al lui Uncle Jak.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva