15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMBASADORUL BOLSEVIC – Judecatorii il ingenuncheaza pe Hans Klemm: „Afirmatiile dumneavoastra sunt primejdioase pentru democratia romanesca... Este de neinteles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite face apel la 'justitia populara', o forma de justitie specifica regimurilor totalitare, cu radacini in gandirea de drept sovietica... Declaratiile pe care le-ati facut aduc grava atingere imaginii justitiei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 October 2016 14:19
Vizualizari: 18297

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm (foto dreapta), pune in pericol democratia din Romania. Acuzatia, una extrem de grava, vine din partea judecatorilor din Romania. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj, si Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt, i-au transmis, luni 31 octombrie 2016, o scrisoare deschisa ambasadorului Hans Klemm. Este de fapt o reactie la declaratiile pe care oficialul american le-a facut recent, atunci cand a dezvaluit ca o „aplauda” pe sefa DNA Laura Kovesi (foto stanga), sustinand in acelasi timp ca poporul roman trebuie sa decida cum sa se comporte procurorii si judecatorii.

In scrisoarea deschisa, UNJR si AMR acuza ca afirmatiile lui Hans Klemm aduc grava atingere imaginii justitiei, avand impact negativ asupra democratiei din Romania. De altfel, judecatorii arata ca afirmatiile ambasadorului american sunt periculoase pentru democratia din Romania. Totodata, UNJR si AMR subliniaza ca „justitia populara” pe care o propune Hans Klemm este specifica regimurilor totalitare, avand radacini in gandirea sovietica.


Iata scrisoarea UNJR si AMR catre ambasadorul SUA Hans Klemm:

Excelentei Sale Domnului Hans Klemm

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti

Stimate Domnule Ambasador Klemm,

Va scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declaratiile pe care le-ati facut pe data de 26 octombrie, in cadrul interviului pentru site-ul www.news.ro, aduc grava atingere imaginii justitiei si necesita, fata de impactul negativ al acelor declaratii asupra bunei functionari a democratiei din Romania, un raspuns public din partea judecatorilor.

Astfel, la intrebarea – legitima in contextul actual – privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticoruptie, ati afirmat ca 'acest lucru trebuie sa il decida poporul roman, cum ar trebui sa se comporte procurorii si judecatorii pentru a-si face treaba. Eu vreau sa subliniez doar succesul extraordinar al Romaniei in acest domeniu'.

Este de neinteles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, tara care este luata ca reper pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale, face apel la 'justitia populara', o forma de justitie straina de statul de drept si specifica regimurilor totalitare, cu radacini in gandirea de drept sovietica.

Pe pagina Ambasadei ati postat fotografii de la vizita recenta pe care ati facut-o la fosta inchisoare comunista de la Sighet. 'Dreptatea poporului in slujba poporului' a fost sloganul ce a stat la baza 'democratizarii justitiei' dupa 1948, pe care cu siguranta l-ati vazut afisat in incinta fostei inchisori. Toti acei oameni care au fost inchisi si torturati acolo, au fost condamnati tot in numele 'poporului', ba inca in aplauzele sale, pentru ca asa le spunea masina de propaganda comunista ca e bine.

Ati afirmat in interviu ca 'aplaudati puternic' ceea ce considerati ca fiind un 'record de succes' actual al luptei anticoruptie, aratand insa ca va sunt indiferente mijloacele folosite in aceasta lupta.

Afirmatiile dumneavoastra, cum a fost cea cu 'aplauzele', sunt primejdioase pentru democratia romanesca, deoarece intaresc mentalitate extrem de periculoasa ca scopul scuza mijloacele. In justitie mijloacele pot perveti scopul.

Va reamintim ca Romania este o tara aflata la 27 de ani departare de comunism, o tara in care mentalitatea represiva a institutiilor de forta, implementata initial de consilieri sovietici apoi de educatori romani formati si educati de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul ca Romania a declarat ca a trecut de la dictatura la democratie.

Schimbarea acestei mentalitati, fundamentata pe faptul ca statul este superior persoanei, necesita timp si o continua reevaluare sincera pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot imbunatati.

Profesionalizarea si intarirea reala a tuturor institutiilor democratice se face prin respectarea stricta a statului de drept, a separatiei puterilor in stat si a drepturilor si libertatilor fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea coruptiei.

Daca dumneavoastra, din pozitia de reprezentant al Statelor Unite in Romania, doar 'aplaudati', dar nu scoateti in evidenta excesele ori erorile acolo unde acestea exista si sunt vizibile, nu doar ca nu ajutati justitia si lupta anticoruptie, dar le vulnerabilizati atat pe ele, cat si credibilitatea Statelor Unite in fata romanilor.

Cultul personalitatii si 'aplauzele' insotite de lipsa criticii si a unei evaluari profesioniste care sa scoata in evidenta succesele si sa puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat si orice institutie a acestuia. Aceste lucruri pot foarte usor discredita o actiune vitala pentru sanatatea societatii romanesti, cum e lupta impotriva coruptiei, pe palierul purtat de justitie.

Justitia nu e nici campanie de publicitate si nici subiect de propaganda electorala. Administratia justitiei intr-un stat democratic este un proces ce se desfasoara cu rigurozitate si strict in limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor procedurale (due process) tocmai pentru a pastra un just echilibru intre interesul public si demnitatea, drepturile si libertatile fiecarei persoane. Orice derapaj trebuie punctat si corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizand obiectiv si critic aceasta activitate.

Este important sa intelegeti acest lucru si sa-l afirmati public, daca doriti in Romania un stat de drept viabil, intemeiat pe o justitie cu adevarat independenta, care respecta si apara drepturile si libertatile propriilor cetateni.

Exact aceste principii stau si la baza Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite.

Parteneriatul respectiv, asa cum ati reafirmat intr-o declaratie comuna recenta romano-americana, 'se fundamenteaza pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piata libera, respectarea drepturilor omului si relatiile inter-umane'.

Si pentru ca ati vorbit in interviul dumneavoastra despre importanta Romaniei in NATO, va amintim ca toate documentele publice ale summit-ului NATO de la Varsovia din acest an au reintarit faptul ca 'NATO este o alianta de valori, incluzand libertatea inviduala, drepturile omului, democratia si statul de drept'.

'Aceste valori comune sunt esentiale pentru ceea ce este NATO și ceea ce face. In plus, includerea acestor valori in toate domeniile activitatii noastre va face NATO mai puternic', s-a mai adaugat in comunicatul dat de NATO pe data de 9 iulie si impartasit de toti sefii de state si guverne care au participat la summit.

'We stand together, and act together, to ensure the defence of our territory and populations, and of our common values. United by our enduring transatlantic bond, and our commitment to democracy, individual liberty, human rights and the rule of law', a fost mesajul transmis dupa summit-ul NATO de la Varsovia si in acest mesaj ne regasim si noi.

In contextul in care vedem in jurul Romaniei tari, chiar partenere ale Statelor Unite, care se indeparteaza de la valorile democratiei, suntem determinati sa nu acceptam in Romania nici un rabat de la statul de drept si nici o indepartare de la valorile fundamentale ale acestuia amintite mai sus. Incalcarea acestor valori va face Romania mai slaba, ceea ce vulnerabilizeaza si NATO.

Ne ingrijoreaza, de aceea, faptul ca nu amintiti aceste valori in luarile dumneavoastra de pozitie publice. Ati fost tacut si cand Curtea Constitutionala a fost atacata public, cand avocatii au cerut respectarea confidentialitatii client-avocat, cand judecatorii au solicitat lamurirea interferentei serviciilor secrete in 'campul tactic' al justitiei, dupa cum nu ati aratat nici o preocupare fata de problemele justitiei, adunate in documentul intitulat 'Memorandum privind justitia', document votat de aproape 80% dintre adunarile generale ale judecatorilor.

Va solicitam, in consecinta, ca atunci cand vorbiti despre chestiuni ce tin de justitie sa aveti in vedere situatia de ansamblu, atat cu partile pozitive cat si cu cele unde mai e loc de imbunatatiri sau sunt necesare corectii. Ca reprezentant al tarii care a ajuns sa fie prospera si puternica pentru ca a pus omul in centru, cu drepturile si libertatile sale, aveti o expertiza enorma pe care o puteti impartasi cetatenilor romani. Lupta impotriva coruptiei trebuie sustinuta, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori incalcarile drepturilor procesuale care pot duce in timp la discreditarea acestei lupte.

Apreciem sustinerea Statelor Unite pentru reforma justitiei din Romania si va stam la dispozitie cu orice informatii doriti despre starea reala a justitiei si problemele cu care aceasta sa confrunta.

Cu stima,

Judecator Dana Girbovan

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Judecator Gabriela Baltag

Asociatia Magistratilor din Romania

*Cititi aici declaratiile lui Hans Klemm care au provocat reactia judecatorilor

Comentarii

# Dragos date 31 October 2016 14:33 +51

Bravo, « chapeau » cum ar zice francezul. Ma inclin in fata acetor doua doamne care, din pacate, sunt singurele care au luat o pozitie deschisa – publica vis-a-vis de retorica inadmisibila a unui ambasador, indiferent pe cine reprezinta el.

# Pif date 31 October 2016 15:56 +25

Inaintea celor 2 a fost o alta judecatoare care a comentat prima. http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/judecatoarea-axinte-face-praf-oda-lui-klemm-pentru-kovesi-lacramioara-axinte-de-la-tribunalul-botosani-domnul-ambasador-ori-este-intr-o-grava-eroare-ori-dezinformeaza-cu-buna-stiinta-in-romania-ca-de-altfel-si-in-sua-un-procuror-nu-poate-trimite-pe-nimeni

# DODI date 31 October 2016 14:34 +36

În lipsa unei poziții normale, firești, de la reprezentantul țării în afacerile externe (cum se pretinde ... de la Cotroceni) trebuie ca oamenii de bun simț să ia atitudine față de derapajele acestei nulități care se crede Dumnezeu pe pământ. Problema este că dacă și acest individ pricepe ca și ciolanis rolul lui în ambasadă atunci slabe sunt speranțele să învețe ceva din acet demers. Asta cu atât mai mult cu cât cei care ar fi trebuit să o facă iau poziția ghiocelului sau, mai rău, pe cea de preș.

# GRIGORE Mitica date 31 October 2016 15:25 +33

este inadmisibil modul de comportare a ambasadorilor americani acreditati in tara noastra....se vede de la o posta ca,ne considera o colonie ,iar noi suntem niste paria...inca nu am uitat ca SUA,a sters pe jos cu votul nostru de la demiterea celui mai mare mafiot ajuns presedinte (alias javra de la Cotroceni)....Americanilor sa le fie rusine cind isi trimit asemenea reprezentanti in alte tari !

# Vladimârrr...!!! date 31 October 2016 15:40 +24

"EXCELENTEI SALE..." si "STIMATE DOMNULE..." sunt moduri de adresare pur diplomatice. Dar, atata timp cat INDIVIDUL hans klemm incalca cele mai elementare cutume diplomatice, mai potrivit era  ca aceste doua doamne magistrat sa i se fi adresat de pe functiile ce cu onoare le indeplinesc, cu "BĂI GAGIULE".

# bogdan date 31 October 2016 16:05 +11

Acestia sunt noii comunisti: neo-progresistii-luxemburghezo-bruxelezi-sorosisti.

# MariaC date 31 October 2016 16:22 +15

Cand dai controlul societatii umane pe mana securistilor "infratiti" apar si astfel de diplomati care devin simpli functionari controlati, in defavoarea activitatilor de diplomatie reala de care ar trebui sa se ocupe in fapt. Probabil ca se incearca inducerea, subliminala, a ideii ca, indiferent ca suntem sub sfera de influenta a rusilor sau americanilor, amestecul in treburile interne e ceva mai mult decat onorabil, inducerea fricii si abuzului nu doar apanajul bolsevicilor ci si al marii democratii iar ciordeala devine politica comuna fiind acoperita chiar de institutiile care ar trebui sa previna asta... O pupam si-n dunga pe Kovesi pentru a ne acoperi acoperitii, marii ciordaci organizati in fonduri financiare, offshor-uri si investitori straini pentru care, ce sa vezi, sunt daramate pana la rupere afaceri cu capital romanesc, societati cu capital de stat, branduri si fundatii romanesti (acum e la rand Ana Aslan).

# istudor date 31 October 2016 16:32 +14

Babuini ne considera ,BABUINI ne trimit.

# pelin date 31 October 2016 17:26 +18

In orice tara democratica din LUME,s-ar fi utilizat oficial invitatia de a parasi de indata tara,persoane de talia si comportamentul pe care de care a dat dovada acest dubios ambasador SUA pe nume HANS KLEMM,care fatis si-a incalcat prerogativele diplomatice,lezand interesele democratice a tarii noastre.(sa ne amintim de comportamentul acestuia cu ocazia unei vizite in judetele Harghita si Covasna,in urma cu cca 2 luni)Cu cercitudine se impune a fi "salutat"folosind cuvintele non grata!In fapt nu stiu ce interese are acest individ primejdios!!!!!

# Lagardere date 1 November 2016 08:29 +5

Acest domn stie prea bine ce face, gest cu gest. Gesturile unui ambasador au semnificatii deosebite si trebuie citite ca atare. Adica: daca se scarpina la...pardon, spate, in timp ce vorbeste despre Congo, asta inseamna nu ca ar avea viermisori ci ca situatia de acolo il impresioneaza fix in dos. Daca ia pozitia de drepti cand vorbeste despre armata amaericana, asta inseamna respect si onor. Asadar, daca merge in acel tinut cu vajnice si vesnice tendinte separatiste si se pozeaza cu steagul separatistilor, el da un mesaj. Si acest mesaj nu este " uitati-va diseara pe Cartoon Network ca se da Popeye marinarul " ci " curaj, baieti, e momentul sa va miscati ca noi va sustinem"... Ceva de genul Serbia- Kosovo?

# Marin ŢULUŞ, Olt date 31 October 2016 22:11 -11

Faceti pe acest om bolşevic pentru  că ascundeti de fapt o realitate indubitabilă: în justiţie  au existat indivizi periculoşi care au subminat  democraţia şi statul de drept!Nimeni nu a luat nicio măsură atunci când hotărâri judecătoreşti neştiinţifice pronunţate cu invocarea independenţei magistratului au  încălcat drepturile şi libertăţile Omului(cu exceptia unor cazuri rare instrumentate de  DNA)Vorbiţi  cu nonşalanţă despre  calitatea de avocat dar uitaţi că această profesie  este  confiscată de grupuri de interese iar cei  din grupul condus de Bota au fost anihilaţi/condamnaţi încălcând principiile şi valorile democraţiei,statului de drept, piaţa liberă, cum spuneţi demagogic.De ce nu  vă revoltă această realitate? Pentru că nu sunteţi ceea ce vă declaraţi!.Faceţi atâta gălăgie pentru întărirea clanurilor  de interese în opinia mea şi nu pentru ca noi cetăţenii  să fim respectaţi şi să beneficiem de serviciile unei puteri jud.imparţiale şi competente. Va deranjează  acţiunile d

# Marin ŢULUŞ, Olt date 31 October 2016 22:19 0

Vă deranjează  acţiunile de verificare a magistratului?Acesta nu este un mod bolşevic ci un mod  democratic?Credem că nu se mai poate face justiţie în acest mod!Nu puteţi privi  justiţia  ca pe un SRL iar  pe cetăţeanul  român ca  pe un sclav  supus oricărei măsuri abuzive şi fără nciiun remediu juridic în ţara lui, fără ca  cineva  să-i facă dreptate.va dau exemplu oamenii care  nu şi-au recuperat averile, oamenii  condamnaţi  pe nedrept, avocaţii lui Bota condamnaţi pe nedrept, etc. etc. Nu vă este  conştiinţa  încărcată  cu aceste  crime care seamănă  cu cele  din perioada  bolşevică  în timp ce clanurile   din instituţiile  statului  sunt mai tari ca cele  ale interlopilor?Degeaba reclamă po******ţia  că nimeni nu ia nici o măsură!Deşteaptă/te  române!

# carianopol date 1 November 2016 04:38 +5

Trebuie cerut ca ticalosul sa fie expulzat!

# nea caisa date 1 November 2016 05:19 +4

Judecatorii care l-au condamnat pe Nastase in dosarul Trofeul Calutatii (fara probe directe ) n-au stiut-o pe asta , ca justitia po******ra e nashpa, si au motivat : “Coruptia clasei politice din Romania, personificata cel putin la nivelul anului 2004 de inculpatul Nastase Adrian, reprezinta un fenomen care nu mai poate fi tolerat de catre societatea romaneasca” . Ei exista , sunt aflatori in Romania , persoane fizice .

# Edelweiss date 1 November 2016 06:21 +11

Capuchehaia born in USA. Trecând peste conținutul oricărei luări de poziție a acestui... bașcan, detei iute căutare după Constituția României - stat SUVERAN, să văz care este forma de organizare statală, dacă nu cumva este pașalâc și dacă nu cumva în afara președintelui, parlamentului, guvernului, mai există o formă bizară de autoritate scoborâtă pe filieră medievală: CAPUCHEHAIA. Cum n-am găsit așa ceva în legea fundamentală, opinez că ar trebui să se găsească în țara asta un omuleț cu suficient sangve în biluțe care, la următorul amestec al capuchehaiei ÎN TREBURILE INTERNE ALE UNUI STAT SUVERAN, să-i dea acestuia, în maximum 24 de ore de la slobozenia gurii, un binemeritat „heraus” sub forma unei anateme denumite „persona non grata”. Părerea mea!

# santinela date 1 November 2016 08:45 +11

Pe americani ii doare drept in cot de Romania.Au trimis aici ca si ambasadori numai TEMBELI sau "afaceristi" de joasa speta . Si noi ce facem ? Acceptam fiindca neavind coloana vertebrala preferam sa lingem clantele ambasadei,vezi rusinea justitiei romanesti Livia Stanciu,Kovessi etc !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva