24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMBASADORUL STATULUI PARALEL – Mark Gitenstein, fostul trimis al SUA in Romania, a manifestat un interes de milioane in Fondul Proprietatea, beneficiind de sprijinul fostului presedinte Traian Basescu si al fostului premier Emil Boc. Instantele s-au predat. Dovada suprema: o telegrama de la Bucuresti la Trezoreria SUA: „Angajamentul personal, la cererea ambasadorului, atat a presedintelui Basescu, cat si a primului-ministru Boc a rezolvat in cele din urma problema litigioasa”

Scris de: L.J. | pdf | print

24 August 2021 17:14
Vizualizari: 9375

Retragerea lui Mark Gitenstein din functia de ambasador al SUA la Bucuresti, in 2012, a fost vazuta de multi ca o victorie, mai ales pe fondul opiniilor exprimate de acesta si a vaditelor imixtiuni in treburile interne ale Statului roman, nepermise credem noi, cu privire la functionarea Justitiei din Romania. Numai ca, odata plecat de la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bucuresti, Gitenstein a iesit "aranjat" si cu Fondul Proprietatea. Nu o spunem noi, o demonstreaza publicatia Avertisment.net detinuta de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, printr-un document de importanta majora prezentat de fostul senator Valer Marian. 


 

Este vorba despre o telegrama care releva ca, pe cand detinea functia de ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein (foto alaturi de Traian Basescu) a beneficiat de sprijinul fostului presedinte Traian Basescu si al fostului premier Emil Boc pentru atribuirea contractului de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton Investments, grup britanic care face parte dintr-o organizatie globala de administrare a investitiilor, cu sediul in San Mateo, California: „Angajamentul personal, la cererea ambasadorului, atat a presedintelui Basescu, cat si a primului-ministru Boc a rezolvat in cele din urma problema litigioasa”.


Pe langa sprijinul politic la cel mai inalt nivel de care Gitenstein a beneficiatconform telegramei transmise de ambasada Statelor Unite de la Bucuresti Secretarului de Stat si Secretarului Departamentului Trezoreriei SUA in data de 25 februarie 2010, care a fost facuta publica de organizatia WikiLeaks (vezi facsimil)potrivit Avertisment.net, pentru obtinerea solutiilor favorabile in instanta, fostul ambasador al SUA la Bucuresti s-ar fi bazat si pe legaturile pe care anumiti magistrati implicati le aveau cu serviciile secrete aflate in subordinea presedintelui Traian Basescu.Practic, din functia de ambasador al SUA la Bucuresti, Gitenstein a reusit sa puna mana pe Fondul Proprietatea, devenind membru al Comitetului Reprezentantilor de la Fondul Proprietatea, "in fapt un sef suprem al acestui fond", vreme de peste 8 ani (chiar si in prezent), noteaza publicatia, perioada in care a detinut si functia de presedinte al Fundatiei Biden. Ca un facut, Gitenstein a fost numit, in urma cu mai putin de o luna, de catre presedintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden in functia de ambasador al SUA la Uniunea Europeana.

 

"Dupa ce a aranjat, profitand de calitatea sa de ambasador, ca Manchester Securities Corp. sa devina actionar semnificativ, iar Franklin Templeton Investment Ltd. sa devina administrator unic, Mark Gitenstein a cules cireasa de pe tort, intrand personal in conducerea (boardul) Fondului Proprietatea in aprilie 2013, la cateva luni dupa incetarea mandatului de ambasador si la cateva zile dupa promovarea protejatei sale Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA.

Gitenstein a devenit atunci membru al Comitetului Reprezentantilor de la Fondul Proprietatea, in fapt un sef suprem al acestui fond, pentru un mandat de 3 ani si cu o indemnizatie consistenta (la inceput a fost de 20.000 lei/luna). In 2016 si in 2019, fostul ambasador american a repreluat sinecura de la Fondul Proprietatea, obtinand noi mandate de cate 3 ani in Comitetul Reprezentantilor si cumuland astfel peste 8 ani in boardul fondului.

In perioada in care s-a aflat la timona Fondului Proprietatea, nici DNA sau alt organ judiciar, nici serviciile secrete sau autoritatile de control financiar n-au catadicsit sa faca verificari la acest fond, in pofida informatiilor si indiciilor privind devalizarile substantiale produse.

In perioada 2016-2019, Gitenstein a detinut si functia de presedinte al Fundatiei Biden, inca o dovada a legaturii sale apropiate cu actualul presedinte al Statelor Unite", se precizeaza in articolul publicat pe site-ul avertisment.net.

 

Redam in continuare un scurt pasaj din articolul publicat in avertisment.net, cu precizarea ca intregul material poate fi citit pe site-ul publicatiei, care poate fi accesat AICI:


"Cum a influentat un ambasador american justitia romana

Recent am obtinut o dovada clara privind implicarea ambasadorului Mark Gitenstein in solutionarea litigiilor judiciare privind Fondul Proprietatea, desi in timpul mandatului sau a facut parada cu apararea statului de drept si a independentei justitiei din Romania. Este vorba de o telegrama transmisa de ambasada Statelor Unite de la Bucuresti Secretarului de Stat si Secretarului Departamentului Trezoreriei SUA in data de 25 februarie 2010, care a fost facuta publica de organizatia WikiLeaks.

Din aceasta telegrama rezulta ca ambasadorul american Gitenstein a intervenit pe langa presedintele Traian Basescu si pe langa primul- ministru Emil Boc pentru a determina respingerea cererilor de chemare in judecata formulate de un actionar al Fondului Proprietatea (avocata Ioana Sfaraiala), care a solicitat anularea unor hotarari considerate nelegale ale Adunarii Generale a Actionarilor Fondului Proprietatea, prin care Franklin Templeton Investment Management Ltd. a devenit administrator unic al acestui fond valoros. In aceasta telegrama este consemnat textual: „Angajamentul personal, la cererea ambasadorului, atat a presedintelui Basescu, cat si a primului-ministru Boc a rezolvat in cele din urma problema litigioasa”.

Aceasta interventie s-a produs dupa ce, prin hotararile pronuntate de Tribunalul Bucuresti si de Curtea de Apel Bucuresti in dosarele 47039/3/2010 si 7548/3/2011, in care actionarul Ioana Sfaraiala a avut calitatea de reclamant, au fost anulate mai multe hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor prin care au fost inlocuiti in conducerea Fondului Proprietatea reprezentantii numiti de Ministerul Finantelor cu un administrator unic privat si strain, Franklin Templeton Investment Ltd.

Toate aceste manopere au fost realizate dupa ce actionar semnificativ al Fondului Proprietatea s-a declarat Manchester Securities Corp., la care era actionar Eliot Asociates LLC, un fond de investitii in care ambasadorul Gitenstein avea interese, fara a exista o explicatie pentru modul in care Manchester Securities Corp. a devenit actionar semnificativ, in conditiile in care Fondul Proprietatea fusese pana in acel moment o societate inchisa, iar tranzactiile facute cu actiunile acesteia erau sanctionate cu nulitatea absoluta, sanctiune care nu s-a aplicat niciodata deoarece nicio autoritate a statului roman nu s-a sesizat.

In urma interventiilor ambasadorului Gitenstein (reprezentat de aceeasi societate de avocatura ca si Fondul Proprietatea) si a promisiunii presedintelui Basescu (reprezentat tot de aceeasi societate de avocatura) de rezolvare a situatiei litigioase la nivelul instantelor de judecata, prin sentinta civila nr. 9514/2012, pronuntata in dosarul nr. 3295/3/2012, care a fost confirmata ulterior de Curtea de Apel Bucuresti, cererea de anulare formulata de actionarul Ioana Sfaraiala a fost respinsa ca lipsita de interes, cu motivarea hilara ca nu detinea un numar suficient de actiuni. Aceasta solutie a fost repetata apoi, cu o motivare identica, de Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti in toate litigiile intentate de acelasi actionar, care a fost obligat la cheltuiei judiciare exorbitante in scopul intimidarii sale si al executarii silite a actiunilor pe care le detinea la Fondul Proprietatea".

 

*Cititi aici integral telegrama transmisa din Romania in SUA

Comentarii

# Pintea date 24 August 2021 17:52 +434

Lucrurile sunt foarte limpezi. Acesti americani sunt mafioti in toata regula. Ei actioneaza exact ca MAFIA! Se infiltreaza in in companii profitabile, de obicei de stat. Nu vedeti ca se vorbeste in telegrama despre ”bijuteria coroanei”, cu referire la companiile din energie si autoritatea aeroportului? Nu vedeti ca o data cu instaurarea regimului Biden, tripleta Udrea-Basescu-Boc, incepe sa scoata banii furati? Cu ce bani se construieste resortul Transilvania de langa Cluj? Lumea incepe sa cam uite guvernarea Basescu, dar de atunci circulau zvonuri ca acesta ar avea cam 2 miliarde euro in conturile administrate de Udrea prin Dubai si alte tari. Biden, care atunci facea vizite dese in RO, probabil ca pleca cu valizele cu bani. Nu mai există nici un fel de indoiala ca suntem slugile americanilor. Intrebarea este, ce facem? De ce ii lăsăm?

# Acest nesimtit cu patofii rupti date 24 August 2021 18:47 +224

a obtinut clementa si astfel si Petrov e inca in viata sinu i s-au retras drepturile , el fiiind securist ! Da am dovezi ; dosarul e public ! Nu va mai luati dupa ameriloci caci ati vazut de ce sunt in stare in Afganistan ... Nu se pot coordona pe ei darmite sa ne apere pe noi daca vin, de exemplu, rusii : suntem morti si ingropati ! Ei nu vor shita nici un gest , cum au facut-o si-n razboiul din Moldova cu Transnistria ... Ei sunt datornicii Planetei (aproape 30.000 de miliarde) de fapt si ne vand fiare vechi : https://usdebtclock.org/

# imun/teanu date 24 August 2021 18:52 +203

Doua JEGURI /vorba aia, "ptiu!, ce carte-am tras!" (nu noi am tras-o, ci, cum s-a tinut sa vedem, bagarii la cap, ca cum tovarasul Stalin zicea ca "cine numara" si cum si americanii la fel. Dar ma intorc la Tariceanu. Pai!, bine ma!, "chevaliere", pe mereu Rozinante, tu ai facut "Fondul" ca sa ne despagubesti proprietatile furate de comunisti si iar furate dupa "rivulutie" de cardasi de partide si Secu, si, cand colo, din el s-a ghiftuit Ghite'nPiatra astazi si maine?! Ca daca tot "americani", sanchi, tot cum (nu poci sa spui) zicea americanu' ala caruia nevasta-i nascuse doi gemeni, unul alb, altul negru. Deci nu doar doua jeguri.

# Cata date 25 August 2021 10:42 +38

din ordinul lui gittenstein si-a aflat sfirsitul deputatul PSD, Ion Stan, fost sef al comisiei de control al sri, prin unealta ponta si apoi pritr-o inscenare a DNA. sistemul este de asa natura construit ca elimina, indiferent de persoana, pe oricine i se opune. basescu a marsat, e fericit si neprihanit. la insitinctele pe care le are, basescu a inteles ca nu are vocatie de erou. a ramas ceea ce a fost la baza: consumator de alcools i asa i s-a hranit iluzia. de aici vin tragediile tarii. din complicitatea decidentilor cu stapinii care scapa firmituri din gura si cu care, acesti calici autohtoni, se hranesc. gittenstein este prizonierul cosmarului sigurantei si atunci acumuleaza si acumuleaza si tot asa. frica nevindecata construieste tragedii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva