AMENDAMENTE IMPOTRIVA DICTATURII – Senatul a modificat radical proiectul Guvernului privind starea de alerta. Amendamentele aduse de senatorii Serban Nicolae si Robert Cazanciuc interzic o durata de peste 60 de zile a starii de alerta, impun instituirea starii de alerta prin HG aprobata de Parlament, permit deschiderea teraselor si asigura protectia angajatilor in relatia cu angajatorii. Camera Deputatilor da votul final (Documente)
Chiar daca regimul Iohannis-Orban si-ar fi dorit ca prin instituirea starii de alerta sa continue dictatura la care s-a dedat prin decretele starii de urgenta, Senatul Romaniei a spus „stop”, impunandu-i Guvernului o serie de reguli menite sa asigure respectarea drepturilor omului.
Marti, 12 mai 2020, plenul Senatului a votat – cu 111 optiuni „pentru”, 8 „impotriva” si 15 abtineri – proiectul Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Chiar daca in titlu apare doar pandemia curenta, camera superioara a Parlamentului a adoptat o serie de amendamente menite sa faca legea aplicabila in cazul oricarei epidemii, pandemii si epizootii.
Cele mai importante dintre amendamentele formulate in comisii si votate in plen ii au ca autori pe senatorii PSD Robert Cazanciuc (foto stanga) si Serban Nicolae (foto dreapta). Contributii importante au avut, de asemenea, senatorii Daniel Zamfir (PSD) si Adrian Tutuianu (Pro Romania).
In primul rand, Senatul a impus ca starea de alerta sa fie instituita doar prin hotarare de Guvern initiata de ministrul Afacerilor Interne si care, daca are in vedere intregul teritoriu al Romaniei, incepe sa-si produca efectele numai daca este aprobata de catre Parlament. Starea de alerta se instituie pe 30 de zile si poate fi prelungita o singura data, tot cu maximum 30 de zile.
Angajari fara concurs, doar in stare de alerta
In ceea ce priveste industria HoReCa – unul dintre sectoarele economice cel mai greu lovite de criza –, Senatul a hotarat ca pot fi redeschise terasele, cu conditia respectarii masurilor de protectie sanitara. De asemenea, se redeschid cabinetele stomatologice, curatatoriile de haine, centrele de ingrijire personala sau magazinele de optica medicala.
De asemenea, Ministerul Sanatatii si unitatile din subordine si coordonare pot face angajari fara concurs, dar aceste numiri inceteaza la sfarsitul starii de alerta.
Noua forma a proiectului de lege stipuleaza ca oamenii nu pot fi obligati automat la purtarea mastilor de protectie, odata cu instaurarea starii de alerta, ci numai daca acest lucru este prevazut intr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii si Afacerilor Interne.
Totodata, in privinta institutiilor publice implicate in combaterea pandemiei de COVID-19, Senatul le impune angajatorilor sa obtina acordul angajatilor in caz ca vor sa-i detaseze. Forma propusa de Guvern permitea detasarea unilaterala, fara acordul angajatilor. In general (indiferent de sector, deci inclusiv in mediul privat), angajatorul are nevoie de acordul angajatului in privinta telemuncii, a modificarii locului de munca sau a fisei postului. De protectie beneficiaza – conform amendamentelor votate de Senat – si persoanele care ocupa functii publice elective (alese). Ele nu pot fi suspendate nici chiar pentru neindeplinirea grava a atributiilor pe durata starii de alerta. De asemenea, pot fi angajate in functii publice, fara concurs, persoane care nu sunt functionari publici, daca respectivele atributii trebuie indeplinite pe durata starii de alerta. Contractele lor iau sfarsit la incheierea starii de alerta.
Nu in ultimul rand, noua forma a proiectului muta rolul decizional de la Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) catre nivelul ministerial, CNSSU urmand sa emita simple avize sau cel mult hotarari care nu mai sunt executorii (asa cum propunea Executivul in forma initiala a proiectului de lege), ci care trebuie implementate de catre diversi ministri.
* Cititi aici forma adoptata de catre Senat
* Cititi aici toate amendamentele admise si respinse, precum si numele senatorilor care le-au propus
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# tipa
13 May 2020 14:21
+6
# Doru
13 May 2020 15:19
+1
# Nicolae
13 May 2020 17:34
0
# toni
13 May 2020 17:55
0
# Tipa
13 May 2020 19:35
+1
# Pintea
13 May 2020 20:04
0
# Pintea.bine punctat
13 May 2020 20:31
+1
# Gheorghe
13 May 2020 22:09
+3
# Doru
14 May 2020 12:05
0
# Hades
14 May 2020 12:42
0