20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

AMERICANII CITESC LUJU - Departamentul de Stat al SUA a preluat „cifrele mortii” din inchisorile romanesti in ultimul raport anual privind drepturile omului in lume, ancheta Lumeajustitiei.ro ignorata de autoritatile de la Bucuresti: „502 persoane au decedat in inchisori intre 2010 si 2014, dintre care 425 din cauza problemelor medicale, 73 s-au sinucis, 3 au fost omorati, iar unul s-a sufocat”. Americanii monitorizeaza achitarile incasate de procurorii DNA (Raportul)

Scris de: A.P. | pdf | print

28 April 2016 13:10
Vizualizari: 13803

Departamentul de Stat al SUA citeste Lumeajustitiei.ro si pune pret pe calitatea articolelor noastre. Acest fapt reiese din ultimul Raport al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in lume, sectiunea pentru Romania. In capitolul „Conditiile din inchisori si din centrele de detentie” (pagina 3 din Raport), autorii fac trimitere la informatiile furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor la cererea luju.ro, dupa o munca asidua a angajatilor ANP, date prelucrate statistic si apoi prezentate in ancheta sugestiv denumita „Cifrele mortii”, din 9 martie 2015. O ancheta careia din pacate Parlamentul si ministrul Justitiei nu stim sa-i fi dat atentie si pe care nici macar Avocatul Poporului nu a invocat-o in „Raportul special privind conditiile de detentie din penitenciare”, din decembrie 2015, dar care nu a scapat vigilentei ONG-urilor, in frunte cu APADOR-CH, care au contribuit la redactarea Raportului Departamentului american de Stat publicat la mijlocul lunii aprilie 2016.


Iata ce retin americanii in Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului in lume:

Conditiile din inchisori si din centrele de detentie

Conditiile din inchisori au ramas dure si nu au respectat standardele internationale. Abuzarea detinutilor de catre autoritati si de catre alti detinuti a continuat sa fie o problema.

Conditii psihice: Potrivit cifrelor oficiale, supraaglomerarea a fost o problema, iar unele inchisori nu au respectat standardul de 4 mp/ detinut, astfel cum este stabilit de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT).

Potrivit unui raport al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 502 persoane au decedat in inchisori intre 2010 si 2014, dintre care 425 au murit din cauza problemelor medicale, 73 s-au sinucis, 3 au fost omorati, iar unul s-a sufocat cu mancare. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2015, mai multe decese au avut loc in penitenciare. La 7 septembrie, un adolescent a murit dupa ce a fost grav batut de colegul de celula in arestul penitenciarului Tichilesti. De asemenea, s-au raportat decesele a doi prizonieri in penitenciarele din Craiova si Colibasi.

Conform presei si rapoartelor unor ONG-uri, gardienii au agresat detinuti si uneori detinutii au fost atacati si abuzati de colegii de celule”.

Accesand link-ul de mai jos, puteti (re)citi articolul in care Lumeajustitiei.ro a dezvaluit situatia groaznica din penitenciare, in ceea ce priveste decesele. Si nu este vorba neaparat despre numarul mortilor, cat despre ponderea imensa a sinuciderilor (una la 3 saptamani), procentul urias (cca. 85%) al deceselor cauzate de boli altfel tratabile si media de varsta a decedatilor/ speranta de viata alarmant de scazuta (47 de ani).

>>CIFRELE MORTII – In puscariile din Romania se inregistreaza cate un deces la fiecare 3 zile. In ultimii 5 ani, au pierit in penitenciare 502 oameni. Dintre acestia, 425 au murit din cauza bolilor. Din 2010 pana in 2014, s-au sinucis 73 de detinuti, majoritatea adolescenti si tineri. Media de varsta a decedatilor, printre care si un batran de 100 de ani care a sfarsit in 2011 la Jilava, este de 47 de ani si 4 luni. In ultimii 3 ani s-a sinucis in medie un detinut la 19 zile (Statistica)

Americanii monitorizeaza achitarile definitive incasate de DNA in instante

Acelasi Raport al Departamentului de Stat al SUA aloca vreo doua pagini activitatii Directiei Nationale Anticoruptie. Trecand peste criticile aduse Parlamentului Romaniei, pe motiv ca voteaza intr-un anumit fel cererile DNA de ridicare a imunitatii deputatilor si senatorilor acuzati de fapte de coruptie, si lasand la o parte nemultumirea legata de executarea cu intarziere a deciziilor de confiscare, observam ca documentul vorbeste despre solutiile judecatoresti nefavorabile procurorilor DNA. Desi puteau sa nu o faca, americanii retin ca parchetul condus de Laura Codruta Kovesi a incasat 64 de achitari in primele 8 luni ale anului 2015:

 „Sectiunea 4 - Coruptia si lipsa transparentei in guvernare

Directia Nationala Anticoruptie a continuat, intr-un ritm constant pe tot parcursul anului 2015, investigarea cazurilor de coruptie in care sunt implicati oficiali din politica, justitie si administratie. Parlamentul a votat de multe ori impotriva ridicarii imunitatii membrilor sai pentru urmarirea penala in materia coruptiei. Apoi, in luna septembrie, prim-ministrul Ponta a fost pus sub acuzare, pentru fals, spalare de bani si evaziune fiscala. A demisionat din functie in noiembrie, din diverse motive. Pana la 1 septembrie, instantele au pronuntat 197 de condamnari definitive privind 661 de inculpati in dosarele instrumentate de DNA, in comparatie cu 228 de condamnari definitive impotriva a 895 de inculpati in aceeasi perioada a anului 2014. Printre inculpatii condamnati s-au numarat un ministru, patru membri ai parlamentului si cinci judecatori, inclusiv un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pana la 1 septembrie, instantele au dispus confiscarea de 26,5 milioane euro (29,2 milioane dolari), in dosarele DNA. Instantele au achitat 64 de inculpati pana la 1 septembrie. Solutiile in cauzele de coruptie au fost adesea inconsecvente, cu sentinte extrem de variate pentru fapte similare. Executarea hotararilor instantelor a fost intarziata din cauza unor probleme procedurale, in special in ceea ce priveste confiscarea bunurilor”.

*Cititi aici integral Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in Romania (2015)

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 28 April 2016 12:39 +6

probabil ca americanii sint bulversati,ca stiu ca s/a scos pedeapsa cu moartea din mermelica!!!!!!!!!legea si cu realitatea NU AU NIMIC IN COMUN DE ASTA/I REPUBLICA MERMELICA!!!!!!

# remember date 28 April 2016 20:09 +3

Securistii americanii citesc orice, chiar si pretul de la hartia igienica.Informatia costa bani dar si aduce multi bani.Securistii nostri nu prea le au cu cititul dar compenseaza prin ascultari non-stop.Este si asta o modalitate mai primitiva si necivilizata de a te informa dar se pare ca este foarte eficienta. :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

# Iulius date 28 April 2016 14:09 +8

Cand stii si accepti, chiar incurajezi un astfel de sistem, se numeste complicitate. Maine, luna sau anul viitor va spune (el, Departamentul de Stat) ca nici nu au trecut pe aici..... Dar, se pare ca le convine si chiar accepta astfel de incalcari ale drepturilor fundamentale pe principiul: e la ei, nu la noi si nu ne pasa daca isi scot ochii singuri!

# MARIA date 28 April 2016 19:50 +5

ASTEPT CU NERABDARE RAPORTUL AUTORITATILOR ROMANE PRIVIND STAREA JUSTITIEI IN SUA

# ever date 28 April 2016 20:20 -1

alte chestii sunt mult ai tari in raportul asta...

# Vladi Mârrr. date 28 April 2016 21:22 +7

Nu ne și nu va mai amăgiți ! Acest novâi balsoi brati (news big brothers) citeste din Lu Ju numai ce-i convine, închizând ochii la malversatiunile protejatei lor Luluta, docila gazda a compartimentului FBI din Știrbei Vodă, prins cu o indestructribila KLEMMa de trupul DNA si ale plimbaretului necuvantator cotrocenian chemat de el, fratele cel mare de peste ocean, la instructaje periodice. 

# Yany date 29 April 2016 11:16 -1

Este normasl să fie așa, în condițiile în care societatea civilă,organizațiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului au fos demonizate ,activitatea lor defăimată,au fost acaparate de entități care nu au nimic cu drepturile omului(avocați) și promovează corupția iar repreezentamnții acestor organizații au fost hărțuiți, judecați și condamnați ilegal,lucru constatat de Victoria Nuland-SUA

# Gratierea detinutilor nevinovati date 5 May 2016 23:00 0

https://petitieonline.net/petitie/68053148/semnaturi

# Gratierea detinutilor nevinovati date 5 May 2016 23:01 0

https://petitieonline.net/petitie/68053148/semnaturi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva