11 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMR CERE CSM SA-SI RETRAGA TURNATORII INFILTRATI IN INSTANTE – Noua institutie a consilierului de etica instaurata de CSM starneste indignare in randul magistratilor: „Prin acest demers se creeaza in interiorul instantelor un sistem de informatori mai rau ca in perioada anterioara anului 1989”. Judecatoarea Baltag solicita revocarea de urgenta a „hotararii Bordea”: „Nu face altceva decat sa instaleze in mod oficial 'campul tactic' in toate instantele”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

6 June 2016 14:07
Vizualizari: 9767

Asociatia Magistratilor din Romania condusa de judecatoarea Gabriela Baltag solicita desfiintarea de urgenta a noii institutii a consilierului de etica, recent creata printr-o hotarare a CSM semnata de Adrian Bordea (foto), fiul generalului de Securitate Aron Bordea. Este vorba despre hotararea nr. 434/17.05.2016 a Sectiei pentru judecatori, care prevede ca „la fiecare curte de apel functioneaza doi consilieri de etica, iar la fiecare tribunal functioneaza cate un consilier de etica”. Magistratii sunt realmente indignati de aceasta actiune pe final de mandat a Consiliului, sustinand ca masura echivaleaza practic cu infiintarea unei retele de turnatori infiltrati printre judecatori: „Prin acest demers, evident indoielnic ca trebuinta sistemului judiciar, se creeaza in interiorul instantelor, in mod nedefinit ca atare, un sistem de informatori, reconstruind dupa metehne vechi, obiceiuri mult criticate, de natura celor securiste, mai rau ca in perioada anterioara anului 1989”.


Intr-un comunicat de presa emis duminica, 5 iunie 2016, AMR acuza ca demersul Consiliului Superior al Magistraturii slabeste si mai mult independenta judecatorilor: „Permite intruziunea unei alte persoane, respectiv a consilierului de etica, in activitatea fiecarui judecator ce poate fi, printre altele, consiliat de acest nou personaj '...in diferite probleme de etica, din oficiu sau la cerere'”. In acest context, Asociatia da exemplul altor masuri de natura a „decredibiliza judecatorul”, precum hotararea CSM nr. 140 din 6 februarie 2014 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la informatii clasificate secrete de stat si secrete de serviciu - „act ce a impus obtinerea de autorizari suplimentare, peste lege, pentru infaptuirea actului de justitie”, sau hotararea CSM nr. 846bis din 3 iulie 2014 - decizie „cu implicatii grave in procesul de deliberare”.

Prezentam in continuare comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) constata faptul ca problemele reale existente in sistemul judiciar intereseaza tot mai putin Consiliul Superior al Magistraturii, dovada fiind si ultima inventie a acestei autoritati publice care, in loc sa consolideze independenta judecatorilor, a adus o alta bresa in statutul acestora, concretizata in recenta Hotarare nr.434/17.05.2016 a Sectiei pentru judecatori privind consilierul de etica.

Dupa ce actualul Consiliu si-a concentrat atentia, mai ceva ca un agent electoral, asupra fiecarui cuvant rostit de oamenii politici, fara a discerne in ce masura, procedand la o apreciere incoerenta, de multe ori inexplicabila, dar mai ales evident selectiva a declaratiilor, acestea au afectat, in mod real, independenta, prestigiul si credibilitatea justitiei, ignorand sau tratand cu superficialitate semnalele concrete venite din interiorul sistemului, anume cele referitoare la o posibila implicare a fenomenului cunoscut sub denumirea de 'camp tactic', astazi suntem in masura sa ne intrebam, cu multa suspiciune si revolta, care este tinta concreta urmarita prin noua institutie creata sub denumirea 'consilierului de etica'?!

Sunt evocate in nota de fundamentare o serie de argumente, superficiale ca substanta, pornind de la necesitatea alinierii unor reglementari internationale si de la nevoia implementarii unor recomandari, determinate, printre altele, de numarul mare de hotarari prin intermediul carora s-a dispus condamnarea penala sau, dupa caz, sanctionarea unor judecatori sau procurori pentru savarsirea unor fapte care au afectat demnitatea, onoarea si prestigiul justitiei.

Mergand pe acelasi drum al decredibilizarii judecatorului, drum deschis odata cu adoptarea Hotararii nr. 140 din 06 februarie 2014 emisa de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si Anexa acesteia in baza careia s-a aprobat Regulamentul privind accesul la informatii clasificate secrete de stat si secrete de serviciu, act ce a impus obtinerea de autorizari suplimentare, peste lege, pentru infaptuirea actului de justitie, demers continuat in acelasi mod prin emiterea de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a Hotararii nr. 846 bis din 03 iulie 2014, cu implicatii grave in procesul de deliberare, recent, Sectia pentru judecatori a Consiliului a adoptat Hotararea nr. 434 la data de 17 mai 2016 prin intermediul careia permite intruziunea unei alte persoane, respectiv a 'consilierului de etica', in activitatea fiecarui judecator ce poate fi, printre altele, consiliat de acest nou personaj '...in diferite probleme de etica, din oficiu sau la cerere'.

In realitate, prin acest demers, evident indoielnic ca trebuinta sistemului judiciar, se creeaza in interiorul instantelor, in mod nedefinit ca atare, un sistem de informatori, reconstruind dupa metehne vechi, obiceiuri mult criticate, de natura celor securiste, mai rau ca in perioada anterioara anului 1989. Ne-am obisnuit sa acceptam cu prea multa ingaduinta un comportament abuziv, justificat prin sloganuri care se intemeiaza pe nevoia de independenta deplina a judecatorului, acceptand de fapt o alterare evidenta a acesteia.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita revocarea de urgenta a acestei ultime hotarari care nu face altceva decat sa instaleze, in mod oficial, 'campul tactic' in toate instantele din tara.

Chiar daca nu pare atat de relevant, interesant de observat este ca, desi in argumentarea masurii sunt amintite ambele categorii de magistrati – judecatori si procurori, dispozitiile acestei masuri ii vizeaza, in final, numai pe judecatori, categorie profesionala careia actualul Consiliu, contrar menirii sale constitutionale, i-a afectat constant independenta prin masurile nefericite dispuse in ceea ce o priveste.

Judecator Gabriela Baltag,

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania”.

*Cititi aici integral comunicatul AMR

*Cititi aici integral hotararea nr. 434/17.05.2016 a Sectiei pentru judecatori a CSM

Comentarii

# Ilie date 6 June 2016 14:35 +17

"din oficiu sau la cerere" - din oficiu inseamna ca vine sa-i "explice" ce sentinta sa dea?

# Consilerul de etica date 6 June 2016 23:06 +4

Da. Si ca trebuie sa participe la chefuri cu avocatii, asa ca la Cluj. Ca sa acopere coruptia si influentarea judecatorilor cu care se poate colabora strans.

# Vladi Mârrr... date 6 June 2016 15:25 +14

Îndeplinirea aceastei "naive" cerere a AMR, ca CSM sa-si retragă turnătorii din instanțe, ar duce inevitabil la desființarea instanțelor. Ori așa ceva este de neconceput într-un stat de drept, condus de un președinte euroatlantic precum  Klaus Werner Iohannis, secondat de un primsinistru precum Dacia Julien Ciolosi, arbitrati la centru de Marele Licurici si la margine de Anghelica Merkel & Co.

# unul din lumea cea mare date 6 June 2016 15:55 +12

cind eu v/am spus ca baiatul generalului este  GENERAL nu m/ati crezut!!!!ce naste din pisica ..........tabla lindab are pe umeri!

# DODI date 6 June 2016 16:14 +13

Curios este faptul că experimentul UR de readucere în România a legislației și organelor comuniste este cel puțin stranie, dacă nu ar trebui să căutăm un cuvânt mai dur. Lichele parașutate cu mandat scurt, dar sarcini precise (numim aici pe ciolanis, ciolos cu trupa lui de bezmetici, mulți trepăduși din PNL, repetenții din SRI, SIE și alte asemenea insituții dăunătoare și cu năravuri cominstoide) vin să confirme această variantă ținând cont și de ordonațele care vin pe bandă rulantă și sunt cel puțin ilegale.

# Anulare hotarare date 7 June 2016 05:46 +1

Ati atacat in contencios aceasta hotarare?

# nae girimea date 7 June 2016 07:25 +2

@ Dodi -"experimentul UR de readucere în România a legislației și organelor comuniste" . Nu Dodi , este un experiment care dupa imbunatatiri va fi extins pe toata planeta

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2023 – Prima adunare generala a judecatorilor in scandalul salariilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva