10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANI I-A LUAT LA TINTA SI PE MEMBRII CNA – Agentia Nationala de Integritate l-a reclamat la PICCJ pe fostul presedinte al Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, pentru conflict de interese. Inspectorii lui Horia Georgescu l-au gasit incompatibil pe Christian Mititelu, membru in CNA (Acuzatiile)

Scris de: L.J. | pdf | print

7 August 2013 16:01
Vizualizari: 11240

A venit randul membrilor CNA sa fie luati in colimator de Agentia Nationala de Integritate, condusa de Horia Georgescu (foto). ANI a anuntat miercuri, 7 august 2013, ca inspectorii au constatat existenta unei stari de incompatibilitate in cazul lui Christian Mititelu si incalcarea regimului juridic al conflictului de interese de natura penala de catre fostul presedinte al Consiliului National al Audiovizualului, Raszvan Popescu.


Astfel, in ceea ce-l priveste pe Christian Mititelu, Agentia Nationala de Integritate sustine ca acesta a exercitat simultan functiile de presedinte si apoi vicepresedinte al Asociatiei Alianta Civica si de membru al CNA. Asta desi legea interzice celor care fac parte din Consiliu sa mai detina o alta functie publica, in afara celor didactice.

Iata acuzatiile ANI referitoare la Christian Mititelu:

MITITELU CHRISTIAN s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de Presedinte si, ulterior, pe cea de Vicepresedinte al Asociatiei „Alianta Civica”, cat si calitatea de membru al C.N.A. (asimilata functiei de secretar de stat). Conform prevederilor legale, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibila cu functiile publice sau private, cu exceptia celor didactice, daca nu dau nastere unor conflicte de interese”.

Astfel, MITITELU CHRISTIAN nu a respectat dispozitiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit carora „Membrii Consiliului care, in momentul numirii, se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (2) – (4) au la dispozitie un termen de cel mult 3 luni pentru renuntarea la calitatea sau la actiunile respective, perioada in care nu au drept de vot in Cadrul Consiliului” si ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Persoanelor care exercita urmatoarele demnitati publice si functii publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor aflate exclusiv sub control parlamentar […] membrii Consiliului National al Audiovizualului li se aplica dispozitiile art. 72 si regimul incompatibilitatilor […] pentru ministri si, respectiv, secretari de stat, precum si incompatibilitatile prevazute in legi speciale”.

Despre Rasvan Popescu, inspectorii ANI arata ca acesta a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, dupa ce a participat la luarea unor decizii referitoare la postul PRO Tv, desi s-a aflat in relatii comerciale cu Media Pro Pictures SA.

Iata constatarile ANI in legatura cu Rasvan Popescu:

POPESCU RASVAN a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat, in calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 - 2012, 2012 - 2018), respectiv, de Presedinte al C.N.A. (29 iunie 2007 - 19 decembrie 2012), in exercitarea atributiilor de serviciu, a solutionat cereri si a participat la luarea unor decizii in urma carora s-au acordat autorizatii de licenta audiovizuala pentru S.C. PRO TV S.A. De asemenea, POPESCU RASVAN s-a aflat in relatii comerciale si a beneficiat de foloase patrimoniale in cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A.

Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul ca atat PRO TV S.A., cat si MEDIA PRO PICTURES S.A. (societate comerciala din partea careia POPESCU RASVAN a realizat beneficii materiale in cuantum de 15.000 Euro) au acelasi actionar, si anume CME Investments B.V.

Astfel, POPESCU RASVAN nu a respectat dispozitiile art. 2531, alin. (1) din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora „Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre POPESCU RASVAN a infractiunii de conflict de interese.

Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. POPESCU RASVAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris in exercitarea dreptului la aparare”.

Comentarii

# Pol date 7 August 2013 20:13 +5

Poate ANI se autosesizeaza si in ce o priveste pe d-na functionar public - director in Min.Justitiei si avocat in Baroul Bucuresti.Poate si CNCD-ul ar avea ceva de spus refeitor la adresa transmisa de aceasta unui Barou din Italia-Pisa!

# cosmin date 8 August 2013 01:56 +2

Poate se autosesizeaza si verifica si averile lor. Mama ce fata de infractor are ! (((-

# TARNACOP date 8 August 2013 01:18 0

MA, PANA AICI.OARE NU STITI TOTI CA TOLOMACUL DE LA ANI ,MARELE BASS SI TOTI BASOII SUNT CEI MAI INTEGRI HOTI,ESCROCI ,BANDITI SI TALHARI DIN RO? PAI DACA STITI SA TACETI CA V-AUDE LULUTA, CEA MAI TARE DNA-ISTA,SI FA FRIGE CU-N DOSAREL,ACOLO, SA NU UITATI CINE-N INTOARCE CEASUL.

# Dora date 9 August 2013 00:54 0

Cum poate acest incompatibil sa verifice compatibilitatile altor demnitari?In ce tara traim!E ca vorba aia :hotul striga hotii.Dupa toate dezvaluirile din presa mai este in functie?Cum e posibil asa ceva?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva