3 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANOMALIE CONTINUA – Peste 1.200 de judecatori incaseaza salarii mai mari decat cele corespunzatoare gradelor instantelor unde activeaza. La judecatoriile din Romania profeseaza 187 de judecatori cu grad profesional de curte de apel si 453 cu grad de tribunal. La tribunale sunt 594 de magistrati cu grad de curte de apel (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 July 2022 13:13
Vizualizari: 5977

Peste 1.200 de judecatori din Romania incaseaza salarii mai mari decat cele corespunzatoare gradelor instantelor unde acesti magistrati activeaza. Iar situatia, considerata ca fiind o anomalie de sistem, este veche de ani de zile. Motivul? Legea nu contine vreo interdictie ca un judecator cu grad de tribunal, de exemplu, sa activeze pana la pensie la judecatorie. Sau – si mai spectaculos – ca un magistrat cu grad de curte de apel sa lucreze numai si numai la judecatorie, incasand, bineinteles, salariu corespunzator gradului profesional de curte de apel. Ca si cum nu ar fi de ajuns, poti sari de la judecatorie direct la curte de apel, fara sa muncesti nici macar o zi la tribunal.Este vorba mai exact despre 1.234 de judecatori, potrivit raspunsurilor oferite de catre CSM pentru Lumea Justitiei. Ne referim atat la diferenta de un nivel dintre gradul magistratului si cel al instantei la care lucreaza (judecatori cu grad de tribunal care activeaza la judecatorii si magistrati cu grad de curte de apel care muncesc la tribunale), cat si la diferenta de doua niveluri: judecatori cu grad de curte de apel care au ramas la judecatorii.

Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor contine o restrictie doar pentru judecatorii cu grad profesional corespunzator Inaltei Curti de Casatie si Justitie: acestia isi pot obtine gradul de ICCJ doar simultan cu promovarea efectiva (prin concurs) la instanta suprema. Altfel spus: nu poti activa la instante de ranguri inferioare (curti de apel, tribunale sau judecatorii) daca ai grad de Inalta Curte.

Repetam: aceasta restrictie exista doar la nivelul ICCJ. In rest, Legea 303/2004 nu prevede nicio obligatie pentru judecatorii cu grade de curti de apel si tribunale. De aceea, este perfect legal ca un magistrat cu grad de curte de apel sa activeze la judecatorie. Si sunt aproape 200 de judecatori in aceasta situatie, profitand de omisiunea din lege.

Mai exact, in doua raspunsuri oferite pentru Lumea Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat ca la nivel de judecatorii activeaza nu mai putin de 187 de magistrati cu grad profesional de curte de apel (vezi facsimil 1). Aici este situatia cea mai interesanta, intrucat ne referim la o diferenta de doua niveluri dintre gradul obtinut prin concursurile de promovare pe loc si gradul instantei la care magistratul lucreaza. Deci in mod clar vorbim despre o situatie de „dolce vita”: primesti salariu corespunzator curtii de apel, dar solutionezi cauze de complexitate redusa (furturi sau spargeri de locuinte, ca sa dam exemple din domeniul penal).


Tot la judecatorii sunt 453 de magistrati avand grad de tribunal, a mai comunicat CSM pentru Luju (vezi facsimil 2). Totusi, aceasta situatie nu este la fel de spectaculoasa precum cea a judecatorilor cu grad de curte de apel care muncesc la judecatorii, intrucat aici poate fi la fel de bine vorba despre magistrati care asteapta urmatorul concurs de promovare efectiva sau urmatoarea sesiune de transferuri.

Nu in ultimul rand, alti 594 de judecatori cu grad profesional de curte de apel activeaza la tribunale, a mai transmis CSM.

Incheiem, mentionand ca, din fericire, Legea 303/2004 (la art. 46/2) permite doar promovarea efectiva la instantele si parchetele imediat superioare. Deci un judecator cu grad de curte de apel care profeseaza la judecatorie poate promova efectiv doar la tribunal. Din nefericire, legea nu instituie vreun obstacol in calea transferului de la judecatorie direct la curtea de apel (pentru cei cu grad de curte de apel, desigur), fara ca judecatorul in cauza sa lucreze vreo zi la tribunal.


Comentarii

# O mizerie date 24 July 2022 13:48 +330

Legea trebuie sa prevada clar promovarea efectiva. Vrei salariu de curte de apel? Judeci la curtea de apel! Cat de sobolan ticalos sa fi ca sa primesti salariu de curte de apel si sa functionezi la judecatorie, pe constestatii de amenzi? CSM ce face, e complice la furaciuni si ticalosii? Nemernici! :-?

# DODI date 24 July 2022 15:34 +187

Salariile multor magistrați sunt invers proporționale cu profesionalismul lor și direct proporționale cu pupincurismul grețos de care dau dovadă. La un sistem juridic patronat de un patruped lingău politic numit PERDOIU nici nu poți avea pretenții de respect față de lege, societate și, finalmente, de români.

# Pepiniera savonea date 24 July 2022 15:42 +415

Pai cum vreti sa aiba si savoniera o pepiniera suficienta de recrutare a oamenilor buni la toate, a cadrelor de nadejde care executa nu discuta care muncesc nu gandesc. Era nevoie fix de o anomalie ca asta si nici nu mai conteaza ca le platim toti salarii mai mari ptr o munca pe care nu o fac. Vlava tarii lucrului bine facut

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva