18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ANUNTUL LUI PREDOIU DESPRE PENSIILE MAGISTRATILOR – Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a discutat cu ministrul Muncii despre modificarile la pensiile de serviciu si conditiile de pensionare: “Reformele vor respecta statutul de independenta al magistratului si se vor promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM si Ministerului Justitiei... MMPS va concepe proiectul de cadru normativ legal cu consultarea reprezentantilor autoritatii si puterii judecatoresti, prin intermediul CSM”

Scris de: G.T. | pdf | print

10 November 2022 10:59
Vizualizari: 7002

Anunt de ultima ora al ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto) in legatura cu pensiile de serviciu ale magistratilor. Predoiu a dat publicitatii joi, 10 noiembrie 2022, un comunicat de presa dupa intalnirea pe care a avut-o in ziua precedenta cu ministrul Muncii Marius Budai, dar si ca urmare a dezbaterilor care au avut loc in cadrul adunarilor generale ale judecatorilor.


 

Astfel, Predoiu sustine ca orice modificare in legatura cu pensiile de serviciu ale magistratilor si conditiile de pensionare se va face prin proiect de lege, deci nu prin ordonanta de urgenta, proiect de lege care va fi supus avizarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei. De asemenea, Predoiu afirma ca proiectul va fi conceput cu consultarea reprezentantilor autoritatii judecatoresti si puterii judecatoresti, urmand sa respecte cadrul constitutional si cadrul juridic international la care Romania este parte privind statutul de independenta al magistratului, inclusiv in ceea ce priveste pragul varstei de pensionare.


Prezentam comunicatul ministrului de Justitie Catalin Predoiu:


Luand act de dezbaterile din cadrul adunarilor generale ale magistratilor, desfasurate recent in cadrul sistemului judiciar, discutand permanent cu reprezentantii autoritatii judecatoresti si ai puterii judecatoresti din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, pe baza consultarilor avute recent pe linie politica si guvernamentala, in urma intalnirii avute ieri cu ministrul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), ministrul Justitiei face urmatoarele precizari:

1. Reformele propuse de MMPS in domeniul pensionarii vor respecta statutul de independenta al magistratului si se vor promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM si Ministerului Justitiei.

2. Reformele vor respecta pe deplin cadrul constitutional si cadrul juridic international la care Romania este parte privind statutul de independenta al magistratului, inclusiv in ceea ce priveste pragul varstei de pensionare.

3. MMPS va concepe si dezvolta proiectul de cadru normativ legal cu transparenta si cu consultarea tuturor partenerilor sociali, inclusiv a reprezentantilor autoritatii si puterii judecatoresti, prin intermediul CSM, garantul independentei Justitiei. La acest moment, nu exista redactat niciun astfel de proiect de lege, MMPS urmand sa definitiveze analizele datelor statistice privind sistemele socio-profesionale in perioada care urmeaza.

4. Ministerul Justitiei va ramane in contact permanent, la nivel de ministru, atat cu MMPS, cat si cu CSM, Prim-Ministrul si lideriii Coalitiei de guvernare si va informa prompt autoritatea si puterea judecatoreasca in legatura cu orice evolutie care ar putea intersecta autoritatea si puterea judecatoreasca.

5. Stabilitatea sistemului judiciar, inclusiv din perspectiva asigurarii cu resurse umane, magistrati, dar si grefieri, personal de specialitate din instante si parchete, inspectori de probatiune, ramane permanent in atentia Ministerului Justitiei. in acest sens, trebuie privite si viitoarele initiative legislative promovate de Ministerul Justitiei in urmatoarele zile, privind statutul grefierilor si personalului de specialitate din instante si parchete, precum si statutul inspectorilor de probatiune, aflate in faza finala de avizare, precum si alte asemenea proiecte de lege care vor urma.

6. Ministerul Justitiei va continua sa abordeze cu responsabilitate problema asigurarii sistemului judiciar, a celui penitenciar si de probatiune cu resurse umane, solutiile tinand de cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, dar si cu CSM si partenerii sociali din cadrul sistemelor sus-mentionate.

7. Ministerul Justitiei ramane constant deschis dialogului cu toate institutiile si organizatiile amintite anterior, problema resurselor umane comportand solutii pe termen scurt, care sa asigure stabilitatea sistemelor, si pe termen mediu si lung, prin consolidarea statutelor tuturor profesiilor din cadrul acestor sisteme, cum ar fi, intre altele, cresterea capacitatii institutionale de scolarizare a Institutului National al Magistraturii, adoptarea cadrului legal privind statutul grefierilor, a personalului de specialitate juridica din instante si parchete si a personalului de probatiune, inclusiv prin eliminarea inechitatilor salariale din aceste sisteme si acoperirea treptata a locurilor vacante din schemele de personal din instante, parchete, penitenciare si probatiune.

Sistemele de aplicare a legii functioneaza eficient numai in masura in care sunt echipate corespunzator cu resurse umane si logistice si functioneaza pe baza unor legi coerente.

Ministerul Justitiei are permanent in vedere toate aceste provocari si le va aborda utilizand toate competentele sale legale.

Catalin Predoiu

Ministrul Justitiei”

Comentarii

# Cetateanul date 10 November 2022 15:30 +115

Mai încolo vor... deocamdată tăiete :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva