23 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

APEL LA UNITATE – Avocatul Robert Rosu face radiografia avocaturii, dupa un an "sabatic": "Profesia de avocat a dovedit ca este o forta... Realizez perfect ca am fost o oportunitate sau un preaplin... In ultimele sapte luni am observat diverse dezbateri in cadrul Uniunii. Rugamintea mea ar fi ca dialogul sa ramana unul constructiv si acea emotie care s-a creat anul trecut sa se mentina. In cadrul organismelor statutare sa se dezbata problemele si mai putin pe facebook"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

19 June 2022 15:13
Vizualizari: 2609

Intodeauna lucrurile par mai clare din exterior, privind in ansamblu! Acesta ar trebui sa fie si testul pe care Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) ar trebui sa il faca, daca vrea sa ramana institutia care uneste avocatii, lupta pentru drepturile lor si ii reprezinta transparent si dezinteresat. Practic, sa demonstreze aceeasi forta de care a dat dovada in perioada in care "se razboia" pentru apararea avocatului Robert Rosu, incarcercat abuziv pentru vina de a-si exercita profesia.


 


Si cum unitatea este cheia, UNBR s-a reunit la finalul acestei saptamani, in cadrul Congresului Avocatilor 2022 avand ca tema "Avocatura azi. Tendinte si perspective", organizat in zilele de 17 si 18 iunie 2022 la Hotel Intercontinental din Capitala.

Daca anul trecut tema Congresului UNBR era "Apararea apararii", in acest an, gratie unor judecatori care au ales sa respecte legea, avocatul Robert Rosu (foto), laitmotivul temei de anul trecut, a fost prezent la eveniment, luand cuvantul in fata audientei. In primul rand pentru a le multumi colegilor avocati pentru sustinerea lor, dar si pentru eforturile depuse pentru apararea avocaturii, avandu-l intamplator in prim plan pe acesta.

Cu titlu de inventar, Robert Rosu a evidentiat in discursul sau ca este necesar ca legea sa fie modificata, fiind invechita, dar si ca discutiile ar trebui sa se poarta in cadrul organismelor statutare si nu pe facebook.

Mentiunile facute de avocatul Robert Rosu sunt obiective si reflecta, din punctul nostru de vedere, situatia in care se afla in prezent UNBR, situatie asupra careia forurile de conducere ar trebui sa reflecte.


Redam in continuare declaratia facuta de avocatul Robert Rosu in cadrul Congresului Avocatilor, organizat in 2022:

"Voi spune cateva cuvinte, si va rog sa ma iertati daca, involuntar, o sa para ca am o viziune condescendenta. Ea nu este condescendenta, ci provine din faptul ca ma prezint in fata dvs. si am tendinta, dupa un an sabatic, sa privesc lucrurile putin mai din exterior.

Intr-adevar, anul trecut tema era 'Apararea apararii', astazi vorbim despre 'Avocatura, tendinte si directii', sau nu stiu cum frumos a numit-o domnul presedinte. Fara indoiala, Apararea apararii ramane un subiect pe care, daca imi ingaduiti, eu am sa il urmez in profesia mea si, cu cata forta voi avea, voi incerca sa ma implic si pentru Baroul Bucuresti si pentru Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pentru a sprijini acest lucru.

De cand am iesit, am luat trei sau patru cazuri cu colegi avocati care au probleme cum am avut si eu. Fara indoiala ca nu as fi putut fi astazi aici, o spun cat se poate de clar, daca nu ati fi fost dvs. Si cred ca este pentru prima data, dupa foarte multi ani, profesia de avocat a dovedit ca este o forta, ca avocatii se pot apara intre ei si nu am venit sa ne aparam pur si simplu. A fost vorba despre apararea unor principii in general, principii care sunt valabile si astazi.

Eu stiu ca nu a fost vorba despre Robert Rosu, eu stiu ca a fost vorba despre niste principii si despre un caz. Realizez perfect ca am fost o oportunitate sau un preaplin, ca se cumulasera foarte multe, dar acum, venind din exterior, ingaduiti-mi sa va mai spun cateva lucruri.

In ultimele sapte luni am observat, cu curiozitate si atentie, diverse dezbateri in cadrul Uniunii, in cadrul Barourilor locale. Rugamintea mea ar fi ca dialogul sa ramana unul constructiv si acea emotie care s-a creat anul trecut, repet eu am fost doar o ocazie, sa se mentina, sa se schimbe legea care este putin vetusta intr-un mod util pentru aceasta profesie. Sa colaboram si in cadrul organismelor statutare sa se dezbata problemele si mai putin pe facebook. Iertati-ma daca indraznesc sa va spun aceste lucruri. Este foarte important sa se mentina acesta directie, eu unul am fost bucuros sa observ mergand deja in instanta, eu asa am simtit, poate sunt subiectiv, ca este o diferenta fata de doi, trei ani, ca avocatii isi poarta roba cu mai multa mandrie, ca se apara intre ei respectand niste principii generale. Nu am niciun resentiment pentru nimeni, sunt foarte bucuros casunt aici, habar nu aveati unde eram eu anul trecut.

Iar la final, ca o nota simpla, ca simplu avocat si ca om va rog sa imi acceptati multumirile".

Comentarii

# maxtor date 19 June 2022 16:03 0

dupa un an "sabatic"-da,e o formulare interesanta,pentru "a nu se introduce in niciun dosar" tot 1 an dadeam.....1 an sabiatic.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.03.2023 – Judecatoarea Florica Roman candideaza. Alta judecatoare a iesit din suspendare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva