21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ARBITRAJ CASTIGAT IN CONSTRUCTII – ZRVP recupereaza 20 milioane euro pentru o firma internationala de constructii in urma derularii unui arbitraj ICC. Avocat Alina Tugearu: „Solutia pe care am obtinut-o transeaza mai multe chestiuni de drept”

Scris de: L.J. | pdf | print

22 March 2022 13:30
Vizualizari: 3880

Echipa de arbitraj in constructii a ZRVP obtine o noua solutie definitiva de mentinere a unei hotarari arbitrale ICC care stabilea dreptul antreprenorului, o firma internationala de constructii, la peste 20 milioane Euro, fiind recuperate integral sumele datorate.


 

Inceputul acestui an a marcat un nou succes pentru echipa de arbitraj in domeniul constructiilor a SCA Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) intr-o disputa derivata din executarea unui contract de lucrari in domeniul infrastructurii rutiere initiata de antreprenor, o companie internationala de constructii.


Intr-un prim pas a fost obtinuta o hotarare arbitrala pronuntata de catre un tribunal constituit sub regulile Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera Internationala de Comert (ICC Paris), care a stabilit dreptul antreprenorului la peste 20 milioane Euro plus penalitati de intarziere reprezentand despagubiri pentru lucrarile suplimentare executate si prelungirea duratei de executie a contractului din motive neimputabile antreprenorului.


Beneficiarul a formulat actiune in anulare impotriva acestei hotarari si, in contextul initierii de catre clientul ZRVP a procedurii de executare silita, a fost incheiata o tranzactie care conditiona inchiderea disputei si recuperarea intregii sume de catre antreprenor de solutionarea favorabila a actiunii in anulare.

La inceputul acestui an recursul formulat de catre beneficiar impotriva unei prime solutii de respingere a actiunii in anulare de catre Curtea de Apel Bucuresti a fost, la randul sau, respins. La aceasta data au fost recuperate integral toate sumele obtinute in urma derularii arbitrajului.


Echipa de avocati, coordonata de Alina Tugearu (partner), a fost compusa din Andra Constantinescu, managing associate (foto stanga), si Ion Enache, senior associate (foto dreapta).

Solutia pe care am obtinut-o transeaza mai multe chestiuni de drept de interes in aceasta materie: Curtea de Apel Bucuresti a caracterizat limitele notiunii de ordine publica, apreciata ca fiind ”o notiune supla, mereu adaptabila nevoilor sociale prezente si viitoare” si ”care nu se limiteaza doar la dispozitiile imperative exprese”, transand insa ca revine judecatorului ca ”in tacerea textelor legale” sa poate conferi caracter de ordine publica unei dispozitii legale, ”atunci cand apreciaza ca respectarea sa este absolut necesara pentru ocrotirea intereselor generale ale societatii”, ceea ce nu a fost cazul in speta de fata”, a declarat Alina Tugearu (foto centru), partner Zamfirescu Racoti Vasile & Partners.


Cu o experienta de neegalat in practica de arbitraj comercial, echipa ZRVP a fost implicata in ultimii doi ani in peste 23 de arbitraje internationale, din care 19 sunt inca in derulare, reprezentand cel mai mare portofoliu de dosare de arbitraj national si international din Romania, valoarea cumulata a proiectelor depasind 1,7 miliarde USD. Societatea are un palmares bogat in domeniul disputelor de constructii si de infrastructura, avocatii ZRVP reprezentand institutii publice, corporatii private, intreprinderi de stat si organisme guvernamentale in dispute complexe ca obiect si impresionante in ceea ce priveste valoarea reclamata. Practica de arbitraj este cunoscuta si pentru expertiza in domeniul imobiliar, cel al energiei, privatizarii, dreptului bancar si financiar, si arbitrajului investitional.


Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.

ZRVP are o echipa de 66 de avocati, dintre care 16 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Bajenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguta Florea si Ovidiu Serban (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).

Comentarii

# Ioana M. date 22 March 2022 18:54 0

Asta pentru ca Guvernul, in marea sa intelepciune, a stabilit prin HG 1/2018 ca autoritatea contractanta sa rezolve litigiile prin arbitraj, unele institutii trebuie sa plateasca servicii de mii de euro si smechereli arbitrale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva