13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ARMA MCV IMPOTRIVA ROMANIEI – Deputata PSD Mirela Furtuna acuza: “Unele state ale Uniunii Europene folosesc, in mod rau intentionat, faptul ca MCV-ul nu a fost inca ridicat pentru a bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen... Aderarea la spatiul Schengen si MCV-ul nu au nicio legatura, sunt doua aspecte separate, iar Romania indeplineste toate criteriile pentru a adera la Schengen inca din 2011”

Scris de: L.J. | pdf | print

7 October 2022 12:28
Vizualizari: 2534

Deputata PSD Mirela Furtuna (foto) cere continuarea procesului de adoptare a noilor Legi ale Justitiei, fara a se astepta o noua opinie din partea Comisiei de la Venetia, ale carei observatii pot fi ulterior introduse in actele normative. Furtuna explica faptul ca asteptarea opiniei Comisiei de la Venetia nu reprezinta decat o intarziere a adoptarii noilor Legi ale Justitiei, necesare pentru ca Romania sa scape de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa adere la spatiul Schengen.


 

Totusi, intr-o declaratie politica de joi, 6 octombrie 2022, deputata PSD Mirela Furtuna subliniaza ca MCV a fost si continua sa fie folosit de anumite state UE pentru a bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Iar asta desi MCV si Schengen nu au nicio legatura intre ele.


Prezentam declaratia politica a deputatei PSD Mirela Furtuna:


“MCV si adoptarea Legilor Justitiei

Inca de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) a ramas un obiectiv major de tara.

Mai mult, unele state membre ale Uniunii Europene folosesc, in mod rau intentionat, faptul ca MCV-ul nu a fost inca ridicat pentru a bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Spun rau intentionat deoarece aderarea la spatiul Schengen si MCV-ul nu au nicio legatura, sunt doua aspecte separate, iar Romania indeplineste toate criteriile pentru a adera la Schengen inca din 2011.

Desigur, pentru ridicarea MCV-ului, Romania trebuie sa realizeze o reforma a justitiei prin adoptarea Legilor Justitiei.

Procesul de elaborare a Legilor Justitiei s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani si a tinut cont de toate observatiile venite din partea institutiilor cu atributii in domeniul justitiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul General, inalta Curte de Casatie si Justitiei etc.

Exista voci care sustin ca ar trebui asteptata opinia Comisiei de la Venetia inainte de adoptarea Legilor Justitiei, opinie care va fi emisa in luna decembrie a acestui an.

Nu exista nicio problema daca modificarile se adopta inainte de aviz. In primul rand, nu exista niciun motiv sa se presupuna ca opinia Comisiei de la Venetia va fi negativa. Ar putea foarte bine sa fie o opinie care sa laude Romania pentru reforma in acest sector. In al doilea rand, s-a tinut cont de opiniile si codurile de buna practica exprimate anterior de Comisia de la Venetia in domeniul justitiei. Daca vor exista observatii noi, ele pot fi transpuse ulterior; nicio lege nu este perfecta, dar este perfectibila.

Nu ne putem opri din procesul de legiferare ori de cate ori cineva sesizeaza un organism international. Toate statele au un calendar propriu privind implementarea acestor reforme. Daca ne oprim la orice noua sesizare a forurilor internationale, nu vom mai face nicio reforma.

Solicitarea comisarului european pe Justitie, Didier Reynder, ca Romania sa astepte avizul de la Comisia de la Venetia, intra in contradictie cu solicitarea Comisiei Europene din MCV prin care solicita Romaniei sa faca cat mai repede aceste modificari.

Intarzierea reformei pana la sosirea avizului ar constitui un motiv de critica in MCV, pentru ca Romania nu a realizat aceasta reforma.

Mai mult, am da argumente unor state din Uniunea Europeana sa amane in continuare decizia de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

Partidul Social Democrat sustine adoptarea cat mai rapida a tuturor reformelor care vor ajuta Romania sa intre cat mai repede in Schengen si sa scape de MCV.

Romania in Schengen! Romania fara MCV!”

Comentarii

# maxtor date 8 October 2022 17:52 0

"inca din 2011"-reparatzii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva