8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASA GANDESTE UN JUDECATOR ADEVARAT – Crezul noului vicepresedinte ICCJ Rodica Cosma: “In cei 32 de ani m-am simtit si ma simt extrem de libera, independenta, si daca voi simti ca lucrurile nu stau asa, roba o sa o las pentru alti colegi ai mei. Noi judecatorii trebuie sa fim intotdeauna extrem de echilibrati, si acest echilibru trebuie sa functioneze intotdeauna, dar mai cu seama atunci cand simti tu ca judecator ca totul in jurul tau arde” (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

20 November 2022 15:38
Vizualizari: 4470

Tinerele generatii de judecatori si procurori sa ia aminte la noua vicepresedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Rodica Cosma (foto). Aceasta a oferit o mostra despre cum trebuie sa gandeasca si sa actioneze un magistrat adevarat.


 

In sedinta Sectiei de judecatori de marti, 15 noiembrie 2022, cand a sustinut interviul pentru functia de vicepresedinte al ICCJ, Rodica Cosma a dat asigurari ca in momentul in care nu se va mai simti libera si independenta va pune punct carierei, lasand locul altor colegi, refuzand practic sa faca orice fel de compromis. Mai mult, raspunzand unei intrebari adresate de judecatoarea Gabriela Baltag, Cosma a subliniat ca orice judecator trebuie sa fie in permanenta extrem de echilibrat, mai ales in momentele de maxima tensiune.


Iata declaratia vicepresedintei ICCJ, judecatoarea Rodica Cosma:


Judecatoarea Gabriela Baltag: In proiectul dvs ati dedicat o sectiune independentei, impartialitatii si transparentei. M-am oprit la independenta pentru ca am incercat sa ma gandesc daca ea este marcata numai de factorii externi, asa cum le spuneti dvs, sau este dependenta de factorii externi. Si daca da, cum reuseste un judecator sa se protejeze, poate sa se protejeze complet, exista un risc pentru el, mai ales ca urmeaza sa ocupe o functie inalta?

Rodica Cosma: Independenta si impartialitatea sunt doua notiuni care se intrepatrund. Independenta este premisa impartialitatii. Daca nu este independent ca judecator, categoric nu poti sa fii impartial, nu ai cum. Din propria mea experienta, in cei 32 de ani m-am simtit si ma simt extrem de libera, independenta, si daca voi simti ca lucrurile nu stau asa, roba o sa o las pentru alti colegi ai mei. Iar tot legat de aceasta independenta, impartialitate, noi judecatorii trebuie sa fim intotdeauna extrem de echilibrati, extrem, extrem de echilibrati, si acest echilibru trebuie sa functioneze intotdeauna, dar mai cu seama atunci cand simti tu ca judecator ca totul in jurul tau arde, figurativ vorbind evident”.


* Vedeti aici afirmatiile vicepresedintei ICCJ, judecatoarea Rodica Cosma (min. 52:20)

Comentarii

# visu date 20 November 2022 16:16 +125

Ce echilibru, ce impartialitate?! Dați cu barda o dată influencerilor sau mai bine, influentatilor!

# maxtor date 20 November 2022 18:37 +106

ca totul in jurul tau arde - la Inalta???????????? (poate doar in penal or fi nebuneli p-acolo...)

# Ipocrizie pura! date 21 November 2022 09:43 0

Zice frumos, dar daca ii luati la analizat hotararile ... E o vorba din popor: sa faci ce zice popa, nu ce face el.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva