17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASA SE DISTRUGE REPUTATIA UNUI OM – Adevarul despre Nicolae-Eduard Dinca, nepotul fostului adjunct al IPJ Constanta Marin Dinca. Desi aparatul drug test l-a indicat pozitiv la consumul de amfetamine, analizele de sange si de urina efectuate la mai putin de o ora dupa depistarea in trafic au aratat lipsa drogurilor. Presa a relatat doar despre rezultatul pozitiv de la drug test, ignorand analizele de sange si de urina. Aparatele drug test sunt arhicunoscute cu erori (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 November 2023 14:33
Vizualizari: 3039

Lumea Justitiei prezinta un caz care dovedeste usurinta nepermisa cu care le este pusa eticheta de „drogat” unor soferi depistati in trafic cu aparate „drug test”, care adesea dau erori. Un tanar a fost pur si simplu desfiintat in mass media, fara ca presa sa revina atunci cand au aparut informatii de natura sa demonteze impresia initiala. Iar problema este cu atat mai grava, cu cat, in general, soferii sunt nevoiti sa stea luni intregi cu dosar penal pentru conducere sub influenta drogurilor, chiar daca la final totul se dovedeste o mare minciuna, repetam, din pricina lipsei de precizie a aparatelor „drug test”.Ne referim la situatia unui baiat de nici 22 de ani, despre care mass media au scris ca a fost prins drogat la volan. Este vorba despre Nicolae-Eduard Dinca (foto 1), nepotul de unchi al lui Marin Dinca (foto 2), fost adjunct al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta. In august 2023, imediat dupa tragedia din 2 Mai / Vama Veche (cand soferul drogat Vlad Matei Pascu a omorat doi tineri cu masina si a ranit alti trei), presa a scris ca evenimentul a dus la mai multe demiteri la nivelul IPJ Constanta – inclusiv a comisarului-sef Marin Dinca. In acelasi context, in mass media a aparut informatia ca exact in noaptea accidentului, nepotul politistului fusese oprit in trafic si depistat pozitiv pentru consum de droguri.

Intr-adevar: potrivit dovezii emise de catre agentul constatator Orman Osman in 20 august 2023, aparatul drug test indica prezenta amfetaminelor in aerul expirat si in saliva conducatorului auto (vezi facsimil 1). 

Cu totul altfel a fost rezultatul analizelor de sange (plasma) si de urina efectuate de catre Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” in aceeasi zi de 20 august. Conform buletinului de analiza toxicologica emis la 3 octombrie 2023 de catre biochimista Maria Camelia Stancu, ambele analize au avut rezultate negative (vezi facsimil 2). Altfel spus: INML nu a depistat amfetamine nici in sangele, nici in urina lui Eduard Dinca.


Si nu vorbim doar despre amfetamine, ci si despre alte tipuri de droguri. In urma recoltarii de urina din 24 august 2023, clinica privata Vital Medimar din Mangalia a atestat absenta atat a amfetaminei, cat si a altor droguri: barbiturice, benzodiazepine, cocaina, metamfetamina, metadona, morfina, feniciclidine (PCP), opioide, marijuana, buprenofine, ecstasy (MDMA), oxicodona, triciclic antidepresive (vezi facsimil 3).


In schimb, dupa cum spuneam, presa l-a tocat marunt pe Eduard Dinca, fara ca la final sa restabileasca adevarul, pe baza rezultatelor de la analizele efectuate de INML si de cabinetul privat. De aceea, Luju publica acum aceste documente, pentru clarificarea lucrurilor.


Aparatele drug test sunt o gluma


Incheiem, remarcand ca situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat aparatele drug test aflate in prezent in dotarea Politiei Romane sunt cunoscute cu erori in ceea ce priveste depistarea drogurilor. De exemplu, in 2021, INML a analizat 1.657 de probe biologice care au iesit pozitive dupa testarea cu aparatul Drug Test de catre politistii Brigazii Rutiere Bucuresti. Dintre acestea, 215 au avut rezultate negative la INML – adica 12,9% –, a scris Gandul.ro pe baza statisticii primite de la „Mina Minovici”.

De asemenea, Ziare.com a relatat ca in anul 2022, din 114 rezultate pozitive pentru droguri pentru soferii testati in judetul Alba, doar 37 au fost confirmate de testele de laborator – vasazica 32,45 la suta (adica mai putin de o treime). Restul fie au fost erori ale aparatului, fie substanta activa nu a putut fi detectata la laborator.

La prima vedere, cazul tanarului Eduard Dinca nu pare dramatic, cata vreme lucrurile s-au clarificat in urma analizelor de la INML. Dar ganditi-va la romanii care traiesc din sofat (taximetristi, transportatori etc.): sunt obligati sa stea cu permisul de conducere suspendat timp de saptamani intregi, pana la primirea rezultatului de la Institutul National de Medicina Legala! De aceea, este foarte important ca IGPR sa se doteze cu dispozitive cat mai precise de depistare a drogurilor.

Comentarii

# cetatean de moda veche date 17 November 2023 11:18 0

Cetatenii "comuni" in Romania, au drepturi si conteaza cand unii reprezentanti al "autoritatii" le DISTRUG REPUTATIA de OM cinstit, onest si drept ? Ca mai si platesc pt acesta! Justificarea, in spiritul onoarei si respectului reciproc impamantenit in curs de asimilare generalizata ca simbol al condescendentei si empatiei, GHINION.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva