12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASIGURARILE LUI BUDAI PENTRU MAGISTRATI – Ministrul Muncii Marius Budai infirma o crestere brusca a varstei de pensionare: “Nu se intampla asa, peste noapte, este o etapa de tranzitie, se intampla pana in 2035... Nu este normal sa ai 24 de ani si jumatate de profesii asimilate, notar sau avocat, dupa care sa stai una, doua, trei sase luni in magistratura si sa beneficiezi de aceeasi pensie, cand tu nu poti sa te compari cu un om care 25 de ani in magistratura”

Scris de: L.J. | pdf | print

9 June 2023 15:47
Vizualizari: 5829

Cresterea varstei de pensionare pentru magistrati nu va fi una brusca, ci se va intinde pe zeci de ani. Precizarea a fost facuta de ministrul PSD al Muncii, Marius Budai (foto).


 

Concret, Budai a explicat joi, 8 iunie 2023, intr-o interventie telefonica la postul tv Realitatea Plus, ca varsta de pensionare va creste si pentru beneficiarii pensiilor de serviciu treptat, pana in 2035, asa cum se prevede in amendamentele depuse in Camera Deputatilor la proiectul de lege privind pensiile de serviciu adoptat deja de Senat, amendamente stabilite de comun acord cu Comisia Europeana: ”Este un complex de motive aici si eu am fost unul dintre politicienii care am fost acuzat, de multe ori, in presa, ca sunt aparatorul pensiilor speciale, incercand sa explic fundamentul a ceea ce inseamna independenta sistemelor, a ceea ce inseamna pensiile militare, de exemplu, care in continuare, din punctul meu de vedere, nu sunt pensii speciale. Daca vorbim de cresterea varstei de pensionare, nu se intampla asa, peste noapte, este o etapa de tranzitie, se intampla pana in 2035, cel putin amendamentele care au fost lucrate si toate aceste amendamente au fost discutate cu Comisia Europeana”.


Budai: “Eliminarea posibilitatii de a abuza legal”


Pe de alta parte, in aceeasi interventie telefonica, ministrul Muncii Marius Budai a subliniat din nou ca modificarile la pensiile de serviciu au ca scop eliminarea inechitatilor si a abuzurilor. In acest sens, Budai a dat exemplul magistratilor care au o vechime mai mare in profesii asimilate decat in magistratura, dar care beneficiaza de pensii de serviciu in mod identic cu un judecator sau procuror care are o vechime de 25 de ani doar in magistratura:Noi plecam, practic, de la o reforma care, pana la urma, era si necesara, anume vorbesc aici de eliminarea posibilitatii de a abuza legal, nu altfel, de aceste sisteme si ma refer, daca vorbim de magistrati, nu cred ca este normal – si stiu sigur din discutiile pe care le-am purtat in acest an si jumatate cu magistrati de cariera care au intrat imediat de pe bancile facultatii in Institutul National de Magistratura si dupa care in magistratura – nu este normal sa ai 24 de ani si jumatate, de exemplu, de profesii asimilate, notar sau avocat, dupa care sa stai una, doua, trei sase luni in magistratura si sa beneficiezi de aceeasi pensie, cand tu, practic, nu poti sa te compari cu un om care 25 de ani in magistratura a avut interdictiile pe care le-a avut si a lucrat in stresul si in domeniul in care a lucrat si sa vii din afara domeniului si sa beneficiezi pentru cateva luni de aceasta pensie”.

Comentarii

# Cetateanul date 9 June 2023 16:29 +21

"Consecințele înscrierii principiului neretroactivității în Constituție sunt foarte severe și probabil, tocmai de aceea, soluția aceasta nu se întâlnește în foarte multe țări, dar în același timp ridicarea la rangul de principiu constituțional se justifică prin faptul că asigură în condiții mai bune securitatea juridică și încrederea cetățenilor în sistemul de drept, precum și datorită faptului că blochează nesocotirea separației dintre puterea legislativă, pe de o parte, și puterea judecătorească sau cea executivă, pe de altă parte, contribuind în acest fel la consolidarea statului de drept". Desigur... când exista curte :lol:

# Ion date 9 June 2023 17:40 -112

Aici are dreptatate ! S a abuzat pe echivalarea muncii in alte domenii cu vechimea in magistratura ! S a abuzat și cu asimilații Care freacă menta prin alte instituții ! Vechimea in magistratura sa fie numai in magistratura și înlăturarea beneficiilor celor asimilați magistraților!

# Un judecator date 9 June 2023 20:17 +153

Conform legii pensiilor din sistemul public, pentru 6 ani de prelungire a vârstei de pensionare în cazul femeilor s-a realizat o esalonare pe o perioada de 30 de ani.In cazul magistratilor o prelungire a vârstei cu 12 ani se vrea a se face în 10 ani și cu excluderea de la pensionare a magistratilor care au acum 24 de ani de magistratură.Legiuitorul a permis anomaliile la care face referire d- nul ministru, ei au permis ca avocati de carieră sa vina câteva luni în magistratură și sa iasă la pensie și acum brusc s- au trezit și nu mai permit magistratilor de carieră sa iasă la pensie.( un caz concret- a intrat in magistratura in 2018 cand eu aveam 19 ani de magistratura, s-a pensionat in 2023, iar eu, conform " esalonarii" o sa ies la pensie in 2036, dupa 37 de ani) Magistrații care au acum 24 de ani vechime si-au început cariera când nu exista copy/ paste, când nu existau programe de redactare, cand hotărârile se scriau cu stiloul, erau dictate dactilografului și apoi corectate.

# Maya date 9 June 2023 20:53 +63

Domnilor habar nu aveți de nimic ,sigur Budai și Ciolacu ,fără prea multă carte ,doar cu diplome de tinichea nu cunosc de loc legislație.Legea 303/2004 era ff buna de ce nu se revine la ea.Aceasta lege a fost ciuntită de Macovei,și acoliții ei iar CSM ul cu prea mare ușurintă a aprobat pensionările.Pe scurt in acea lege se prevedea pensionarea magistratilor la 60 de ani doar dacă aveau cel puțin 25 de ani doar in magistratura.Iar ce era peste 25 ani se adauga la vechime in magistratura și așa era fff bine,dar cine mai citește ceva in țara asta și cine mai gândește ceva pentru acest popor. Acești indivizi de la PSD au creeat o ura între categoriile sociale ,greu de stăvilit.pensiile magistratilor au fost ca o condiție la preaderarea României la UE nu un moft cum spun unii.înainte de a face anumite afirmații va rog sa va informați, dar PSD ul plătește presa pentru a fi huliți judecătorii.Urat domnilor ff urat.

# Alex One date 10 June 2023 09:35 +13

@Maia, corecta observatia. Legea lui Valeriu Stoica a fost foarte buna.S-a spus ca Macovei a ciuntit legea fortand pensionarea mai rapida, la solicitarea occidentului care a sustinut ca nu pot face justitie,asimiland fortat magistratura cu situatia structurilor militare,cei care au profesat in comunism.Logic pe undeva,ma rog dupa capul lor, ,ieri cu URSS iar azi cu SUA,nu merge.Dar a uitat sa umble la perioadele asimilate. In ceea ce il priveste pe Budai,nimic de zis, individul e subcalibrat intelectulal ca si seful lui Ciolacu. Are un fel de smecheriea primitiva, nu e vorba doar de exemplul dat,singurul logic gasit, ci de toate amendamentele. Ciolacu, "nimeni nu poate sa aiba salariul mai mare decat Presedintele" ? Oare ? Presedintele care "munceste",corect, "freaca menta" doua ore pe saptamana ? Dar uriasele avantaje suportate de stat pentru el si nevasta nu se contabilizeza. Vrem si noi excursii ultra luxoase,avioane private,transport, paza si asistenta medicala permanente .

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 10 June 2023 09:57 +238

Modificarile sung total NECONSTITUTIONALE!! Toti magistratii sa respecte CONSTITUTIA de acum incolo! Jos labele politicului de pe pensiile magistratilor! IMEDIAT si NEAPARAT CONSULTAREA cu CSM ul ICCJ si conducerile curtilor de apel, Parchetului general! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! Afara cu secureala din justitie si politica! aista-i o opinie

# jUSTie date 10 June 2023 18:22 +88

@unjudecator, comentariile dvs sunt corecte: DA, au fost si sunt cazuri precum cele la care ati facut referire. .. @maya, DA, legea elaborata in timpul ministrului Valeriu Stoica era foarte buna! Si aici e diferenta intre “ce a fost” si “ce este”. Solutiile legislative de atunci au avut in vedere dezvoltarea unui sistem de justitie solid, obiectiv, bazat pe principii, care sa consolideze puterea judecatoreasca. Solutiile legislative “de parcurs” ca si cele de acum au in vedere NIMIC. S-a turnat NIMICUL in forme si s-a lasat la foc mic. S-a mai adaugat un art., a mai fost abrogat un altul, s-a mai completat cu dispozitii tranzitorii, dupa gust! Si acum fiecare cu gustul lui: unuia-i place justitia, altuia nu ! Dupa cum se stie fiecare …

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva