19 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASIGURARILE MINISTRULUI PE PENSIILE MAGISTRATILOR – Radu Marinescu: „Existenta acestui proiect nu exclude dialogul cu autoritatea judecatoreasca... Pensia de serviciu va ramane semnificativa. Va fi egala cu salariul net al ultimei perioade petrecute in magistratura. Deci ele nu scad. Insa se realizeaza intr-un fel o echivalare, o nivelare in ceea ce priveste varsta de pensionare cu alte categorii de profesii” (Video)

Scris de: V.B. | pdf | print

16 April 2025 16:11
Vizualizari: 3545

Ministrul Justitiei Radu Marinescu (foto) a oferit clarificari in legatura cu proiectul de lege privind pensiile magistratilor.



Ne referim la proiectul (initiat de catre liderii PSD, PNL, UDMR si minoritatilor) care prevede reducerea pensiilor de serviciu ale magistratilor si cresterea varstei de pensionare. Un proiect pe care Plenul CSM l-a avizat negativ (click aici pentru a citi).

Intr-un interviu oferit jurnalistei Adina Anghelescu de la Gandul.ro, seful MJ Radu Marinescu a declarat ca nivelul pensiilor pentru judecatori si procurori nu va scadea, aceste venituri continuand sa ramana semnificative. Principala schimbare pe care o aduce initiativa de act normativ consta intr-o „nivelare in ceea ce priveste varsta de pensionare cu alte categorii de profesii, in felul acesta dandu-se posibilitatea specialistilor, celor care au acumulat experienta, cunostinte profesionale, sa fie utili societatii si actului de justitie pana la aceasta varsta”.

In orice caz: acest proiect de lege nu va fi votat in Parlament fara un dialog cu autoritatea judecatoreasca, a mai spus Marinescu.


Iata principalele afirmatii ale ministrului (click aici pentru video):


„Este o chestiune care face obiectul unui proiect legislativ depus la Parlament de catre liderii coalitiei de guvernamant, asa incat va trece prin toate procedurile parlamentare. In cadrul acestor proceduri, bineinteles, ca acest proiect va fi discutat, va fi analizat si, evident, existenta acestui proiect, care face parte din exercitarea atributiilor puterii legislative, nu exclude si dialogul cu profesia in sine sau cu autoritatea judecatoreasca.

Asta pe de o parte. Pe de alta parte, proiectul prevede o crestere etapizata a varstei de pensionare pana la 65 de ani. In momentul de fata, este vorba de 60 de ani, tot etapizat. In primul rand, trebuie sa respectam niste principii ale Dreptului. Daca principiile nu sunt respectate, statul de drept nu exista. Or, o legislatie se aplica pentru viitor si se aplica unor situatii care se nasc dupa intrarea ei in vigoare. De aceea, proiectele de lege au in vedere cresterea etapizata de la generatiile care vor intra in profesia de magistrat de acum inainte.

In ceea ce priveste un element esential, care este acela al pensiei de serviciu (de asemenea, a constituit un element de ingrijorare pentru mediul judiciar): aceasta va ramane una semnificativa si va fi egala cu salariul net al ultimei perioade petrecute in magistratura. Deci ele nu scad. Insa se realizeaza intr-un fel o echivalare, o nivelare in ceea ce priveste varsta de pensionare cu alte categorii de profesii, in felul acesta dandu-se posibilitatea specialistilor, celor care au acumulat experienta, cunostinte profesionale, sa fie utili societatii si actului de justitie pana la aceasta varsta”.


Seful MJ: „Pensia de serviciu va fi egala cu salariul net


Ministrul Justitiei a explicat si ce s-ar intampla cu cuantumul pensiei de serviciu (in prezent, pensiile de serviciu pentru anumite categorii socio-profesionale, respectiv personalul din sistemul de justitie, sunt calculate prin aplicarea unui procentaj de 80% asupra bazei de calcul reprezentate de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii – n.r.) daca proiectul va fi adoptat in forma actuala:

Nu scade! Calculele facute de catre noi, calculele care vor mai fi facute si de partenerii nostri institutionali si de dialog vor conduce la concluzia ca aceasta pensie nu scade. Pensia de serviciu va fi egala cu salariul net, dupa cum este precizat si in lege. (…) Pensiile de serviciu ale magistratilor sunt semnificative si in Uniunea Europeana, daca nu folosim un termen de comparatie mai indepartat, din societati care sunt democratii consacrate si state de drept.

Pentru ca ne comparam totusi sau incercam sa atingem niste standarde care sunt unele inalte. Activitatea in sine a magistratului este una cat se poate de importanta. Reprezinta una dintre puterile in stat.

Si atunci asigur ca remuneratia trebuie sa fie una pe masura semnificatiei sociale a activitatii, iar pensia trebuie sa reflecte o cariera desfasurata la un nivel cat mai inalt, de complexitate si intelectuala, si functionala, si sociala. Insa este adevarat ca aceasta pensie ar trebui sa apara la o varsta la care persoana respectiva a dat societatii tot ce avea mai bun.

Nu este ceva nelegal in a stabili o egalitate intre ultimul salariu net si pensie, dar nu erau corecte situatiile in care pensia era mai mare decat salariul. Si acolo puteam sa discutam de o inechitate, dar acest lucru nu mai este valabil”.


Marinescu: „Nu sunt adeptul unor comparatii in societate intre diferite categorii profesionale si sociale”


Intrebat unde, in ce tari din Europa, magistratii ajung sa aiba o pensie de 10-15 ori mai mare decat pensia medie din Romania (circa 3.200 lei), ministrul Marinescu a subliniat faptul ca, personal, nu este un aparator al unui anumit cuantum al pensiilor de serviciu, dar ca ministru al Justitiei este preocupat de functionalitatea sistemului judiciar si de stabilitate in ceea ce priveste statutul magistratului – „stabilitate care are si aceasta componenta a remuneratiei”:

Eu nu sunt adeptul unor comparatii in societate intre diferite categorii profesionale si sociale, pentru ca fiecare are semnificatia sa sociala si nu sunt nici un arhitect al sistemului de remunerare si de pensionare.

Deci nu cred ca ar fi potrivit ca eu sa exprim un punct de vedere, in calitatea mea de ministru al Justitiei, comparativ, intre pensia unui magistrat si pensia unui medic sau unui inginer. De aceea, nu voi face o evaluare, care ar fi fatalmente subiectiva si in afara limitelor functionale are pozitiei mele”.

Va trece noul proiect de Curtea Constitutionala? Ministrul Justitiei spune ca e prematur sa punem acest aspect in discutie, dar recunoaste ca exista aceste situatii:

In ceea ce priveste sinuozitatea legislatiei care a condus la astfel de situatii pe care dumneavoastra le-ati amintit, este evident ca acest lucru trebuie sa inceteze si tocmai de aceea ne preocupa sa avem pentru viitor o lege clara, o lege limpede, care sa stabileasca niste conditii de la care sa nu mai operam modificari cu atata usurinta cum a fost in trecut.

Situatiile anterioare care sunt supuse examinarii judiciare (procese deschise) nu pot fi comentate de catre mine, pentru ca soarta acelor litigii va fi dezlegata de catre magistratii care solutioneaza litigiile respective.

Tot ceea ce pot sa-mi doresc pentru viitor este sa avem coerenta, sa avem un sistem unitar, poate sa discutam despre o viitoare lege privitoare la remunerarea persoanelor din sistemul judiciar, care sa rezolve o serie de aspecte inclusiv din perspectiva celor amintite de dumneavoastra, dar plecand de la principiul asigurarii unei stabilitati pentru statutul magistratului, pentru ca acest lucru este recunoscut – si in profil european, si in profil national – ca o garantie a statului de drept. Stabilitatea include echitatea”.

Comentarii

# Un Specialist date 16 April 2025 17:29 +421

Ce frumos vorbește dn ministru..Auzi tu ! "În felul ăsta, dăm posibilitatea specialiștilor sa fie utili societatii/actului de justiție " pana la 65 ani.. Oare cineva sănătos la cap își poate închipui că cei 10-15 magistrați de carieră , intrati la 24-25 -30 ani in sistem, care vor mai prinde 65 de ani în condițiile Justiției din România, vor mai putea fi considerați UTILI actului de justiție după 60 ani??? Plini de boli și cu psihicul terminat? Băi, voi condamnați magistrații la moarte, pt ca nimeni nu poate rezista 40 ani în sistem. NIMENI..practic, nu mai vreți să plătiți pensia și în felul ăsta nu mai contează cuantumul ei, ca oricum nu o mai prinde nimeni..

# jUSTie date 16 April 2025 17:44 +215

Potentialul daunator al INCOMPETENTEI variaza in functie de mai multi factori, unul dintre acestia fiind legat de gradul de influenta pe care il are. Cum nu este greu sa gasesti in societate exemple de acest gen, intrebarea fireasca este cum de se ajunge ca pozitiile “privilegiate” sa fie ocupate de cine sunt ocupate. Prezenta in spatiul public an de an a unui astfel de subiect urmata de modificari legislative dupa modificari nu este despre stabilitate sau securitate juridica ci este dovada ca tendintele politice dambovitene promoveaza o atitudine egalitarista, haotica in toate aspectele vietii. Din “concluziile scrise” despre “procesul legislativ” nu s-a inteles un lucru: cine sunt acele “societati care sunt democratii consacrate si state de drept”. PS Arhitectura peisagistica prin ochii puterii executivo-legislative sau defrisarea pas cu pas a sistemului judiciar: nivelari (!), taieri si toaletari!

# basicuta date 16 April 2025 18:44 -86

ce frumos le spune specialistu! pe timpul lui ceașcă toată lumea juridică se pensiona la aceeasi varsta si aveau salarii comparative, azi cand poti fi milionar in euro din magistratura e musai sa te pensionezi la 48 de ani! NORMAL treubuie banii aia cheltuiti cumva si vedem și noi ...plebea, pe unde se plimba magistratii pensionați la 48 de ani...

# Cocojumbo date 16 April 2025 18:51 +121

2 bucăți, odata intrate la INM, cu fix aceeasi vechime. 1 bucata nascuta in 1980, ailalta in 1981. Zice don ministru , intr- o aritmetică si o logica imbatabilă ca ala mai tanar are mai multa experiență, la aceeasi vechime si tre tinut pana la 65 de ani ca sa “ dea lumina” colegilor mai tineri. Al mai batran cu 1 an, dar aceeasi vechime, poa sa se duca acasa ca nu- i asa profi . :-* :-* :-* :-*

# ICCJ date 16 April 2025 20:33 +90

L-aș întreba pe domn' ministru asta: dacă un magistrat ,la salariile de acum,cotizează 40 ani CAS, cât ar ieși pensia pe contributivitate ? Probabil chiar mai mare decât ultimul salariu, sau în cel mai rău caz, tot pe acolo. Asta ce înseamnă? Că acest proiect elimina pensiile de serviciu., desi CCR a zis si a răszis că nu e ok.Tot la concluzia asta se poate ajunge prin faptul că pui varsta de pensionare 65 ani..Pensia de serviciu nu înseamnă doar un cuantum al pensiei, ci condiții de pensionare diferite de sistemul public obișnuit,în sensul că după un nr de ani în care suporți tot felul de inconveniente care îți distrug sănătatea și viata socială,să poți sa pleci la pensie. Apoi ,pt invidioși: dacă vreți egalitate, pai sa eliminam și condițiile deosebite/speciale de la polițiști,militari, și toate celelalte din sistemul public, și toți să poată lua pensia la 65 de ani..Sau la 75, să fim mai siguri ca nu o prinde nimeni

# lupu laurentiu date 16 April 2025 22:52 -76

In opinia mea, daca dumnealor considera ca sunt asa de valorosi, incat merita sute de milioane, OK. Dar cred c-ar trebui sa le obtina-n privat. Problema e ca vor sa traiasca si-n lux, si pe banii nostri. Aici e partea imorala.

# magistrat de valoare date 16 April 2025 23:03 +9

Io cand mi-am schimbat masina, voi n-ati platit nici lumina... :P

# Victoria date 16 April 2025 23:47 -28

Opinie-pamflet... Privilegiile Garzii Pretoriene au aparut odata cu dictatura si vor disparea tot odata cu ea (dar nu pe timpul vietii noastre :-) ). Fac parte dintr-un plan, cred eu, conceput cu multi ani in urma. Ca si Noul Cod Penal din "democratia" sorosisto-globalista, pe care propaganda ni l-a prezentat drept unul "modern", "european", "de secol 21", in realitate fiind cu mult mai abuziv, mai restrictiv, mai aspru decat cel din '69, in dictatura comunista.

# #basicuta date 17 April 2025 04:37 +70

Bășicuțe, dacă te roade invidia, du-te la muncă ..Și te rog ,citeste legea 223/2015 și o să observi că mai sunt și alții care se pensionează la 45 de ani pt care nimic nu se schimbă și în fapt ,nici prin modificarile din 2023 nu s-a schimbat..Sau ești și tu unul dintre ei și ai vrea pensie de magistrat?

# Tomescu date 17 April 2025 07:40 +61

Asta este adus de Olguta, al de la Agricultura de Stanescu, un slab oregatit tractorist ce sa stie ei ce sunt profesionistii! Sa ii trimitem acasa cu tot cu Turnatoriul Crin! Votam Victor Ponta magistrat! Prostii au stat destul!ce sa stie avocTul marinescu cu 1 proces pe an! Acasa cu eu!

# adi date 17 April 2025 08:34 +3

cat tupeu nesimtit, sa te pensionezi la 48 ani, cat de jos poti sa fi ca om, puturos, incat de la 48 sa te duci sa rupi frunza la caini pe bani EXTREM de multi. duceti-va la munca trantorilor. Auzi ca nu vor mai vrea oamenii sa intre in sistem, pe bune??? de-aia va faceti voi magistrati? cu gandul la pensionare la 40-50 ani maxim? mai bine duceti-va la capsuni, capuselor

# fost judecator date 17 April 2025 17:04 +32

Dupa parerea mea, se comporta ca niste pomanagii, mi-e rusine mie de rusinea lor. Multi dintre ei par a-si fi pierdut onorabilitatea, umanitatea si prestanta, sunt profund incompetenti, insolenti si superficiali, cu facultati particulare la baza, ii cunosc bine. Unii isi fac veacul prin locatii exotice, cluburi si restaurante, iar dimineata se prezinta in sala de sedinta (cred ca ar trebui verificati cu etilo si drug testul). Praf au facut imaginea justitiei. Din fericire, mai exista si oameni seriosi, dedicati meseriei. Dar din ce in ce mai putini. Nivelul nejustificat al veniturilor a condus la o degradare umana si profesionala fara precedent. Ministerul ar trebui sa elaboreze grabnic o noua strategie vizand politica de salarizare si personal. Pana nu e prea tarziu.

# #fost judecător date 17 April 2025 20:51 +2

Aveți DREPTATE ! Inclusiv la INM nivelul e foarte jos..Asta pt că de la admitere nu se mai pune accent pe cunoștințe juridice.Iar în INM fac poze pt Facebook..Carte, mai puțin. .Mai greu este examenul de Barou..În magistratură, ce a intrat în sistem în ultimii 5-10 ani....Nu vreau să îmi spun părerea.. Ați spus-o dvs foarte bine..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva