ASIGURARILE MINISTRULUI PE PENSIILE MAGISTRATILOR – Radu Marinescu: „Existenta acestui proiect nu exclude dialogul cu autoritatea judecatoreasca... Pensia de serviciu va ramane semnificativa. Va fi egala cu salariul net al ultimei perioade petrecute in magistratura. Deci ele nu scad. Insa se realizeaza intr-un fel o echivalare, o nivelare in ceea ce priveste varsta de pensionare cu alte categorii de profesii” (Video)
Ministrul Justitiei Radu Marinescu (foto) a oferit clarificari in legatura cu proiectul de lege privind pensiile magistratilor.
Ne referim la proiectul (initiat de catre liderii PSD, PNL, UDMR si minoritatilor) care prevede reducerea pensiilor de serviciu ale magistratilor si cresterea varstei de pensionare. Un proiect pe care Plenul CSM l-a avizat negativ (click aici pentru a citi).
Intr-un interviu oferit jurnalistei Adina Anghelescu de la Gandul.ro, seful MJ Radu Marinescu a declarat ca nivelul pensiilor pentru judecatori si procurori nu va scadea, aceste venituri continuand sa ramana semnificative. Principala schimbare pe care o aduce initiativa de act normativ consta intr-o „nivelare in ceea ce priveste varsta de pensionare cu alte categorii de profesii, in felul acesta dandu-se posibilitatea specialistilor, celor care au acumulat experienta, cunostinte profesionale, sa fie utili societatii si actului de justitie pana la aceasta varsta”.
In orice caz: acest proiect de lege nu va fi votat in Parlament fara un dialog cu autoritatea judecatoreasca, a mai spus Marinescu.
Iata principalele afirmatii ale ministrului (click aici pentru video):
„Este o chestiune care face obiectul unui proiect legislativ depus la Parlament de catre liderii coalitiei de guvernamant, asa incat va trece prin toate procedurile parlamentare. In cadrul acestor proceduri, bineinteles, ca acest proiect va fi discutat, va fi analizat si, evident, existenta acestui proiect, care face parte din exercitarea atributiilor puterii legislative, nu exclude si dialogul cu profesia in sine sau cu autoritatea judecatoreasca.
Asta pe de o parte. Pe de alta parte, proiectul prevede o crestere etapizata a varstei de pensionare pana la 65 de ani. In momentul de fata, este vorba de 60 de ani, tot etapizat. In primul rand, trebuie sa respectam niste principii ale Dreptului. Daca principiile nu sunt respectate, statul de drept nu exista. Or, o legislatie se aplica pentru viitor si se aplica unor situatii care se nasc dupa intrarea ei in vigoare. De aceea, proiectele de lege au in vedere cresterea etapizata de la generatiile care vor intra in profesia de magistrat de acum inainte.
In ceea ce priveste un element esential, care este acela al pensiei de serviciu (de asemenea, a constituit un element de ingrijorare pentru mediul judiciar): aceasta va ramane una semnificativa si va fi egala cu salariul net al ultimei perioade petrecute in magistratura. Deci ele nu scad. Insa se realizeaza intr-un fel o echivalare, o nivelare in ceea ce priveste varsta de pensionare cu alte categorii de profesii, in felul acesta dandu-se posibilitatea specialistilor, celor care au acumulat experienta, cunostinte profesionale, sa fie utili societatii si actului de justitie pana la aceasta varsta”.
Seful MJ: „Pensia de serviciu va fi egala cu salariul net”
Ministrul Justitiei a explicat si ce s-ar intampla cu cuantumul pensiei de serviciu (in prezent, pensiile de serviciu pentru anumite categorii socio-profesionale, respectiv personalul din sistemul de justitie, sunt calculate prin aplicarea unui procentaj de 80% asupra bazei de calcul reprezentate de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii – n.r.) daca proiectul va fi adoptat in forma actuala:
„Nu scade! Calculele facute de catre noi, calculele care vor mai fi facute si de partenerii nostri institutionali si de dialog vor conduce la concluzia ca aceasta pensie nu scade. Pensia de serviciu va fi egala cu salariul net, dupa cum este precizat si in lege. (…) Pensiile de serviciu ale magistratilor sunt semnificative si in Uniunea Europeana, daca nu folosim un termen de comparatie mai indepartat, din societati care sunt democratii consacrate si state de drept.
Pentru ca ne comparam totusi sau incercam sa atingem niste standarde care sunt unele inalte. Activitatea in sine a magistratului este una cat se poate de importanta. Reprezinta una dintre puterile in stat.
Si atunci asigur ca remuneratia trebuie sa fie una pe masura semnificatiei sociale a activitatii, iar pensia trebuie sa reflecte o cariera desfasurata la un nivel cat mai inalt, de complexitate si intelectuala, si functionala, si sociala. Insa este adevarat ca aceasta pensie ar trebui sa apara la o varsta la care persoana respectiva a dat societatii tot ce avea mai bun.
Nu este ceva nelegal in a stabili o egalitate intre ultimul salariu net si pensie, dar nu erau corecte situatiile in care pensia era mai mare decat salariul. Si acolo puteam sa discutam de o inechitate, dar acest lucru nu mai este valabil”.
Marinescu: „Nu sunt adeptul unor comparatii in societate intre diferite categorii profesionale si sociale”
Intrebat unde, in ce tari din Europa, magistratii ajung sa aiba o pensie de 10-15 ori mai mare decat pensia medie din Romania (circa 3.200 lei), ministrul Marinescu a subliniat faptul ca, personal, nu este un aparator al unui anumit cuantum al pensiilor de serviciu, dar ca ministru al Justitiei este preocupat de functionalitatea sistemului judiciar si de stabilitate in ceea ce priveste statutul magistratului – „stabilitate care are si aceasta componenta a remuneratiei”:
„Eu nu sunt adeptul unor comparatii in societate intre diferite categorii profesionale si sociale, pentru ca fiecare are semnificatia sa sociala si nu sunt nici un arhitect al sistemului de remunerare si de pensionare.
Deci nu cred ca ar fi potrivit ca eu sa exprim un punct de vedere, in calitatea mea de ministru al Justitiei, comparativ, intre pensia unui magistrat si pensia unui medic sau unui inginer. De aceea, nu voi face o evaluare, care ar fi fatalmente subiectiva si in afara limitelor functionale are pozitiei mele”.
Va trece noul proiect de Curtea Constitutionala? Ministrul Justitiei spune ca e prematur sa punem acest aspect in discutie, dar recunoaste ca exista aceste situatii:
„In ceea ce priveste sinuozitatea legislatiei care a condus la astfel de situatii pe care dumneavoastra le-ati amintit, este evident ca acest lucru trebuie sa inceteze si tocmai de aceea ne preocupa sa avem pentru viitor o lege clara, o lege limpede, care sa stabileasca niste conditii de la care sa nu mai operam modificari cu atata usurinta cum a fost in trecut.
Situatiile anterioare care sunt supuse examinarii judiciare (procese deschise) nu pot fi comentate de catre mine, pentru ca soarta acelor litigii va fi dezlegata de catre magistratii care solutioneaza litigiile respective.
Tot ceea ce pot sa-mi doresc pentru viitor este sa avem coerenta, sa avem un sistem unitar, poate sa discutam despre o viitoare lege privitoare la remunerarea persoanelor din sistemul judiciar, care sa rezolve o serie de aspecte inclusiv din perspectiva celor amintite de dumneavoastra, dar plecand de la principiul asigurarii unei stabilitati pentru statutul magistratului, pentru ca acest lucru este recunoscut – si in profil european, si in profil national – ca o garantie a statului de drept. Stabilitatea include echitatea”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Un Specialist
16 April 2025 17:29
+421
# jUSTie
16 April 2025 17:44
+215
# basicuta
16 April 2025 18:44
-86
# Cocojumbo
16 April 2025 18:51
+121
# ICCJ
16 April 2025 20:33
+90
# lupu laurentiu
16 April 2025 22:52
-76
# magistrat de valoare
16 April 2025 23:03
+9
# Victoria
16 April 2025 23:47
-28
# #basicuta
17 April 2025 04:37
+70
# Tomescu
17 April 2025 07:40
+61
# adi
17 April 2025 08:34
+3
# fost judecator
17 April 2025 17:04
+32
# #fost judecător
17 April 2025 20:51
+2