13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASOCIATIILE MAGISTRATILOR DENUNTA CENZURA USERISTA – AMR, UNJR, AJADO si APR reactioneaza dupa ce procurorul Liviu Tudose, victima unui abuz infiorator al DNA, nu a fost lasat sa vorbeasca de seful Comisiei juridice a Camerei deputatilor, Mihai Badea de la USR, pe motiv ca pozitia sa nu era favorabila desfiintarii SIIJ: ”I-a negat dreptul de a exprima o opinie contrara proiectului de lege in discutie”

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 March 2021 15:32
Vizualizari: 8076

Asociatiile magistratilor din Romania, evident cele de traditie si aflate de partea sanatoasa a Justitiei, condamna modul in care s-a derulat sedinta Comisiei juridice a Camerei Deputatilor in care, saptamana trecuta, a fost avizat favorabil proiectul de desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).


 

Intr-un comunicat comun remis Lumea Justitiei marti, 23 martie 2021, Asociatia Magistratilor din Romania – condusa de judecatoarea Andreea Ciuca, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – condusa de judecatoarea Dana Girbovan, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului – condusa de judecatoarea Florica Roman si Asociatia Procurorilor din Romania – condusa de procuroarea Elena Iordache acuza derapajul presedintelui Comisiei juridice, deputatul USD Mihai Badea, care l-a cenzurat pe fostul procuror Liviu Tudose (foto), nepermitandu-i sa vorbeasca doar pe motiv ca pozitia sa este contrara desfiintarii SIIJ, ignorand ca acesta a fost victima unui infiorator abuz al DNA, fiind tinut in arest 113 zile si apoi achitat definitiv.

Totodata, AMR, UNJR, AJADO si APR critica decizia ca la sedinta Comisiei juridice din Camera Deputatilor sa nu fie invitat niciun reprezentant al SIIJ desi se discuta despre desfiintarea SIIJ si se aduceau acuzatii impotriva SIIJ. Nu in ultimul rand, asociatiile magistratilor denunta alegatiile aceluiasi presedinte al Comisiei juridice, deputatul USR Mihai Badea, care i-au facut pe seful CSM Bogdan Mateescu si presedinta ICCJ Corina Corbu sa paraseasca sedinta.


Prezentam comunicatul AMR, UNJR, AJADO si APR:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) dezavueaza public atitudinea de impiedicare a exprimarii opiniei unui cetatean roman in fata Parlamentului, de care a dat dovada presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, in sedinta din 18.03.2021, in care s-a dezbatut proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ

In primul rand, subliniem ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul, alcatuit din Camera Deputatilor si Senat, este organul reprezentativ suprem al poporului roman, cele doua camere fiind alese de cetateni prin vot universal. Asadar, membrii Parlamentului nu se reprezinta pe ei insisi, ci, tot conform Constitutiei, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului. Asa cum prevede Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Deputatilor, acestia primesc un insemn distinctiv al calitatii lor de reprezentant al poporului, iar poporul nu este un concept abstract, identificabil doar la nivel de principii, ci inseamna cetatenii romani.

In al doilea rand, aratam ca la sedinta Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor au primit invitatii si au fost prezenti presedinta ICCJ, presedintele CSM, procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, procurorul-sef DNA, DIICOT – prezent printr-un reprezentant, asociatiile profesionale ale magistratilor, o asociatie a societatii civile, un judecator, un procuror.

De evidentiat faptul ca la sedinta nu a participat SIIJ, prin reprezentant, nici presedintele Comisiei si nici deputatii prezenti neaducand nicio proba in sensul ca aceasta institutie a carei soarta era dezbatuta a fost invitata sa participe la sedinta.

In al treilea rand, in deschiderea sedintei, anterior dezbaterilor propriu-zise, presedintele comisiei a facut o declaratie politica referitoare la SIIJ, in care a prezentat public inclusiv fapte lipsite de acuratete. In acel moment al sedintei, presedinta ICCJ si presedintele CSM au parasit sala.

In al patrulea rand, atat presedintele comisiei, cat si unii membri ai comisiei au adus o serie de acuze la adresa SIIJ, desi la sedinta nu a fost invitat niciun reprezentant al Sectiei care sa aiba posibilitatea de a prezenta un punct de vedere si sa fie ascultat in aparare, ca reflectare a exercitiului democratic pe care alesii poporului ar trebui sa il practice cu precadere, mai cu seama ca subiectul sedintei a fost proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ. In schimb, a fost invitata DNA, iar procurorului-sef al acestei structuri de parchet i s-a dat cuvantul de mai multe ori pe parcursul sedintei, asa incat a avut posibilitatea sa prezinte punctul de vedere si sa raspunda la afirmatii concrete facute de participantii la sedinta, cu atat mai mult cu cat nu i s-a limitat numarul luarilor de cuvant ori timpul in care s-a adresat comisiei parlamentare.

In al cincilea rand, presedintele comisiei nu a vrut sa-i permita sa vorbeasca fostului procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, domnul Liviu Tudose, care a primit invitatie la lucrarile comisiei. Dupa cateva luari de cuvant ale unor membri ai comisiei, presedintele i-a permis domnului Liviu Tudose sa vorbeasca, ceea ce dovedeste ca i-a recunoscut posibilitatea de a se adresa, in calitate de cetatean, comisiei parlamentare. Insa, i-a cerut sa nu relateze despre speta al carei subiect a fost, ci despre desfiintarea SIIJ – cu toate ca insusi presedintele comisiei a facut referire la cazuri concrete in declaratia sa, in defavoarea SIIJ. Domnul Tudose a replicat ca nu poate face disociere intre cele doua aspecte pentru ca vorbeste din proprie experienta, iar prezenta lui in Parlament tine de lupta prin orice mijloace pentru ca abuzurile DNA sa nu se repete in viitor.

Prin urmare, a incercat sa relateze despre abuzurile grave din dosarul penal instrumentat de DNA, in care a fost arestat preventiv 113 zile pentru ca, ulterior, sa fie achitat intrucat 'fapta nu a existat'. Astfel, a inceput sa vorbeasca despre modul incalificabil in care i-a fost fabricat dosarul penal, despre incalcarea unor drepturi procesuale elementare, despre circulare in afara legii venite de la varful DNA, la adapostul carora procurorii acestei structuri de parchet au incalcat procedura.

Dar nu a reusit decat sa enunte aceste aspecte pentru ca presedintele comisiei a cerut sa i se taie microfonul, invocand ca invitatul 'nu este in fata unei instante de judecata'. Asadar, i-a negat dreptul de a exprima o opinie contrara proiectului de lege in discutie, in conditiile in care fostul procuror general nu avea nici intentia, nici nevoia de a se adresa unei instante de judecata in timpul unei sedinte a comisiei parlamentare, cu atat mai mult cu cat el are o hotarare definitiva de achitare, care-i confirma afirmatiile si care trebuie respectata.

Aceasta hotarare, alaturi de puzderia de exemple date in Raportul Inspectiei Judiciare, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 225/2019, de urmaririle penale soldate, dupa ani de zile, cu clasari sau achitari – de pilda, impotriva fostului procuror general al Romaniei, fostului presedinte CCR, fostului presedinte de sectie de la ICCJ, fostului judecator CEDO, impotriva a zeci si zeci de judecatori si procurori -, probeaza, cu prisosinta, contrar unor sustineri din sedinta comisiei, ca abuzurile nu au fost cazuri izolate. Si, chiar daca ar fi fost 'izolate', Parlamentul are indatorirea, ca unica autoritate legiuitoare a tarii, astfel cum este definit de Constitutie, sa ia masuri, prin legile pe care le adopta, ca niciunul dintre aceste abuzuri sa nu se repete.

Comisia Europeana a subliniat ca: 'Viitorul Europei se afla in mainile tuturor europenilor. El nu poate fi impus de catre lideri sau institutii. Desi este clar ca diferitele optiuni politice ar putea duce la o serie de evolutii diferite ale Uniunii noastre, exista cel putin o certitudine: Europa trebuie sa isi asculte cetatenii si sa actioneze in consecinta' (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/eu-progress-report-consultations-111218_ro.pdf). Iar fostul presedinte al Comisiei Europene evidentia, in Cartea alba privind viitorul Europei, ca 'fiecare punct de vedere ar trebui ascultat', intrucat 'fiecare voce conteaza', 'fiecare opinie este auzita'”.

Comentarii

# Neamul lui Bicilis date 23 March 2021 16:16 +52

Exact ca in plenarele CC al PCR :D :D :D Noii bolsevici nu accepta critica si nu au mintea necesara spre a asculta si o alta opinie. Daca nu exista vreo recomandare din partea ambasadelor, orice interventie ce perturba agitatia marxista este neavenita. Noii tortionari din USR si PNL se scalda in mizeria comuna. Functionarea SIIJ ii face penali dar si complici cu penalii securici din justitie.

# Un cetățean date 23 March 2021 17:45 +125

Când organizați un miting de susținere a SIIJ, să ieșim în stradă? Luju, așteptăm și fapte nu doar vorbe.

# Adrian date 23 March 2021 20:19 -165

Dupa mine SIIJ se poate desfiinta.E degeaba institutia asta.M-am convins...astia claseaza tot si castiga 9000 euro pe luna,din banii nostri.

# Da' chiar că, uăi! date 23 March 2021 20:49 -150

Faceți un miting se sus-ținere a pungășiei judiciare denumită SIIJ. Cred că o să vină toți susținătorii Șoșoacăi, imediat după azvârlirea ei din AUR (ZERO MANIFESTANȚI). Sau poate că or să vină ăia 1079 de petenți ale căror plângeri procușorii de la SIIJ le-au clasat, le-au rupt în 4 și le-au pus la budă întru unică și igienică folosință. Nu mai grăiți Pruostii că nu vine NICI DRAAQU să apere asemenea ȘARLATANIE INSTITUȚIONALĂ!

# VIKY date 24 March 2021 08:35 +142

Tara este condusa de o sleacta de mafioti, care nu au castigat alegerile. Multi dintre ei sunt afaceristi, imbogatiti de pe spinarea poporului, iar aripa mai tanara, majoritatea fiind scolati in strainatate, care s-au intors in tara cu singurul scop de a distruge tot ce este romanesc. Mai mult de un an, nu au facut altceva decat sa fure, sa ingenuncheze poporul si sa devalizeze tara. Declaratiile halucinante a acestor politicieni si "autoritati" se bat cap in cap in fiecare zi. Aseara la o emisiune, Guran (pnl), intrebat de ce persoanele de peste 65 de ani vaccinate, trebuie inchise in casa, raspunsul lui a fost nu halucinant, ci unul horor:"Cei vaccinati sunt izolati ca sa nu ii infecteze pe cei nevaccinati".!!!. Un alt nazist, din gresala Ministru Sanatatii a postat pe Facebook: "Liberalii au măsluit cifrele pandemiei, înainte de alegeri. Le-am descoperit cu surprindere!”. Eu ma intreb cate decese dupa vaccinare se musamalizeaza, daca oficial sunt 89 de decese dupa vaccinare?.

# VIKY date 24 March 2021 09:31 +88

Nu uitati romani, indiferent de statutul care il aveti: Ignoranta si indolenta voastra, care sunteti milioane, o vor plati copiii si nepotii vostrii. Daca nu va pasa de viitorul copiilor si nepotilor, atunci chiar va meritati soarta. Nu cei care va conduc poarta vina, VOI purtati vina ca nu ii opriti.

# VIKY date 24 March 2021 09:59 +75

#Da' chiar că, uăi!...Ce ar fi sa organizati voi, pleava societatii, un miting, (in fruntea caruia sa il puneti pe tatucul vostru nazist cu geaca rosie), pentru anularea celor 19 dosare penale de la SIIJ, ale Cucuvelei penale cu "aripile" desfacute (la nevoie, si dupa interese)?. Ce zici de propunere?. Cu ocazia asta mai salvati si cativa CSM-isti(Cucuvele Sataniste Manjite), cu dosare penale la SIIJ Mitingul nu ar avea nevoie de aprobari (ca in 10 august), nu ar creste nr de infectari, poate va mai arunca corporatiile si ONG-urile lui Soros niste chistoace de tigari...

# Malagamba date 24 March 2021 11:07 +66

:D Ca bine zici subumanule de postac neomarxist/sorosist. Tot asa zicea si Ceausescul despre socialismul din Romania, si stiii cum a mierlit-o toarasu. Doar ca Stalin asta de la Useratati si Cacovei Mojica + Gaura Kurvutza Kobeshita nu vor avea parte de 7,62. Pentru ei e pregatita funia in semn de inalta apreciere a obedientei lor fata de neomarxism si fata de besleaga imputita soros. :P

# Adrian date 24 March 2021 12:12 -70

Le-am facut plangeri magistratilor securisti si SIIJ le-a clasat pe toate.De ce sa mai platim niste incompetenti?Desfiintarea SIIJ...

# VIKY date 25 March 2021 08:51 +59

#rezist neonazisti au blocat o Ordonanta de Urgenta, iar voi milioanele, nu sunteti in stare sa blocati desfiintarea singurei institutii independente din tara?. Nu stiu cati magistrati mai sunt "independenti" in tara, dar dupa reactii se pare ca nu sunt mai mult decat degetele de la maini. Ca sa dea dovada ca nu sunt corupti, ca au un cuvant de spus, trebuie sa impiedice desfiintarea SIIJ. Daca va lasati calcati in picioare, voi magistratii veti fi doar unelte in mainile acestei secte naziste, si unde se vor aplica doar recomandarile sectelor GRECO, PECO, M-UE ...si a altor ONG-uri sorosiste-naziste. TREZITI-VA, pentru numele lui D-zeu!!!.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva