17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASTA O FI PUS DNA IN MISCARE? – Parchetul anticoruptie s-a dus peste Directia de Urbanism din Primaria Capitalei. Perchezitia vizeaza emiterea unor autorizatii de constructii. Actiunea are loc dupa ce la DNA au fost depuse plangeri penale. Fostul arhitect-sef Adrian Bold acuza ca mai multe documente au fost semnate in numele lui. Urbanistul Alexandru Panisoara reclama ca Matei Damian, directorul de urbanism din PMB, ar fi semnat fara drept sute de certificate si autorizatii (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 July 2023 17:48
Vizualizari: 4967

Parchetul anticoruptie a descins marti, 11 iulie 2023, la Directia de Urbanism din Primaria Capitalei. Perchezitia DNA vizeaza, conform informatiilor din spatiul public, emiterea unor autorizatii de constructii si a unor certifiate de urbanism. Totusi, actiunea intreprinsa de catre Directia Nationala Anticoruptie nu vine din senin. Asta intrucat in ultimele doua luni au fost depuse cel putin doua sesizari penale.Una ii apartine fostului arhitect-sef al Capitalei Adrian Bold, iar alta (pe care Lumea Justitiei o prezinta integral mai jos) il are ca autor pe urbanistul Alexandru Panisoara, presedintele Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului (ADU).

Amintim pe scurt ca in plangerea depusa la sfarsitul lunii mai, Bold acuza ca in ultima saptamana inainte sa fie scos la pensie de catre primarul Nicusor Dan, a constatat ca numeroase acte administrative (de exemplu, certificate de urbanism si autorizatii de construire) au fost semnate in numele lui fara stiinta sa si mai ales fara ca arhitectul-sef sa-si mai fi delegat dreptul de semnatura dupa data de 5 februarie 2023. Asadar, timp de peste trei luni (click aici pentru a citi).

La randul lui, in denuntul depus in 28 iunie 2023, Alexandru Panisoara sustine ca in perioada aprilie-mai 2023, Matei Damian (foto) – directorul Directiei Generale Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primaria Capitalei – ar fi semnat fara drept sute de acte administrative. Mai exact, 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire.

E adevarat: Panisoara a depus denuntul la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, dar legea permite inaintarea dosarului catre alt parchet, daca se constata ca faptele reclamate sunt de competenta altei unitati.


Concret, seful ADU il acuza pe Damian de:


- uzurpare de calitati oficiale (art. 258 Cod penal);

- abuz in serviciu (art. 297 CP);

- uzurparea functiei (art. 300 CP);

- fals material in inscrisuri oficiale (art. 320 CP);

- fals intelectual (art. 321 CP);

- fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 322 CP);

- uz de fals (art. 323 CP).


Iata denuntul lui Panisoara (vezi facsimil):


In fapt, in perioadele 03.04.2023, 07.04.2023, 24.04.2023, 02.05.2023, 05.05.2023, 15.05.2023 si 17.05.2023 numitul Damian Matei, ocupand functia de Director al Directiei Generale Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti, aflat in subordinea Domnului Bold Adrian, Arhitect-Sef, a semnat fara drept 230 certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire.

Conform constatarilor Inspectoratului de Stat in Constructii retinute prin Adresa nr. DO 230569/16.06.2023, rezulta ca din cele 285 de certificate de urbanism si 35 de autorizatii de construire care au facut obiectul verificarilor de catre ISC, un numar de 25 de certificate de urbanism si 20 de autorizatii de construire au fost semnate de Arhitectul-Sef Adrian Bold, restul purtand semnatura numitului Damian Matei.

Certificatele de urbanism si autorizatiile de construire/desfiintare se semneaza de Arhitectul-Sef al unitatii administrativ-teritoriale in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de construire, Republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 aprobate prin Ordinul nr. 839/2009 si ale Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, Arhitectul-Sef reprezinta autoritatea tehnica in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si autorizarii executarii lucrarilor de construire, conform art. 36 alin. (2) din Legea nr. 350/2001. Arhitectul-Sef nu poate fi subordonat unui alt functionar public din cadrul aparatului de specialitate al primarului, indiferent de tipul structurii pe care o conduce, respectiv directie generala, directie sau serviciu.

La nivelul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti, este organizata in materia amenajarii teritoriului, urbanismului si autorizarii executarii lucrarilor de construire Directia Generala Urbanism si Amenajarea Teritoriului conform Regulamentului de Organizare si Functionare al Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti aprobat prin HCGMB nr. 130/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, numitul Damian Matei, avand functia de Sef serviciu in cadrul DGUAT, respectiv in subordinea Arhitectului-Sef, a semnat fara drept un numar de 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire. Potrivit constatarilor facute de ISC, Arhitectul-Sef al Municipiului Bucuresti a inregistrat cereri de efectuare a concediului de odihna, potrivit carora locul acestuia a fost tinut de numitul Damian Matei in urmatoarele date: 27.10.2022, 07.12.2022, 16.03.2023 iar certificatele de urbanism si autorizatiile de construire au fost semnate in datele de: 03.04.2023, 07.04.2023, 24.04.2023, 02.05.2023, 05.05.2023, 15.05.2023 si 17.05.2023. Datele in care au fost semnate certificatele de urbanism si autorizatiile de construire nu corespund cu datele in care atributiile Arhitectului-Sef au fost delegate catre alt salariat, pentru un numar de 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire.

De asemenea, conform Notei de Serviciu nr. 5/14.02.2023, atributiile corespunzatoare Arhitectului-Sef al Municipiului Bucuresti au fost delegate in sarcina numitului Damian Matei, in conditiile in care dl. Adrian Bold a participat la lucrarile Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucuresti.

Potrivit Notei de Serviciu nr. 8/24.03.2023, atributiile Arhitectului-Sef stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioara al PMB privind Serviciul Publicitate Stradala si Serviciul Proiecte Urbane au fost delegate in sarcina numitului Damian Matei – Director Executiv in cadrul Directiei Urbanism.

Astfel, obiectul de activitate al Serviciului Proiecte Urbane nu prevede, in sarcina angajatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul acestei structuri, obligatia de a intocmi sau semna certificate de urbanism sau/si autorizatii de construire.

Totodata, potrivit art. 73, alin. (8) din Regulamentul de Organizare si Functionare al Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti, in sarcina salariatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul Serviciului Publicitate Stradala a fost stabilita strict atributia de a redacta certificate de urbanism si autorizatii de construire pentru suporturi publicitare, precum si pentru firme.

Astfel, pentru cele 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire nu au fost identificate, in urma controlului efectuat de ISC, note de serviciu sau alte documente avand ca obiect delegarea atributiilor ce intra in sarcina Arhitectului-Sef, catre alte functionari publici din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti conform dispozitiilor legale.

In consecinta, numitul Damian Matei a semnat 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire, fara a avea acest drept. Certificatele de urbanism si autorizatiile de construire sunt acte administrative individuale si o data emise de autoritatea publica competenta ele produc efecte juridice. Semnarea acestora de o persoana fara calitate atrage nulitatea absoluta. In baza acest acte administrative se realizeaza lucrari de construire/desfiintare si se incheie acte notariale. Nelegalitatea acestora produce daune materiale considerabile fiind lovite de nulitate orice alte acte incheiate sau emise in baza acestora.

Cele 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire se afla in circuitul civil si produc la data prezentei efecte juridice care in urma unei simple sesizari a unei instante de contencios administrativ competenta pot fi anulate si implicit se pot naste daune considerabile ce se pot imputa autoritatii publice locale.

Numitul Damian Matei a savarsit infractiunile de abuz in serviciu si uzurparea functiei atunci cand a semnat cu buna stiinta cele 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire, folosindu-si pozitia din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti si totodata savarsind infractiunile de fals si uz de fals in acte oficiale, neavand calitatea si atributiile prevazute de lege sau obtinute prin mijloacele legale pentru a putea semna aceste acte administrative.


Comentarii

# DODI date 11 July 2023 19:54 +3

În stilul cu care ne-a obișnuit DNA se leagă de căței lăsând neatinse adevăratele cauze din București: primarul plicușor, userista clotilde și alții asemenea lor. Atâta vreme cât DNA are doar preocupări mărunte nu sunt șanse reale de a se distruge corupția la nivel înalt. De fapt este logic: PORCurorii DNA nu se pot atinge de marii corupți pentru că aceasta ar însemna dosare profesioniste, muncă asiduă și expunere mediatică infimă. Este tocmai ceea ce lipsește cel mai mult la mult lăudata DNA.

# Florin date 12 July 2023 09:59 +1

SI CARE DIN FAPTELE RECLAMATE ATRAG COMPETENTA DNA-ului? Ca eu sunt mai prost de felul meu....

# cetatean de moda veche date 14 July 2023 08:54 0

"CORECT COANE FANICA",neobrazarea NATIONALA: Tara furata, terenurile luate cu japca cu concursul magistratilor si a oamenilor legii. Unii luand totul in numele lor pe numele copchiilor sau nevestei. Au ajuns milionari cu vile cu brad in curte si masina la scara.In 2000 urlau ziarele de "furaciuni" cu terenuri si investitii de stat disparute din inventare ale ADS, AMPA, dosare de cadastru si CF care au fost dosite (disparute) "actualizate" de azi pe maine impartite intre "rudele de la ADAM si EVA" dar cu functii "descurcarete" cu putere de decizie ca EI "au constat ,EI au hotarat". S-au facut oameni saracii, si-au adus averea de prin tara "cu galeata" ca "bastinasii proprietari de drept" le-au "DISPARUT"actele.DNA si DGIPI, impreuna cu reprezentanti ai parchetului si judecatorilor unde au fost? "La butoane" SI acu cu pensii cat mai mari pt justificarea averii externalizate. Iti rad in nas ca "FIESTA PRESCRIPTIEI" este sarbatoarea prostiei nationale ! "DREPTATE" "DEMOCRATIE" si "LEGE"!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva