18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ATAC CONCERTAT IMPOTRIVA AVOCATILOR – UNBR: „S-a folosit obsesiv si incorect sintagma 'super-imunitatea avocatului', intr-un context care produce confuzie si instiga opinia publica impotriva profesiei de avocat... Campania denigratoare, intretinuta de reprezentanti ai institutiilor publice ori de oameni politici, prejudiciaza profesia de avocat... S-a indus eronat ideea ca avocatii s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii, desi avocatii pot fi trasi la raspundere ca orice cetatean"

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 May 2016 13:06
Vizualizari: 8681

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condamna campania denigratoare declansata impotriva avocatilor, dupa proiectul de modificare a Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Comisia Permanenta a UNBR arata, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, prin comentariile facute in spatiul public, legate de acest proiect s-a produs o grava dezinformare, cu consecinte asupra garantarii dreptului la aparare si dreptului la un proces echitabil.

Comisia Permanenta a UNBR acuza folosirea incorecta si obsesiva a sintagmei „super-imunitatea avocatului”, instigandu-se opinia publica impotriva profesiei de avocat. Asta desi, in realitate, proiectul de modificare a Legii 51/1995 nu contine nicio prevedere noua in legatura cu interdictia perchezitiilor si interceptarea convorbirilor dintre avocati si clienti. In acest sens, UNBR tine sa sublinieze ca avocatii pot fi trasi la raspundere ca orice alt cetatean, desi se incearca inocularea falsei idei ca s-ar putea sustrage principiului egalitatii in fata legii.


Iata comunicatul UNBR:

Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, intrunita in sedinta la 20 mai 2016, a analizat situatia creata ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Comisia Permanenta a constatat ca s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele si finalitatea acestui demers legislativ, cu consecinte grave asupra garantarii dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil al cetatenilor care apeleaza la avocat.

S-a folosit obsesiv si incorect sintagma 'super-imunitatea avocatului', intr-un context care produce confuzie si instiga opinia publica impotriva profesiei de avocat.

In realitate, proiectul de lege nu contine o dispozitie noua cu privire la interdictia perchezitiilor si a interceptarilor privitoare la avocat. Aceste dispozitii sunt in vigoare inca din 1995 si nu au fost contestate pana in prezent. Proiectul prevede ca atunci cand exista probe sau indicii temeinice ca avocatul este implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, aceste interdictii nu se aplica. Se precizeaza limitele in care se pot ridica, sechestra sau confisca documente, care intereseaza pe cei care au apelat la serviciile avocatului.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, avocatii pot fi trasi la raspundere penala, pot fi perchezitionati si interceptati daca exista probe sau indicii temeinice ca au savarsit fapte penale, fara sa fie necesara vreo incuviintare din partea Baroului sau a vreunei autoritati statale.

S-a indus in mod eronat ideea ca avocatii ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii, desi avocatii pot fi trasi la raspundere la fel ca orice alt cetatean.

Comisia Permanenta reaminteste ca principiul secretului profesional si al confidentialitatii comunicarilor avocat – client este instituit in toate legislatiile din lume (cu exceptia unor regimuri dictatoriale!).

Secretul profesional nu reprezinta un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental in folosul justitiabilului.

Nu toti cetatenii acuzati penal sunt si infractori.

Orice acuzat trebuie sa aiba dreptul sa se apere.

Armele legale ale acuzarii trebuie sa fie egale cu armele legale ale apararii!

Aceasta este in realitate egalitatea in fata legii!

Atunci cand comunicarile avocat - client sunt cunoscute de acuzare prin interceptari si perchezitii, persoana acuzata va avea mari reticente de a spune tot adevarul avocatului si astfel apararea va fi in dezavantaj.

Campania denigratoare, intretinuta de reprezentanti ai institutiilor publice ori de oameni politici, prejudiciaza profesia de avocat si reflecta lipsa de respect fata de statul de drept, de neconceput in lipsa avocatului si a garantiilor legale ale apararii, instituite exclusiv in beneficiul cetateanului!

Comisia Permanenta a UNBR reaminteste ca pe site-ul www.unbr.ro, a facut informari exhaustive si fundamentate juridic cu privire la reglementarile europene si jurisprudenta europeana care stau la baza modificarilor propuse in proiect, ignorate, fara temei, de vectorii de opinie care sustin ca demersul legislativ ar fi incorect.

Materialele documentare pot fi consultate accesand link-urile:

Departamentul 'Protectia profesiei, informare si relatii publice' din cadrul U.N.B.R. pune la dispozitia reprezentantilor profesiei la nivel local un compendiu de principii, analize si comparatii cu privire la comentariile aparute in media referitoare la Legea nr. 51/1995 precum si practica extinsa la nivel european privind secretul profesional al avocatului.

Comunicatul Departamentului Protectia profesiei, informare si relatii publice al UNBR din 05 mai 2016: 'Intarirea principiului secretului profesional in Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat' – partea I

Comunicatul Departamentului Protectia profesiei, informare si relatii publice al UNBR din 09 mai 2016: 'Intarirea principiului secretului profesional in Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat' – partea II”.

Comentarii

# Luca date 23 May 2016 14:15 +2

Ii salut cu respect pe toti avocatii care au luat atitudine! Nu mai putem permite sa fie calaca in picioare si discreditata profesia de avocat care este tot atat de nobila ca si profesia de magistrat. Sugerez Consiliului UNBR sa organizeze de urgenta o Conferinta Nationala a Avocatilor, cu reprezentanti din toate barourile si imvitati din celelalte profesii juridice, in care sa se dezbata statutul avocatului si sa se transmita romanilor un mesaj de revolta impotriva modului de abordare a celor care sunt doar efemeri in conducerea institutiilor juridice si care nu au alta calitate decat aceea ca sunt agreati de politicienii aflati in varful instuiitutiilor statului. Prin urmare, ministreasa de la M.J. sa o lase mai moale, deoarece nu este asezata acolo pentru inalte calitati profesionale, ci pentru simplu motiv ca a fost recomandata de Ciolos. Daca ar fi fost o profesionista s-ar fi comportat altfel. Ar trebui sa raspunda penal pentru ultima ordonanta de modificare a legilor penale.

# Ultimul Charlot date 23 May 2016 14:29 +7

Asta e nimic pe langa ce a pregatit Bota pentru ei. Vine curand nucleara :-)

# @Sarlota cu bezea date 23 May 2016 15:57 +2

Spune si tu ceva, nu tine in tine :P

# Charlota date 26 May 2016 08:55 +1

Mereu chestii bombastice din partea lui Bota, la urma dovedindu-se in realitate o mare fasaiala.

# avocat traditional date 23 May 2016 14:47 -4

Curioasa logica ai mai Sarlota!Adica Bota pregateste pentru noi boamba ,se bucura de restrangerea drepturilor avocatilor,dar el vrea sa devina avocat.Bravos ,natiune,buni botisti ai!

# Cineva date 23 May 2016 22:31 +1


Citeza pe avocat traditional
Curioasa logica ai mai Sarlota!Adica Bota pregateste pentru noi boamba ,se bucura de restrangerea drepturilor avocatilor,dar el vrea sa devina avocat.Bravos ,natiune,buni botisti ai!
Garantat ca Bota s-ar fi batut pentru voi. Astia care acum iau "atitudine" doar se prefac de ochii lumii. Ai sa vezi pe parcurs ca nu se va schimba nimic, asa cum a fost intotdeauna. Chiar crezi ca decanii isi strica cumetriile care le au in cercurile inalte ptr voi? :)

# YanY date 23 May 2016 15:14 +2

Pentru”Luca” Vă rog să rectificați! Să fie convocată imediat ” Marea Adunare Națională” și alți invitați din statele comuniste!!!??? Renunțați l-a Conferința Națională a Avocaților pentru că este ilegală,nu aveți acte de înființare, așa că ”Ciocu Mic”.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva