ATAC LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Exclusiv. Iata proiectul de OUG prin care se vrea taierea pensiilor de serviciu a judecatorilor si procurorilor la doar 65% din indemnizatia de pe ultimele 12 luni. Varsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, iar vechimea minima de 25 de ani strict ca magistrat de scaun. Ordonanta este un atentat la stabilitatea sistemului judiciar si va determina pensionari masive pe actuala lege mai favorabila (Ordonanta)
Instantele si parchetele sunt la un pas sa bata vantul prin ele. Asta pentru ca sute, daca nu cumva peste o mie de magistrati isi vor depune de indata cererile de pensionare pentru a beneficia de prevederile mai favorabile ale legii actuale, asta intrucat guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto centru) a pregatit o ordonanta de urgenta pe care o prezentam in exclusivitate prin care vrea sa taie brutal pensiile magistratilor.
Un “Proiect de Ordonanta de Urgenta privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectare Jalon 215 din PNRR” in posesia caruia Lumea Justitiei a intrat si care circula in prezent la nivelul coalitiei de guvernare si in mediile politice prevede o reducere drastica a pensiilor de serviciu ale magistratilor si o schimbare a conditiilor de pensionare.
Concret, ordonanta de urgenta stabileste ca pensia de serviciu va fi de 65% din media ultimelor 12 indemnizatii lunare brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie lunara bruta, asa cum este in prezent.
In plus, conform proiectului de OUG (aflat in stadiul de draft si atasat la finalul articolului), varsta de pensionare va fi cea standard, adica din sistemul public de pensii, ceea ce inseamna 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Nu in ultimul rand, vechimea pentru iesirea la pensie va fi de 25 de ani strict in functia de judecator sau procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, fara sa se mai ia in calcul vechimea din alte profesii, precum avocat, notar sau consilier juridic.
Ordonanta reprezinta din punctul nostru de vedere un atentat la stabilitatea sistemului judiciar si va determina pensionari masive pe actuala lege mai favorabila.
Lumea Justitiei a incercat sa il contacteze pe ministrul Muncii, Marius Budai, pentru a verifica daca documentul in posesia caruia am intrat este cel care va fi adoptat de Guvern, dar acesta nu a raspuns apelului nostru.
Iata prevederile din proiectul de OUG referitoare la pensiile magistratilor (vezi facsimil):
”(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare sau de media salarilor de baza brute lunare realizate in ultimele 12 luni, dupa caz, si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.”
Alin. (2) Art. 82 se abroga.
Alin. (3) Art. 82 se abroga.
Alin. (4) Art. 82 se abroga.
Alin. (5) Art. 82 se modifica astfel:
”(5) Persoanele care indeplinesc conditiile de vechime prevazute la alin. (1) in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia se stabileste dintr-o baza de calcul egala media indemnizatiilor de incadrare brute lunare avute in ultimele 12 luni de un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, si sporurile, in procent, avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data eliberarii din functie ori, dupa caz, cu media veniturilor brute lunare realizate si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile”.
* Cititi aici integral proiectul de ordonanta de urgenta
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# santinela 26 October 2022 14:19 -95
# M 26 October 2022 14:49 +378
# Asta e 26 October 2022 15:03 +2
# nimic 26 October 2022 15:27 -113
# BLOCADA 26 October 2022 15:27 -281
# UDMR 26 October 2022 15:48 +488
# Fanariotul 26 October 2022 15:49 +118
# Dinu 26 October 2022 15:56 +267
# Fanariotul 26 October 2022 15:57 -12
# Flavius 27 October 2022 15:45 0
# Floare Albastra 29 October 2022 16:50 +118