20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ATAC LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Exclusiv. Iata proiectul de OUG prin care se vrea taierea pensiilor de serviciu a judecatorilor si procurorilor la doar 65% din indemnizatia de pe ultimele 12 luni. Varsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, iar vechimea minima de 25 de ani strict ca magistrat de scaun. Ordonanta este un atentat la stabilitatea sistemului judiciar si va determina pensionari masive pe actuala lege mai favorabila (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 October 2022 15:10
Vizualizari: 17589

Instantele si parchetele sunt la un pas sa bata vantul prin ele. Asta pentru ca sute, daca nu cumva peste o mie de magistrati isi vor depune de indata cererile de pensionare pentru a beneficia de prevederile mai favorabile ale legii actuale, asta intrucat guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto centru)  a pregatit o ordonanta de urgenta pe care o prezentam in exclusivitate prin care vrea sa taie brutal pensiile magistratilor.


 

Un “Proiect de Ordonanta de Urgenta privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectare Jalon 215 din PNRR” in posesia caruia Lumea Justitiei a intrat si care circula in prezent la nivelul coalitiei de guvernare si in mediile politice prevede o reducere drastica a pensiilor de serviciu ale magistratilor si o schimbare a conditiilor de pensionare.

Concret, ordonanta de urgenta stabileste ca pensia de serviciu va fi de 65% din media ultimelor 12 indemnizatii lunare brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie lunara bruta, asa cum este in prezent.

In plus, conform proiectului de OUG (aflat in stadiul de draft si atasat la finalul articolului), varsta de pensionare va fi cea standard, adica din sistemul public de pensii, ceea ce inseamna 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Nu in ultimul rand, vechimea pentru iesirea la pensie va fi de 25 de ani strict in functia de judecator sau procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, fara sa se mai ia in calcul vechimea din alte profesii, precum avocat, notar sau consilier juridic.

Ordonanta reprezinta din punctul nostru de vedere un atentat la stabilitatea sistemului judiciar si va determina pensionari masive pe actuala lege mai favorabila.

Lumea Justitiei a incercat sa il contacteze pe ministrul Muncii, Marius Budai, pentru a verifica daca documentul in posesia caruia am intrat este cel care va fi adoptat de Guvern, dar acesta nu a raspuns apelului nostru.


Iata prevederile din proiectul de OUG referitoare la pensiile magistratilor (vezi facsimil):


”(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare sau de media salarilor de baza brute lunare realizate in ultimele 12 luni, dupa caz, si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.

Alin. (2) Art. 82 se abroga.

Alin. (3) Art. 82 se abroga.

Alin. (4) Art. 82 se abroga.

Alin. (5) Art. 82 se modifica astfel:

”(5) Persoanele care indeplinesc conditiile de vechime prevazute la alin. (1) in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia se stabileste dintr-o baza de calcul egala media indemnizatiilor de incadrare brute lunare avute in ultimele 12 luni de un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, si sporurile, in procent, avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data eliberarii din functie ori, dupa caz, cu media veniturilor brute lunare realizate si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile”.

 


* Cititi aici integral proiectul de ordonanta de urgenta

Comentarii

# santinela date 26 October 2022 14:19 -95

Prostii cit casa.Magistratii vor ataca in contencios administrativ "orice" le ataca privilegiile si vor judeca tot ei.Nu se va intimpla nimic !

# M date 26 October 2022 14:49 +378

Care atac? Eu cred ca ei au atentat la bugetul acestei tari amarate...

# Asta e date 26 October 2022 15:03 +2

Se pare ca oug era pregatita demult .face referire la legea 303 desi acum e aproape gata 612

# nimic date 26 October 2022 15:27 -113

cu alte cuvinte judecatorii si procurorii de la instantele comune sunt mai fraieri decat personalul civil din aviatie, decat magistratii asistenti, decat cei de la curtea de conturi!!! bravo. echitate intr-adevar! bagati zazanie in sistem si il colapsati intentionat

# BLOCADA date 26 October 2022 15:27 -281

Se va prabusi sistemul judiciar.

# UDMR date 26 October 2022 15:48 +488

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani”

# Fanariotul date 26 October 2022 15:49 +118

Santinela, te inseli. Ordonantele si OUG-urile nu sunt atacabile in contencios. Cenzura acestor acte este de competenta CCR. Vezi Decizia 3516/2007. Si daca nimeni, ma refer la Avocatul Boborului, Partide, etc cu drept de sesizare a CCR nu cere control pre-promulgare, pot magistratii sa se uite in soare. Vezi Santinela ca juzii CCR nu sunt afectati prin aceasta Ordonanta. Asa ca , plang la mormant strain.

# Dinu date 26 October 2022 15:56 +267

Perfecta sincronizare intre decizia ICCJ privind termenul de prescriptie si discutia referitoare la pensiile magistratiilor! „OAMENI PENTRU JUSTIȚIE. JUSTIȚIE PENTRU OAMENI” :-) :-) :-)

# Fanariotul date 26 October 2022 15:57 -12

Santinela, stii cine ii salveaza pe juzi si pe procurori ? DJ Stelica + DJ Pelticul si, daca nu scapa de puscarie, li se alatura si Monica Macovei.

# Flavius date 27 October 2022 15:45 0

Procurorii si judecatorii beneficiaza de pensie conform contributiei la pensie,procentul oprit din salariu, deci pensie pentru anii munciti si varsta standard de pensionare. Cine dracu a inventat pensia de servici (scris si in legea pensiilor) in cazul lor sau/si ca bugetul de stat le mai acorda 10.000-15.000 lei la pensie ca beneficiu? :lol: Valabilitate carte identitate--intelegem ca ministrii se schimba odata cu noul partid venit la putere (jos psd, sus aur sau pnl sau etc) dar politistii care lucreaza in minister ar trebui sa fie mai atenti 9buletin 0-12 ani, buletin 14-18 ani, 18-25 apoi dupa 25 ani valabil 10 ani acum mai nou buletine care vor expira dupa varsta tanara de 70 ani) Oamenii erau mai cinstiti cand politistii lucrau la buletine si pasapoarte si nici copie de vaduvie sau alte acte nu se cereau!!! :o

# Floare Albastra date 29 October 2022 16:50 +118

Pai ce sa faca ei cu atat de multi bani? Prea se imbulzeau spre pensie inainte de vreme. Le-au mai taiat din cheful de pensionare. La 45-50 de ani deja erau pensionari cu sume de vis. Sa mai stea si in realitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva