18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ATENTAT LA LIBERTATEA PRESEI – Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor cere ancheta dupa atacul cibernetic impotriva publicatiei Lumea Justitiei: “FACIAS solicita autoritatilor competente sa efectueze verificari pentru a identifica sursa acestor atacuri... Aducerea in atentia opiniei publice a unor erori judiciare, abuzuri comise de institutiile statului sau a unor decizii ale instantelor care afecteaza intreaga populatie este o obligatie a mass-mediei”

Scris de: L.J. | pdf | print

12 February 2019 13:12
Vizualizari: 5357

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor (FACIAS) reactioneaza dupa atacurile informatice repetate asupra publicatiei Lumea Justitiei, despre care afirma ca reprezinta de fapt un atac la libertatea presei. FACIAS atrage atentia ca asemenea actiuni precum cele indreptate impotriva Lumea Justitiei si orice fel de cenzura nu fac altceva decat sa deschida calea unor viitoare limitari ale libertatii de exprimare.


Intr-un comunicat de presa de marti, 12 februarie 2019, FACIAS solicita autoritatilor competente sa declanseze cercetari pentru a se stabili cine sunt autorii atacului cibernetic la adresa luju.ro, subliniind ca pasivitatea institutiilor nu face altceva decat sa puna in pericol unul dintre principiile elementare ale unui stat democratic, precum libertatea de expresie si de opinie. Nu in ultimul rand, tinand cont de profilul publicatiei Lumea Justitiei, FACIAS aminteste ca este obligatia presei de a dezvalui si de a aduce in atentia opiniei publice erorile judiciare, abuzurile comise de institutiile statului si deciziile instantelor care afecteaza intreaga populatie.

Iata comunicatul FACIAS:

“Atacul cibernetic asupra publicatiei online Lumea Justitiei – Atac la libertatea presei

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) considera ca atacurile informatice la adresa publicatiei online Lumea Justitiei si orice cenzura a presei deschid calea unor viitoare limitari ale libertatii de exprimare. FACIAS solicita autoritatilor competente sa efectueze verificari pentru a identifica sursa acestor atacuri, cu atat mai mult cu cat, in timp, si alte canale media s-au confruntat cu acelasi gen de probleme.

Zilele trecute site-ul Lumea Justitiei a fost victima unor atacuri cibernetice de mare amploare manifestate prin blocarea serverului, fortand calculatoarele afectate sa acceseze continuu un site tinta pana cand acesta din urma se blocheaza.

Desi administratorii publicatiei online au sesizat public aceste atacuri la adresa portalului, pana in prezent nicio institutie publica cu atributii in domeniul criminalitatii informatice nu a anuntat cercetari in vederea luarii de masuri specifice de natura a trage la raspundere si descuraja pe cei care se fac vinovati.

FACIAS considera ca neimplicarea autoritatilor poate afecta unul dintre principiile elementare ale oricarei democratii functionale – libertatea de expresie si de opinie.

Mai mult, FACIAS reaminteste faptul ca Romania se afla printre putinele state condamnate de CEDO pentru ingerinte in libertatea presei si incalcarea dreptului la libera exprimare. A se vedea cauzele Laurian Ieremeiov vs Romania, Barb vs Romania, Petru Frasila si Lucica Ciocirlan versus Romania, iar lista ar putea continua.

De asemenea, aducerea in atentia opiniei publice a unor erori judiciare, abuzuri comise de institutiile statului sau a unor decizii ale instantelor care afecteaza intreaga populatie este o obligatie a mass-mediei asumata prin insusi rolul sau.
Mai mult, asa cum s-a vazut, presa a reusit nu o data sa dezvaluie, prin investigatii proprii, derapaje ale reprezentantilor unor institutii ale statului, fie ei magistrati sau politicieni, sau incalcari ale drepturilor fundamentale
”.

Comentarii

# DODI date 12 February 2019 16:05 +4

Atacurile se mențin de 3 zile (cu intensități diferite) funcție de interesele majore ale SRI. Așteptăm diminuarea bugetului SRI pentru a-i vedea pe HELLvigul cu batiste ude și cu grevă japoneză pe scările de la fostul CEPECA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva