16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ATENTIE LA INGRID – Intoarsa in avocatura, fosta vicepresedinta ANRP Ingrid Mocanu a inceput in forta: cazul Ciutacu vs. Augustin Lazar. Ingrid Mocanu il reprezinta pe Victor Ciutacu in fata zelosilor de la PICCJ care au refuzat sistematic dreptul jurnalistului de a obtine o copie dupa ordontanta de clasare din dosarul privind inregistrarile cu Sebastian Ghita. Ingrid Mocanu: "Nu mai poti face jurnalism independent in tara asta, cand procurorii te intreaba de unde ai primit niste inregistrari"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 January 2018 17:57
Vizualizari: 30446

Intoarsa in avocatura cu o victorie in fata UNBR si a Baroului Bucuresti, care i-au interzis timp de doi ani sa isi exercite profesia, fosta vicepresedinta ANRP si directoare din Ministerul Justitiei, Ingrid Mocanu (foto), a intrat in avocatura mare. Supusa vreme indelungata unui spectacol mediatic, cu plimbari in catuse pe la DNA si pe culoarele instantelor, Ingrid Mocanu a decis sa sa fie aparatorul jurnalistului Victor Ciutacu in actiunea pe care acesta a indreptat-o impotriva Parchetului General. Cu o vointa de fier in respectarea drepturilor omului si in aflarea adevarului, Ingrid Mocanu, in calitate de avocat al jurnalistului Victor Ciutacu, si-a propus sa obtina ordonanta de clasare tinuta ascunsa cu dintii de zelosii din PICCJ.


Dorinta ne-a fost exprimata chiar de avocata Ingrid Mocanu intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro in care vorbeste despre cum a ajuns dosarul instrumentat de Elena Iordache de la PICCJ privind inregistrarile cu Sebastian Ghita sa fie botezat "dosarul ICA", cum incerca procurorii sa distruga jurnalismul in Romania, dar si cum ar putea Inalta Curte sa dea castig de cauza jurnalistului Victor Ciutacu, daca Parchetul General nu catadicseste sa comunice ordonanta de clasare.

Cititi in continuare interviul realizat de Lumeajustitiei.ro cu Ingrid Mocanu:

Ce v-a determinat sa intrati in acest dosar?

Este in primul rand un aspect de reparare a unor nedreptati. Atat timp cat se clameaza lupta anticoruptie, alaturata respectarii drepturilor omului, trebuie sa tinem cont ca dreptul la informare prevede, implicit, si aflarea motivului pentru care o persoana a fost audiata in calitate de martor intr-un dosar finalizat cu clasare. Noi tot ce vrem este sa se faca in mod public anuntul privind clasarea, cu elementele care au stat la baza acestei decizii. Vrem sa stim argumentele pentru care un dosar este inchis si un om nu mai este trimis in judecata sau a fost audiat ca martor. Vrem ca adevarul sa iasa la iveala. Pentru ca nu poti sa lasi la condeiul unui procuror daca o persoana este sau nu trimisa in judecata, fara sa mai existe apoi niciun control. De ce toate sedintele de judecata se deruleaza public? Pentru ca publicul sa fie informat. Deci, publicul trebuie sa fie informat si cu privire la cauzele clasate, care sunt de interes public, asa cum este asa numitul dosar "ICA". Iar pentru jurnalistul Ciutacu este si mai important, pentru ca a fost citat ca martor in acest dosar. Poate mai cunoaste, in acest fel, niste elemente pe care procurorul nu le-a avut avut in vedere, iar daca le-ar cunoaste, ancheta ar putea fi derulata in continuare.

Am vazut ca dosarul nr. 1/P/2017 a fost botezat "dosarul ICA"? De ce se numeste asa?

Noi credem, pentru ca nu stim sigur, ca este vorba despre acea inregistrare in care Traian Basescu spune ca a venit Coldea la el si a spus ca o sa dea Camelia Bogdan o condamnare de 10 ani in dosarul lui Dan Voiculescu. Este inregistrarea in care Traian Basescu spune "ba, Bogdane, eu te stiu cine esti." Este, deci, un dosar important. In spatiul public s-a dezbatut foarte mult despre cum se duc Serviciile si influenteaza judecatorii si despre cum stiau ei ce urmeaza sa se intample, incat este de esenta democratiei sa aflam lucrurile astea. Nu este doar un simplu moft ca un jurnalist vrea sa afle o solutie intr-un dosar.

Si ce legatura au atunci inregistrarile cu Sebastia Ghita in acest dosar?

Pai, de ce se cheama dosarul ICA, pentru ca dosarul ICA nu este despre Ghita, nu este Ghita cercetat in dosar. Si noi suntem curiosi sa aflam de ce se numeste dosarul ICA.

Cine a dat dosarului nr. 1/P/2017 numele de "ICA"?

Nu stim, asa ne-a fost comunicat de procurori in raspunsul respectiv. Or, Ghita nu a are nicio legatura cu ICA, nu Ghita a facut dezvaluiri despre dosarul ICA. Ne-am gandit totusi ca poate fi o confuzie. Numai ca daca noua ni se spune ca in dosarul ICA, nr. 1/P/2017 in care Victor Ciutacu a fost citat s-a dat clasare. De ce este ICA? Intr-adevar, inregistrarea cu Traian Basescu a fost data la Romania TV, dar ce legatura aveau jurnalistii sa fie intrebati despre cum au obtinut inregistrarea? Nu mai poti face jurnalism independent in tara asta, cand procurorii te intreaba de unde ai primit niste inregistrari". Iti afecteaza sursele! Te pune in imposibilitatea de a mai fi jurnalist.

Credeti ca va transmite PICCJ ordonanta de clasare in termenul prevazut de 30 de zile sau se va ajunge la judecata in contencios?

Trebuie sa ne dea raspunsul. Vrem sa aflam justificarea pentru care nu ni se ofera ordonanta, pentru a putea ataca. De ce ordonantele de clasare au un alt regim? Interesul public cum mai este deservit? Ceea ce cred este ca, in cazul in care PICCJ refuza in continuare sa comunice ordonanta de clasare a dosarului nr. 1/P/2017, vom castiga in instanta. Iar aceasta se va intampla pentru ca in civil-contencios judecatorii, o mare parte din ei, nu sunt controlati. Exista sanse mari de castig, daca ne repartizeaza la un complet normal. Eu am incredere in Sectia de contencios de la Inalta Curte.

Comentarii

# Dandanache date 23 January 2018 18:11 +20

Cum se spune "nu-i treaba magarului de unde beau oile apa" deci procurorul sa-si vada de treaba , daca are probe sau sa-si dea cu tesla caci vine lege raspunderii (restroactiva , sper eu , pe macar 10 ani) :-)

# Dr.Botomei Vasile date 23 January 2018 18:59 +5

Felicitari Distinsa Doamna dr.Ingrid Mocanu! In sfarsit ati devenit avocat cu acte. Veti lupta din interiorul UNBR, asa cum ati luptat din afara sistemului juridic impotriva coruptiei din interiorul lui?? Cand veti reusi implementarea pluralismului de UNBR-uri, atunci va fi pace inavocatura. Pana atunci fiecare avocat care lupta pentru dreptate impotriva sistemului, i se rastoarne sistemul in cap, caci sistemul domina si controleaza avocatura.

# unul din lumea cea mare date 23 January 2018 19:14 +5

bravo victore,ai facut o alegere buna!!!!!!!!!imi loace doamna ex judecator.bine ar fi sa fie mult mai multi avocati ca distinsa doamna.multi dince in ce mai multi avocati doar te jupoaie in zilele noastre ca sa nu spun ca de multe ori te VIND DUPA CE ISI INCASEAZA ONORARIILE CIT MAI GRASE PENTRU CARE NU FAC NIMIC,DACA VREA CINEVA EXEMPLE IMEDIAT LE FURNIZEZ!!!!!

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 23 January 2018 20:33 +2

Mey, Io* zic că speța are șanse mari de reușită. art. 316 C.p.p. lasă o toloacă bună de întros unei argumentații fundamentată pe „interesul legitim privat” sau „interes legitim public” : „art. 316, Înştiinţarea despre clasare (1) Ordonanţa de clasare se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate.” :roll:

# Edelweiss - ex-Pârnăiaș la Găești- Satrapia lui Anghel date 23 January 2018 20:45 +3

Profit de prilej ca să zvonesc Urbi și Orbi cam cât de mare e diferența dintre „viața cetății” și „viața pârnăilor”. E vorba despre tot o asemenea Ordonanță de clasare, dintr-un dosar penal în care eu aveam calitatea de PERSOANĂ CARE A FORMULAT PLÂNGEREA, persoana acuzată fiind un procuroraș. PCA Sv. clasează plângerea și-mi trimite personal, conform art. 316, ordonanța pe adresa Penitenciarului Găești. Ce face Adm. Penitenciarului? Mă pune să semnez de luare la cunoștință, nu-mi înmânează nici un rahat de ordonanță, (nici n-am citit-o măcar) iar Ordonanța mi-o tuflește în dosarul de condamnat, deși speța 229/P/2016 a PCA Sv. NU AVEA NICI O TREABĂ cu dosarul condamnării mele. A trebuit să mai scriu o dată la PCA Sv. ca să-mi trimită ordonanța încă o dată. Am fost nevoit să intru în refuz de hrană, CA SĂ OBȚIN SĂ MI SE ÎNMÂNEZE ACTE CUVENITE PROCEDURAL. Concluzie: deținuții NU MAI AU NICI UN DREPT. Nici măcar dreptul procesual al comunicării actelor. Nici dreptul de a contesta. :o

# morarescu date 23 January 2018 21:44 +7

Succes ! Un castig pentru corpul avocatilor bucuresteni : inteligenta si deosebit de tenace !

# bobu emil date 24 January 2018 08:05 0

:D daca un judecator vorbeste de telepatie...trebuia sa spuna ciutacu ca l aprimit de la o printesa elfa....care fugea de o orca din dna....si cu bagheta magica te a tins si nu mai stii nimica....

# Baran Gheorghe date 24 January 2018 15:26 +1

Foarte bine!! Nu aveți decit cistig în aceasta cauza! Oricaca oricaca, alta cale nu i. F bine ca v ați hindit la contencios administrativ, la CSM nu s șanse cel puțin acum cind noua conducere a CSM e prea prea noua și nu credem ca știe care i direptatea.

# intrebare de baraj date 24 January 2018 20:36 +1

oare cat mai suportam ca niste escroci sa fie protejati de sistemul mafiot? cind s-a infiintat acest barou bolsevic? eu vad ca sunt admisi doar spagarii, fii si fiice de oameni potenti financiar. este un paradox cum un absolvent cu diploma second hand pe la scoala de vara de pe net este admis la examen in timp ce absolventii de la stat sunt tinuti pe dinafara. e clar ca spaga vorbeste si examenele sunt trucate. de fapt nici nu sunt examene, ci niste falsuri grosolane de facut bani pe spinarea celor care vor sa-si castige painea. cand au intrat cei de la Bota in instante, traditionalii au murit, s-au sufocat clientela i-a parasit instant. s-a vazut diferenta de valoare. pacalicii cu bani au sarit ca arsi ca-si pierd malaiul.

# Bsciu date 29 January 2018 23:08 0

As dori sa va contactez intr o cauza mai speciala daca se poate. Baciu va multumesc.

# marian date 10 July 2018 12:59 0

Te iubim stimata Ingrid! Nu stim daca esti atat de perfecta pe cat te vedem noi, cei din familia mea,dar te urmarim cu placere si interes indiferent pe ce "sticla" apari ....tine-o tot asa!

# CORA date 10 July 2018 15:52 0

Respect si stima d-na INGRID ! Ne bucuram ca sunteti "de-a noastra" pentru ca ne dati curaj sa ne facem meseria.Dupa anul 2012 se transmitea frecvent celor "vocali" ca va veni timpul sa ocupam intreg BECIUL DOMNESC . Va doresc SUCCES!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva