AUR APARA DREPTUL LA VOT AL DIASPOREI – Judecatorul CAB Cornel Marin a admis cererea AUR de atacare la CCR a doua pasaje din OUG 1/2025 care limiteaza dreptul la vot al romanilor din strainatate. AUR: „Ordonanta impunea inchiderea tuturor sectiilor de votare din strainatate la ora 21:00, ora Romaniei, indiferent de fusul orar local. Pentru romanii care traiesc in SUA, Canada sau America Latina, prevederea ar fi insemnat ca sectiile de votare s-ar fi inchis dimineata sau la pranz” (Minuta)
Alianta pentru Unirea Romanilor a obtinut joi, 24 aprilie 2025, atacarea la Curtea Constitutionala a Romaniei a doua pasaje din Ordonanta de Urgenta nr. 1/2025 (privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2025 si alegerilor locale partiale din anul 2025) care limiteaza dreptul la vot al romanilor din strainatate.
Judecatorul Cornel Marin de la Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea AUR de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a urmatoarelor pasaje din OUG 1/2025:
- art. 5 alin. 1 teza finala: „Prin derogare de la prevederile art. 44 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2025, in ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7:00 si se incheie la ora locala 21:00, dar nu mai tarziu de ora locala a Romaniei 21:00”;
- art. 7:
„(1) Prin derogare de la prevederile art. 46 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in ziua de duminica la ora locala a Romaniei 21:00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot.
(2) Alegatorii care la ora prevazuta la alin. (1) se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot.
(3) Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare din cadrul acestuia verifica la ora locala a Romaniei 21:00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot.
(4) Alegatorii aflati in situatiile prevazute de alin. (2) si (3) pot vota pana cel mult la ora locala a Romaniei 23:59.
(5) In cazul votarii in strainatate pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii, prevederile alin. (2)-(4) se aplica cu respectarea orei locale”.
Magistratul CAB a admis sesizarea CCR in dosarul nr. 2624/2/2025, deschis dupa ce partidul candidatului la presedintie George Simion (foto) a cerut anularea Deciziei nr. 22D din 14 martie 2025 emise de catre Biroul Electoral Central. (O gasiti anexata la final.)
Iata minuta sentintei CAB nr. 120/2025:
„Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a art. 5, alin. (1) teza finala si art.7 din O.U.G nr. 1/2025. Dispune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 5, alin. (1) teza finala si art.7 din O.U.G nr. 1/2025.
Respinge cererea de suspendare a cauzei. Respinge cererea.
Cu recurs in 5 zile de la pronuntare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata azi, 24.04.2025, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei”.
AUR sustine ca cele doua pasaje din ordonanta incalca urmatoarele prevederi din Constitutie:
- art. 1 alin. 1, 3 si 5:
„(1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. (...)
(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. (...)
(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”;
- art. 73 alin. 3 lit. a): „Prin lege organica se reglementeaza sistemul electoral; organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente”;
- art. 115 alin. 6: „Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”;
- art. 11:
„Dreptul international si dreptul intern
(1) Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
(3) In cazul in care un tratat la care Romania urmeaza sa devina parte cuprinde dispozitii contrare Constitutiei, ratificarea lui poate avea loc numai dupa revizuirea Constitutiei”;
- art. 16:
„Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale”;
- art. 20:
„Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile”;
- art. 53:
„Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”.
Redam comunicatul partidului:
„Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) anunta ca, astazi (n.r. joi), Curtea de Apel Bucuresti a admis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei, formulata de partidul nostru, privind neconstitutionalitatea prevederilor din OUG nr. 1/2025 care limiteaza dreptul la vot al romanilor din diaspora (dosar 2624/2/2025). Aceasta decizie reprezinta un pas important in lupta pentru protejarea drepturilor constitutionale ale tuturor cetatenilor romani, indiferent de locul in care acestia isi exercita dreptul fundamental la vot.
Sesizarea noastra vizeaza o problema concreta si profund injusta pentru romanii din diaspora: OUG nr. 1/2025 impunea inchiderea tuturor sectiilor de votare din strainatate la ora 21:00, ora Romaniei, indiferent de fusul orar local. Pentru romanii care traiesc in SUA, Canada sau America Latina, aceasta prevedere ar fi insemnat ca sectiile de votare s-ar fi inchis dimineata sau la pranz. De exemplu, in Los Angeles, romanii ar fi putut vota doar pana la ora 11:00 dimineata, in New York pana la ora 14:00, iar in Buenos Aires pana la ora 15:00.
Imaginati-va cum ar fi daca in Romania s-ar inchide sectiile de votare la ora 11:00 dimineata! Multi romani din diaspora lucreaza si sambata, iar duminica este singura zi cand ar putea merge la vot. In plus, multi dintre ei trebuie sa calatoreasca sute de kilometri pana la cea mai apropiata sectie de votare. Aceste restrictii ar fi privat practic mii de romani de dreptul fundamental de a vota. Nu este vorba despre technicitati juridice, ci despre respectarea unui drept esential in democratie - dreptul de a vota in conditii echitabile, indiferent de locul in care te afli.
In cazul in care Curtea Constitutionala va admite exceptia de neconstitutionalitate, romanii din diaspora vor putea vota in conditii de egalitate, fara discriminari bazate pe zona geografica in care se afla. Sectiile de votare vor ramane deschise pana la ora 21:00 ora locala, permitand astfel tuturor cetatenilor sa isi exercite dreptul constitutional de vot intr-un interval de timp rezonabil si echitabil. Acest lucru va asigura o reprezentativitate reala a comunitatilor romanesti din intreaga lume in procesul electoral si va consolida legitimitatea rezultatelor alegerilor”.
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, Email: [email protected], Adresă: com. Tunari, sat Tunari, str. Geneva, nr. 20, parter, ap. 1, jud. Ilfov
CMF: 31250007, CPP A0B0C1D1E1
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Io
27 April 2025 11:42
-19