18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

AUR SE OPUNE SECRETIZARII ACTIVITATII CSM – Alianta pentru Unirea Romanilor cere eliminarea prevederilor din noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii care anuleaza obligativitatea transmiterii sedintelor CSM: „Sedintele de plen si de sectii se transmit in direct pe pagina de internet a Consiliului si se inregistreaza audio/video. Inregistrarea se publica pe pagina de internet a Consiliului pentru o durata de 5 ani”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 September 2022 15:22
Vizualizari: 4170

Excelent amendamentul propus de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), condusa de deputatul George Simion (foto), la proiectul viitoarei Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii. AUR cere eliminarea dispozitiilor prin care se doreste secretizarea activitatii CSM, astfel incat magistratii, jurnalistii, justitiabilii si opinia publica sa nu mai poata vedea ce se intampla in cel mai important for din sistemul judiciar.


 

Concret, AUR solicita introducerea in lege a prevederilor potrivit carora sedintele Consiliului Superior al Magistraturii se transmit in direct si se inregistreaza audio-video, inregistrarile urmand sa fie apoi postate pe site-ul CSM timp de cinci ani. In forma propusa de Guvern si trimisa la Parlament pentru dezbateri a fost eliminata obligativitatea transmiterii si publicarii pe site a sedintelor CSM, precizandu-se doar ca sedintele se inregistreaza. Cu alte cuvinte, sedintele CSM se vor inregistra, dar inregistrarile vor ramane la CSM, fara ca cineva sa le poata vedea. O incalcare grava a dreptului la informare.


Iata dispozitiile referitoare la activitatea CSM din proiectul Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii trimis de Guvern la Parlament pentru dezbateri:

Art.29 - (1) Lucrarile plenului si ale sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt, de regula, publice. Membrii plenului sau ai sectiilor hotarasc, cu majoritate de voturi, situatiile in care sedintele nu sunt publice. sedintele sectiilor in care se solutioneaza cererile privind incuviintarea perchezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cautiune cu privire la judecatori ori procurori nu sunt publice. Sedintele de plen si de sectii se inregistreaza audiovideo”.


Iata amendamentul AUR:

(1) Lucrarile plenului si ale sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt, de regula, publice. Membrii plenului sau ai sectiilor hotarasc, cu majoritate de voturi, situatiile in care sedintele nu sunt publice. Sedintele sectiilor in care se solutioneaza cererile privind incuviintarea perchezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cautiune cu privire la judecatori ori procurori nu sunt publice. Sedintele de plen si de sectii se transmit in direct pe pagina de internet a Consiliului si se inregistreaza audiovideo. inregistrarea se publica pe pagina de internet a Consiliului pentru o durata de 5 ani”.


Inasprirea conditiilor pentru reprezentantii societatii civile in CSM


Totodata, prin amendamentele facute la proiectul Legii privind Consiliul Superior, AUR propune inasprirea conditiilor pentru ocuparea celor doua locuri de reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii. Daca forma trimisa de Guvern in Parlament pentru dezbatere prevede ca reprezentantii societatii civile in CSM trebuie sa fie specialisti in domeniul dreptului cu o vechime de cel putin 10 ani in activitatea juridica, AUR cere ca reprezentantii societatii civile in CSM sa aiba o vechime de cel putin 18 ani intr-o profesie juridica sau in invatamantul juridic superior.


Redam forma propusa de Guvern in legatura cu alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM:

Art.19 - (1) in vederea alegerii celor 2 reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate, asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv apararea drepturilor omului pot propune Biroului permanent al Senatului cate un candidat.

(2) Pot fi alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanti ai societatii civile care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 10 ani in activitatea juridica;

b) se bucura de inalta reputatie profesionala si morala;

c) nu au facut parte din serviciile de informatii inainte sau dupa anul 1990, nu au colaborat in niciun fel cu acestea si nu au un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege. Acestia depun o declaratie autentica in sensul ca nu au fost lucratori operativi si nu au colaborat, in niciun fel, cu oricare serviciu de informatii, inainte sau dupa anul 1990;

d) nu au si nici nu au avut calitatea de membru al unui partid politic in ultimii 6 ani si nu au indeplinit in ultimii 6 ani functii de demnitate publica”.


Redam amendamentul AUR:

(2) Pot fi alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanti ai societatii civile care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 18 ani intr-o profesie juridica sau in invatamantul juridic superior”.


Membrii CSM sa raspunda in fata intregii societati


De asemenea, AUR cere modificari si in legatura cu raspunderea membrilor CSM. Mai precis, acestia sa nu raspunda doar in fata judecatorilor si procurorilor, ci si in fata societatii. AUR isi explica acest amendament prin faptul ca: „In calitatea sa de garant al independetei justitiei si avand in vedere rolul justitiei in societate, Consiliului ii revine si o importanta responsabilitate sociala, iar acest fapt trebuie subliniat si la nivelul legislatiei primare”.


Iata forma Guvernului referitoare la raspunderea membrilor CSM:

Art.1 - (2) Consiliul Superior al Magistraturii este independent si se supune in activitatea sa numai legii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului”.


Iata amendamentul AUR:

(2) Consiliul Superior al Magistraturii este independent si se supune in activitatea sa numai legii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor, precum si in fata intregii societati pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului”.


* Cititi aici amendamentele depuse de AUR la proiectul noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii

Comentarii

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 14 September 2022 16:13 +124

Este un pas inainte, mic de tot! Cea mai importanta problema este cea a "magistratilor" care dau solutii interesate cu incalcarea voita a legilor si a principiilor constitutionale. Astazi, in zi de mare sarbatoare, completul nr. 7 de la ICCJ(adevarat "complet negru"), pentru a nu da eficienta DECIZIILOR CCR nr. 297/2018 si nr. 358/2022 a stabilt ca "prescriptia" aferenta art. 598 alin. 1, lit d din CPP se refera la ... "prescriptia executarii pedepsei"(art. 532 alin. 3 privind reabilitarea din CPP). NU MAI PERMITETI ca judecatori, platiti de stat cu sute si sute de milioane, sa TRAFICHEZE SOLUTIILE! Judecatorul nu are obligatia de a confirma ce spune procurorul, ci ARE OBLIGATIA DE A STABILI ADEVARUL SI A IMPUNE APLICAREA LUI! Opriti "cumetria" dintre judecator si procuror si separati-le carierele! Nu exista democratie cu justitie corupta! Asta trebuie sa faca AUR, DACA DORESTE SCHIMBAREA DIN TEMELII! Cu jumatati de masura NU SE VA REALIZA NIMIC! BUBOIUL trebuie curatat din temelii!

# Cum adica ? date 14 September 2022 18:30 +80

Pai parazitii aia din justitie nu-s paltiti de la buget ? Eu as zice sa see transmita si sedintele serviciilor la TVR macar , caci doar sunt platiti din banul public (respectiv SRI-9mrld. SIE -3MRLD. SPP-4mrld. etc). Toti conecatii la buget sa prezinte in direct la TVR (si reluare) pe ce anume cheltuie banii proveniti de pe spatele muncii noastre !

# Simon presedinte ! date 14 September 2022 18:32 +141

Sa fie judecati tradatorii de neam si tara ! PS. Petrov sa nu scape .

# Foarte bine ca se opune secretizarii ! date 14 September 2022 18:34 +61

In tara asta nu mai ai loc de secrete ... Sunt acesti bugetarii deranjati ca publicul , care-i plateste de fapt, afla pe ce da banii ? :eek:

# Munteanu Leo date 14 September 2022 18:36 +42

Bravo AUR ! Singurii pro popor și țară din haznaua de parlament vândut străinilor .

# FOST JUDECATOR date 15 September 2022 10:24 -13

AUR - PARTIDUL AMERICII IN ROMANIA,VOPSIT IN SIMBOLURILE NOASTRE NATIONALE, CUM SA AJUNGA PRESEDINTEE TARII UN SEF DE GALERIE DE FOTBAL? AICI AM AJUNS...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva