5 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVALANSA PESTE NICUSOR (III) – Judecatoarea Stela Stoicescu de la Tribunalul Bucuresti l-a redus la tacere pe primarul Capitalei Nicusor Dan. Magistrata TMB i-a amintit edilului ca nu are nicio atributie sa atace in instanta autorizatia de construire obtinuta de doua companii imobiliare. Este al treilea dosar in care Tribunalul Bucuresti il disciplineaza pe Nicusor. Alte 35 de cauze identice asteapta pronuntarea la TMB (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 January 2024 13:11
Vizualizari: 3783

Tribunalul Bucuresti i-a amintit miercuri, 17 ianuarie 2024, primarului Capitalei Nicusor Dan (foto 2) ca edilul general nu are atributii sa atace in instanta autorizatii de construire obtinute de catre dezvoltatori imobiliari. Este al treilea astfel de dosar in mai putin de o luna si jumatate.



De data aceasta, judecatoarea TMB Stela Stoicescu (foto 1) l-a trimis la plimbare pe primarul Bucurestilor dupa ce Nicusor ceruse anularea autorizatiei de construire obtinuta de catre companiile imobiliare One Lake Club SRL si Romprod Trading SRL din partea primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu. Este vorba despre autorizatia nr. 454 din 21 octombrie 2022.


Bine macar ca Nicusor nu s-a mai trezit bun de plata


La fel ca in precedentele doua cauze, si acum Tribunalul Bucuresti i-a respins lui Nicusor Dan actiunea pe motivul lipsei de interes. Altfel spus: nu primarul Bucurestilor, ci prefectul orasului are atributii sa atace in instanta autorizatii de constructie – dupa cum Lumea Justitiei a explicat pe larg in primul episod al serialului „Avalansa peste Nicusor”. (Gasiti linkuri la finalul articolului.)

Totusi, spre deosebire de primul dosar, nici intr-al doilea, nici acum, intr-al treilea, paratii nu au mai solicitat cheltuieli de judecata. Primul episod, amintim, s-a soldat cu o suma de aproape 30.000 de lei pe care Nicusor Dan trebuie s-o plateasca in solidar cu primaria pe care o conduce. La fel ca prima data, va invitam sa reflectati de unde vor fi platiti acei bani dupa ce procesul va fi solutionat definitiv: din buzunarul edilului sau din bugetul Primariei Generale (adica din contributiile bucurestenilor)?


Prezentam minuta sentintei TMB nr. 40/2024 din cauza nr. 18043/3/2023:


Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor. Respinge actiunea in integralitate ca fiind formulata de persoane fara calitate procesuala activa.

Ia act ca paratii nu au solicitat cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare, in privinta solutiei dispuse pe cererea de anulare a autorizatiei de construire. Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la comunicare, in privinta solutiei dispuse pe cererea de suspendare a executarii autorizatiei de construire. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a de contencios administrativ si fiscal.

Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei azi, 17.01.2024”.


* Cititi aici primul episod al serialului „Avalansa peste Nicusor”

* Cititi aici al doilea episod

Comentarii

# Ioana M. date 18 January 2024 13:32 +2

Daca Nicusor somn usor, trebuie sa plateasca in solidar, sa -si plateasca partea. Ar trebui ca avocatii sa -l execute pe el, nu sa platim tot noi toata suma, sa mai mearga Primaria in instanta sa-si recupereze paguba de la primar( cum este deja stiut, institutiile publice, executate si pentru partea solidara).Asta pentru ca s-a trezit el prost dimineata.

# maxtor date 18 January 2024 13:39 -1

nu e chiar asa: orice Primar poate argumenta ca semnatura sa(...) a fost obtinuta prin dol/inselaciune; ne gandim inclusiv la actele semnate de Petrov, inclusiv la "tratatul de la Lisabona".

# Diversiune politica date 18 January 2024 16:22 +3

Eronat- legea speciala 350/2001 prevede ca institutia arhitectului sef de judet sau a arhitectului sef al capitalei exercita controlul statului in teritoriul județean/capitalei având competente similare Inspectoratului de stat in construcții ISC. Administrativ arh-sef de sector este in subordinea Prim. de sector dar urbanistic este subordonat arh-șef al capitalei. Nu poți gestiona urbanistic capitala daca sectoarele construiesc haotic. Cine face PUG adică Prim. General gestionează activitatea arhitecților-șefi (alin. (7) al art. 36 "(7) Arhitectul-șef al municipiului București convoacă lunar și ori de câte ori este necesar arhitecții-șefi ai sectoarelor în vederea ..." Alin. (2) al art. 35"(2) Controlul statului privind aplicarea prevederilor cuprinse în documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism, avizate și aprobate conform legii, este asigurat de Inspectoratul de Stat în Construcții, precum și de instituția arhitectului-șef.")

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.10.2024 – Prelungiri in functii de conducere la DIICOT si PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva