23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

AVIZ NEGATIV PENTRU RESUSCITAREA SRI – Consiliul Legislativ respinge proiectul de lege initiat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu prin care SRI este bagat iarasi in anchetele penale: “Este necesara amendarea mai multor acte normative care sa reglementeze in mod clar aspectele referitoare la calificarea ca mijloc de proba a inregistrarilor, procedura de verificare a legalitatii acestora... Nu poate fi promovata in actuala redactare” (Document)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

16 September 2020 15:11
Vizualizari: 8040

O prima infrangere pentru ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) in incercarea de a reintroduce Serviciul Roman de Informatii in anchetele penale, dupa ce CCR a decis ca acest lucru este neconstitutional. Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul propus de Predoiu.In august 2020, ministrul Justitiei a depus in Parlament, alaturi de liberalii Cristina Traila si Gabriel Andronache, un proiect de lege prin care institutia condusa de Eduard Hellvig este bagata iarasi in anchetele penale. Mai exact, o propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.

Initiativa a fost justificata prin punerea de acord a legislatiei in vigoare cu cele retinute de CCR in Decizia 55/2020.
Adica prin decizia prin care Curtea a decis ca procurorii nu vor mai putea folosi ca mijloace de proba inregistrarile facute pe mandate de siguranta nationala pentru ca inculpatii nu au posibilitatea sa conteste probele rezultate (click aici pentru a citi). CCR arata in Decizia 55/2020 ca judecatorul de camera preliminara trebuie sa poata verifica atat legalitatea probelor rezultate in urma inregistrarilor efectuate de SRI in baza unui mandat de siguranta nationala, cat si a procedeului probatoriu prin care acestea au fost obtinute. Extrem de important, Curtea preciza in motivarea deciziei ca acest lucru presupune inclusiv verificarea legalitatii incheierii prin care s-a incuviintat masura, precum si a mandatului emis cu aceasta ocazie. Mandat emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, avand in vedere ca mandatele pe siguranta nationala sunt emise de ICCJ, dar multe dintre procese sunt judecate de instante de grad inferior, se ajungea in situatia in care instante ierarhic inferioare celei care a emis mandatul sa aiba competenta verificarii probelor: “Consacrarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin Legea nr.51/1991, ca instanta specializata in domeniul autorizarii activitatii specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale ale omului presupune si o anumita competenta specializata a acesteia, strict determinata de lege”.

 

Proiectul lui Predoiu nu respecta decizia CCR


Cu toate acestea, in propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, desi ICCJ este singura instanta abilitata de lege sa emita mandate pe siguranta nationala, Predoiu propune ca verificarea legalitatii acestora sa poate fi facuta si de instantele inferioare.

Camera Deputatilor a solicitat  avize de la mai multe institutii, iar primul deja a venit. Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul prin care Catalin Predoiu vrea sa bage iarasi SRI in dosarele penale. De data aceasta prin lege, pentru ca SRI a lucrat timp de multi ani in cauze penale, ba chiar a facut facut efectiv activitatea de urmarire penala in dosare DNA si a ascultat in timp real convorbirile (click aici pentru a citi).

In avizul negativ, Consiliul Legislativ arata ca solutia legislativa propusa la pct. 2 al art. 1 nu este in acord cu cele retinute de Curtea Constitutionala, intrucat legalitatea inregistrarilor si a procedeelor probatorii prin care acestea au fost obtinute “se verifica, in procedura de camera preliminara, de judecatorul de camera preliminara de la instanta carei ii revine, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta”.

Potrivit Consiliului Legislativ, nu sunt suficiente doar interventii legislative asupra Legii 51/1991, ci este necesara si amendarea mai multor acte normative incidente in materie, care sa reglementeze in mod clar, coerent si previzibil aspectele referitoare la calificarea ca mijloc de proba a inregistrarilor, procedura de verificare a legalitatii acestora si instanta competenta, tinand seama de toate aspectele relevate in Decizia 55/2020:
“De aceea, propunerea legislativa nu poate fi promovata in actuala redactare”.

 

Iata ce prevede propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei:
* Cititi aici avizul negativ dat de Consiliul Legislativ

Comentarii

# bascuta date 16 September 2020 16:20 +10

dnu Predoiu da io zic că ar tb să-i ajutăm si pe judecători si zic că ar tb să adăogati si staborii pe lângă juzi! nu m-ar mira să fie mai corecte sentintele fata de ce se intampla acu! aaaa...era să uit dnu Predoiu, să fie si politia locală...pe lângă politia nationala si SRI...

# M date 16 September 2020 17:31 +11

Predoiu poate o fi și vreun agent america/german... Nu se poate asa ceva ca toată lume a strigat, striga în continuare despre rechizitoriile făcute de SRI, falsele dosare confectionate de ei inpreuna cu SRI. plângere penala inpotriva lui si a lui Traila pentru abuz în serviciu... Asta trebuie eliminat imediat

# DODI date 16 September 2020 21:44 +11

De ce să ne mire că un acoperit al SRI (perdoiu) execută ordinele primite? Anormal ar fi să nu le execute. Dar atunci ar primi nu funcții de ministru ci un costum din scânduri și 24o de lopeți de pământ. În amintirea lui și spre învățătură pentru pupincuriștii care nu execută ordinele primite de la SRI.

# jude date 17 September 2020 06:21 +8

"Pruna-n gura"nu poate si nu stie meserie. se baza numai pe ajutorul sri. Asta este realitatea; omu are o fixa: sa faca sri ce nu poate el. Un mare "NIMIC". Asta nici sa mature holurile prin palatele de justitie nu este bun.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva