16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCAT CONDAMNAT CU EXECUTARE – Inalta Curte a mentinut pedeapsa de 1 an si 6 luni de inchisoare aplicata de Curtea de Apel Targu Mures avocatului Georgica Gabor. DNA l-a trimis in judecata pentru ca ar fi mituit un asistent medical ca sa-i ofere acces la datele pacientilor care cazusera victime unor accidente de circulatie. Avocatul ar fi cerut de la pacienti 20% din despagubirile pe care acestia le primeau in instanta, reprezentati de el. Gabor e recidivist (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 June 2024 14:09
Vizualizari: 4258

Judecatorii Francisca-Maria Vasile, Mircea-Mugurel Selea si Rodica-Aida Popa (foto) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au condamnat definitiv un avocat miercuri, 19 iunie 2024, pentru ca ar fi incercat sa profite de pe urma unor pacienti, victime ale accidentelor rutiere.Este vorba despre avocatul Georgica Gabor din Baroul Mures, pe care Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pentru instigare la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata. ICCJ a mentinut miercuri condamnarea lui Gabor la 1 ani si 6 luni de inchisoare cu executare primita in 15 decembrie 2023 din partea judecatoarei Andreea-Mihaela Sescu de la Curtea de Apel Targu Mures.

Mai exact, parchetul sustine ca avocatul a mituit un asistent medical de la Spitalul Judetean Mures, pentru ca acesta sa-i ofere acces la baza de date cu pacientii care cazusera victime accidentelor rutiere. Urmatoarea etapa presupunea ca avocatul sa incheie contracte de reprezentare cu acesti pacienti, in baza carora Gabor sa obtina nu doar onorariu, ci si 20 la suta din despagubirile pe care acestia urmau sa le obtina in instanta de la companiile de asigurare.

Interesant este ca desi vorbeste despre suma de 850 de lei si alte foloase pe care Georgica Gabor i le-ar fi dat asistentului medical, avocatul a ajuns in instanta doar cu acuzatia de instigare la oferirea de acces la informatii nepublice, nu si cu acuzatia de dare de mita.


Avocatul e recidivist


Foarte probabil, v-a surprins faptul ca desi pedeapsa primita de avocat este mai mica de 3 ani, ea a fost dispusa cu executare. Explicatia o gasim in minutele celor doua instante, care fac trimitere la art. 41 din Codul penal. Altfel spus: recidiva. Acesta este motivul pentru care Georgica Gabor a primit inchisioare cu executare, iar nu cu suspendare.


Redam minuta deciziei ICCJ nr. 183/2024 din dosarul nr. 149/43/2022:


I. Admite apelul formulat de Pachetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 31 din 15 decembrie 2023, pronuntate de Curtea de Apel Targu Mures – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie.

Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si, rejudecand:

In temeiul art. art. 396 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala, raportat la art. 47 din Codul penal, raportat la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal si a prevederilor art. 41 alin. (1) raportat la art. 43 alin. (5) din Codul penal, condamna pe inculpatul Gabor Georgica (....) la pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de instigare la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata (3 acte materiale).

Aplica inculpatului Gabor Georgica, pe langa pedeapsa principala, pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de 66 lit. a), b) din Codul penal pe o durata de 3 (trei) ani. In temeiul art. 65 rap. la art. 66 lit. a), b) din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa accesorie, exercitiul drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in alte functii publice si de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate, care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului formulat de Pachetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. II. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Gabor Georgica impotriva aceleiasi sentinte penale. Obliga apelantul inculpat la plata sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, ocazionate cu solutionarea apelului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, in cuantum de 942 lei, ramane in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata prin punerea la dispozitia partii si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, astazi, data de 19 iunie 2024”.


Prezentam minuta sentintei nr. 31/2023 pronuntate de CA Targu Mures:


In baza art. 396 al. 1 si 2 Cod procedura penala rap. la art. 47 Cod penal, rap. la art. 12 al. 1 lit. b) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. prevederilor art. 41 al. 1 Cod penal, rap. la art. 43 al. 5 Cod penal, condamna inculpatul Gabor Georgica la pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea in perioada iunie-septembrie 2019 a infractiunii de instigare la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (relativ la martorul N.L.).

Aplica inculpatului Gabor Georgica pe langa pedeapsa principala pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de 66 lit. a), b) Cod penal pe o durata de 3 (trei) ani. In temeiul art. 65 rap. la art. 66 lit. a), b) Cod penal interzice inculpatului cu titlu de pedeapsa accesorie exercitiul drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in alte functii publice si de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat. In baza art. 274 Cod penal obliga inculpatul G.G. la plata sumei de 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 300 lei aferenta urmaririi penale, 700 lei aferenta camerei preliminare si 2000 lei aferenta judecatii in prima instanta). In temeiul art. 275 al. 6 Cod procedura penala onorariul aparatorului desemnat din oficiu ramane in sarcina statului si va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei, azi, 15.12.2023”.


Cititi comunicatul DNA din 31 mai 2022 privind inculparea lui Georgica Gabor:


„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, avocat in cadrul Baroului Mures, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de instigare la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2019, inculpatul, direct sau prin intermediul a doua persoane, l-ar fi determinat pe Barabasi Csaba, asistent medical in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures (cu care procurorii au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei), sa-i permita accesul la unele informatii nedestinate publicitatii. Informatiile priveau identitatea si starea unor pacienti internati in unitatea medicala, care au fost victime ale unor accidente de circulatie. Pentru informatiile furnizate, asistentul medical ar fi primit, de la avocat si de la unul dintre intermediari suma totala de 850 lei, precum si alte foloase sub forma de servicii de consultanta juridica de la avocatul inculpat.

In baza informatiilor obtinute in maniera de mai sus, inculpatul ar fi incheiat acte de reprezentare cu persoanele respective in scopul obtinerii pentru sine, pe langa onorariu, a unui procent semnificativ (20 %) din valoarea despagubirilor ce urmau sa fie acordate victimelor de catre societatile de asigurari, responsabile civilmente.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Targu Mures.

Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu inculpatul Barabasi Csaba, asistent medical si cu alti doi inculpati intermediarii avocatului, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii, comise sub forma autoratului si a instigarii, de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

In prezenta aparatorilor alesi, cei trei inculpati ultim mentionati au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, au acceptat incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si au fost de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora – intre 10 luni si un an cu suspendare si interzicerea unor drepturi.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# DODO date 19 June 2024 15:53 +1

Ati vazut ca se poate?CURAJ voi procurori si judecatori de penal!Scapati ne de mincatori de cadavre!Nici nu s a racit bine mortul pe masa si ei se infiinteaza pentru as lua partea cea mai mare din despagubiri!

# cârcotaș date 19 June 2024 16:46 -1

Oribil individ!

# La fel și la CAp ploiest date 19 June 2024 20:11 0

Da la republica,nu s-au sesizat nimeni. Avocata blonda platinata Complet Iana și asociata.

# Ion date 19 June 2024 21:16 -4

Cuculis pe când?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva