18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

AVOCAT IN GREVA FOAMEI PENTRU TORTURA – La Penitenciarul Jilava detinutii care fac plangeri devin tinta represaliilor. Avocatul Adrian Zamfirachi a sesizat judecatorul de supraveghere ca directorul adjunct Florin Popa il terorizeaza, l-a scos de la munca si i-a interzis sa primeasca vizite si pachete de la familie. Zamfirachi a intrat in greva foamei si acuza tratamentul inuman de la Jilava (Plangerea)

Scris de: R.S. | pdf | print

30 August 2015 12:02
Vizualizari: 14236

Avocatul Adrian Richartt Zamfirachi (foto) din Baroul Bucuresti, aflat in executarea unei pedepse privative de libertate, de 2 ani si 4 luni, la Penitenciarul Jilava, a intrat din data de 24 august 2015 in greva foamei in semn de protest fata de represaliile la care este supus la locul de detentie. Avocatul Zamfirachi a formulat o plangere impotriva directorului adjunct al Penitenciarului Jilava, Florin Popa, pe care il acuza de represalii continuate la adresa sa, care au mers de la eliminarea lui de la locul de munca de la arhiva inchisoarii si pana la interzicerea vizitelor din partea familiei si a pachetelor de la sotie. Demersul avocatului Zamfirachi scoate la iveala inca o data mizeria din Penitenciarul Jilava, impropriu ca loc de detinere, unde sunt perioade in care nu exista apa potabila, iar detinutii sunt inghesuiti cate 30 in camere lipsite de aer, in care, pe timpul verii, atmosfera este sufocanta. Dar scoate la iveala si faptul ca unui detinut ii este aproape imposibil sa se lupte cu conducerea penitenciarului atunci cand se considera nedreptatit, fara sa riste sa fie supus unor represalii ori sa i se intocmeasca rapoarte de incident in scopul impiedicarii detinutului sa beneficieze de liberarea conditionata pe motiv ca nu ar fi avut o comportare ireprosabila pe perioada executarii pedepsei.


Avocatul Zamfirachi a fost aruncat intr-o celula cu 29 de rommi

Iata emotionanta scrisoare a avocatului Adrian Zamfirachi trimisa redactiei noastre, cu mentiunea ca la finalul articolului puteti citi plangerea avocatului adresata judecatorului de supraveghere:

Sunt intr-o situatie dramatica. Am pierdut cariera, libertate, material sunt falit. Nu mi-am vazut copii de 14 luni (au 4 si 8 ani) caci nu-i pot supune traumei de a sta sa ma vada printre gratii si gardieni. Plang insa de fiecare data cand trebuie sa inchid telefonul, caci nu mai rezist intrebarilor: cand te intorci tati? Ei stiu ca eu sunt la 'munca' in strainatate, ca ei sa poata avea ce le trebuie pentru a merge la scoala. Este o tragedie in special pentru un om educat. Suferinta nu are o scala, dar de multe ori il intreb pe Dumnezeu: 'cat o sa mai rezist'?

Peste acestea vine si haituiala. Dupa patru ani de cosmaruri si procese am crezut ca, ajuns in puscarie, condamnat definitiv, imi voi face in liniste pedeapsa. Am fost initial incarcerat la Puscaria Rahova, unde am fost cazat alaturi de alti nefericiti ce aveau totusi educatie. Am inceput sa muncesc orice mi s-a oferit, am jucat teatru, am scris poezii si articole pentru revista puscariei.

In decembrie 2014 am fost transferat la Jilava. Aici am fost aruncat in cea mai neagra sectie de detinere, a III-a intr-o camera cu alti 31 de oameni, din care 29 rommi. Dupa cateva vizite ale avocatilor mei am fost transferat si incadrat in munca la arhiva puscariei. Am inceput munca la acest punct nou de lucru alaturi de alti doi detinuti la inceput: Remus Baciu, fost vicepresedinte la ANRP si Gica Stefanica, fost colonel de politie. In fapt, am lucrat dosarele detinutilor si evidentele puscariei. Am vazut multe... In timp, am ajuns noua detinuti. Cu exceptia ultimului venit, un recidivist de drept comun cu 'pile', toti eram detinuti care am avut inainte un anumit statut profesional. Cu timpul, toti am coborat pe Sectia IV (a VIP-urilor) unde evident am avut alte conditii si alt tratament. Toti detinutii de pe aceasta sectie pleaca in permisii aproape lunar 1,2,5 zile... Nu si eu. Pe mine nu m-a 'sustinut' nimeni. Jumatate din cei de pe aceasta sectie speciala sunt oameni cu bani multi. Eu, evident, nu... Speram la o permisie si munceam mult, speram sa-mi vad si eu copiii. Colegii cu care am inceput munca la arhiva plecau lunar in permisie 1,2,5 zile. Seful punctului de lucru, contra 'sugestiilor' unui tanar, a deranjat probabil prin propunerile (doua la numar) de recompensare (si a mea) cu permisie. Nu de 5, de 3 zile, ci de o zi. Evident, ambele au fost respinse. Nu va spun ce calcule faceam cu familia...

Iar acum? Acest tortionar m-a distrus psihic. M-a aruncat afara de la munca intr-un mod las si josnic. Dar nu i-a ajuns. Tortionarul trebuia sa-mi loveasca si familia.

Mama si fratele meu, cetateni germani, si-au programat cu mult timp inainte concediul in asa fel incat sa poata veni sa ma vada la puscarie de ziua mea – 22 august 2015. Penitenciarul Jilava nu fixeaza vizite in week-end-uri decat detinutilor ce lucreaza, iar ziua mea cadea intr-o zi de sambata. Precaut, luni 17 august 2015 m-am adresat comandantului sectiei, ridicandu-i aceasta problema. Dl Gabor, un tanar ofiter ce tinea locul comandantului sectiei mi-a spus ca nu exista nicio problema, ca voi fi programat miercuri 19 august la comisia de munca, iar miercuri dupa comisie familia poate face programare. Ce a urmat la comisia de munca a fost opera tortionarului Popa Florin, descrisa pe larg in plangerea mea.

A doua zi, joi 20 august 2015 am facut cerere scrisa pentru ca familia mea sa ma poata vizita duminica, precizand ca acestia au venit special in Romania sa ma vada, iar luni 24 august 2015 pleaca. Sotia mea s-a prezentat la poarta puscariei, gardianul de serviciu raspunzandu-i ca are cererea mea, dar ca nu are cine sa o semneze. Sotia mea a insistat explicand ca este vorba de cetateni straini, care pleaca luni. Cu multa 'omenie' i s-a raspuns sotiei mele ca: 'poate se va aproba cererea saptamana viitoare'... adica dupa plecarea familiei mele.

Am sperat intr-un minim gest de omenie si am rugat-o pe sotia mea sa insiste pe internet. Cererea de vizita nu a fost aprobata.

In semn de protest luni 24 august 2015, dimineata la ora 7.00, am intrat in greva foamei. La patru ore si jumatate dupa acest moment am fost anuntat ca mi s-a intocmit 'raport de incident' de catre dl tortionar modern Popa Florin pentru ca 'am fost nesincer si nerespectuos' cu acest ofiter. Cum sa ma apar si de acest abuz?

Cum sa ma apar de abuzurile care vor urma cu siguranta? Am citit acel 'raport de incident'… Cum poate un om dupa ce mi-a facut deja rau sa incerce sa ma distruga mintind cu atata nonsalanta? Problema nu este doar a mea. Am realizat ca oricine ar fi, orice detinut poate fi distrus de un ofiter, iar daca acesta este si director adjunct al penitenciarului ce sanse ar avea?

Ce credibilitate am eu? Cum pot dovedi eu ca am vorbit doar cu 'dvs' ca apelativ de politete, in timp ce tortionarul urla la mine ca un animal? Si apoi tot dumnealui, revoltat de faptul ca nu am tremurat si nu am cerut scuze cu umilinta, se declara ofensat si ma supune unor sanctiuni ce ma afecteaza pe mine si pe familia mea. De ce? Cu ce am gresit? Voi sta in greva foamei pana la capat! Nu voi invinge, evident, sistemul. El isi apara 'puii' si il va apara pe tortionarul Popa Florin.

Eu sunt un om distrus, fara sperante si asteptari. Speram doar sa ma intorc sanatos la copiii mei, sa-i pot creste, iar nu sa fiu transformat intr-o ruina, o povara pentru familia mea.”

 

* Cititi aici plangerea avocatului Adrian Zamfirachi impotriva directorului adjunct Florian Popa de la Penitenciarul Jilava

Comentarii

# ultimatelawyer.wordpress.com date 30 August 2015 13:15 +8

IMI EXPRIM SOLIDARITATEA CU ACEST AVOCAT COLEG AL NOSTRU !!!!! ROG TOATE PERSOANELE SA ACCESEZE SI SA PO******RIZEZE BLOGUL MEU ultimatelawyer.wordpress.com

# Mitrache Bogdan date 2 September 2015 04:11 +2

Solidaritate la nivel de intentie nu ajuta pe nimeni.Ce-ar insemna 1000 de avocati la urmatoarea contestatie a colegului?Un gest care poate salva vieti.Institutia judecatorului delegat e cea mai reprezentativa forma a superioritatii statului militienesc.Nu exista logica in sistemul executional,lupii stau in staul cu miei,maninci sau esti mincat.

# avi avi date 30 August 2015 15:50 +4

exista gardieni cumsecade.dar astia sunt putini.Multi,foarte multi sunt niste animale atunci cand nu primesc spaga.Rapoartele lor sunt acceptate de judecatorul delegat fara nici un fel de investigatie.Iar la instanta lucrurile raman cam tot asa.Popa asta,daca este adevarat ce ne zice avocatul,este o creatie a scolii de gardieni de penitenciar.Si acolo,ca si la INM se invata cum sa fii mai rau cu oamenii Ofiterii care nu iau spaga (nu li se ofera sau nu promesc) nu sunt deloc intelegatori cu suferintele detinutilor.pentru ei,acestia sunt niste animale inchise in tarcuri.Lasam deopare conditiile mizere din penitenciare,atmisfera de promiscuitate,indisciplina care  nu este santionata.Ca in filmele americane,la noi in puscarii conduce cel mai puternic si cel care spaguieste mai bine.Comportamentul lor tiranic nu este vazut,nu este sanctionat si nici masuri de preventie ,in acest sens,nu se iau.In puscarie nu te reeduci ci te educi sa fii mai rau decat ai fost.SUNT SOLIDAR CU ACEST COLEG.

# @avi avi date 31 August 2015 14:45 +3

Proful meu de drept penal , un adevarat balaur la examene, ne spunea candva, la seminarii, ca, in penitenciarele romanesti, multi intra" liceeni" si ies cu studii "universitare",chiar "profesori" in materie penala si de proceduri penale. Si ca inrairea lor este direct proportionala cu exagerarea pedepsei acordate de cei care ii condamna, facandu-se abstractie de rolul ei educativ. A avut inclusiv tupeul sa ne spuna ca, conditiile din penitenciarele romanesti sunt atat de dure, incat realitatea timpului petrecut acolo este menita sa-i dezumanizeze pe cei mai multi.Si sa fim atenti la individualizarea pedepselor daca vom ajunge candva judecatori in penale.

# @@avi date 31 August 2015 15:00 +1

mai @avi ,nu cumva mi-ai fost student,ca si eu ziceam aceleasi lucruri (la curs ori seminar)?!?

# @@@avi date 31 August 2015 16:35 +3

Nu, nu mi-ai fost profesor de dr. penal. Despre Matei Basarab era vorba. Mi s-a intamplat sa-l intalnesc prin urbea de domiciliu la cativa ani buni dupa absolvirea facultatii. Si am avut surpriza sa constat ca m-a tinut minte , cu nume si prenume , atunci cand l-am salutat politicos si l-am intrebat cu tupeu daca a ramas la fel de periculos ca bau-bau pt. studenti. :-) Raspunsul lui a fost atat de uman si de dragut,incat i se poate ierta atitudinea lui de balaur de drept penal cu care ne-a stresat in studentie :-) http://www.clujust.ro/profesorul-matei-basarab-a-implinit-azi-86-de-ani-sa-i-uram-la-multi-ani/

# avi avi date 31 August 2015 21:39 0

d,l-am cunoscut foarte bine.Un profesor de talia lui a ajuns la varsta asta intr-un azil de batrani cu conditii necorespunzatoare.Nu stiu cine e de vina,dar nu merita.PS.colegii care la-u cunoacut mi-=au povestit ca i se spunea John Steed,de la eroul principal din serialul ,,Razbunatorii,, care a jucat pe micile noastre ecrane prin anii 70.

# TITULESCU date 30 August 2015 23:33 +8

CUM A SPUS BECALI ,, VISINESCU'' E INCA ANGAJAT LA PENITENCIAR. DACA S-AR INVESTIGA SI LA PENITENCIAR CUM SE OCUPA FUNCTIILE DE CONDUCERE ,CE ZICETI ,CE STIE S.R.I.? Nimic ,nimic in neregula?

# sindicat SINPEN 2006-penitenciar Braila date 31 August 2015 08:21 +2

sunt corecte si evidente relatarile domnului avocat. Asta este situatia la Jilava unde director este imputernicit( fara concurs sau examne0 o marioneta a dir. gen. Bejan- dl. STROE.Ce fac cei de la prevenirea criminalitatii? si la Braila am avut asemnea cazuri care din pacate sau terminat cu sinucidere.Spunea cineva , despre functiile de conducere dintr-un penitenciar- cum se ocupa- prin spaga, nepotism si pile. Vezi cazul ofiterului Banuta- dir. adj POARTA ALBA, vezi cazul ofiterului RAU CORNEL -dir. adj. penitenciar Galati; vezi cazul of. Dinulescu -director penitenciar Braila. Se poate spune ca este cam pe vremea lui Visinescu, dar cu mai mult ruj pe buze!

# Nastasescu Adrian date 3 September 2015 16:26 +12

Pai daca Stroe e marioneta de Teoroc Cristina ce naiba sa mai spunem, aceasta e director adjunct pe viata iar sotul ei e presedinte de sindicat, ales pe viata. Ofiterii de la educatie ii plimba pisica cu masina pe la veterinar, in timpul programului, si ii plimbau cainele orb prin curtea puscariei, toata unitatea radea de chestiile astea. Detinutii erau pusi sa ii care in brate cainele orb si bolnav iar acesta urina pe ei, nimeni nu avea curaj sa spuna nimic. Personalul de la educatie e obligat sa faca tot felul de chestii impotriva vointei lor dar nimanui nu ii pasa. Diversi interlopi au ajuns sa munceasca la educatie in conditii dubioase. Va lua cineva vreo masura? va indrazni cineva ceva impotriva clanului Teoroc? Nu! Deci, despre cine vorbim? Despre familiile din puscarii?

# Nastasescu Adrian date 3 September 2015 17:43 +1

Pai daca Stroe e marioneta de Teoroc Cristina ce naiba sa mai spunem, aceasta e director adjunct pe viata iar sotul ei e presedinte de sindicat, ales pe viata. Ofiterii de la educatie ii plimba pisica cu masina pe la veterinar, in timpul programului, si ii plimbau cainele orb prin curtea puscariei, toata unitatea radea de chestiile astea. Detinutii erau pusi sa ii care in brate cainele orb si bolnav iar acesta urina pe ei, nimeni nu avea curaj sa spuna nimic. Personalul de la educatie e obligat sa faca tot felul de chestii impotriva vointei lor dar nimanui nu ii pasa. Diversi interlopi au ajuns sa munceasca la educatie in conditii dubioase. Va lua cineva vreo masura? va indrazni cineva ceva impotriva clanului Teoroc? Nu! Deci, despre cine vorbim? Despre familiile din puscarii?

# Dr. Muresan date 31 August 2015 12:58 +5

Îmi exprim si eu solidaritatea cu domnul avocat. Un responsabil al acestor penitenciare nu poate rezolva aceste Nedreptăți!?! In ce țara trăim? 

# Coruptia Jilava date 9 January 2017 21:12 +2

Sunt foarte adevarate acuzatiile lui Zamfirachi la adresa acestui Popa Florin, cunoscut ca vanzator de telefoane mobile si spagar si tortionar. A facut foarte multor detinuti rau degeaba, sa arate ca e el impus de rude acolo si nu il atinge nimeni! Sunt multi cu rapoarte, amanari abuzive de la acest Popa! Si restul nu au avut posibilitatile domnului fost avocat de a se apara. Popa florin face numai rau, si vad ca cei de la DNA nu il cauta, se crede Dumnezeu pe pamant. Ii provoaca si ii ironizeaza mereu Popa pe detinuti, are un tupeu si un fel de a da foc... uite un blog despre coruptia la Jilava http://coruptialajilava.simplesite.com/ va fi actualizat la cateva zile si va include dovezi concrete ca Popa florin le permite unor detinuti VIP cu bani multi sa aiba privilegii mari de tot si peste limita legala.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva