21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATI, FITI DEMNI! – Discurs fulminant al vicepresedintelui UNBR Marius Striblea la Congresul Avocatilor: „Unul dintre pacatele fundamentale: suntem prea diplomati... Unde ajungem plecand capul continuu? Nu mai avem repere... Noi vrem sa fim eleganti cu toata lumea, dar conditia e sa primim la fel. Insa din toate partile toata lumea ne umileste... Daca suntem o forta, vom fi respectati. Respectul nu se poate cersi in genunchi. Noi trebuie sa ne cucerim acest respect” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 June 2022 13:27
Vizualizari: 4632

Avocatura romana nu trebuie sa uite niciodata ca este o forta si trebuie sa lupte daca vrea ca toata lumea sa inteleaga asta, iar breasla sa-si recapete demnitatea, a subliniat vicepresedintele UNBR Marius Striblea (foto) sambata, 18 iunie 2022, la Congresul Avocatilor.Luarea de pozitie a fostului decan al Baroului Iasi a venit in apararea rezolutiilor inaintate de catre avocatele Cosmina Cerva si Flavia Teodosiu. Amintim ca prima rezolutie, cea a avocatei Cerva, face apel – atat catre procurori si judecatori (in special cei ai ICCJ), cat si catre Parlament si Guvern – sa respecte legea, Constitutia si deciziile CCR, precum si a statutului avocatilor (click aici pentru a citi). A doua rezolutie o vizeaza pe Gabriela Scutea, avocata Teodosiu solicitandu-i Procurorului General sa nu mai incalce decizia Curtii Constitutionale legata de prescriptie (click aici pentru a citi).

In acest context, avocatul Striblea a afirmat ca diplomatia excesiva de care a dat dovada avocatura autohtona in ultimele trei decenii a adus deservicii grave profesiei, motiv pentru care zecile de mii de avocati din Romania trebuie sa-si redescopere fermitatea.


Prezentam discursul vicepresedintelui UNBR Marius Striblea (vezi video):


Cred ca unul dintre pacatele noastre fundamentale este acela ca suntem prea diplomati, pentru ca s-a ajuns prea departe. In 30 si ceva de ani, noi am fost tot diplomati. De aceea, unele propuneri ca cea a Flaviei [Teodosiu] sau cea a doamnei [Cosmina] Cerva par mai colturoase astazi. Dar sunt colturoase pentru ca ani de zile noi nu am facut nimic. Daca eram constanti la un nivel mediu sau ridicat de exigenta fata de partenerii nostri, am fi avut o alta abordare astazi.

Plecam capul continuu, dar pana cand? Unde ajungem asa? Vedeti ca nu mai avem niciun fel de repere. Toata lumea ne ia la misto. Adica noi vrem sa fim eleganti, diplomati, bine-crescuti cu toata lumea (un lucru firesc), dar conditia minima este sa primim la fel. Insa din toate partile toata lumea ne umileste, ne calca in picioare. Nu ma refer la mine sau la domnul presedinte Briciu sau la oricare altul din aceasta sala. Ma refer la cei 25.000 de avocati care ne-au trimis aici, intr-un fel sau altul. Acei oameni nu sunt respectati; sunt calcati in picioare, sunt desconsiderati. Ne facem ca nu vedem aceste lucruri.

Din punctul meu de vedere, va veni o vreme (si poate va veni curand) cand va trebui sa schimbam aceasta abordare, sa inteleaga totusi ca suntem o forta, iar ca sa fim o forta trebuie sa aratam asta. Daca suntem o forta, vom fi respectati. Stiti foarte bine ca respectul nu se poate cersi in genunchi; nimeni nu ti-l da. Noi trebuie sa ne cucerim acest respect. Daca vom continua la nesfarsit sa scoatem dintii acestor propuneri, care, pana la urma, si ele sunt benigne... Ce am facut? Am iesit cu rezolutii la Congres. Asta nu inseamna nimic in raport cu ce ar trebui sa facem. Si totusi, nici macar aceste rezolutii nu suntem in stare sa le votam asa – mai taioase. Au dreptate si Flavia, si Cosmina. Si va spun eu: ca ele, si eu sunt unul dintre exaltatii profesiei.

Si de multe ori, nu mai pot pentru mine, pentru ca credeti-ma: am tot ce-mi trebuie ca avocat. Am 25 de ani in profesie, in care mi-am rezolvat multe dintre problemele personale. Dar sunt aici trimis de niste oameni care m-au votat si sunt aici sa vorbesc pe limba lor, nu pe limba altora. Eu trebuie sa aduc in fata dumneavoastra si a conducerii niste probleme reale ale profesiei. Or, una dintre ele este aceasta diplomatie excesiva, la nesfarsit. Vrem cumva sa nu ne suparam cu cineva? Eu nu vreau! Vreau sa ma supar cu toata lumea pentru profesia mea. Vreau sa ma cert cu toata lumea pentru profesia mea. Este normal sa fac asta, caci sunt reprezentantul profesiei. Eu sunt onorat ca am fost trimis aici de colegii mei; nu ei trebuie sa fie onorati ca-i reprezint eu. Sa nu uitam asta! Este o chestie fundamentala de la care trebuie sa plecam. Deci noi suntem cei onorati ca am fost votati de oameni, si nu ei sunt onorati ca le facem hatarul sa-i reprezentam”.

 


Comentarii

# Bogdan Gyuse date 21 June 2022 15:36 +119

Praf în ochii fraierilor! Doar avocaţii lăudau, exact ca avocatul lui Ceauşescu, simulările din justiţie şi paradelile premeditate de Codurile adoptate prin asumarea răspunderii. Asumare a răspunderii dublată şi de garanţiile acordate reverenţios în instanţă de "celebrii avocaţi". Sunt zeci de decizii ale CCR ce au fost ignorate de judecători şi ascunse tacit de avocaţi. Sunt mii de dosare penale cu mari vicii de legalitate şi procedură, cu o temeinicie bazată exclusiv pe suspiciuni reyonabile, adică oha probe, ce au fost susţinute tacit de avocaţi. Ca să nu mai vorbesc de prostituţia în instanţă a avocaţilor din oficiu. Nu mai păcăliţi pe nimeni! În cel mai fericit caz, vă prostiţi voi între voi ca avocaţi. Sunteţi la fel ca avocaţii lui Augusto Pinochet!

# Boldea date 21 June 2022 15:44 +108

Ce mecla are Fenechiu... De fapt ai lui din partid au luat toată po******ția la mișto din 2020 încoace inclusiv cetățenii romani cu profesia de avocat. Dați.l afara de la prezidiu ca nu merita locul ala

# Manuel date 21 June 2022 17:23 +169

Foarte bine ati vorbit domnule Marius Striblea. Doar uniți sunteti mai puternici. Nihil sine Deo.

# Botomei Vasile,doctor in drept,Bacau,str.Oituz 33,0744191717 date 22 June 2022 08:39 0

Dr.Botomei Vasile felicita activitatea organelor reprezentative din avocatura! Va invit cordial onorabililor Domni și doame avocati, sa facem o unificare a barourilor și UNBR-urilor inregistrate la nivel județean și national. Va ofer Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR,infiintata în baza legii 51/1995,republicata,pe care am constituit-o în actele de cercetare științifică publicate in continutul tezei de doctorat dr.Botomei Vasile,ridicata pe www.Botomeivasile.ro, sa va integrați ca avocati in aceasta UNBR,,ținând cont ca prin reînființarea acesteia este succesoare de drept a Uniunii Avocaților din România astfel cum s-a prevazut reînființarea acesteia prin Comunicatul nr.145/28-02-1990 emis de Biroul Executiv al CPUN emis pentru aplicarea și interpretarea. Decretului-lege nr.90/28-02-1990 cu privire la avocatura. Magistrații va disprețuiesc în ședințe de judecata si Va ignora pentru ca știu ca functionati neautorizat. Va transmit gânduri bune.Fie ca bunul Dumnezeu sa ne adu

# M date 22 June 2022 10:39 0

Un avocat destept si cu bun simt. Faptele lui Scutea sunt penale fara discutie,, ce facem cu restul magistratilor care sunt la fel de aroganti, incompetenti, colaboratori ai securitatii care impreuna au distrus aceasta tara cu po******tie cu tot

# Ciohodaru date 27 December 2022 03:55 0

scuze, dar cu freza aia castron e greu sa fii luat in serios.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva