psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PROTESTUL AVOCATILOR – Peste 100 de avocati s-au adunat pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, nemultumiti de onorariile extrem de mici acordate aparatorilor din oficiu. Presedintele UNBR Gheorghe Florea a stat in ultimul rand si fara roba. Avocatii avertizeaza ca vor merge chiar si pana la intreruperea intreruperea acordarii asistentei din oficiu pe termen nelimitat (Galerie foto)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 February 2019 19:10
Vizualizari: 8402

Intre 100 si 150 de avocati au protestat luni, 11 februarie 2019, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, nemultumiti de onorariile extrem de mici stabilite pentru aparatorii desemnati din oficiu, care nu au mai crescut din 2015 pana in prezent, desi intre timp salariile magistratilor au fost marite. Protestul a inceput la ora 13, unii participanti avand la ei documente ce atesta nivelurile scazute ale onorariilor. Un astfel de exemplu a fost adus de catre avocatul Victor Stanila, potrivit caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in august 2015 un onorariu de 6 (sase) lei pentru un avocat din oficiu desemnat in procedura camerei preliminare.


Actiunea a durat aproximativ 50 de minute. La protest a luat parte inclusiv presedintele UNBR Gheorghe Florea (foto 2), insa, surprinzator, acesta nu a stat in prima linie, preferand sa se aseze in spate. De asemenea, spre deosebire de alti colegi de-ai sai, Gheorghe Florea nu era imbracat in roba de avocat.

Pe de alta parte, la acelasi protest si-au facut aparitia si doi reprezentanti ai miscarii Diaspora Europeana”, organizatie care care in 2018 facea apel la protest pentru zilele de 10 si 11 august.

Protocolul din 2015 a ramas neschimbat

In ceea ce priveste nemultumirile avocatilor, trebuie spus ca in iunie 2015, onorariile din oficiu au fost convenite printr-un protocol semnat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei, in fruntea caruia se afla atunci Robert Cazanciuc. Totusi, este de retinut ca valorile trecute in protocol (click aici pentru a citi) sunt strict orientative, ultimul cuvant apartinand judecatorilor sau procurorilor (in cazul in care dosarul se afla in faza de urmarire penala). Astfel, desi protocolul stipuleaza 260 de lei pentru avocatul din camera preliminara (vezi art. 5, alin. 1, lit. a), documentul nu prevede pana la ce nivel poate cobori acest onorariu. Ca dovada sta chiar cazul prezentat pe treptele CAB de catre avocatul Victor Stanila.

Nu mai putin de 14 barouri din tara au stabilit pe 31 ianuarie 2019 calendarul actiunilor de protest fata de starea precara a onorariilor. In luarea de pozitie publicata pe site-ul Baroului Timis, avocatii avertizeaza ca vor merge chiar si pana la intreruperea intreruperea acordarii asistentei din oficiu pe termen nelimitat.

Prezentam principalele revendicari ale celor 14 barouri (click aici pentru comunicat):

Va invederam necesitatea rezolvarii cu maxima celeritate a urmatoarelor disfunctionalitati intalnite:

1. Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor mai sus enumerate.

2. Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

3. Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii”.

Redam calendarul protestelor asumat de cele 14 barouri:

In ipoteza in care nu veti raspunde pozitiv solicitarilor noastre, vom analiza in cadrul Consiliilor Barourilor aprobarea demararii unor proceduri de atentionare a factorilor responsabili, constand in mai multe etape, respectiv:

1. prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019;

2. asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019;

3. neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019”.

Iata galeria foto a protestului avocatilor:




Comentarii

# visu date 12 February 2019 09:43 +1

Roba cu palarie si alte dedesupturi?!

# Maxim date 12 February 2019 10:52 0

A avea un avocat din oficiu este ca si cand nu ai avea. Pe avocatul respectiv nu-l intereseaza speta amaratului ala pe care trebuie sa-l apere ci doar onorariul. Marea majoritate a lor sunt la intelegere cu procurorii altfel nu primesc noi cazuri. Nu ca un avocat platit ar fi mai bun.. marea majoritate nu citesc, nu cunosc dosarele si de cele mai multe ori improvizeaza...exista si exceptii, dar se spune ca exceptia intareste regula

# danndeac date 12 February 2019 15:31 +1

scz care barrou face grevă?,barou cel ce nu există?......halal rușinică.

# Pintea date 12 February 2019 15:51 +2

Țțțț! Este impresionanta grija instantelor pentru banii statului... dar numai pt cei care revin onorariilor avocatilor!Pt salariile lor grase au dat statul in judecata ca sa ia sporuri, penalitati, etc.etc., dar cu avocatii din oficiu sant cerberi! In cazul avocatilor de la firmele mari, nu cenzureaza nici un onorariu. Un magistrat sta cu fundul pe scaun si primeste actele pe care un aparator care alearga pe la arhive i le pune sub nas. Apoi da o solutie tot stand pe scaun, si de multe ori nu citeste dosarul. Un av nu primeste absolut nimic de la stat, isi castiga singur painea si isi plateste taxele si impozitele. Magistratul primeste de la stat numai pomeni! Chirii enorme, sporuri -inclusiv pt stres, ratie de hrana, salarii, CAS, impozite, etc. Un pomanagiu ca asta hotaraste cat sa ia un avocat??Avocatul nu este stresat? Domnul de mai sus spunea ca a primit 6 lei onorariu. Un onorariu nu trebuie sa fie serios? Dar asta e demn de justitia de rahat pe care o fac judecatorii.

# Pintea date 12 February 2019 17:24 +1

Iar nivelul de rahat al justitiei romane nu este dat de munca avocatilor, ci de al magistratilor - judecatori si procurori, care pe banii statului, il submineaza! P.S. In dosarul Flota, de ex. banii statului s-au scufundat de catre magistrati, acum recompensati cu functii banoase la institutii ale statului care ar trebui sa fie de o tinuta morala si profesionala inalta. Acolo nu s-a mai facut economie, dar bine ca a apreciat o instanta bagata in rahat pana dincolo de acoperisul ei - ICCJ, ca omul ala merita 6 lei pentru munca lui. Judecatorii de la ICCJ au masini la scara cu soferi care ii duc acasa, ii iau de acasa, dar ceea ce este pentru placerea lor nu se cenzureaza! Avocatii au fost fraieri ca nu au facut greva impotriva salariilor si pensiilor nesimtite ale astora, impotriva protocoalelor, impotriva halului in care au adus justitia! Pentru asta trebuiau sa faca o greva generala, sa le blocheze activitatea jalnica pe care o fac.

# Gogu Pintenogu date 12 February 2019 19:47 +3

Avocatii muncesc foarte mult pentru ceea ce primesc din oficiu.Exista magistrati care mai si taie onorariile acestora.Ca sa nu mai spun ca exista instante unde magistratii vin la munca pe la 10.30 si pleaca pe la ora 14.00 ,sunt tot timpul plecati,sunt in concedii,au salarii nejustificat de mari fata de munca prestata,si mai dau si amenzi fara sa gandesca.Asa este cand ai bani multi si esti rupt de realitate nu iti mai pasa de cei cu studii ca si tine.Ma surprinde si dl Tudorel care nu intelege ca avocatii nu castiga atat de mult ca "distinsul" sau fiu de profesie notar facut la" apeleul de seara".

# zgubilici date 14 February 2019 08:36 -1

Bravo bai pomanagiilor! O sa mancati cozonac de acum incolo, cand va SRI-ul la p.... n-ati miscat un deget, ba mai mult va luati ci certificate ORNIS, din banii clientului evident si dupa ce va bagati nasul in hartiile secrete taceati malc, ca nu-i asa informatiile nu pot fi divulgate. Aaa.... sa nu uit....de fratia cu procurorii si serviciile secrete de ce nu protestati bai trepadusilor? Sau va faceti ca nu stiti la cate "conferinte" participau avocatii alaturi de procurarori si cascau gura la dom' profesor de la sere...cum e ascultarile si cu alte masuri informativ operative si alte dracovenii secrete. N-am auzit de niciun protest cand s-a legalizat calitatea de organ de urmarie penala a celor din servicii, sau nici despre asta nu ati stiut, bai " maestrilor"?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva