VAI DE VOI DACA NU AVETI BANI – UNBR a stabilit un mercurial nerusinat prin care ii obliga pe justitiabili sa plateasca sume exorbitante avocatilor. Desi au profesie liberala, avocatii sunt obligati sa factureze sumele impuse de Uniune, chiar daca au clienti cu venituri minime pe economie. Daca la penal se poate apela la un avocat din oficiu, UNBR transforma justitia civila intr-un lux accesibil doar celor cu dare de mana. Care este interesul, sa se aduca bani la UNBR?
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto) s-a apucat sa listeze ca la piata preturile serviciilor avocatesti, impunand – sub pretextul "protectiei, mentinerii si stimularii concurentei profesionale in profesia de avocat si dezvoltarii unui mediu concurential normal" – onorariile minime pe care trebuie sa le percepa avocatii pentru activitatile profesionale desfasurate. Asa se face ca in data de 26 august 2017 Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a adoptat Hotararea nr. 272 prin care s-a aprobat „Tabloul onorariilor minimale”, sumele din cuprinsul Anexei deciziei fiind stabilite, potrivit UNBR, dupa dezbateri si analize cu decanii barourilor. Hotararea UNBR pe care o vom prezenta integral in cuprinsul articolul releva ca avocatura a fost transformata dintr-o profesie liberala intr-un lux pe care doar putini si l-ar putea permite, indiferent ca este vorba despre materia civila, penala sau contencios administrativ si fiscal, caci UNBR a stabilit onorariile minimale pentru fiecare ramura si serviciu avocatial.
Onorariile minimale ii pot baga in disciplinar pe avocati
Sigur, in Hotararea nr. 272, la art. 6 alin (1), UNBR precizeaza ca avocatul poate percepe si un onorariu redus, insa numai atunci cand "constata ca perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justitie". Poate totusi face acest lucru abia dupa ce are permisiune decanului baroului din care face parte, caci avocatul va trebui sa intocmesca un referat pe care sa il transmita decanului baroului din care face parte pentru a "incuviinta atat perceperea unui onorariu redus, propus in cuprinsul referatului, cat si perceperea unui onorariu superior celui propus de avocat, dar inferior onorariului prevazut in Tabloul onorariilor minimale". Mentioneaza insa UNBR in hotarare ca onorariile minimale nu pot fi reduse cu mai mult de 30%.
Hotarare care va intra in vigoare peste circa 30 de zile impune avocatilor sa "urmareasca incasarea si/sau executarea contractelor de asistenta juridica cel putin in limita onorariilor minimale prevazute in Anexa" pe care o prezentam la finalul articolului, in caz contrar, fiind considerata abatere disciplinara ce va fi constata de inspectorii Casei de Asigurari a Avocatilor, care "vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul".
De altfel, lunar, avocatii vor trebui sa depuna la CAA declaratii in care vor specifica veniturile realizate din profesie, fiind obligatoriu de inclus declaratia avocatului, "pe propria raspundere ca in realizarea veniturile declarate pentru indeplinirea obligatiilor fata de sistemul Casei de Asigurari a Avocatilor s-au respectat reglementarile incluse in Tabloul onorariilor minimale”.
UNBR a hotarat totodata si ca "plata onorariilor minimale nu poate fi esalonata pe o perioada mai mare de un an".
Accesul la justitie se face pe bani
Potrivit Tabloului onorariilor minimale emis de UNBR, in materie civila/contencios administrativ si fiscal un avocat trebuie sa percepta pentru o sedinta de mediere sau negociere suma de 240 lei, la fel ca pentru asistarea sau reprezentarea partii in fata institutiilor publice, altele decat instante/parchete/politie sau pentru o cerere de stramutare sau de recuzare.
In materia executarii silite, UNBR a stabilit ca asistenta/ reprezentare in procedura executarii silite cu caracter nepatrimonial sa fie perceputa suma de 960 lei, in timp ce pentru o contestatie la executare impotriva executarii silite avand caracter nepatrimonial se impuna un tarif de 1200 lei.
UNBR a stabilit si tarifele in ce priveste actiunile si cererile referitoare la raporturile de familie. Spre exemplu, pentru cererea de divort fara minori a fost stabilit ca ononrariu minim 960 lei, pentru cererea de divort cu minori - 1680 lei; pentru cererile care nu sunt accesorii cererii de divort si care au ca obiect: stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei - 840 lei; pentru tutela, curatela - 840 lei; pentru tagada paternitatii - 1200 lei, iar pentru asistare /reprezentare adoptie - 1440 lei.
In materia contenciosului administrativ, pentru redactarea unei plangeri prealabile administrative s-a impus un onorariu minim de 840 lei, in timp ce o actiune in contencios administrativ - 1200 lei. O plangere impotriva deciziilor Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor este realizata de avocat pentru minim 1680 lei .
Si onorariul minim pentru contestarea unui proces verbal in materie contraventionala il va face pe justiabil sa renunte la orice actiune. Nu de alta, dar cui i-ar conveni sa dea 600 de lei pentru a contesta o amenda de 300 de lei? Caci, potrivit Hotararii UNBR, in ce priveste materia contraventionala, pentru o plangere impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei a fost stabilit un onorariu de 600 lei.
In ce priveste litigiile de munca si drepturi si obligatii cu caracter social, angajatul care vrea sa conteste deciziile emise cu privire la incheierea, executarea, modificarea si incetarea unui contract individual de munca trebuie sa plateasca avocatului un onorariu minim de 1200 lei.
In acelasi timp, pentru stabilirea si plata pensiilor, precum si alte drepturi prevazute prin sistemele de asigurari sociale va achita un onorariu de 960 lei, iar pentru stabilirea si plata ajutorului de somaj, a ajutorului de integrare profesionala si a alocatiei de sprijin, a ajutorului social, a alocatiei de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu dizabilitati si a altor forme de protectie sociala prevazute de lege tot 960 lei.
UNBR a stabilit si onorariile minime in materie penala.
Spre exemplu, pentru o consultatie juridica initiala in materie penala un justitabil va plati avocatului minimum 240 lei.
In schimb pentru un contact direct dintre avocat si cel aflat in stare de retinere / arest / internat medical pentru pregatirea apararii (grefa initiala) se va plati 360 lei, iar pentru contactul direct dintre avocat si cel aflat in stare de retinere / arest / internat medical pentru documentarea in vederea pregatirii apararii, subsecvent grefei initiale sau pentru redactarea unei cereri / memoriu, formularea unei exceptii, etc. (grefa incidentala) avocatul va percepe un onorariu de 240 lei.
Pentru studierea dosarului de catre avocat se va cere minim 120 lei in cursul urmaririi penale in personam, la care se adauga cate 120 lei pentru fiecare faza sau etapa procesuala ulterioara studiata in plus.
Cine va vrea sa se constituie parte civila va trebui sa plateasca avocatului 2% din valoarea pretinsa, "dar nu mai putin de 840 lei". Cel care solicita avocatului sa ii redacteze o cerere de initiere a acordului de recunostere a vinovatiei trebui sa plateasca minim 240 lei, iar pentru asistenta/reprezentarea juridica a inculpatului in fata procurorului in cursul acordului de recunoastere a vinovatiei – 360 lei.
Pentru a fi asistat/reprezentat in camera preliminara in fata judecatorului, inculpatul va trebui sa achite avocatului suma minima de 360 lei.
La judecata in prima instanta se schimba un pic lucrurile. UNBR a stabilit ca pentru asistenta/reprezentarea juridica a partii in procedura judecarii cauzei prin administrarea probelor, fara constituire de parte civila avocatul sa perceapa un onorariu minim de 840 lei, dar nu mai putin de 240 lei/termen. Pentru concluziile scrise in procedura judecarii cauzelor prin administrarea probelor, fara examinarea laturii civile a fost stabilit un onorariu minim de 360 lei, iar pentru asistenta/reprezentarea juridica a partii in procedura judecarii cauzelor prin administrarea probelor, inclusiv prin examinarea laturii civile – 1200 lei, dar nu mai putin de 360 lei/termen.
In cazul cailor extraordinare de atac onorariu se impune perceperea unui onorariu care sa nu fie mai mic de 480 lei/termen de judecata.
In finalul Hotararii, UNBR precizeaza ca "onorariile minimale prevazute / stabilite potrivit prevederilor de mai sus nu contin TVA".
Prezentam in continuare pasaje din Hotararea nr. 272 din 26 august 2017 adoptata de UNBR:
"Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (in continuare, UNBR), in baza dispozitiilor art. 66 lit. x) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare, a analizat propunerea de adoptare a Tabloului onorariilor minimale inaintata, in forma unitara, la 18 august 2017 si comunicata membrilor Consiliului UNBR pentru a finaliza dezbaterea, in barouri, a „Ghidului orientativ privind onorariile minimale aferente serviciilor profesionale ale avocatilor” transmis decanilor barourilor in sedinta Consiliului UNBR din 17 iunie 2017 cand s-a decis dezbaterea proiectului dupa consultarea tuturor avocatilor cu privire la cele trei proiecte inaintate Consiliului UNBR de membrii Grupului de lucru al Consiliului UNBR constituit prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 267/17.06.2017, adoptata in aceiasi sedinta (...)
Dezbaterile din sedinta Consiliului UNBR au reafirmat hotararea organelor de conducere a profesiei de la nivel central si local de a actiona pentru protectia, mentinerea si stimularea concurentei profesionale in profesia de avocat si dezvoltarea unui mediu concurential normal, astfel incat „Tabloul onorariilor minimale” sa se aplice evitandu-se restrictionarea concurentei profesionale, cu respectarea dreptului avocatilor la onorariu stabilit liber intre avocat si client in limitele legii si ale Statutului profesiei de avocat, in raport de criteriile prevazute de Statutul profesiei de avocat si cu observarea interesului beneficiarilor serviciilor profesionale de a obtine servicii profesionale de calitate, realizate cu respectarea standardelor in materie. Se are in vedere si interesul public al respectarii legislatiei privind sistemul Casei de Asigurari a Avocatilor.
„Tabloul onorariilor minimale” va fi avut in vedere si in cazul contractelor de asistenta juridica incheiat prin orice mijloc de comunicare la distanta, precum si in situatia in care contractul de asistenta juridica ia forma unei scrisori de angajament potrivit art. 121 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat.
Consiliul UNBR,
H O T A R AS T E :
Art. 1 – Se aproba „Tabloul onorariilor minimale” prevazut in Anexa, parte integranta din prezenta Hotarare.
Art. 2 – Daca in aplicarea dispozitiilor din Statul profesiei de avocat privind stabilirea onorariilor se constata ca este cazul ca avocatul sa accepte efectuarea prestatiilor profesionale prin aplicarea onorariilor minimale, acestea din urma se formeaza si se examineaza in raport de dispozitiile prezentei Hotarari si ale Anexei la aceasta.
Art. 3 - In cazul in care contractul de asistenta juridica cuprinde si un onorariu de succes stabilit potrivit Statutului profesiei de avocat, regulile prevazute in Anexa la prezenta Hotarare nu sufera modificari.
Art. 4 – (1) Plata onorariilor minimale nu poate fi esalonata pe o perioada mai mare de un an.
(2) Onorariile stabilite intr-un cuantum mai mare decat onorariile minimale nu pot fi esalonate la plata pe o perioada mai mare de un an atunci cand o asemenea esalonare ar permite perceperea unor onorarii inferioare celor minimale, pe perioada unui an.
(3) Omisiunea avocatului de a urmari incasarea si/sau executarea contractelor de asistenta juridica cel putin in limita onorariilor minimale prevazute in Anexa la prezenta Hotarare constituie abatere disciplinara. Daca inspectorii Casei de Asigurari a Avocatilor constata savarsirea aceste abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul.
(4) Formalitatile privind declaratiile lunare de venituri realizate din profesie ce se depun obligatoriu la filialele Casei de Asigurari a Avocatilor potrivit reglementarilor din acest sistem vor cuprinde in mod expres declaratia avocatului, pe propria raspundere ca in realizarea veniturile declarate pentru indeplinirea obligatiilor fata de sistemul Casei de Asigurari a Avocatilor s-au respectat reglementarile incluse in „Tabloul onorariilor minimale”.
Art. 5 - Onorariile aferente activitatilor exercitate in favoarea clientilor minori sau clientilor din categoriile pentru care legile speciale prevad facilitati pot fi reduse cu 50%.
Art. 6 – (1) Atunci cand avocatul constata ca perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justitie, se va sesiza pe calea unui referat decanul baroului care poate incuviinta atat perceperea unui onorariu redus, propus in cuprinsul referatului, cat si perceperea unui onorariu superior celui propus de avocat, dar inferior onorariului prevazut in „Tabloul onorariilor minimale”. Reducerea onorariilor minimale in astfel de situatii nu poate depasi 30% din onorariile minimale.
(2) Prevederile alineatului (1) se aplica si in cazul in care sesizarea decanului baroului se face in considerarea continuarii mandatului de avocat in fazele (etapele) ulterioare ale procesului.
Art. 7 - Solutionarea cererilor privind onorariul adresate organelor profesiei potrivit art. 32 si art. 56 alin. (2) lit. n) din Lege se face cu respectarea prezentei reglementari si a dreptului avocatului la incasarea onorariului minim prevazut de dispozitiile legale cu caracter de recomandare, daca circumstantele cauzei nu impun o alta solutie.
Art. 8 – Orice dispozitie contrara prevederilor prezentei hotarari adoptate in aplicarea dispozitiilor legale mentionate in preambulul acestora se interpreteaza si se aplica/se abroga potrivit prezentei hotarari.
Art. 9 – (1) Prezenta Hotarare se transmite barourilor. Consiliile barourilor vor proceda la afisarea acesteia pe site-ul fiecarui barou, vor organiza colectarea si vor asigura transmiterea catre UNBR a propunerilor si observatiilor formulate de avocati, pentru ca Grupul de lucru constituit prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 267/17 iunie 2017, in compunerea rezultata dupa demisia unuia dintre membrii Grupului, sa monitorizeze perfectionarea reglementarii.
(2) Prezenta Hotarare se transmite Casei de Asigurari a Avocatilor care va proceda la comunicarea acesteia catre filialele acesteia.
Art. 10 – Prezenta Hotarare intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea sa pe site-ul UNBR".
Iata Anexa unde sunt prevazute onorariile minimale:
Sursa foto 1: legalmarketing.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Toto Argesel 31 August 2017 20:04 +5
# DODI 1 September 2017 00:05 +2
# efectul RIL-ului nermernicilor 31 August 2017 20:29 +8
# partea buna 31 August 2017 20:32 +1
# GUY FAWKES 31 August 2017 21:56 +4
# da, dar 1 September 2017 14:38 0
# Avocat CB 31 August 2017 22:46 +9
# @Avocat CB 1 September 2017 09:57 0
# Ioan Sava 31 August 2017 23:06 0
# free 31 August 2017 23:26 0
# Salvamar 1 September 2017 05:57 +2
# Voda 1 September 2017 07:49 +9
# MIRA 1 September 2017 08:29 -2
# ION "traditionalul" 1 September 2017 14:18 +1
# ?????? 1 September 2017 08:46 +1
# ?????? 1 September 2017 08:50 +1
# Judele 4 September 2017 01:41 0
# ?????? 1 September 2017 08:57 +1
# @???????? 1 September 2017 09:59 0
# danndeac 1 September 2017 09:20 -1
# avi avi 1 September 2017 16:47 +1
# danneac 2 September 2017 09:38 0
# Gelu 1 September 2017 10:11 0
# ?????? 1 September 2017 10:45 0
# Florian 1 September 2017 10:52 +6
# ?????? 1 September 2017 11:45 0
# ?????? 1 September 2017 11:52 +1
# Marin TULUS 1 September 2017 11:59 0
# ptolemeu 1 September 2017 16:43 0
# @ptolemeu 1 September 2017 18:22 0
# ?????? 1 September 2017 12:03 0
# ?????? 1 September 2017 12:51 0
# ?????? 1 September 2017 13:59 0
# ?????? 1 September 2017 14:00 0
# VODA 1 September 2017 14:09 0
# AVOCAT 1 September 2017 14:24 +5
# Un Botist 2 September 2017 14:38 +3
# ?????? 1 September 2017 14:27 0
# ?????? 1 September 2017 14:41 0
# ?????? 1 September 2017 14:50 0
# bogdan 1 September 2017 17:27 +2
# @bogdan 1 September 2017 18:49 +1
# avi avi 1 September 2017 21:10 -1
# Byzy 2 September 2017 00:37 0
# avi avi 2 September 2017 08:47 -1
# cine e avi avi asta? 2 September 2017 14:32 0
# Zenit 1 September 2017 19:45 -1
# Mancini 1 September 2017 20:12 0
# avi avi 1 September 2017 21:11 0
# @avi un@beticus 2 September 2017 08:03 +1
# Rosu 1 September 2017 22:49 +1
# amicul lui avi 2 September 2017 20:01 +2
# avi avi 3 September 2017 10:32 0
# invatatorul lui Avi 3 September 2017 11:25 0
# educatorul lui avi 3 September 2017 13:02 +1
# avi avi 3 September 2017 14:46 0
# avi avi 3 September 2017 15:22 -1
# ma faci sa rid avi-on 3 September 2017 16:57 +1
# avi avi 3 September 2017 18:01 0
# esti sonat 3 September 2017 19:02 +1
# avi avi 3 September 2017 21:31 0
# Michelle 3 September 2017 19:32 +1
# umberto eco 3 September 2017 20:28 +1
# Michelle 3 September 2017 22:01 0
# nea Caisă 4 September 2017 07:16 +1
# Michelle 4 September 2017 11:18 0
# același anonim 4 September 2017 13:15 0
# Anonima 4 September 2017 15:31 0
# Michelle 4 September 2017 16:24 0
# avi avi 3 September 2017 21:37 -1
# Michelle 4 September 2017 01:28 0
# Fantele 4 September 2017 15:20 0
# Michelle 4 September 2017 16:05 0
# Fantele 5 September 2017 18:09 +1
# @ aviaru cutumiaru 14 September 2017 10:07 0
# havovatu' 4 September 2017 00:26 +3
# Margareta 4 September 2017 01:23 0
# umberto eco 4 September 2017 08:21 +1
# umberto eco 4 September 2017 08:24 0
# Avocat 4 September 2017 11:33 0
# unu 4 September 2017 14:47 +1
# lasa-ne 4 September 2017 15:42 +1
# chiar,zau,lasa-ne 5 September 2017 14:10 -1
# om cde stiinta 5 September 2017 15:02 0
# avi avi 5 September 2017 18:57 -2
# BOTA 5 September 2017 20:34 +1
# pentru Michelle 4 September 2017 21:49 -1
# Alt avocat 4 September 2017 22:06 0
# ?????? 5 September 2017 00:36 +2
# ?????? 5 September 2017 00:46 0
# Petruț Carmen 5 September 2017 18:43 0
# tembel 7 September 2017 11:16 0
# Alt avocat 5 September 2017 21:40 +1
# ne bucuram... 6 September 2017 23:35 +1
# avi avi 7 September 2017 07:33 0
# @avi 7 September 2017 11:45 0
# @@avi-avi 7 September 2017 16:18 0
# justo 7 September 2017 17:50 +2
# Hehehe 8 September 2017 10:04 0
# avi avi 8 September 2017 10:53 0
# Raspuns pt avi avi 9 September 2017 08:58 0
# justo 9 September 2017 09:29 +2
# caragiale 13 September 2017 22:33 +1
# avi avi 14 September 2017 07:34 0
# @ aviar cutumiar 14 September 2017 10:01 0
# caragiale 14 September 2017 20:58 +1
# Creanga 14 September 2017 21:51 +1
# caion 15 September 2017 07:10 0
# avi un@beticus 15 September 2017 09:00 0
# precum s-a spus 14 September 2017 23:06 0
# Un alt avocat 15 September 2017 21:43 0
# adi 2 March 2018 03:02 0
# un caz 31 July 2018 16:28 +1