27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PUSCARIE PENTRU ACOPERITII DIN AVOCATURA – Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea privind declaratiile de necolaborare cu serviciile secrete: „Minciunile din declaratiile facute publice si depuse la autoritati sunt fapte penale... Tacerea ar pastra ambiguitatea asupra suspiciunii de extindere a 'campului tactic' si in profesia noastra, de unde au venit cele mai multe 'argumente' tehnice pentru justitia facuta pe interceptari, monitorizari si delatiuni”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 August 2019 13:42
Vizualizari: 6963

Avocatii ar face bine sa ia in serios recomandarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind depunerea declaratiilor din care sa reiasa necolaborarea lor cu serviciile secrete (click aici pentru a citi). Avertismentul a fost lansat joi, 29 august 2019, de catre maestrul Gheorghe Piperea (foto), profesorul universitar adaugand ca in caz contrar avocatii s-ar pune ei insisi intr-o situatie cu doua taisuri.


Mai precis, daca ar minti, avocatii colaboratori ar intra sub incidenta articolului 326 din Codul penal (falsul in declaratii): Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. In plus, acesti avocati ar ramane fara sustinerea – inclusiv materiala – a securistilor care ii platesc, adauga Piperea.

Nici daca ar baga capu-n nisip ca strutul nu le-ar fi mai comod avocatilor, din cauza ca tacerea i-ar lasa fara clienti si – mai mult – ar spori paguboasa suspiciune ca si breasla avocatilor se afla sub cizma campului tactic. O breasla care, de altfel, ea insasi a furnizat numeroase argumente in sprijinul justitiei facute pe interceptari, monitorizari si turnatorii, mentioneaza avocatul Piperea.

Iata postarea completa de pe Facebook a lui Gheorghe Piperea:

Avocatii ar trebui sa depuna toti la barou declaratii din care sa rezulte ca nu sunt acoperiti ai serviciilor secrete, nici ei, nici firmele lor. Nu pentru ca o recomanda UNBR, ci pentru ca intre calitatea de avocat si 'calitatea' de lucrator acoperit al sistemului de control al cetatenilor este conflict de interese.

Sunt curios, ca tot incepe sezonul luni, cati dintre cei cca 35 de mii de avocati romani vor ignora recomandarea UNBR.

Pentru cei care considera ca astfel de declaratii sunt niste naivitati:

- minciunile din declaratiile facute publice si depuse la autoritati sunt fapte penale;

- a spune ca nu esti acoperit cand, de fapt, esti, poate determina retragerea sprijinului celor pentru care lucrezi acoperit, cu consecinte economice negative;

- a pastra tacerea asupra acestei chestiuni devenite publice poate determina pierderea clientilor;

- de asemenea, tacerea ar pastra ambiguitatea asupra suspiciunii de extindere a 'campului tactic' si in profesia noastra, de unde au venit, de altfel, cele mai multe 'argumente' tehnice pentru justitia facuta pe interceptari, monitorizari si delatiuni.

Aceeasi obligatie o au si practicienii in insolventa. In cazul acestora, motivatia este una speciala: conducerea profesiei este doldora de acoperiti si de filosecuristi.

Comentarii

# mai dati si voi cate-o definitie date 30 August 2019 15:30 -17

de-atatea declaratii n-o sa le ia nimeni in seama. mai simplu este: cine are probe sa le produca - inclusiv serviciile dupa ce s-au mai democratizat si ele.

# alin date 30 August 2019 16:47 -15

domnul Piperea nu stie drept penal daca face o astfel de afirmatie. Poate data viitoare indica si textul din legea penala incident, si mai da si un copy/paste din el ca sa-si dea seama - daca altfel nu reuseste.

# Goargăș date 31 August 2019 10:04 +3

La rândul meu propun Corpului Experților contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), același lucru, în special pentru experții contabili judiciari. La fel ar trebui și pentru experții tehnici care efectuează expertize judiciare și, în general, pentru toți experții independenți.

# Baran Gheorghe date 31 August 2019 12:44 +5

@Alin indic eu textul de LEGE, Dl Piperea are treburi mult mai importante. 1."activitatea de avocat este incompatibila co orice activitate salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat"2."exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu ocupatii care lezeaza demnitatea si independenta...." .Le regasiti atit in legea 51/955 cat si in statut. Bine bine, vor zice carcotasii dar acoperiti nu primesc salariu dar nici mita.....Ei fac servicii dar forma de plata nu se incadreaza in textul legal. Hai sa va zic ce intrebare s-a dat ieri la examenul de admnitere in Barou: Intrebarea 62 din grila 3 : Nu poate fi autor al infracțiunii de luare de mită:A.medicul angajat cu contract de muncă într-o clinică privată;Bexpertul tehnic judiciar;C.avocatul. Raspubsul corect din Barem este , esteee ,esteeeee. ? C.Cine nu a fost tepuit de avocat nu va intelege niciodata ceea ce scriu eu acum AMIN

# Ultimul Charlot date 31 August 2019 16:43 0

Profesia voaatra e îmbibată puternic de securiști. De la simplii sifonari până la creiere ce chiar merită admirație. Se poate estima ca cel putin 50% dintre avocații fara acte de înființare sunt securisti. 25% sunt de drept TOȚI magistrații suspendați din avocatură. Noaptea minții...dacă ești suspendat nu înseamnă ca nu ai calitate de avocat a unui Barou și implicit a UNBR. Iar de aici, incompatibilități cât cuprinde sau cum ar zice Basescu: România este stat mafiot!

# Jan date 2 September 2019 09:03 0

Care credeti ca a fost prima intrebare la examenul de doi lei la admiterea in avocatura? Cica daca o alta entitate funcționează inafara UNBR e nula de drept? Care UNBR? Cind, cine, cum l-a infiintat daca este desfiintat din 1948?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva