21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII IN GREVA NATIONALA – Baroul Alba cheama toti avocatii din Romania la cea mai dura actiune de protest fata de campania de denigrare a profesiei pornita de ministresa Raluca Pruna: “Institutiile statului incearca sa minimalizeze dreptul constitutional al persoanelor la aparare... Trebuie sa fim uniti in fata campaniei denigratoare intretinuta de reprezentanti ai institutiilor publice... Spiritul de solidaritate profesionala trebuie sa primeze”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 June 2016 12:59
Vizualizari: 13109

Ministresa Justitiei Raluca Pruna ar trebui sa plece urechea si sa deschida ochii la practicienii Dreptului. Numarul avocatilor care vor sa iasa in strada in semn de protest fata de afirmatiile Ralucai Pruna privitoare la noile prevederi din Legea nr. 51/1995 despre care a sustinut ca le confera avocatilor o “imunitate absoluta”, “lucru nemaintalnit in UE”, creste de la o zi la alta, iar in tara se preconizeaza o greva inedita care poate conduce chiar la blocarea sistemului. Printr-o decizie a Consiliului Baroului Alba, adoptata in 25 mai 2015, decanul Mihai Baco (foto 2) invita Barourile din Romania sa declanseze actiuni de protest, inclusiv declansarea unei greve la nivel national.

Potrivit Hotararii nr. 85/25.05.2016 a Consiliului Baroului Alba, actiunile reprezinta raspunsul pe care avocatii il dau fostei asistente a Monicai Macovei si “campaniei denigratoare a profesiei de avocat si de minimalizare a rolului apararii” pe care aceasta o face prin declaratiile sale.


In cuprinsul aceleiasi hotararii, Consiliul Baroului Alba se declara ingrijorat fata de modul in care opinia publica a fost indusa in eroare de Raluca Pruna, prin acreditarea ideii ca in proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat se incearca acordarea unei imunitati pentru avocati. Decanul Mihai Baco si consilierii Baroului Alba precizeaza in Hotarare adoptata in 25 mai 2016 ca sustinerile ministresei Pruna, “distorsioneaza in mod vadit adevarul, punand astfel intr-o lumina negativa profesia de avocat”.

In acest context, Baroul Alba evidentiaza ca pozitiile de acest tip ingradesc dreptul la aparare si contravin in mod flagrant legislatiei europene si Directivei 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22.10.2013.

Actiunea inedita a Baroului Alba se preconizeaza a fi cea mai vehementa reactie pe care un barou din Romania a avut-o pana la acest moment fata de declaratiile unui reprezentat al institutiilor Statului, alaturi de protestul in strada pe care avocatii din Baroul Cluj l-au organizat la inceputul acestei saptamani. Din informatiile pe care le avem, pana in prezent s-au raliat, prin pozitii categorice, demersului demarat de Baroul condus de decanul Mihai Baco mai multe barouri, printre care Baroul Cluj, Baroul Timis, Baroul Bucuresti. Si se anunta si altele!

Prezentam in continuare Hotararea nr. 85/25.05.2016 a Consiliului Baroului Alba:

"Consiliul Baroului Alba a luat act cu ingrijorare despre modul in care opinia publica a fost indusa in eroare prin acreditarea ideii ca in proiectul de lege pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat se incearca acordarea unei imunitati pentru avocati, lucru care distorsioneaza in mod vadit adevarul, punand astfel intr-o lumina negativa profesia de avocat.

Amploarea cu care a fost promovata aceasta sustinere nereala si modul in care institutiile statului incearca sa minimalizeze dreptul constitutional al persoanelor la aparare, starneste profund ingrijorari in legatura cu directia spre care se indreapta democratia din Romania.

Aceasta pozitie a institutiilor abilitate ale Statului de a ingradi dreptul la aparare, contravine in mod flagrant legislatiei europene si a Directivei 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22.10.2013.

Ne raliem pozitiei Comisiei Permanente a UNBR care a constatat ca: “S-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele si finalitatea demersului legislativ cu consecinte grave asupra garantarii dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil al cetatenilor care apeleaza la avocat.”

Consideram ca spiritul de solidaritate profesionala trebuie sa primeze in aceste momente si ca trebuie sa fim uniti in fata campaniei denigratoare intretinuta de reprezentanti ai institutiilor publice ori de oameni politici ceea ce prejudiciaza profesia de avocat si reflecta lipsa de respect fata de statul de drept de neconceput in lipsa avocatului si a garantiilor reale ale apararii instituite exclusiv in beneficiul cetateanului.

Avand in vedere art. 56 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 51/1995, republicata, rap.la art.73 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat;

Consiliul Baroului Alba adopta prezenta hotarare:

Art.1. Adreseaza chemarea tuturor Barourilor din Romania sa declanseze actiuni de protest, inclusiv declansarea unei greve la nivel national, fata de aceasta campanie de denigratoare a profesiei de avocat si de minimalizare a rolului apararii.

Art.2. Prezenta hotarare poate fi contestata la Consiliul UNBR, in termen de 15 zile de la postarea pe pagina web a Baroului Alba.

Art.3. Prin grija secretarului baroului prezenta hotarare:

-se comunica tuturor avocatilor prin e-mail, UNBR, tuturor Barourilor din Romania si se posteaza pe pagina web a Barourilor Alba;

-se pastreaza in dosarul cu hotarari ale Consiliului Baroului Alba adoptate in anul 2016.

Decan

Av.dr. Mihai Braco

Prodecan

Av. Culcea Alexandra Delia

Consilieri

Av. Berindei Cornel

Av. Boer Armand

Av. Calugar Adnana

Av. Costinas Marius

Av. Crisan Mircea

Av. Dragoiu Horea

Av. Galea Razvan

Av. Jurj Liliana

Av. Matei Alin

 

*Cititi aici Hotararea nr. 85/25.05.2016 a Consiliului Baroului Alba

Sursa foto: clujust.ro

 

 

Comentarii

# Prunela ! date 1 June 2016 13:57 +8

Numai prin solidaritate se pot schimba lucruri atunci când unele instituţii "desconsideră" valorile fundamentale ale unui stat democratic!

# Constantin date 1 June 2016 14:09 +6

Crezul lui Mihai Eminescu: „Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata şi deplina înţelegere a instituţiilor noastre de azi ne trebuie o generaţiune ce-avem de-a o creşte de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii ce va veni. Nu caut adepţi la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ţine ca la el însuşi.“

# pelin date 1 June 2016 14:21 +8

Initiativa D-nilor av.de la Cluj,a inceput sa de-a roade,exemplu fiind urmat de BAROUL ALBA,spre cinstea lor care si acestea merita felicitati.S-a intamplat ceea ce era usor de prevazut,iar eu cred ca e doar inceputul.CURAJ.Este ceva normal,adica curat democratic!!!!!!!!!!!

# Ce zice UNBR date 1 June 2016 14:31 +5

PAI DOMNILOR AVOCATI NU PUTETI SINGURI SA FACETI NIMIC, PUTEREA ESTE CONCENTRATA LA UNBR, CARE TACE . DUMNEAVOASTRA CA AVOCATI NU SUNTETI PARTE A UNBR, (NU STIATI ASTA ? DAR ESTE FRUMOS:-) ..) UNIUNEA NU ESTE A VOASTRA CI A BAROURILOR, AVOCATII SUNT DOAR MEMBRII AI BAROURILOR.... DAR DESI NU SNTETI MEMBRII PLATITI COTIZATIII LA UNBR SI VA REPREZINTA, DESIGUR PRO BONO TOT UNBR. CITESTE CINEVA LEGEA AVOCATURII? VEDETI CUM SE ALEG PRESEDINTELE UNBR SI CONSILIUL? CINE-I VOTEAZA ? SI DE CE SE DESCARCA SINGURI DE GESTIUNE? CINE A FACUT LEGEA A AVUT CA SCOP SA ACAPAREZE PUTEREA? STIE CINEVA CE CHELTUIELI ANUALE SE FAC DIN BANII AVOCATILOR? DACA-I INTREBATI VOR SPUNE CA BANII VIN SI DIN COTZATII SI DIN ACTIVITATI DE ARHIVA ELECTRONICA A VALORILOR IMOBILIARE SI SUNT CHELTUITI. (http://unbr.ro/prezentare-asupra-arhivei-de-garantii-reale-mobiliare/) CITITI BUGETELE SI MODUL DE CHELTUIERE A BANILOR CATI BANI AVETI IN DEPOZITE ETC. ESTE DREPTUL VOSTRU. CU GREVA CE SA ZI SUNTETI IMPINSI IN FATA

# zzz date 1 June 2016 14:44 +9

La răspunderea disciplinară a d-nei avocat Prună nu se gândeşte nimeni?

# GOGU date 1 June 2016 15:15 +5

Fiti serios, nu (se) exista cine s-o traga la raspundere! Doar e simbolul national al materiei prime pentru "2 OCHI ALBASTRI" :P

# TANDALA date 1 June 2016 15:19 +7

Nici pomeneala! Doar e materie prima la moldoveni pentru desertul RAHAT CU PERJE :P :P :P

# efectele RIL-ului mafiot date 1 June 2016 15:43 -7

si uite asa ministresa si judecatorii o sa danseze cum li se cinta. prima etapa a barourlui care neinfiintat traditional a fost eliminarea concurentei. acum isi pot face de cap in voia cea buna, pot cere spagi uriase, pot momi magistratii obedienti cu primirea fara examen in profesie, pot orice. ati vazut bujorean si nitu cum s-au vindut pe o roba? au incalcat orice regula de bun simt si de drept pentru a face jocul unor indivizi care vor face bani multi pe spatele fraielor care spera ca o sa fie admisi la examen.

# av Bota date 1 June 2016 17:13 -4

Asa va trebuie magistrati; luptati pt pastrarea monopolului in justitie !

# ARISTOTEL ROBESCU date 2 June 2016 18:27 0

Puteti critica RIL-ul pana vi se strica PC ca nu faaceti nimic.E batut in cuie.Noi traditionalii nu am  eliminat concurenta.Nu am avut-o.Cat despre banii nostri pe seama fraierilor,mai usor cu pianul pe scari(vorba basescului)Nu exista monopol in justitie ci doar competenta si legalitate.Invatati si intrati!

# AVOCATII DIN BUCURESTI IN GREVA date 2 June 2016 19:30 0

O Noua convocare si si 15 mii de abocati au venit la Adunare 2500.. Ce nu stie conducerea este ca acesta este efectul lipsei de respect si Oportunismului conducerii Baroului din ultimii 20 de ani. se gandesc acum sa le impute celor care au lipsit  :lol:  Factura pe care au pltato pentru sala . Si sa dovedeasca ca sunt deschisi si vor sa primeasca propuneti au facut un sondaj :-)  Intrebarile sunt di Revista Urzica 1973.. vreti parcare pentru biciclete ? Vreti sa va supotam o parte din retetele medicale? Gredinite?? Etc. ca sa vedeti nivelul academic al consultarii. Nu au suflat o vorba insa despre nevoia de reorganizare si democratizare a profesiei pe care o conduc autoritar si paternslist de peste 30 de ani (unii cel putin) . Att timp cat cpnsilierii BB sunt platiti cu 250.000 de euro pe an, in loc sa primeasca o indemnizatie simbolica pentru o activitate care le aduce clientela si prestigiu, avocatura este condamnata la mediocritate, iar legea avocatilor va fi vesnic resapata.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva