AVOCATII LA PENAL – Noile Coduri, pritocite de regimul Basescu, au intins o capcana uriasa avocatilor. Pentru orice scurgere in spatiul public a unor informatii din dosare, avocatii pot fi transformati in suspecti, inculpati, monitorizati si compromisi. Vulnerabilizarea avocatilor va permite procurorilor care scurg informatii din dosare sa arunce magareata pe aparatori, punandu-i sub acuzare. Partile din dosare nu vor mai putea spune public ca sunt abuzate
Atentie avocati! Noile Coduri penal si de procedura penala, elaborate pe bani publici la MJ de o echipa de magistrati - in majoritate procurori/ proveniti din randul procurorilor/judecatori detasati la parchete - au creat dinadins o vulnerabilitate pentru avocati, astfel incat acestia sa poata fi oricand pusi sub invinuire (transformati in suspecti) speriati si compromisi. Lipsa de scrupule a celor care au conceput aceasta capcana pentru avocati a avut ca tinta impiedicarea cu orice pret a avocatului de a semnala public ca intr-un anume dosar de a comite un abuz, in conditiile in care, potrivit reglementarilor europene, dreptul la aparare nu poate fi ingradit, fiind o datorie a avocatului sa apere nu doar drepturile clientilor sai, dar si respectarea legilor. Sub masca accesului neingradit la studierea dosarului oricand in cursul urmaririi penale, inclusiv prin dreptul de a obtine fotocopii din dosar, avocatului, dar si partilor din dosare li s-a pus pur si simplu botnita, pentru a nu li se mai permite sa semnaleze abuzurile care le comit in dosare unii procurori si politisti, in caz contrar aparatorii si clientii lor riscand inchisoarea.
Oribila capcana intinsa de niste minti bolnave
Astfel, potrivit Art. 94 (5) CPP: “In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului.” Potrivit alin (8) al aceluiasi articol, aceasta prevedere se aplica si partilor care au dreptul sa studieze dosarul.
Observati aberatia: daca avocatul descopera un abuz in dosare, nu are voie sa iasa public si sa-l denunte, la fel si partea din dosare, pentru ca altfel incalca “obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului”.
Si ca tacamul sa fie complet, in art. 304 din Noul Cod penal, pe langa infractiunea normala de a institui o raspundere penala pentru cel care lucreaza cu secrete de serviciu (cum e cazul procurorilor) dar divulga informatii din faza secreta a anchetei, s-a adaugar alin (2) care institutie aceasta raspundere, in mod aberant, si pentru avocati si parti: “(2) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care ia cunostinta de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
Deci, daca un avocat sau o parte va iesi public, sau va informa presa despre ce abuzuri face un anume procuror sau politist, el risca inchisoarea pentru infractiunea de divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice. Mai mult, doar pe baza faptului ca unui avocat, pe baza de cerere, i s-a permis studiul dosarului sau obtinerea de fotocopii a unor acte din dosar, daca vreun act din acestea va ajunge in presa, el va dveeni suspect, chiar daca nu a facut acest lucru. Evident, scopul celor care au extins raspunderea penala de la detinatorii secretelor si la parti si avocati, a fost nu doar sa protejeze abuzurile anchetatorilor, dar sa desfiinteze notiunea de aparare si de drept la libera exprimare. Cum adica, un cetatean abuzat intr-o ancheta penala, precum si avocatul acestuia, sa nu mai aiba dreptul de a iesi public sa se apere, sa acuze abuzurile care se comit impotriva lui, indiferent ca este un simplu cetatean sau un magistrat, om de afaceri, politician?
Favorizarea faptuitorului – o inginerie cretina a Noului Cod penal
O alta infractiune introdusa cu iresponsabilitate in Noul Cod penal, este cea de la Art. 269 privind „Favorizarea faptuitorului” care consta in:
„Ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.”
Aceasta infractiune a inlocuit vechiul articol 264 intitulat „Favorizarea infractorului” al carui text era: „Ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani”.
Observati diferenta: Termenul infractor a fost inlocuit cu cel de faptuitor (adica persoana vizata de o ancheta penala aflata in faza actelor premergatoare).
Pentru cei mai putini initiati in terminologia judiciara enumeram mai jos calitatea unei persoane in timpul fazelor procesuale:
faptuitor – atunci cand intr-un dosar penal se fac acte premergatoare fata de o persoana;
suspect – atunci cand intr-un dosar penal impotriva unei persoane s-a inceput urmarirea penala (a fost pusa sub invinuire);
inculpat – atunci cand impotriva unei persoane s-a pus in miscare actiunea penala ori a fost trimisa in judecata;
Inlocuirea termenului de infractor, cu cel de faptuitor, nu poate viza prin urmare decat o persoana fata de care se efectueaza acte premergatoare intr-un dosar. Iar avocatii sunt direct vizati aici, pentru ca ei vor putea fi pusi sub invinuire pe acest articol de lege chiar si atunci cand vor efectua cereri de amanare, exceptii si alte acte, ori chiar declaratii publice, pe care anchetatorii le pot califica ca fiind facute „in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala”. Scopul unei asemenea prevederi, absolut aberante cata vreme nimeni nu poate ghici daca un faptuitor a comis o infractiune si va fi pus vreodata sub invinuire, este de a inchide gura avocatilor si a-i determina sa nu faca totul pentru a-si apara clientii, de teama ca daca ii deranjeaza pe anchetatori pot fi incriminati.
Procurorii-sifonari vor putea da vina pe avocati pentru documentele scurse de ei in presa, pentru a se pune la adapost
Articolele de lege mai sus enumerate, vor naste fara indoiala abuzuri ale procurorilor impotriva avocatilor si clientilor acestora. Nu exista niciun dubiu in aceasta privinta cata vreme in ultimii 10 ani DNA a scurs sistematic stenograme si acte in dosare-spectacol, din faza secreta a anchetelor, si niciun procuror nu a raspuns pana acum. De data aceasta, procurorii care fac politie politica vor putea sa dea in continuare la presa informatii secrete, in scop de compromitere, iar apoi, tot ei sa deschida dosare avocatilor, pentru a-i discredita si a se pune la adapost, blocand verificarile CSM impotriva lor, pe considerentul ca atata vreme cat exista o ancheta penala in derulare, CSM nu poate face nimic. Cel putin la nivelul DNA acest tip de dosare vor putea fi initiate chiar de procurorii DNA care s-au specializat prin a da informatii presei aservite politic, intrucat ei isi vor atrage singuri competenta, pe motiv ca „favorizarea” a avut loc in legatura cu o fapta de coruptie.
Fata de aceste reglementari penale, care vor ingradi nepermis dreptul al aparare si libertatea de exprimare, ne intrebam ce au pazit pana acum sefii din UNBR si decanii marilor barouri?
Cititi in continuare articolele din NCP si NCPP care ii vizeaza direct pe avocati si pe partile din dosar
Art. 94 CPP - Consultarea dosarului
(1) Avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrans in mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) In cursul urmaririi penale, procurorul stabileste data si durata consultarii intr-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penala.
(4) In cursul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale. Dupa punerea in miscare a actiunii penale, restrictionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
(5) In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului.
(6) In toate cazurile, avocatului nu ii poate fi restrictionat dreptul de a consulta declaratiile partii sau ale subiectului procesual principal pe care il asista ori il reprezinta.
(7) In vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participa.
(8) Dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator cu privire la dreptul partilor si al subiectilor procesuali principali de a consulta dosarul.
Art. 304 CP - Divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice
(1) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care ia cunostinta de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
(3) Daca, urmare a faptei prevazute in alin. (1) si alin. (2), s-a savarsit o infractiune impotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse in Programul de protectie a martorilor, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani, iar daca s-a comis cu intentie o infractiune contra vietii, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani.
Art. 269 CP - Favorizarea faptuitorului
(1) Ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
(2) Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita de autor.
(3) Favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Goe 16 February 2014 13:08 +20
# ooooo 16 February 2014 15:04 +13
# POLO.NICU 16 February 2014 19:07 +18
# gata cu luat banii degeaba si mancat coko cu poloniku 16 February 2014 19:19 +3
# avocat 17 February 2014 00:07 -3
# tepelus 16 February 2014 13:15 +16
# retardatii ...... 16 February 2014 19:21 0
# TITULESCU 16 February 2014 13:21 +14
# el zorab 16 February 2014 14:19 +9
# Roxana Dica 16 February 2014 14:53 -1
# BI 16 February 2014 16:18 +3
# pt BI 16 February 2014 17:06 0
# VIKY 16 February 2014 14:26 +3
# Patzitul 16 February 2014 14:53 +1
# mircea 16 February 2014 15:05 -2
# gii 16 February 2014 15:39 +2
# gigele 16 February 2014 21:54 +5
# Valeriu Mangu 16 February 2014 15:54 -2
# oarecare 16 February 2014 18:42 +3
# BTS 16 February 2014 16:21 +3
# klu 11 March 2014 10:22 0
# petre 16 February 2014 18:11 +4
# basicuta 16 February 2014 18:26 +7
# Bugsy 17 February 2014 09:49 +2
# tara lui criminalul basescu securistul turbat 17 February 2014 10:29 +1
# Gabriel 17 February 2014 10:48 +4
# avocat traditional 20 February 2014 20:09 +1
# pol 20 February 2014 19:26 +1
# Miky 28 March 2016 16:25 0