10 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII, LASATI DE IZBELISTE – Baroul Bucuresti cere modificarea Protocolului PICCJ-MJ-UNBR din 2019, pentru ca aparatorii din oficiu sa nu mai ajunga la bunul plac al procurorilor: „Dispozitii neclare, lipsa unor prevederi exprese... Deficientele la plata onorariilor genereaza nemultumiri. Baroului Bucuresti i s-a solicitat sprijinul pentru un protest constand in retragerea in bloc de la urmarire penala... Reluati cat mai curand consultarile pentru un act aditional la Protocol” (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 February 2020 13:08
Vizualizari: 5983

La aproape un an de la incheierea Protocolului PICCJ-MJ-UNBR privind aparatorii din oficiu, acesti avocati continua sa se confrunte cu grave probleme legate de plata onorariilor. Dupa ce saptamanile trecute avocatii Victor Stanila si Claudia Mardare au trimis petitii catre Baroul Bucuresti, Ministerul Justitiei, Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii, cerandu-le masuri concrete in sprijinul aparatorilor din oficiu (click aici si aici pentru a citi), demersurile lor au produs efecte, Baroul Bucuresti venindu-le in ajutor.


 

Mai precis, baroul condus de catre decanul Ion Dragne (foto) a trimis vineri, 7 februarie 2020, o adresa catre toti cei trei semnatari ai Protocolului din 2019 (Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), in care le semnaleaza dificultatile cu care se confrunta avocatii din oficiu care asista suspectii si inculpatii in faza de urmarire penala.

Aceste dificultati – cauzate in principal de existenta in protocol a unor dispozitii neclare, precum si lipsa unor prevederi exprese – provoaca in ultima instanta intarzieri sau chiar omisiuni de plata a onorariilor, puncteaza Baroul Bucuresti.

In aceste conditii, baroul le solicita celor trei institutii care au semnat protocolul reluarea consultarilor pentru rezolvarea problemelor semnalate de avocati. Situatia este cu cu atat mai stringenta, cu cat aparatorii din oficiu au cerut deja Baroului Bucuresti sprijin pentru organizarea unui protest, constand in retragerea in bloc a aparatorilor din oficiu din faza de urmarire penala, aminteste institutia condusa de Ion Dragne.


Redam cel mai important pasaj din adresa Baroului Bucuresti catre UNBR, Ministerul Justitiei si Parchetul General:


O mare parte dintre disfunctionalitatile semnalate de avocatii care asigura servicii de asistenta judiciara in faza de urmarire penala rezulta fie din existenta unor dispozitii neclare, fie din lipsa unor prevederi exprese ale acordului tripartit din 14 februarie 2019.

Intrucat aceste deficiente la plata, intr-un termen rezonabil, a onorariilor avocatilor genereaza nemultumiri in randul acestora, Baroului Bucuresti i s-a solicitat sprijinul pentru declansarea unei forme de protest constand in 'retragerea in bloc de la urmarire penala / refuzul de a mai desemna avocati pentru aceasta faza procesuala', actiuni care, in masura in care ar fi intreprinse, chiar si cu indreptatire, de avocati sau de barouri, ar crea grave dificultati in buna desfasurare a urmaririi penale.

In aceste conditii, va adresam solicitarea de a relua, cat mai curand posibil, consultarile la nivel institutional, in vederea ajungerii la solutii convenabile tuturor partilor implicate, concretizate in incheierea unui [act] aditional la Protocolul din 14 februarie 2019.


* Cititi aici adresa Baroului Bucuresti catre semnatarii Protocolului din 2019

Comentarii

# Pintea date 10 February 2020 21:22 0

Foarte bine procedeaza avocatii! Ar trebui ca glasurile lor sa fie cat mai unite, sa isi semnaleze mai mult participarea la actul de justitie, pentru ca nu numai magistratii sant meritorii in acesta! De partea unui justițiabil stă avocatul său, nu stă nici procurorul și nici judecătorul. Iar fără avocat, munca acestora e redusă la aproape nimic! Există un drept la apărare care se exercită prin intermediul avocatului, nu al altcuiva! De partea magistraților vezi numai infatuare, pretenții de la stat nemăsurate, bâzdâc si protest. Dar un avocat tace si înghite multe! Poate reforma sistemului justitiei ar trebui sa il repozitioneze pe avocat, in sensul de a-l face egal, ca statut social si imagine in societate, cu colegii de facultate-procurori si judecatori. Statul nu poate fi pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă!

# Revino-ti ! date 26 February 2020 17:08 0

I-auzi: ,,dreptul la aparare'',,participarea la actul de justitie'' reforma sistemului de justitie'' Pe ce lume traiseti draga? esti cumva in anul 1 de facultate? ori acum ai intrat in baroul inexistent ,,de jure'' in haita excrocilor? Revino-ti, pana nu te trezeste careva la realitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.12.2024 – Demisie dupa nici macar patru luni de la intrarea in magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva