18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

AVOCATII, LASATI IN BATAIA VANTULUI – Ingrijorarea UNBR dupa ce numeroase instante si parchete au suspendat solutionarea unor cauze, in semn de protest fata de taierea pensiilor: „Adresam rugamintea de a anunta decanii barourilor, pentru ca acestia sa informeze in special avocatii implicati in cauze care nu se afla pe raza teritoriala a localitatii unde isi desfasoara in mod uzual activitatea... E nevoie ca masurile adoptate sa fie aplicate uniform si previzibil”

Scris de: V.B. | pdf | print

28 January 2020 13:34
Vizualizari: 3834

Protestul instantelor si al parchetelor fata de planul PNL-USR de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor pur si simplu ii lasa pe avocati in bataia vantului. Strigatul de revolta a fost lansat marti, 28 ianuarie 2020, de catre Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, aceasta aratand cum este dat peste cap programul de lucru al avocatilor, in contextul in care magistratii au anuntat deja ca nu vor solutiona decat cauzele urgente.Mai precis, conducerea UNBR – in frunte cu avocatul Traian Briciu (foto) roaga sefii de instante si parchete sa le comunice din vreme avocatilor – prin decanii barourilor – programul de solutionare a dosarelor, astfel incat aparatorii legali sa stie in timp util cum sa-si organizeze munca. Cu atat mai mult avocatii care sunt nevoiti sa intre in dosare in alte localitati decat cele unde activeaza uzual, subliniaza UNBR.

Motivul este evident: de exemplu, se intampla ca instantele sa afiseze pe Portal.Just.ro faptul ca un dosar este programat intr-o zi la ora 9:00, dar nicaieri nu se precizeaza cate spete are instanta respectiva pe rol in ziua cu pricina, motiv pentru care avocatii sunt nevoiti sa piarda chiar si ore intregi pana cand cauza lor sa fie strigata. Situatia este cu atat mai complicata in actualul context, in care instantele pot chiar si sa amane judecarea unui dosar (conform programului de protest), apreciind ca acesta nu prezinta urgenta. Ceea ce de asemenea inseamna timp pierdut pentru avocat.

Nu numai timpul, ci si banii sunt o problema. Nu de alta, dar se poate intampla ca un avocat sa aprecieze ca dosarul lui, programat pentru ziua X, nu este urgent si astfel sa nu se prezinte la instanta, insa instanta sa strige acea cauza si sa-l amendeze pe aparatorul legal pentru absenta.

Si nu doar avocatii au de pierdut, ci si clientii lor – mai ales in situatia in care acestia isi platesc aparatorii legali in functie de numarul de infatisari sau chiar la ora.

Inainte sa va prezentam comunicatul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, precizam ca problema poate fi rezolvata doar cu un strop de rabdare, prin simple protocoale incheiate intre UNBR si instante, astfel incat sa nu fie nevoie de procedura evident mai cronofaga a modificarii legislatiei.


Redam comunicatul UNBR:


Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), intrunita in sedinta la 25 ianuarie 2020, a analizat informarile comunicate de avocati cu privire la starea de incordare creata la nivelul intregului sistem judiciar si exprima profunda ingrijorare cu privire la posibila evolutie ce ar putea afecta actul de justitie din Romania, motiv pentru care invita toti factorii de decizie implicati la dialog in vederea gasirii mecanismelor care sa asigure atat independenta functionala a sistemului judiciar cat si reluarea in conditii optime a activitatii de judecata.

Comisia Permanenta exprima convingerea ca toti factorii implicati vor fi solidari in apararea independentei profesionale, valoare indispensabila a statului de drept, iar eventualele derapaje vor fi evitate de autoritatile competente, pentru a fi protejate in primul rand drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Totodata, Comisia Permanenta adreseaza conducatorilor instantelor / parchetelor unde sunt stabilite prin acte ale organelor de conducere schimbari in derularea activitatilor de judecata (sistarea temporara / reluarea activitatii), rugamintea de a anunta decanii barourilor, pentru ca acestia sa fie in masura sa informeze corpul avocatilor, in special avocatii care sunt implicati in cauze aflate pe rolul unor instante care nu se afla pe raza teritoriala a localitatii unde isi desfasoara in mod uzual activitatea. De asemenea, pentru predictibilitatea activitatii serviciului public al justitiei este nevoie ca masurile adoptate de organele de conduce ale instantelor cu programul activitatii de judecata sa fie aplicate de judecatorii instantei respective in mod uniform si previzibil.

Comentarii

# Baran Gheorghe date 28 January 2020 22:09 +1

Programare fratilor, programare. La dentist nu intarziie nimeni , nu isi permite numeni sa intarziie , nici macar domnul sau doamna magistrat . in instante stau justitiabilii ca prostii si asteapta sa fie strigati. De la 08 la 11 si apoi pauza de masa pana la 13 iar la 16 merg acasa. Huoooooo!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva