9 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII NU SUNT BORFASI – Revoltata din cauza controalelor indiscrete ale jandarmilor, avocata Silvana Racoviceanu i-a scris presedintei TMB Laura Radu: „Va solicit eliminarea controlului corporal, al gentilor si obiectelor avocatilor... Au existat incidente cu avocati care au impus introducerea masurilor de control?... In toate celelalte instante, avocatii nu sunt supusi acestui tip de control. In unele pot intra pe culoare separate” (Document)

Scris de: V.B. | pdf | print

10 December 2019 16:03
Vizualizari: 6496

Jandarmii de la intrarea in Tribunalul Bucuresti ar face bine sa nu-i mai trateze ca pe niste borfasi pe avocatii care au un interes cat se poate de legitim sa intre in instanta – respectiv acela de a-si apara clientii. Este principala idee ce se desprinde din luarea de pozitie a avocatei Silvana Racoviceanu (foto), din Baroul Bucuresti, aceasta exprimandu-si indignarea fata de controalele indiscrete la care jandarmii ii supun pe aparatorii legali.


In acest sens, avocata a trimis un memoriu catre presedinta instantei, judecatoarea Laura Radu, semnalandu-i obiceiul jandarmilor de a verifica obiectele aflate in geanta sau in haina aparatorilor legali, Racoviceanu dand de inteles ca aceasta practica este una abuziva si ca afecteaza independenta avocatilor.

In contrapondere, Racoviceanu da ca exemple instante precum Curtea de Apel Bucuresti, unde avocatii si personalul instantei au cai de acces separate de cele ale justitiabililor, astfel incat sa nu se creeze aglomeratie la prima ora a diminetii. De altfel, nicio alta instanta din Romania nu ii trateaza pe avocati in maniera in care o face Tribunalul Capitalei, adauga Silvana Racoviceanu.

Ca sa nu existe dubii, avocata ii solicita Laurei Radu sa precizeze punctual daca au existat cazuri de avocati care au creat probleme si care astfel au justificat sporirea suspiciunii jandarmilor de la intrarea in Tribunalul Capitalei.

Avocata Silvana Racoviceanu a declarat pentru Lumea Justitiei ca memoriul – depus deja la TMB – a trezit interesul colegilor din Baroul Bucuresti, acestia incepand deja sa stranga semnaturi de sustinere a demersului.

Redam memoriul avocatei catre sefa Tribunalului Bucuresti:

Va solicit eliminarea controlului corporal, respectiv a controlului gentilor si obiectelor avocatilor, la intrarea in cladirea Tribunalului Bucuresti, cu sediul in B—dul Unirii, nr. 37, Sector 3 Bucuresti, concomitent cu prezentarea legitimatiei de catre acestia.

Inteleg sa atrag atentia asupra faptului ca prezenta avocatilor in sediul instantei este justificata de interesul profesional, in aceeasi masura cu interesul justificat de angajatii Tribunalului Bucuresti.

Va rog totodata sa comunicati, in temeiul art. 6 din Legea 544/2001, daca au existat incidente specifice care au implicat avocati si care au impus introducerea masurilor de control, incepand cu data de 02.12.2019, numarul acestor incidente si in ce au constat incidentele semnalate.

Precizez faptul ca in toate celelalte sedii ale instantelor, atat in Bucuresti, cat si in tara, avocatii nu sunt supusi acestui tip de control, in unele sedii avand chiar posibilitatea intrarii pe culoare separate ale cladirii, de intrarea justitiabililor.

Prin raportare la dispozitiile legale, profesia de avocat este libera si independenta, avocatul nu poate fi supus niciunei restrictii, presiuni, constrangeri sau intimidari din partea autoritatilor sau institutiilor publice, ori a altor personae fizice sau persoane juridice.

Facand referire la independenta profesiei de avocat, statul trebuie sa garanteze avocatului impunitate in mod general si prealabil atunci cand acesta se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, ori, solicitarea jandarmilor de verificare a obiectelor aflate in geanta sau haina avocatului este de natura a crea impresia ca independenta profesiei si a avocatilor se afla intr-un raport de subordonare fata de instante sau parchete, ceea ce contravine dispozitiilor alin. (1) din art. 2 din Legea 51/1995.

Pe de alta parte, avocatura nu este o simpla profesie juridica, ci reprezinta un partener al justitiei fiind indispensabila sistemului judiciar, ca atare, cu atat mai mult se impune, asigurarea unui acces mai facil al avocatilor in cadrul instantelor fara ”presiunea” controalelor de rutina aferente fiecarui justitiabil.

Din ansamblul legii 51/1995, se deduce faptul ca profesia este de “interes public”, graitor in acest sens fiind si art. 37 din prezenta lege ce prevede faptul ca: “M.J este obligat sa asigure spatiile necesare in vederea desfasurarii activitatii avocatilor in sediul instantelor judecatoresti”.

Este de notorietate faptul ca, in cadrul Curtii de Apel Bucuresti, exista cai de acces doar pentru avocati si personalul instantei, unde acestia nu sunt perchezitionati si nici nu trebuie sa astepte un timp pentru a intra in instanta, deoarece se formeaza inevitabil ”aglomeratie” la punctul de control, la prima ora a diminetii.

Dintr-o cu totul alta perspectiva, prin dispozitiile art. 38 alin. (2) din legea enuntata anterior, avocatului ii este impus sa respecte solemnitatea sedintei de judecata, astfel incat, in situatia in care au existat incidente de natura a atrage o asemenea masura, cu impact asupra tuturor avocatilor ce pledeaza in cauze aflate pe rolul TB, va rog sa comunicati numarul acestor incidente, in ce au constat si daca au implicat avocati.

Conchid prin a sustine ca pastrarea acestui regim de control al avocatilor contravine atat dispozitiilor legale cuprinse in Legea 51/1995 cat si a Statutului profesiei, fiind de asemenea de natura a crea disensiuni intre cele doua profesii juridice, interdependente de altfel, prin incalcarea unui respect principial, datorat reciproc”.

* Cititi aici memoriul avocatei Silvana Racoviceanu

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.06.2023 – Tragere la sorti la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva