16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII SE RIDICA IMPOTRIVA ABUZURILOR PROCURORILOR – Baroul Bucuresti avertizeaza: "Avocatul nu poate deveni subiect al anchetelor efectuate de catre organele de urmarire penala prin simpla reprezentare sau aparare a anumitor clienti – inclusiv a infractorilor... Autoritatile judiciare sunt rugate sa examineze cu atentie daca prin actele dispuse sunt respectate principiile fundamentale care guverneaza aceasta activitate"

Scris de: E.D. | pdf | print

18 December 2015 15:42
Vizualizari: 12854

 

Asalturile din ce in ce mai frecvente ale procurorilor, in special ale celor de la Directia Nationala Anticoruptie, asupra unor avocati sau societati de avocatura din Romania, care fie sunt prea vocali, fie au prea mult credit pe piata, pun in garda Baroul Bucuresti. Intr-un comunicat de presa al Baroului Bucuresti condus de avocatul Ion Dragne (foto), din data de 17 decembrie 2015, se evidentiaza ca activitatea avocatilor nu poate fi susceptibila de sanctionare, atat timp cat acestia respecta prevederile Statutului profesiei de avocat si, mai cu seama, avocatii nu pot fi incriminati pentru fapta unor clienti de a folosi sfaturile si opiniile avocatilor in scopuri ilicite, fara cunostinta acestora din urma. In efect, precizeaza Baroul Bucuresti, actiunile clientilor nu pot responsabiliza avocatul pentru scopurile ilegale ale clientilor.


Comunicatul de presa cu precizarile Baroului Bucuresti este dat in contextul in care Consiliul forului a fost sesizat de o societate civila profesionala de avocati cu privire la posibile incalcari ale principiilor exercitarii profesiei de avocat si ale dreptului la aparare, sens in care Baroul Bucuresti precizeaza ca va face demersurile necesare pentru apararea profesiei, ori de cate ori se va constata incalcarea regulilor fundamentale care asigura independenta avocatilor si exercitarea fireasca a profesiei de avocat.

In acest sens, Consiliul Baroului Bucuresti mentioneaza ca dispozitiile legii penale generale se aplica avocatilor in aceeasi masura in care se aplica si altor cetateni, insa aceleasi prevederi impun regula ca avocatul nu poate deveni subiect al anchetelor efectuate de catre organele de urmarire penala prin simpla reprezentare sau aparare a anumitor clienti – inclusiv a infractorilor.

Pe aceasta cale, Baroul Bucuresti face apel la autoritatile judiciare sa examineze cu atentie "daca prin actele dispuse in cursul oricaror proceduri sunt respectate principiile fundamentale", intrucat atat instantele nationale, cat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului au intervenit frecvent pentru cenzurarea unor abuzuri ale autoritatilor publice, prin care a fost afectata exercitarea normala a profesiei de avocat.

Faptul ca Baroul Bucuresti iese public sa apere interesele membrilor sai reprezinta, din punctul nostru de vedere, un lucru extraordinar, dat fiind ca pana recent, in multe cazuri, avocatul nu a avut reprezentarea ca este protejat de forul din care face parte, desi era vadit victima a unui abuz.

In acest sens, putem mentiona cazul avocatei Laura Vicol, care a fost ridicata de procurorii DNA din instanta in data de 19 martie 2015 si retinuta pentru 24 de ore pentru favorizarea faptuitorului si instigare la exercitarea fara drept a profesiei de avocat, pe motiv ca a colaborat cu un avocat de la UNBR-Bota, Niculae Learciu, fiul judecatorului Stere Learciu de la CAB. La acel moment, Baroul Bucuresti s-a delimitat de actiunile avocatei Laura Vicol si chiar a avertizat ca urmeaza sanctiuni pentru avocatii care urmeaza aceeasi linie ca aceasta si au vrut chiar sa o bage intr-o comisie disciplinara. Desigur, trebuie amintit ca la acea data conducerea Baroului Bucuresti era asigurata de un alt reprezentat al avocatilor.

Speram totusi ca de acum avocatii sa beneficieze de sprijin constant din partea Baroului din care fac parte si sa aiba repezentarea ca sunt intr-adevar parte a unui colectiv unit.

Prezentam in continuare comunicatul Baroului Bucuresti din data de 17 decembrie 2015:

"Consiliul Baroului Bucuresti, sesizat de o societate civila profesionala de avocati, cu privire la posibile incalcari ale principiilor exercitarii profesiei de avocat si ale dreptului la aparare, aduce la cunostinta membrilor Baroului Bucuresti, autoritatilor publice si tuturor persoanelor interesate, urmatoarele:

-Ca participanti importanti in infaptuirea actului de justitie si, in general, in derularea circuitului juridic, avocatii raspund juridic pentru actele si faptele lor;

-Dispozitiile legii penale generale se aplica avocatilor in aceeasi masura in care se aplica si altor cetateni, dar rolul profesiei de avocat, ca parte integranta a procesului de administrare a justitiei, impune regula ca avocatul nu poate deveni subiect al anchetelor efectuate de catre organele de urmarire penala prin simpla reprezentare sau aparare a anumitor clienti – inclusiv a infractorilor;

-Activitatea avocatiala neutra/profesionala nu este susceptibila de sanctionare, deoarece, in masura in care respecta aceste limite, activitatea avocatului este legitima. In acest sens, art. 139 alin.(2) din Statutul profesiei de avocat prevede ca ”Folosirea de catre client a opiniilor si sfatului avocatului in scopuri ilegale, fara cunostinta avocatului care a oferit opinia sau sfatul respective, nu face avocatul responsabil de actiunea si scopurile ilegale ale clientului”;

-Recunoscand rolul avocatilor, ca principal instrument de realizare efectiva si neingradita a dreptului fundamental de aparare, legea romana, in acord cu legislatia europeana si internationala, cuprinde garantii menite sa asigure buna realizare a profesiei, precum secretul profesional, conditii riguroase de efectuare a perchezitiei sediului profesional, etc. Incalcarea acestor garantii reprezinta o grava atingere adusa profesiei de avocat si, in egala masura, o limitare sau anihilare a dreptului la aparare recunoscut prin Constitutia Romaniei;

-Instantele nationale si Curtea Europeana a Drepturilor Omului au intervenit frecvent pentru cenzurarea unor abuzuri ale autoritatilor publice, prin care a fost afectata exercitarea normala a profesiei de avocat, astfel incat autoritatile judiciare sunt rugate sa examineze cu atentie daca prin actele dispuse in cursul oricaror proceduri sunt respectate principiile fundamentale care guverneaza aceasta activitate de baza pentru ordinea de drept si pentru societatea democratica.

Consiliul Baroului Bucuresti urmareste cu atentie desfasurarea tuturor procedurilor in care sunt implicati membrii baroului – fara ca aceasta sa afecteze activitatile desfasurate de organele judiciare – si va face demersurile necesare pentru apararea profesiei, ori de cate ori se va constata incalcarea regulilor fundamentale care asigura independenta avocatilor si exercitarea fireasca a profesiei de avocat".

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 18 December 2015 15:56 +4

baaa!!!! da naivi ati ajuns!!!! DE PARCA I/AR INTERSA!!!!!!!!

# Un_justitiabil date 18 December 2015 17:13 +11

Chiar daca nu-i intereseaza inca ... un bulgare mic POATE rasturna ... si un guvern, darmite un grup infractional organizat. Scanteia e tot ce conteaza, nu butoiul la care e legat firu'  :-). Cand unul incepe si altii i se alatura ... sa te vezi atunci cum se da la intors (vezi Inspectia Judiciara vs. judecator ce refuza o arestare preventiva ceruta de DNA. Dupa publicarea cazului si valul de proteste ce a urmat ... chiar Inspectia si-a clasat propriul ..."caz"). La mai multe domnilor avocati, e timpul sa refaceti avocatura o meserie demna de numele si istoria acestei nobile profesii. Magistratii azi sunt, maine sunt maziliti ... VOI, AVOCATII, RAMANETI!

# lex date 18 December 2015 16:47 -3

Avocata Vicol nu a fost şi nu este cercetată pentru că a asigurat apărarea vreunui client, fie acesta şi infractor, ci pentru instigare la EFDA.

# @lex date 19 December 2015 01:37 -2

kurti, lasa-ne!

# Cornel date 18 December 2015 16:57 +11

Ba, avocatii pot fi incriminati. Am participat la un proces al anilor 50 in care niste tineri au fost condamnati pentru activitati anti statale. Avocatul lor a fost condamnat impreuna cu ei. Deci se poate. Procurorul po******r ceruse si condamnarea judecatorului.

# alex date 18 December 2015 18:02 0

ar fi bine daca avocatii s-ar ridica si impotriva propriilor abuzuri, cum este si tinerea inchisa a profesiei.

# Marin date 18 December 2015 19:15 +4

Nu putem fi de acord ca avocatii să prospere  prin acte de  corupţie!Nu putem  să –i exonerăm de pedeapsă şi nu putem  să spunem  că drepturile lor  sunt altele  decât drepturile cetăţeanului  român.  Însă o altă abordare trebuie  pusă  în discuţie, cum ar fi trebuit şi în celelalte  simpozioane recente ale lui Ghe  Florea.Tema centrală ar   fi libertatea de exercitare a profesiei de avocat  şi distrugerea  clanurilor mafiote  din această putere  judecătorească la care se adaugă clanul  lui Gh. Florea. Dezbaterea ştiinţifică ar  fi  fost tema:Decizia 15/2015/RIL/ul  pentru interpretarea şi aplicarea unitară a prev. art. 348 cp a fost   sau nu o suprimare a dreptului de a exercita profesia de avocat în structurile  admise de cca 1300 de magistraţi  şi în barourile  înfiinţate  conform hotărârilor  judecătoreşti pentru UNBR  condus de Pompiliu Bota? Sunt acte de corupţie  săvârşite de Procurorul General  Nitu  şi de cei 26 de judecători  ai  ICCJ pentru a se admite acest RIL şi a suprima

# Birds date 18 December 2015 21:27 0

Corect.

# morarescu date 19 December 2015 12:30 +10

Pozitie corecta a Consiliului ! Felicitari Decanului ! Va rog sa aveti reactii asemanatoare si atunci cand sunteti sesizati de avocati care nu fac parte din Tuca Zbarcea si Asociatii !

# LEO date 19 December 2015 16:15 +7

CSM ar trebui normal sa-si cunoasca limitele si responsabiltatile si sa-si exercite rolul dublu pe care il are,de garant al independentei majistratilor si de aparator al drepturilor si libertatilor cetatenilor.Din pacate se pare ca de multe ori,apara interesele politice si avem numeroase exemple,in aceste coditii AVOCATUL nu mai conteaza pt.ca nici nu este bagat in seama.

# Feleacul RIL date 20 December 2015 13:14 +1

Persoana juridica este un subiect de drept care se infiinteaz, se organizeaza si participa la raporturile juridice cu respecatrea cerintelor legale de fond si de forma dupa Prof Robi Urs si Carmen Todica - Persoana fizica. Persoana Juridica, Editura Universitara Bucuresti ori stiu plagiatorii de avocati traditionali si toti magistratii plagiatori de la ICCJ si CCR sau CSM? Nu stiu bre, decat sa-l conteste pe Bota si avocatii lui discriminator.

# Teo date 20 December 2015 13:17 0

Sunt acte de favorizare a infractiunii de spalare de bari si evaziune cele promovate de Nitu prin Ril prin actiuni si inactiuni contrare ordinii constitutionale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva