Avocatul Antoniu Obancia, partener in cadrul Zamfirescu, Racoti & Partners, cel care a obtinut eliberarea din arest a primarului Nicolae Matei, acuza neregulile comise de procurori in dosar: “Am exprimat de la bun inceput indoiala despre legalitatea aparitiei unor probe, am invocat incalcarea legii de procedura la obtinerea de probe”
Primarul municipiului Navodari, Nicolae Matei, a fost eliberat din arest sub control judiciar, la mijlocul acestei saptamani, de Curtea de Apel Constanta. Avocatul edilului, Antoniu Obancia (foto) partener in cadrul Casei de avocatura Zamfirescu, Racoti & Partners, a explicat intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro ca in dosarul lui Nicolae Matei au existat mai multe incalcari ale procedurii la obtinerea de probe. Avocatul Antoniu Obancia a demonstrat ca si faptele prezentate in acuzatie „nu se legau, dimpotriva, abundau contradictiile”. Avocatul a precizat ca inclusiv raspunsurile denuntatorului - a carui audiere trebuie spus cs s-a realizat in cursul urmaririi penale fara sa fie prezenti aparatorii lui Matei - releva imprejurari care adancesc profund dubiile asupra acuzatiei. Amintim ca primarul din Navodari, Nicolae Matei, a fost inculpat de DNA pentru o pretinsa fapta de dare de mita, constand in aceea ca ar fi oferit unui politist de judiciar cu functie de conducere (denuntator in cauza) doua loturi de terenuri in schimbul protectiei in unele anchete penale.
Domnule avocat, ati reusit sa il puneti in libertate pe primarul municipiului Navodari, Nicolae Matei. Cum ati obtinut acest rezultat?
Punerea in libertate a domnului Matei Nicolae s-a dispus in cadrul institutiei liberarii provizorii sub control judiciar, in faza de judecata, prin admiterea recursului dupa ce la fond cererea a fost respinsa. Decizia este definitiva. Procesul penal este pe rol, judecata in prima instanta. Apararea a fost asigurata de o echipa de avocati, lucram in coeziune. Nu ma voi referi la date particulare din dosar, ideile sunt importante, este vorba de resorturi de esenta privind garantiile procesuale. Dupa o terminare rapida a urmaririi cu trimitere in judecata in stare de arest, iata ca lacunele anchetei vin din urma, nimic nu se uita, vedem ca respingerea contraprobelor cerute de aparare la urmarire nu a servit aflarii adevarului. Viteza urmaririi penale nu avut nimic in comun cu celeritatea, pentru ca notiunea aceasta inseamna repede si bine.
Au existat incalcari de procedura in aceasta cauza din partea procurorilor?
Retrospectiv, am exprimat de la bun inceput indoiala despre legalitatea aparitiei unor probe in dosarul clientului meu, am invocat incalcarea legii de procedura la obtinerea de probe, argumentele acestea nu au venit din senin, ci pentru ca faptele prezentate in acuzatie nu se legau, dimpotriva, abundau contradictiile. Acuzarea a mers inainte, a creat prin rechizitoriu un instrument in care instantele au ancorat starea de arest a inculpatului inca 4 luni de zile.
Primarul Nicolae Matei este acuzat totusi de o fapta foarte grava, cum este cea de dare de mita...
Gravitatea acuzatiei nu este suficienta per se sa incline balanta in defavoarea starii de libertate in cursul judecatii. Cu atat mai mult, daca vorbim de o acuzatie in privinta careia un observator independent isi poate forma indoiala asupra insasi existentei faptei pretinse si ca se sprijina pe mijloace de proba nelegal administrate. Indoiala este intotdeauna rezonabila cand rezulta in cursul cercetarii judecatoresti din contradictii si date obiective, cand acestea apar chiar din probele acuzarii si trebuie, imediat ce au aparut, sa fie luata in considerare pentru o efectiva apreciere asupra necesitatii masurii arestarii preventive.
Considerati ca este mai bine pentru clientul dumneavoastra ca a fost trimis in judecata si ca dosarul se afla acum in mana judecatorilor?
Pana la urma este bine ca inculpatul a iesit din negura urmaririi penale. Nu se lupta nimeni cu nimeni, se joaca dupa regulile de procedura. Au avut loc audieri de martori, chiar cei propusi de Parchet. La urmarire penala audierea denuntatorului s-a realizat cu evitarea asistarii aparatorilor inculpatului, s-a formulat plangere procedurala atunci. Iata ca in regim de nemijlocire si contradictorialitate, martorul denuntator a relevat, prin raspunsuri la intrebari, imprejurari de fapt care adancesc profund dubiile asupra acuzatiei. Spun doar dubii pentru ca este un cuvant suficient cand vorbim de un capitol din materia procedurii liberarii provizorii, respectiv inainte de terminarea procesului.
De ce anume s-a tinut cont atunci cand instanta a dispus eliberarea lui Nicolae Matei sub control judiciar?
Uzual, la solutionarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar se apreciaza comportamentul viitor al inculpatului din perspectiva datelor existente in principal in acuzatie. Pastrand proportiile, propun un exercitiu pentru simplificarea intelegerii rationamentului: inculpatul arata ca nu se poate explica de ce si cum unu plus unu fac zece. Se sustine totusi ca poate fi periculos in viitor daca ar fi eliberat provizoriu, pentru ca in acuzatie asa se retine, unu plus unu fac zece si vorbim de o acuzatie grava; aspectul invocat de inculpat nu se ia in considerare acum, sa nu antameze fondul. Este credibila aceasta apreciere a comportamentului sau viitor? Unu plus unu fac zece sunt acele date din care rezulta necesitatea de a impiedica inculpatul sa se manifeste periculos? Justifica aplicarea exceptiei (starea de arest) de la regula (judecata in stare de libertate)? Doar daca prezumtia de nevinovatie nu mai este prima regula de procedura. A fost momentul sa cerem din nou punerea in libertate a inculpatului pentru ca argumentele apararii puteau fi cu usurinta verificate prin raportare la si mai multe situatii obiective care au fost probate in proces. Sunt vizate in primul rand contradictiile din starea de fapt sustinuta de acuzare, iar legalitatea mijloacelor de proba folosite de Parchet sufera in modul cel mai acut pentru ca indoielile care exista au rezultat din date certe, unele sunt de o evidenta alarmanta. Exact cum unu plus unu ar face zece.
A justificat acuzatia care i se aduce lui Nicolae Matei perioada lunga petrecuta de acesta in stare de arest preventiv?
O acuzatie neclara sub aspectul existentei faptei pretinse si cu serioase semne de intrebare asupra constituirii mijloacelor de proba pe care se bazeaza, nu justifica o detentie provizorie pentru ca, in plan procesual, fundamentul prezumtiei de nevinovatie este judecata inculpatului in stare de libertate.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# procurorul de serviciu 19 April 2013 16:41 +6
# DORE 19 April 2013 23:06 +2
# DOREL 20 April 2013 08:41 +1
# O PARERE 20 April 2013 22:57 0
# o parere 2 20 April 2013 23:05 +2
# o parere 3 20 April 2013 23:13 +2
# o parere 4 20 April 2013 23:23 +3
# avocat traditional 19 April 2013 17:18 +4
# avocatului traditional 19 April 2013 17:50 0
# avocat traditional 19 April 2013 18:46 0
# gigel 19 April 2013 20:51 +1
# Le Vicomte 22 April 2013 23:22 +2
# UNBR 20 April 2013 11:52 0
# avocat 20 April 2013 12:20 0
# avocat 20 April 2013 15:45 0
# Matei Neprihanitu\' 22 April 2013 17:49 0