21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Avocatul lui Adrian Nastase, Liviu Popescu a cerut instantei sa constate nulitatea absoluta a preschimbarii termenului din 21 mai 2012 si a depus o exceptie de neconventionalitate a Completului de 5 judecatori la ICCJ

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

14 May 2012 17:07
Vizualizari: 9200

 

La ultimul termen din dosarul “Trofeul Calitatii”, instanta a fost bombardata cu zeci de cereri de la avocatii inculpatilor. Una dintre acestea, extrem de interesanta, a fost depusa la dosar de catre aparatorul fostului premier Adrian Nastase – av. Corneliu Liviu Popescu (foto) si priveste nelegalitatea preschimbarii termenului de judecata, ce fusese acordat initial in 21 mai 2012, dar care a fost “scurtat” aleatoriu pentru data de 23.04.2012. In cererea depusa, avocatul Liviu Popescu a cerut instantei sa constate nulitatea absoluta a Incheierii din 03.04.2012 prin care s-a facut aceasta preschimbare. Motivele sale dovedesc ca aceasta preschimbare a fost realizata “pe genunchi”, din alte considerente decat cele declarate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a sustinut ca acest dosar e unul foarte complex si trebuie judecat cu celeritate.


In cererea prealabila, avocatul Corneliu Liviu Popescu arata ca acesta preschimbare de termen s-a facut in sedinta din camera de consiliu din 03.04.2012 FARA PARTICIPAREA PROCURORULUI. “Incheierea de preschimbare a primului termen de judecata este nula de drept, deoarece, potrivit art. 291 alin. 3 C.proc.pen., preschimbarea primului termen se dispune de completul de judecata investit cu solutionarea cauzei prin rezolutie, iar nu prin incheiere. Diferenta dintre rezolutie si incheiere este fundamentala, primul act fiind un simplu act de administrare a justitiei, in timp ce al doilea este o hotarare judecatoreasca.Pe de alta parte, aparatorul lui Nastase sustine ca aceasta incheiere de preschimbare este nula de drept, “deoarece in data de 03.04.2012 nu a existat nicio sedinta de judecata in camera de consiliu a Completului de 5 judecatori penal, iar activitatea completului de judecata se poate desfasura numai intr-o sedinta de judecata” si ca in mod evident, nu a participat, asa cum era legal, si procurorul de sedinta. “Potrivit art. 385 indice 11 C.prod.pen., participarea procurorului la judecarea recursului este obligatorie in toate cazurile. Textul nu distinge intre sedintele publice si sedinte in camera de consiliu ori in raport de obiectul chestiunilor discutate in sedinta de judecata. Numai daca exista o norma derogatorie expresa, participarea procurorului la o sedinta de judecata in recurs nu este obligatorie, ceea ce nu este cazul”, se mai sustine in cerere.

Constatarea neconventionalitatii completului

Intr-o alta cerere, Adrian Nastase, prin avocat Liviu Popescu, a ridicat o exceptie privind constatarea neconventialitatii art.32 alin.1 teza finala (“formate numai din judecatori din cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, sub aspectul compunerii Completelor de 5 judecatori in materie penala ale Inaltei Curti numai din judecatori ai Sectiei penale a acestei instante, si inlaturarea aplicarii acestei norme din legea interna din cauza, cu consecinta constatarii neconventionalitatii compunerii completului de judecata. Exceptia de neconventionalitate are caracter prealabil, fiind de competenta insesi instantei judecatoresti investite cu solutionarea fondului, in fata careia a fost ridicata. “Consecinta admiterii exceptiei de neconventionalitate este inlaturarea aplicarii in cauza a normei legale neconventionale, cu efecte inter partes, si aplicarea directa a normei conventionale superioare si mai favorabile.

* Cititi aici cererea privind constatarea nulitatii preschimbarii termenului de judecata

* Cititi aici exceptia de neconventionalitate depusa de Adrian Nastase

Comentarii

# eu date 14 May 2012 17:22 -5

numai chichite de prost gust! credeam ca dl Popescu era mai serios! m-am inselat!

# Adevaratul DOREL date 14 May 2012 20:34 +1

Mai dragi postaci portocalii, pierdeti din vedere ca Liviu Popescu manca CEDO pe paine cand Livia Stanciu inca silabisea Legea nr. 30/94 ! In locul ei mi-as pune repede de tot piciorul in ghips ! Si, b): ma' draga CI, nu te mai da pe dupa visin, ma' vere, lumea va stie cine sunteti si ce va poate pielea ! Parerea mea ...

# Adevaratul DOREL date 14 May 2012 20:38 +7

Scuze, am uitat sa spun ceva: cum il stim, Liviu Popescu as zice ca are (si) altceva in maneca, stati pe aproape ca nici nu stiti ce pierdeti ! Tiza sa, Livia Stanciu (bine - bine, nu numai mea !) o sa-si smulga parul din cap, da' o sa fie cam tarziu atunci ! Parerea mea ...

# CI date 14 May 2012 21:35 +2

Ce a produs în lumea universitară CL Popescu? Că era un profesoraş mărunt cu pretenţii ştiam, dar că e dispus să se acopere de atâta ridicol, nu mi-a trecut prin gând!

# DOREL date 15 May 2012 10:52 -3

Mai CI, te mai intreb odata: la 112 ai incercat ? Si, b): profesoras cu pretentii a fost Valeriu Stoica, draga, nu a produs decat matreata si abrogarea bancrutei frauduloase ! Asta pentru ca te-ai bagat in vorba ...

# Pulimea Taichii date 14 May 2012 18:28 +5

Admirabil dezvoltată ... şi argumentată ... această excepţie de neconvenţionalitate ... ridicată de domnul avocat Popescu. Din păcate, valoarea acestei excepţii ... se va putea vedea ... doar la o eventuală deducere a litigiului ... la CEDO ... fin'că io cred ... că problemele de drept ... ridicate în cuprinsul cererii respective ... depăşesc puterea de înţelegere ... a preşedintei de complet :sad: P.S.: După lectura acestei cereri ... am înţeles mai bine ...din perspectivă psihologică ... resorturile interioare ce au făcut-o pe preşedintă ... să dispună amendarea respectivului apărător :-|

# ion date 14 May 2012 19:06 -3

pt un avocat de 2 lei e admirabila, pt cine e obiectiv e o prostie!

# victoras date 14 May 2012 19:23 +2

din pacate nici eu nu cred ca cineva va intelege si mai mult ca va vrea sa inteleaga exceptia. foarte tare, de altfel.

# mda date 14 May 2012 20:01 +1

si ce vrea "maestrul"? sa fie judecat recursul de catre judecatori de la sectia civila? de ce nu a cerut, mai degraba, ca aceste persoane sa fie judecate de catre o instanta inferioara in grad si sa se modifice codul de procedura in sensul asta? aaa, da, modificarile legislative se aproba de parlamentari si nu le convine dumnealor sa fie judecati de o curte de apel sau de un tribunal, eventual, ca de, sunt cineva in tara asta.

# Laurentiu date 14 May 2012 20:16 +3

Ca sa vezi ca e reala si extrem de functionala solidaritatea colegiala invocata de maestrul Popescu, fa un test simplu: trimite la conducerea sectiei penale un memoriu prin care semnalezi nereguli observate la activitatea unui complet. Vei vedea ca, in loc sa solutioneze chestiunile ridicate in memoriu potrivit Regulamentului Inaltei Curti, Presedinta Sectiei Penale se va deroba de atributiile sale si va trimite memoriul la dosarul cauzei. Dindu-te pe mina completului, ca sa zic asa.

# solutii gresite date 14 May 2012 21:50 +3

neregulile privind activitatea unui complet, adicatelea nemultumirile despre felul in care judeca, se solutioneaza prin caile de atac prevazute de codurile de procedura sau de alte legi. Nu exista in regulamentul ICCJ vreo atributie a altor judecatori de a solutiona pe cale administrativa nemultumirile  privind actele si masurile procesuale dispuse de un alt judecator. Calea de atac prevazute de lege impotriva sentintei, incheierii etc. este singura solutie. Si, desigur, inca o revolutie :)).

# Laurentiu date 14 May 2012 22:22 +1

Presupun ca ai si citit, recent, acel Regulament, nu ? Daca nu ai facut-o, afla ca exista chestiuni date in competenta exclusiva a Presedintelui de Sectie Penala. Iti dau doua exemple, doar, ca sa nu-ti rapesc bucuria studiului: 1. Daca un complet de 3 refuza conexarea la dosarul de anticoruptie - a dosarului in care s-au aprobat interceptarile convorbirilor inculpatului atunci doar Presedintele Sectiei Penale mai poate aproba partilor studiul acelui dosar secret ( in care s-au dat autorizatiile de interceptare si inregistrare ) pentru a se putea vedea, in contextul verificarii legalitatii administrarii probelor, daca nu cumva s-au aprobat nelegal interceptarile. 2. Daca un complet incalca principiul rotatiei membrilor la presedintia completului, este de competenta Presedintelui Sectiei Penale sa intervina - fiind, la rigoare, o chestiune ce tine de organizarea si planificarea sedintelor de judecata.

# mda date 14 May 2012 20:12 -1

si ce vrea "maestrul"? sa fie judecat recursul de catre judecatori de la sectia civila? de ce nu a cerut, mai degraba, ca aceste persoane sa fie judecate de catre o instanta inferioara in grad si sa se modifice codul de procedura in sensul asta? aaa, da, modificarile legislative se aproba de parlamentari si nu le convine dumnealor sa fie judecati de o curte de apel sau de un tribunal, eventual, ca de, sunt cineva in tara asta.

# hm date 14 May 2012 20:56 -1

n-ati inteles nimic. e f tare colegul! :P

# vai! date 14 May 2012 21:12 0

cand faci niste concluzii sau exceptii la nervi nu ai cum sa castigi, chiar daca te judeca sectia civila! eu de exceptia de neconventionalitate nu am auzit, dar e o gaselnita interesanta daca nu ai ce scrie!

# zelul abaterii disciplinare date 14 May 2012 21:53 +6

Ceea ce invoca dl avocat se poate pune in discutie si in cadrul unei exceptii de neconstitutionalitate a normei interne cu CEDO, art. 6, in privinta impartialitatii instantei. Si are logica. Numai ca, ce te faci, ca daca CC respinge exceptia, judele intern trebuie sa respecte decizia CC si nu mai poate aplica direct CEDO. Asta e independenta new-wave, instaurata de amicul Predoiu, conform careia chestia de mai sus e abatere disciplinara.

# nu tati! date 15 May 2012 07:13 +1

este inadmisibilă excepția de neconstituționalitate de care vorbești. Instanța trebuie să aplice direct Convenția (în cazul nostru). Ai text. Interpretarea magistratului că, legea internă este în acord cu Convenția, nu poate fi supusă controlului CC. părerea mea

# op date 15 May 2012 13:38 +1

neconstitutionalitate fata de constitutie (!) textul despre independenta si impartialitatea instantei. desigur ca pe langa se invoca si CEDO, stii cum e. deci e admisibila

# factor lex date 14 May 2012 23:19 0

Ce s-a mai dam pe dupa colt. "Gaselnitä", uzitata mai mult in civil, este o penibilitate in cazul de fata. Or, daca tot este sa apelam la astfel de sbterfugii, de ce nu am aplica si principiul prevalentei recunoasterii si realizarii dreptului pe fond (al societatii de a se infaptui justitia) fata de formalismul procedurilor, chestiune consacarat tot de CEDO. Se vede clar ipocrizia , meschinaria pe care unii (neavizati) o ridica la rang de virtute cand este sa profite cuiva "pa procedura", ignorand interesul public de a nu fi prejudiciat fondul. Daca e sa fim cinstiti si sa judecam pe bune, totul (demersuri, avocati, strategii,etc) este clar subsumat unui scop. DE a interveni prescriptia. Or, daca nu le-ar fi frica de fond, de ce s-ar juca la prescriptie. Intre timp s-a schimbat si regimul cu unul USL, asa incat nu se mai poate invoca imixtiunea politicului ostil in cauza.

# Pulimea Taichii date 14 May 2012 23:37 -2

Excelentă sugestia ! Să nu mai dăm 'nic ... pe după colţ ! ;-) Să vorbim despre "găselniţa" ... de a refuza numirea unui preşedinte al Înaltei Curţi ... ca să determini numirea altuia ... obedient ţie ... care să judece ... la momentul oportun ... cum vrei tu ... unul dintre cele trei dosare ... pe care le pregăteşti ... principalului adversar ... de pe scena politică. Şi despre "găselniţa" ... ca, în lipsa argumentelor pertinente ... să numeşti "formalismul procedurilor" ... imperativul asigurării obiectivităţii completului de judecată :-x Şi despre "interesul public de a nu prejudicia fondul" ... care ascunde ... hîd ... interesul satrapului ... de a băga la beci un oponent politic ... cît încă mai are puterea ... de a comanda soluţii ... celor care-i datorează postul ... la care n-ar fi ajuns în veci ... prin merite profesionale :-|

# Vasile date 15 May 2012 01:55 +3

Nastase i-a scris lui "doamna PRESEDINTA"...

# DOREL date 15 May 2012 10:56 -2

Corect, e o gresala de adresare (catre "Doamna Presedinta") ! As zice ca e singura ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva