BALACAREALA PROCUROARELOR – Circ la Inspectia Judiciara. Acuzatii impotriva inspectoarelor Andreea Cristina Mina si Gina Magirescu: „N-au respectat dispozitiile inspectorului-sef... Nu s-au conformat dispozitiilor directorului de directie privind intocmirea unui raport de control, iar in raspunsul formulat au folosit expresii inadecvate.... Mina a expediat mesaje telefonice cu continut denigrator la adresa directorului, adresat amenintari” (Document)
Un caz cat se poate de spectaculos se ascunde in anuntul sec al Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din CSM, care miercuri, 24 noiembrie 2021, a respins pe procedura dosarul impotriva inspectoarelor judiciare Andreea Cristina Mina (foto) si Gina Magirescu, de la Directia de inspectie pentru procurori din cadrul Inspectiei Judiciare. Este vorba despre binecunoscuta practica a „Brigazii Nufarul” de a admite exceptia nulitatii absolute a exercitarii actiunii disciplinare, dar premiera consta in faptul ca aceasta solutie a fost data in cazul unor inspectori judiciari (click aici pentru a citi).
Dupa cum spuneam: in spatele minutei publicate de catre Sectia pentru procurori a CSM se ascunde o situatie exploziva. O dezvaluie insasi Inspectia Judiciara, intr-un raspuns trimis Lumea Justitiei.
Dosarul celor doua procuroare Andreea Cristina Mina si Gina Magirescu vizeaza presupusele abateri disciplinare (prevazute de art. 99 lit. a), g) m) si s) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor) constand in:
- „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;
- „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;
- „nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea”;
- „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;
- s): „utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”.
Trei luni de taraboi
Dupa cum veti citi mai jos, in raspunsul trimis de Inspectia Judiciara la solicitarea Lumea Justitiei, IJ sustine ca s-a autosesizat din cauza ca intre ianuarie si aprilie 2021, inspectoarele Andreea Cristina Mina si Gina Magirescu ar fi dat dovada de insubordonare fata de seful Inspectiei Lucian Netejoru si fata de directoarea Directiei de inspectie pentru procurori din cadrul Inspectiei, procuroarea Carmen Constanta Herciu, si ca i-ar fi raspuns obraznic in scris celei din urma.
Tot in privinta atitudinii presupus sfidatoare la adresa procuroarei Carmen Herciu, Inspectia Judiciara insista asupra inspectoarei Andreea Cristina Mina, sustinand ca aceasta ar fi amenintat-o efectiv pe Herciu si ca i-ar fi transmis mesaje cu continut denigrator.
Iata detaliile Inspectiei Judiciare (vezi facsimil):
„In cuprinsul actiunii disciplinare s-a retinut faptul ca cei doi inspectori judiciari, in perioada ianuarie–aprilie 2021, nu au respectat dispozitiile inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare privind planificarea muncii in perioada pandemiei COVID – 19 si nu s-au conformat dispozitiilor directorului de directie privind intocmirea unui raport de control, iar in raspunsul formulat au folosit o serie de expresii inadecvate.
Totodata, s-a retinut faptul ca inspectorul judiciar Mina Andreea Cristina a expediat mesaje telefonice cu continut denigrator la adresa directorului directiei de inspectie din care face parte, a adresat amenintari acestuia, a operat fara drept modificari intr-un act al Inspectiei Judiciare, ulterior intrarii acestuia pe fluxul administrativ, si a fotografiat fara drept, cu telefonul personal, condica de prezenta a Directiei de inspectie pentru procurori.
Precizam faptul ca actiunea disciplinara are la baza o sesizare din oficiu a Inspectiei Judiciare.
Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care, la data de 24 noiembrie 2021, admis exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare si a constatat nulitatea actiunii disciplinare.
Mentionam ca exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia magistratului cercetat”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul turmentat
28 November 2021 13:22
+372
# CARCOTAS
28 November 2021 20:19
0