13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BASESCU NU IARTA CAPII BINOMULUI – Exclusiv: Ordonanta de clasare a PICCJ in care Traian Basescu a recunoscut inregistrarea cu "Ba, Bogdane, eu te stiu cine esti". Fostul presedinte ii acuza pe Coldea si Kovesi ca i-au distrus familia: "Informatiile le-am prezentat intr-o forma exagerata si neglijenta, nu am fost nici logic in exprimare si am dat o nuanta care sa imi convina in raport de Coldea si Kovesi pe care ii consider responsabili pentru ce s-a intamplat familiei mele" (Ordonanta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 February 2019 19:08
Vizualizari: 12806

Am trait sa o auzim si pe asta! Fostul presedinte al Romaniei, vazut marele jucator politic si creator de Binom a ajuns sa se planga chiar de capii Binomului, Florian Coldea si Laura Kovesi, "pe care ii considera responsabili pentru ce s-a intamplat familiei" sale. Marturia de mai sus ii apartine lui Traian Basescu (foto alaturi de Florian Coldea), a fost recunscuta si insusita de acesta si este cuprinsa in Ordonanta de clasare pe care procuroarea Elena Iordache de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat-o in dosarul nr. 1/P/2017, si pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate. Este vorba despre dosarul constituit ca urmare a aparitiei in spatiul public a inregistrarii unei discutii purtate de fostul deputat Sebastian Ghita cu Traian Basescu, in care fostul presedinte se lauda cu discutiile pe care le-ar fi purtat cu fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi sau cu ex-directorul operativ al SRI Florian Coldea legat de unele dosare penale, inclusiv dosarul ICA (Click aici pentru a citi).


In esenta, speta a vizat investigarea unor posibile incalcari ale dispozitiilor legale privind secretul deliberarii de catre completul de judecata format din judecatorii Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea de la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 25497/3/2012, cunoscut ca dosarul ICA.

Deschis din oficiu in 4 ianuarie 2017 de procuroarea Elena Iordache, dosarul nr. 1/P/2017 a fost la acea vreme una dintre cele mai mediatizate cauze, dat fiind ca in cadrul acestei spete au fost audiati pe banda rulanta circa 40 de reporteri si angajati ai postului Romania TV care, "in virtutea sarcinilor de serviciu au luat cunostinta de continutului inregistrarilor gasite in sediul postului de televiziune Romania TV", precum si fostul presedinte Traian Basescu, judecatorii Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea, dar si sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Surprinzator, din cuprinsul Ordonantei de clasare lipseste declaratia Laurei Codruta Kovesi, care nu a fost nici macar invocata in acest act, desi astfel cum s-a putut constata, declaratia sa exista (Click aici pentru a citi). Probabil nu a fost considerata relevanta... Cine stie...

Astfel, dupa luni de verificari si audieri, procuroarea Elena Iordache a decis ca nu rezulta elemente ca au fost incalcate dispozitiile Codului de procedura penala anterior (art. 306-307) privind secretul deliberii in dosarul nr. 25497/3/2012, cunoscut in presa cu numele "dosarul ICA", astfel ca a emis ordonanta de clasare din data de 17 noiembrie 2017.

Basescu: "Coldea si Kovesi, responsabili pentru ce s-a intamplat familiei mele"

Lumea Justitiei a intrat in posesia Ordonantei de clasare a dosarului in care peste 40 de reprezentati ai postului de televiziune Romania TV au fost audiati, putand astfel sa constatam ca cea mai relevanta declaratie pentru speta a fost a fostului presedinte Traian Basescu.

Acesta, conform Ordonantei de clasare, si-a insusit declaratiile aparute in spatiul public, si-a recunoscut vocea si afirmatiile, precizand insa in fata procuroarei Elena Iordache ca afirmatiile din timpul dialogului cu Sebastian Ghita au fost facute "intr-o forma exagerata si neglijenta", subliniind ca nu a fost nici logic in exprimare si a dat o nuanta care sa ii convina "in raport de Coldea si Kovesi pe care ii consider responsabili pentru ce s-a intamplat familiei mele".

Fata de marturia lui Traian Basescu in fata procuroarei Elena Iordache, reprezentanta PICCJ a apreciat ca desi fostul presedinte a facut precizari din care s-ar putea concluziona ca a cunoscut dinainte condamnarea in dosarul ICA, acestea nu sunt rezultatul vreunei informatii certe, ci sunt aspecte prezentate "intr-o forma exagerata si neglijenta cu o nuanta care i-a convenit".

Iata ce se retine in Ordonanta de clasare pronuntata de procuroarea Elena Iordache:

"In continutul declaratiei date in fata organelor de ancheta, domnul Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei a facut urmatoarele precizari:

-'asa cum am afirmat in spatiul public (Facebook, declaratii date in presa ulterior aparitiei inregistrarilor), recunosc vocea mea pe aceste inregistrari. (...) In presa a aparut o discutie inregistrata despre care eu afirm astazi – asa cum am afirmat si in spatiul public – ca am purtat-o cu Sebastian Ghita la finalul anului 2016, nu pot preciza cu exactitate data sau datele (...) el mi-a vorbit despre dosarele care i se fac lui, iar eu am vorbit in extenso despre dosarele in care au fost implicati membrii familiei mele; sunt suparat pe aceasta chestiune si i-am spus si lui Ghita Sebastian acest lucru'.

'Discutia cu privire la 'dosarul Voiculescu' – asa cum apare pe inregistrare – a fost facuta in acest context'. (din declaratia din data de 17.01.2017).

Fostul presedinte al Romaniei a declarat ca, in calitatea pe care a detinut-o, a avut intalniri cu directorul SRI – domnul George Maior sau Radu Timofte – intalniri la care participa uneori si fostul adjunct al directorului George Maior – Florian Coldea.

Totodata, a precizat ca unul din obiectivele programului sau politic l-a constituit lupta impotriva coruptiei, subiect inscris pe agenda CSAT-ului si declarat de aceasta entitate ca 'fiind o vulnerabilitate la siguranta nationala'

'Justitia fiind un domeniu vital al societatii, urmaream fenomenul coruptiei. (...) In discutiile purtate cu cei doi (in afara subiectelor de securitate nationala, pe care le discutam), dezvoltam si chestiunile privind nivelul coruptiei la nivel inalnt, inclusiv in justitie. Discutiile erau obligatorii si necesare prin prisma aspectelor aratate mai inainte (...). Ca toata lumea si eu stiam ca domnul judecator Mustata era in completul care judeca dosarul ICA' (din declaratie).

De asemenea, fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu mentioneaza ca evaluarea fenomenului coruptiei a constituit o constanta in mandatele sale si deoarece presa a dezbatut pe larg chestiunile legate de repartizarea aleatorie a dosarului ICA in completul judecatorului Bogdan Camelia si de prescriptia acestei cauze – acestea au facut si subiectul uneia din discutiile de la intalnirile de lucru dintre conducerea SRI si presedintele in exercitiu la acel moment.

'In cadrul acestei discutii s-a exprimat ideea ca judecatorul cazului, Bogdan Camelia este recunoscta in mediile judiciare ca la prejudicii mari, atunci cand condamna, stabileste pedeapsa cu doua cifre. Niciodata cei doi (domnul George Maior si domnul Florian Coldea – s.n.) fiecare sau separat nu mi-a/mi-au spus ca a/au discutat cu judecatorul Bogdan pe acest dosar' (idem).

Avand in vedere situatia juridica cu care se confrunta Sebastian Ghita, pe de o parte si membrii familiei fostului presedinte, pe de alta parte, context de care ambii erau afectati la nivel personal, in discutiile inregistrate 'eu (adica domnul Traian Basescu – s.n.), avand informatiile despre care am vorbit mai sus (referitoare la optica pe care judecatorul Camelia Bogdan o avea in ceea ce priveste condamnarea autorilor faptelor/infractiunilor cu prejudicii mari) le-am prezentat intr-o forma exagerata si neglijenta, nu am fost nici logic in exprimare si, in plus am dat o nuanta care sa imi convina in raport de Coldea si Kovesi pe care ii consider responsabili pentru ce s-a intamplat familiei mele. Niciodata nu am fost interesat, nu am cerut detalii/informatii cu privire la dosarul lui Dan Voiculescu sau la vreun dosar penal aflat pe rolul parchetelor si instantelor; nu am discutat vredata cu doamna Kovesi cu privire la dosarele penale inregistrate la parchete, cu exceptia dosarelor Revolutiei si Mineriadei, despre care am vorbit public'.

La intrebarea adresata de procuror: Cu privire la afirmatia: 'Si aveti inregistrari cu toti?', 'Coldea, domna Kovesi, judecatoarea Camelia Bogdan. Ba, dar sa vezi conversatia cand imi spuneau ca il luam pe Mustata din complet', martorul a raspuns: 'In contextul descris anterior a fost o 'sarja' pe care am utilizat-o fata de Ghita Sebastian si presupun ca acesta este cel care m-a inregistrat, pentru ca el foloseste aceste inregistrari.

Ideea vehiculata in presa ca in biroul meu de presedinte eu am inregistrat discutii cu diverse personalitati interne si internationale este falsa, de-a dreptul hilara'. (...)

Tot in cadrul urmaririi penale desfasurate in cauza cu numarul de mai sus, atat judecatorul Camelia Bogdan, cat si judecatorul Mihalcea Mihai Alexandru (care au format completul de judecata la Curtea de Apel Bucuresti si caruia i-a fost repartizat dosarul ICA – apel) au afirmat ca hotararea pronuntata in aceasta cauza a reprezentat convingerea comuna a celor doi, convingere exprimata liber, fara influente, fara constrangeri, fara sugestii in cadrul deliberarii ce a urmat etapei judecatoresti.

Din expeunerea prezentata mai sus rezulta cu certitudine urmatoarele:

-afirmatiile cuprinse in inregistarea difuzata la postul Romania TV (avand ca subiect contextul in care s-au pronuntat condamnarile in dosarul ICA) au fost facute de fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, in contextul unei/unor discutii purtate – dupa cum afirma acesta – cu Sebastian Ghita.

-chiar daca in continutul acestora fostul presedinte a facut precizari din care s-ar putea concluziona ca a cunoscut dinainte condamnare pe care completul de judecata, al carui presedinte era judecatorul Bogdan Camelia, urma sa o dea in apelul cauzei, acestea nu sunt rezultatul vreunor informatii/date pe care fostul presedinte sa le fi detinut in realitate ci, sunt aspecte prezentate 'intr-o forma exagerata si neglijenta cu o nuanta care i-a convenit) domnului Traian Basescu – s.n. (din declaratia acestuia), in discutia purtata cu Sebastian Ghita (dupa cum afirma primul). Aspectul care trebuie avut in vedere in analiza subiectului acestei convorbiri este acela al momentului in care a fost purtata, moment in care – asa cum am mai spus – fiecare din cei doi (la nivel personal sau al membrilor familiei) era implicat in cauze de natura penala, pe care le considerau ca fiind nejustificate in raport de situatia reala anchetata in aceste cauze.

-din actele de urmarire penala nu se contureaza elemente din care sa rezulte imprejurarea ca asupra completului de judecata – anterior sau in etapa deliberarii – au fost exercitate influente sau constrangeri, deliberarea completului de judecata in cauza avand ca obiect apelul din dosarul ICA fiind un proces liber, condamnarea inculpatilor – precum si toate celelalte dispozitii ale hotararii fiind, de asemenea, rezultatul convingerilor pe care judecatorii si le-au formulat dupa analiza probelor din dosar."

Publicam in continuare in exclusivitate ordonanta de clasare a PICCJ:


Comentarii

# DODI date 20 February 2019 19:23 +10

Ce pute a usturoi gura bețivului. Sutația gravă la nivel politic din țara noastră se datorează în proprție de 90% bețivului și de 10% cleptomanului, care a venit la toate puse. Ciolanis trebuia doar să apese pe butoane. Nici nu l-ar duce mintea la o așa ... construcție elaborată. Pentru asta îți trebui un dram de nebunie și mai multe sticle de băutură. În cap. Norocul nostru că ciolanis obosește repede și merge în concediu. De ar pleca definitv în concediu la... BELLU nu i-ar plânge nimeni de milă. Unii, eventual, de bucurie.

# remember date 20 February 2019 20:22 +4

Subscriu in totalitate Dodi la cele afirmate mai sus. Ce-as adauga in plus:in ce ma priveste, daca BINOMUL l-ar fi bagat la puscarie pe Bassecu si toata familia lui, as fi fost dispus sa iert ceva din pacatele BINOMULUI(cam10%).

# tudorv date 20 February 2019 22:00 +2

Bellu nu e pentru pramatii; poate doar daca si-a tras cu acte false vreun cavou al vreunei personalitati al carei "mostenitor" ar pretinde ca este. Vai de capul lui de lemn!

# Gilu date 20 February 2019 20:20 +4

Javra asta nu are dreptul sa se planga ! A inaugurat o perioada in care un ocupant de la Cotroceni din mila serviciilor si din naivitatea poporului roman , se poate pisha pe orice lege , inclusiv pe Constitutie si po******ce se uita cu admiratie la el : wow ! Ce tare! E drept ca nici noi nu avem dreptul sa ne plangem ; am vrut- o , o avem !

# Florins date 20 February 2019 21:21 +2

Iata ce declara Ametitul: "Ideea vehiculata in presa ca in biroul meu de presedinte eu am inregistrat discutii cu diverse personalitati interne si internationale este falsa, de-a dreptul hilara" A plecat de la Cotroceni cu o ' arhiva personala' incarcata in camioane! Nu cumva inregistrarile discutiilor din birou? Nu asa a scapat pana acum , aratand pisica? I-a controlat cineva 'arhiva'?

# coco date 20 February 2019 22:17 0

Se redeschide dosarul asta?

# Pintea date 20 February 2019 22:23 +9

El nu iarta, dar pe el il iarta! Asta este culmea, asta nu pateste nimic!Creatorul sistemului mafiot se plange ca astia s-au atins de FAMIGLIA lui! Dar nu se plangea de abuzurile lor asupra unor persoane nevinovate, abuzuri pe care urechile lui le auzeau in fiecare zi in propriul birou, dupa cum marturisea! Iar multe dintre abuzuri le comanda! Don Basescu statea la taclale cu coldea, cu kovesi, asculta ce pun la cale, dar nu facea nimic, hăhăia cu ăia, pentru ca totul se facea ca el sa fie fericit! Si sa ii creasca averea, pt ca profitul a fost mare, pentru toti! Presedintele tarii era un mafiot, in al carui birou se puneau la cale toate faradelegile! Si acest mafiot este liber in continuare, de-asta scapa, pentru ca ii poate turna pe toti!

# Onorabila famiglie date 21 February 2019 12:27 +1

Ce-a patit familia lui ? Nimic ! Dar borfasul nenorocit nu stie cum sa faca acum ca sa arunce vina pe altii , ca el era baiat bun , nu stia nimic . Simplul fapt ca este in libertate acest borfas care a dat pe 30 de arginti suveranitatea tarii in loc sa ia 200 de ani de puscarie , ca-n America , ma face sa-l trimit la origine , cum il vad ! Du-te...!

# Lenți Iordache și binomul date 21 February 2019 17:55 0

Să nu uităm că Lenți Iordache, preferata lui Tudorel Toader a dat clasarea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva