BATAIE DE JOC NATIONALA – Procuroarea DNA Florentina Mirica l-a inculpat pe fostul ministru al Internelor Petre Toba pentru favorizarea faptuitorului pe motiv ca a refuzat sa declasifice documente secret de stat. Culmea, Klaus Iohannis i-a interzis lui Toba prin ordin CSAT sa declasifice informatiile secrete si tot presedintele este cel care a incuviintat urmarirea penala a lui Toba de catre DNA. Toba: “Am respectat intru totul prevederile legii si toate normele in vigoare”
Iata inca o dovada ca DNA tine la numar si vrea sa dea bine la prezentarea raportului anual de activitate, adaugand la lista triumfala inca un ministru cercetat. Sau, mai degraba, face DNA jocuri politice pentru inlaturarea unor persoane neagreate in anumite sfere de putere? Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au chemat marti dimineata, 4 octombrie 2016, la sediul central din Capitala pe fostul ministru al Internelor, chestorul Petre Toba, pentru a-l informa ca a fost pusa in miscare actiunea penala pentru favorizarea faptuitorului, dobandind calitatea de inculpat. La iesirea de la DNA, unde a stat pret de cateva minute, fostul ministru al Internelor Petre Toba a declarat ca nu a incalcat nicio norma legala si a respect intru-totul prevederile legii. Ceea ce se poate si demonstra, in conditiile in care infractiunea de favorizarea faptuitorului de care Toba este acuzat vine ca urmare a respectarii unui ordin al Consilului Suprem de Aparare a Tarii, condus de Presedintele Klaus Iohannis, care a stabilit ca acesta nu poate furniza procurorilor DNA informatii clasificate secret de stat. Practic, Toba a ajuns sa fie inculpat intr-un dosar DNA pentru ca a respectat dispozitiile CSAT.
La iesirea din sediul central al DNA, chestorul Petre Toba a subliniat ca se va prezenta la audieri de cate ori va fi citat: "Am fost citat si m-am prezentat, ca de fiecare data cand voi fi citat, ocazie cu care mi s-a adus la cunostinta ca a fost pusa in miscare actiunea penala pentru favorizarea infractorului. Nu comentez nicio declaratie a actualului ministru. Ce pot sa va spun este ca am respectat intru-totul prevederile legii si toate normele in vigoare”.
Dosarul lui Petre Toba, asa cum ne amintim, a pornit de la ancheta pe care procuroarea DNA Florentina Mirica a declansat-o impotriva fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, alaturi de alti fost sefi din MAI – DIPI, ca urmare a denunturilor a trei lucratori din DIPI care au dorit statut de martor cu identitate protejata. In cuprinsul rechizitoriului, Florentina Mirica a inserat informatii care aveau caracter secret de stat, devoland chiar si identitatea unor ofiteri ai DIPI. In acest dosar, procuroarea DNA Florentina Mirica i-a solicitat ministrului Internelor de la acea data, Petre Toba, declasificarea unor informatii necesare pentru continuare anchetei, insa Toba a refuzat acest lucru, dupa ce CSAT i-a interzis declasificarea documentelor. Pentru aceasta, Florentina Mirica i-a facut dosar penal lui Toba pentru favorizarea faptuitorului.
Ulterior, dupa ce chiar Iohannis a incuviintat inceperea urmaririi penale de catre DNA fata de Petre Toba, desi Presedintele prin ordin CSAT i-a interzis sa declasifice informatiile, chestorul a formulat o plangere la Inspectia Judiciara in care o acuza pe procuroarea DNA Florentina Mirica de faptul ca a a folosit si inserat informatii clasificate secret de stat!
Istoricul unei anchetei care miroase pestilential
-Procuroarea DNA Florentina Mirica, pe baza unor denunturi a unor acoperiti din DGIPI, care au primit statut de martori cu identittate protejata, a solicitat sa i se dea documentele opertative care au stat la baza achizitie de bunuri din fondurile operative ale DIPI.
-Intrucat documentele au regim de informatii clasificate de nivel secret de stat, ministrul Pete Toba a solicitat CSAT punct de vedere, daca sa le dea sau nu
-CSAT a raspuns ministrului de Interne ca documentele nu se declasifica
-Ulterior, procuroarea DNA Florentina Mirica l-a pus sub acuzare pe fostul ministr al Internelor Petre Toba pentru favorizarea faptuitorului
-Presedintele Klaus Iohannis a dat aviz de urmarire penala pentru ministrul Petre Toba, in conditiile in care acesta, in calitate de presedinte al CSAT, hotarase prin ordin ca documentele clasificate sa nu fie date la DNA
-Fostul ministr Petre Toba a facut plangere la CSM impotriva procuroarei Florentina Mirica, acuzand-o ca a inserat in rechizitoriul din 10 mai 2016 din dosarul Oprea-DIPI informatii clasificate secret de stat
-Inspectia Judiciara a cerut Plenului CSM incuviintarea cercetarii disciplinare a procuroarei Florentina Mirica
-Laura Kovesi a descins la sediul CSM de mana cu procuroarea Florentina Mirica in ziua cand la CSM se discuta cercetare ei disciplinara (foto 2), iar plenul a amanat pentru luna noiembrie 2016 problema procuroarei
-In loc sa se abtina si sa iasa din dosarul in care s-a dovedit ca a inserat informatii clasificate secret de stat pentru care era tinta plangerii lui Petre Toba, procuroarea DNA Florentina Mirica a continuat ancheta nestingherita si in baza avizului lui Klaus Iohannis a pus in miscare actiunea penala impotriva lui Toba, atribuindu-i calitatea de inculpat
-Dupa inlaturarea lui Petre Toba de la sefia Internelor tandemul Iohannis-Ciolos l-a numit pe Dragos Tudorache ministru, personaj adus de la Bruxelles, cunoscut ca un om al SIE.
Prezentam in continuare comunicatul DNA nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016 privind cererea de avizare a urmaririi penale a ministrului Internelor Petre Toba:
"In completarea comunicatelor nr. 1136/VIII/3, 1140/VIII/3 din data de 29 august si 1146/VIII/3 din 31 august 2016, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, respectiv TOBA PETRE, ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului, in perioada in care a detinut functia ministeriala.
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de Toba Petre ministru al Afacerilor Interne are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 1 aprilie 2016, in contextul in care, la Directia Nationala Anticoruptie se afla in instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare, vezi comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016), Toba Petre, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulata in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala si cele din domeniul informatiilor clasificate, viza cateva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a caror incalcare a fost retinuta in sarcina functionarilor acuzati penal in legatura cu gestionarea fondurilor operative.
Concret, in prezenta cauza, s-a constatat ca ministrul Afacerilor Interne Toba Petre a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare a unor normative a caror incalcare vizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri, adica intr-o situatie in care este exclusa protectia informatiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, intrucat ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzatiei penale).
Totodata, necesitatea declasificarii normativelor anterior mentionate are la baza si prevederile art. 137 din Constitutia Romaniei, potrivit carora gestionarea si controlul fondurilor institutiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.
Lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale. Din probele cauzei a reiesit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai D.I.P.I.).
Relevant este ca, in situatii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protectia martorilor si, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Toba Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. in dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor in dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Toba Petre a dat curs, in luna ianuarie 2016, solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie si a declasificat normele privind administrarea si controlul fondurilor pentru protectia martorilor, gestionate de o structura a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului National pentru Protectia Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie speciala de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016).
Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 9 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.
Prezenta cerere de efectuare a urmaririi penale intra sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
4 October 2016 13:59
+8
# mmulder, agentul mulder
4 October 2016 15:29
+4
# pelin
4 October 2016 17:52
+5
# santinela
5 October 2016 08:32
+1
# supravietuitorul
6 October 2016 09:53
0