16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BATALIA PE JUSTITIE – AMJ ii cere lui Basescu sa isi asume “raspunderea transformarii Justitiei intr-un troc, folosirii Justitiei si a procurorilor in instrument de manipulare si santaj al adversarilor politici”. USL este acuzata ca perpetueaza practicile lui Basescu: “Impartirea Parchetelor intre USL si Basescu nu este decat un pas in directia repolarizarii Justitiei spre noul castigator al alegerilor parlamentare”

Scris de: L.J. | pdf | print

10 October 2013 12:52
Vizualizari: 8772

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei atrage atentia asupra bataliei politice care se duce in aceste momente intre presedintele Traian Basescu si Uniunea Social Liberala pentru acapararea Justitiei, Parchetelor si serviciilor secrete. AMJ precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca Traian Basescu trebuie sa isi asume raspunderea pentru transformarea Justitiei intr-un troc si a folosirii acesteia si a procurorilor ca un instrument de manipulare si santaj al adversarilor politici. In ceea ce priveste actualii guvernanti, AMJ arata ca USL nu a facut altceva decat sa perpetueze practicile lui Traian Basescu.


Pe de alta parte, Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei critica si decizia ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, de a infiinta un Tribunal comerical specializat in Bucuresti. Potrivit AMJ, “dezvoltarea vietii economice a unei societati nu se poate face in lipsa unui cadru legislativ stabil si in lipsa unei Justitii independente”, fiind necesar ca in primul rand sa fie create premisele si abia apoi infiintate instante comerciale specializate.

Prezentam comunicatul Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei:

Motivul pentru care principiul separatiei in stat trebuie sa fie afirmat in Romania cu atata obstinatie de catre societatea civila si organizatiile guvernamentale se datoreaza lipsei de educatiei civila.

In tara in care totul este supus negocierii, totul poate fi interpretat, nimic nu este alb sau negru, ci totul este gri, unde raspunderea este sanctiunea care se aplica doar celor care nu au jucat in tabara castigatoare, in Romania, este normal si natural ca Justitia sa nu fie privita, perceputa si realizata decat ca un instrument in slujba clasei politice.

Acest lucru, chiar daca stiut la nivel subliminal inca dinainte de 2004, a fost insusit la perfectiune de-abia sub guvernarea lui Traian Basescu, guvernare in care coruptia a ajuns pandemica. Doamna Macovei arata intr-un interviu ca atunci cand judecatorii sunt corupti pentru sume rizibile, se poate vorbi de coruptie pandemica. Coruptia nu mai este apanajul clasei conducatoare si nici instrumentul folosit in mizele importante, este generalizata si la indemana oricui. Exista o oferta pentru fiecare buzunar. De la micile procese de partaj sau granituire, pana la dosarele penale in care sunt cercetati ministri.

Domnul Traian Basescu trebuie sa isi asume raspunderea transformarii Justitiei intr-un troc, folosirii Justitiei si a procurorilor in instrument de manipulare si santaj al adversarilor politici sau a aliatilor politici deveniti incomozi, aservirii serviciilor secrete si folosirii acestora si a informatiilor furnizate de acestea in scopuri personale.

In timpul apogeului guvernarii domnului Basescu clasa politica a devenit un can-can perpetuu, o lupta in care orice mijloc putea si trebuia sa fie folosit.

Guvernarea USL nu a facut decat sa continue sa mearga pe drumul trasat de domnul Basescu, frustrarea acumulata in timpul guvernarii acestuia cristalizandu-se intr-o lupta pentru acapararea Justitiei, a Parchetelor si a serviciilor secrete.

Impartirea Parchetelor intre USL si Traian Basescu nu este decat un pas in directia repolarizarii Justitiei spre noul castigator al alegerilor parlamentare.

Si, la umbra acestor afaceri de familie, vendete si strategii, Justitia isi poate rezolva si micile afaceri care, pana la urma, sunt cele care fac meseria de magistrat rentabila.

Judecatorii au invatat ca sunt o marfa de pret si au stiut sa speculeze acest lucru prin mentinerea privilegiilor materiale si sociale, prin mentinerea impunitatii si a lipsei oricarui mecanism de control al profesionalismului si corectitudinii magistratului.

In plina criza a Justitiei, cand se simte o nevoie acuta de schimbare structurala a sistemului, cand cea mai mare problema a justitiei o constituie lipsa educatiei de baza si a unei deontologii primare, este cel putin abracadabranta ambitia Ministrului Justitiei de a infiinta un Tribunal comercial specializat in Bucuresti.

Involutia Justitiei necesita o reeducare a personalului si o reprofesionalizare a magistratilor, nemaivorbind de o asanare a intregului sistem penetrat de servicii secrete si aservit clasei politice.

Dezvoltarea vietii economice a unei societati nu se poate face in lipsa unui cadru legislativ stabil si in lipsa unei Justitii independente. Intai asiguri premisele si abia apoi infiintezi instante comerciale specializate.

Daca la o astfel de instanta ai judecatori de “competenta” unei doamne judecator de la Tribunalul Bucuresti Petrescu Petronela Simona, fost procuror, care si-a pastrat reflexele si in sala de judecata, sau a unei doamne judecator de la Tribunalul Ilfov Stela Ivan, fost consilier juridic, cercetata penal pentru fapte de coruptie,

Atunci titulatura sectiei sau a instantei nu o sa imbunatateasca in nici un fel actul de justitie.

Ca intotdeauna, incercam sa vopsim gardul in speranta ca se va trece cu vederea gangrena ce mananca societatea romaneasca.

Domnul Ministru ar trebui, poate, sa cerceteze mai indeaproape un sistem cu care nu a avut de-a face si sa incerce sa mearga, macar o data, intr-o sala de judecata in care magistrati batjocoresc haina pe care o poarta si pe cei care le platesc salariile”.

Comentarii

# Oblio date 10 October 2013 13:37 +1

Presa ticăloşită e de vină! Doar zeiţa e legată la ochi, să îi respectăm orbirea. Ei, cele ţoale pe care le afişează judecătorii sunt doar un decor . . .

# Salvamar date 10 October 2013 13:40 +12

pai dragi memebri ai asociatiei, unde erati cand CSM a data aviz negativ pentru postul de procuror general pentru ca propunerea a fost facuta de Mona Pivniceru si aviz pozitivpentru aceeasi persoana cand propunerea a fsot facuta in urma unui troc intre Basescu si Ponta, adica Basescu a acceptat persoana? Ce dovada mai ELOCVENTA este ca CSM este o anexa a lui Basescu si CANTA cum i se dicteaza de la Cotroceni? De ce atunci NU aTI IESIT LA BATAIE SI SA protestati ca CSM FACE JOCURI POLITICE? Ce dovada mai elocventa voiati ca CSM ca si CCR sunt organisme care si-au pierdut rolul pentru care au fost infiintate - CCR sa apere Constitutia (si nu sa-si bata joc de ea), iar CSM sa administreze justitia in afara politicului si in scopul managerii carierei magistratilor? Face asta CSM? Unde ati fost la primele semne de politica basista a CSM? Acu v-ati trezit?

# intrebare date 10 October 2013 13:43 +3

Cine este Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei? 

# tudor date 10 October 2013 13:54 +1

cam da.

# tudor date 10 October 2013 13:58 +12

nu stiu cine este AMJ, insa diagnosticul este foarte exact. Comparativ cu rapoartele pe mcv unde niste neicanimeni bat cimpii despre orice, mai putin despre realitatile justitiei de drept romanesti, textul asta e lumina. Le as propune celor de la AMJ sa pregateasca un Contraraport pe care sa l bage sub nasul Komisiei.

# florea date 10 October 2013 19:40 0

Exista un asemenea raport pe care l-au lansat dupa raportul MCV. Se afla pe site-ul lor la www.amjust.ro

# IOAN DUSCAS date 10 October 2013 20:32 0

ROMANIA ESTE UN STAT SECURISTO-MAFIOTO-POLITIENESC ! IN ROMANIA CEI MAI PERICULOSI INFRACTORI SUNT DIN CADRUL MINISTERULUI DE INTERNE , A SERVICIILOR SECRETE SI A MINISTERULUI DE JUSTITIE ! A NU SE INTELEGE CA TOTI DIN CADRUL ACESTOR STRUCTURI SUNT INFRACTORI DEOARECE MAJORITATEA SUNT OAMENI DE BINE DAR EXISTA DIN CADRUL ACESTOR INSTITUTII O STRUCTURA INFRACTIONALA CARE DERULEAZA ACTIUNI INFRACTIONALE IMPOTRIVA ORICAREI PERSOANE DERANJANTE IAR IMPOTRIVA ACESTOR INFRACTORI NIMENI NU MISCA NICI MACAR UN DEGET ! ACESTI INFRACTORI FAC PISHU IN PUBLIC PE ORICE LEGE CARE NU LE CONVINE SI PE DREPTURILE ORICAREI PERSOANE NEAGREATE ! ACESTI INFRACTORI P\'UBLICI ISI PERMIT SA CALCE ORICE LEGE CARE NU LE CONVINE SI DEOSEBIT DE GRAV ESTE FAPTUL CA ACESTI INFRACTORI CHELTUIE SUME FABULOASE DE BANI PUBLICI PENTRU A FINANTA ACTIUNI INFRACTIONALE ! ACESTI8 INFRACTORI TREBUIESC RESPONSABILIZATI SI PUSI SUB UN CONTROL REAL AL CONTRIBUABILULUI ! 

# Base date 11 October 2013 07:05 0

Din toate articolele privind subjugarea justitiei de catre Base, constat ca acest dl Basescu, realizand tot ce i se imputa, este un om mult prea valoros pentru Romania, fiind capabil , in general de unul singur, sa manipuleze 18 milioane de oameni, sa puna jugul pe majoritatea institutiilor, si SA-I FACA PE TOTI SA RASPUNDA LA COMANDA SA. Pai rezulta de aici ca este un mare conducator, un lider innascut, o minte sclipitoare, un geniu politic. Avand toate aceste calitati, evident ca ar fi o prostie din partea romanilor sa nu si-l doreasca la conducerea tarii cat mai mult. Daca insa concluziile mele nu sunt corecte, inseamna ca dl. Basescu nu a facut nimic din lucrurile (imposibile pentru un om obisnuit) imputate, si atunci toata lumea latra degeaba. Evidenta ca doar unadintre variante este corecta. Care credeti ?

# filozoful date 11 October 2013 07:17 0

plecand de la rationamentul acesta, inseamna ca persoane ca Hitler, Stalin etc trebuiau sustinute si admirate

# vasile date 11 October 2013 12:12 +1

AMR trebuia sa protesteze, sa se dea cu curul de pamant atunci cand monica macovei a modificat legea pe justitie care spunea ca CSM numeste tori procurorii si, prin legea lui macovei i-a subordonat ministrului justitiei si lui Basescu. Atunci nu a spus nimic. De ce?

# Rp date 11 October 2013 13:11 0

Nu e AMR. E AMJ. Asociatia pt monitorizarea justitiei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva