15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BATALIA PE LICHIDATOR DE LA MURFATLAR – La Constanta se duc lupte grele pentru obtinerea marcii si a cramelor Murfatlar. Lichidatorul Angelo Ion Florin, numit din vointa unui singur creditor, a fost acuzat ca si-a facut de cap pe podgorie. Instanta l-a inlocuit pe Angelo dupa ce a constatat ca a blocat procedurile de recuperare a creantelor de la unul dintre creditorii, a nesocotit dispozitiile judecatorului sindic, si a facut cereri de renuntare la judecata fara aprobarea Adunarii creditorilor

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 June 2021 22:05
Vizualizari: 10549

Se intampla lucruri extrem de interesante la Constanta. Mai precis, la Murfatlar, unde se duce o lupta intensa pe obtinerea marcii Murfatlar si a cramelor SC Murfatlar Romania SA, dupa intrarea companiei in insolventa. Din martie 2012, de cand a fost deschisa procedura de insolventa, la cererea societatii Murfatlar si pana in prezent, s-a facut tot posibilul din partea creditorilor, fiecare pe latura sa, sa obtina cate o bucata din Murfatlar. Iar rolul cel mai important pare ca il are lichidatorul judiciar care in prezent s-a transformat in "prima donna" a dosarului nr. 2938/118/2012 aflat la Tribunalul Constanta. Aceasta dupa ce instanta s-a sesizat din oficiu cu privire la inlocuirea lichidatorului judiciar "Cabinet Individual de Insolventa Angelo Ion Florian" in cauza privind aplicarea procedurii insolventei debitoarei SC Murfatlar Romania SA, Curtea de Apel Constanta constatand ca lichidatorul judiciar "a manifestat o atitudine care a prejudiciat intersele creditorilor debitoarei".


 

Angelo Ion Florian a ajuns lichidator judiciar la Murfatlar din dorinta creditorului Omnilogic


Istoria Murfatlar din punct de vedere al insolventei incepe in 26 martie 2012, cand, la cererea societatii, s-a declansat procedura insolventei. La acea data, printre creditori se regaseau companii din grupul Murfatlar precum Omnilogic SRL Unipersonala, Gemarco Industry SRL, Euroavipo sau Compania de supraveghere IG SRL.

Ulterior, prin Sentinta nr. 1659 din 23 noiembrie 2018, pronuntata de Tribunalul Constanta in dosarul nr. 2938/118/2012 s-a dispus intrarea in faliment a debitoarei SC Murfatlar Romania SA, fiind la acea data desemnat provizoriu un lichidator judiciar, respectiv Fair & Full Insolvency Consulting IPURL (care in trecut detinuse si calitatea de administrator judiciar).


Si de aici, atentie, caci la un an si jumatate de la hotararea instantei, mai exact la data de 14 mai 2020, creditorul majoritar, Omnilogic SRL Unipersonala, reprezentata de administratorul Emil Badea, a decis inlocuirea lichidatorului judiciar provizoriu Fair & Full Insolvency Consulting cu lichidatorul judiciar "Cabinet Individual de Insolventa Angelo Ion Florian", caruia i-a stabilit si un onorariu lunar fix in cuantum de 10.000 lei.

Omnilogic SRL Unipersonala a adoptat aceasta decizie bazandu-se pe faptul ca Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei (art. 19 alin. 2) ii da posibilitatea ca, fara consultarea adunarii creditorilor, sa desemneze un administrator judiciar sau un lichidator judiciar. Or, tinand cont ca Omnilogic SRL Unipersonala este inscrisa in calitate de creditor garantat cu o creanta de 74,4 milioane lei, reprezentand 52,8% din total masa credala, a dispus numirea lui Angelo Ion Florian in functia de lichidator judiciar.

Aceasta Decizie a fost publicata in Buletinul Procedurilor de Insolventa nr. 7455/18.05.2020 (facsimil).


 

Tribunalul Constanta l-a scos din dosar pe lichidatorul Angelo Ion Florian pentru derapajele severe de la lege si neaplicarea dispozitiile instantei. Creditorii, la mana lui Angelo


De la acel moment, in calitatea sa de lichidator judiciar la SC Murfatlar Romania SA, numit prin decizia societatii Omnilogic SRL Unipersonala, Angelo Ion Florian ar fi trebuit sa se ocupe cu recuperarea si distribuirea catre creditori a sumelor in cadrul procedurii de faliment a companiei, ori sa reintregeasca patrimoniul societatii cu activele pe care le detine. Numai ca, lichidatorul judiciar Angelo Ion Florian s-a ocupat, potrivit Tribunalului Constanta:

-cu ignorarea legii, mai precis a disp art. 25 lit. d) din Legea 85/2006,

-cu interpretarea dupa bunul plac a dispozitiilor date de judecatorul sindic,

-cu prejudicierea intereselor unor creditori, prin incalcarea vointei exprimate de acestia in cadrul Adunarii creditorilor debitoarei SC Murfatlar Romania SA,

-cu refuzul in repetate randuri de a convoca adunarea creditorilor, dar si, atentie,

-cu "temporizarea cauzelor prin care s-a urmarit anterior recuperarea creantelor datorate de terti debitoarei Murfatlar Romania SA"

-si cu formularea de cereri de renuntare la judecata, cereri care ar fi trebuit sa fie formulate doar dupa consultarea organelor decizionale ale Murfatlar, respectiv Adunarea creditorilor.


Si de parca nu ar fi fost suficient, in noiembrie 2020, in calitate de lichidator judiciar Angelo Ion Florian a formulat o cerere de repunere in termen pentru a formula recurs impotriva judecatorului sindic prin care ANAF a fost inscrisa la masa credala cu suma de 154 milioane lei, formuland inclusiv cerere de recurs si de aderare la recursurilor formulate de Omnilogic SRL si Gemarco Industry SRL.


Aceste grozavii au fost si cele care au stat la baza sesizarii din oficiu ridicate de judecatorul sindic Claudia Ionela Bojin de la Tribunalul Constanta in dosarul nr. 2938/118/2012 la termenul din 14 aprilie 2021, in care a dispus inlocuirea lui Angelo Ion Florian din calitatea de lichidator judiciar al debitoarei Murfatlar SA cu practicianul in insolventa Maestro SPRL, cu un onorariu la jumatate fata de cel stabilit pentru Angelo, respectiv de 5000 lei.


Concret, in incheierea din 14 aprilie 2021 din dosarul nr. 2938/118/2012, judecatorul sindic Claudia Ionela Bojin de la Tribunalul Constanta deliberand asupra sesizarii din oficiu asupra inlocuirii lichidatorului judiciar, a retinut ca lichidatorul judiciar Angelo Ion Florian "a manifestat o atitudine care a prejudiciar interesele creditorilor in prezenta procedura prin incalcarea vointei exprimate de acestia in cadrul Adunarii creditorilor debitoarei Murfatlar Romania SA din 4 septembrie 2020, prin care s-a aprobat Regulamentul de vanzare a bunurilor debitoarei", precum si ca a refuzat in mod repetat sa convoace Adunarea creditorilor in vederea supunerii la vot a cererilor formulate de adjudecatarii bunurilor licitatiei desfasurate in data de 8.10.2020 – SC Andra International SRL si SC Vie-Vin Andra SRL, respectiv SC Selex Trading SRL, "aspect care a determinat temporizarea procedurii de faliment si inregistrarea pe rolul instantelor a numeroase litigii".


Un derapaj care a fost sanctionat cu inlocuirea lui Angelo Ion Florian din procedura insolventei de la Murfatlar Romania SA l-a reprezentat si faptul ca acesta "a incalcat in mod voit dispozitiile art. 12 din Legea nr. 85/2006, respectiv caracterul executoriu al hotararilor judecatorilor sindic" de doua ori. Respectiv cand a dat o interpretare proprie dispozitiilor judecatorului sindic in sedinta din 13 ianuarie 2021 privitoare la modul de exprimare ce urmeaza sa fie adoptat doar de catre creditoarea BRD GSG SA, in sensul ca in loc de "punct de vedere" sa precizeze "vot", dar si in 17 februarie 2021, cand desi a fost atentionat de instanta asupra acestor chestiuni "a refuzat sa stabileasca rezultatul votului exprimat de creditori". Basca, fata de masurile adoptate de lichidatorul judiciar Angelo Ion Florian si sanctionate de instanta au fost formulate 10 contestatii, fiind trasata prin dispozitia instantei sarcina lui Angelo Ion Florian de a stabili rezultatul votului exprimat in sedinta din 17 februarie 2021 de Adunarea creditorilor debitoarei Murfatlar Romania SA: "Si de aceasta data lichidatorul judiciar incalca in mod voit dispozitiile art. 12 din Legea nr. 85/2006, respectiv caracterul executoriu al hotararilor judecatorilor sindic".


De asemenea, instanta a mai retinut si faptul ca Angelo Ion Florian a inteles sa procedeze la efecutarea demersurilor pentru finalizarea procedurii de inventariere si preluarea bunurilor ce apartineau Murfatlar abia dupa ce au fost stabilite termene ferme, sub sanctiunea amenzii in caz de nerespectare a acestora.


Extrem de grav, din punctul nostru de vedere, sunt cele retinute de instanta privitor la temporizarea solutionarii cauzelor privind recuperarea creantelor datorate de catre terti debitoarei Murfatlar Romania SA, dar si formularea de cereri de renuntare la judecata!


Concret, in calitate de lichidator judiciar Angelo Ion Florian a formulat cerere de renuntare la judecata in dosarul nr 1919/114/2921/a26 privind procedura de faliment privind Euroaipo SA (societate creditoare la Murfatlar), si a achiesat, alaturi de Euroaipo Sa, inclusiv la contestatia formulata de DGRFP Galati – AJFP Buzau privind anularea Hotararii Adunarii creditorilor din 13 octombrie 2020, care viza Euroavipo SA.

Or, prin actiunile sale, astfel cum a retinut instanta, lichidatorul Angelo nu a urmarit protejarea intereselor Murfatlar Romania SA, incalcand principiul maximizarii averii Murfatlar.


Halucinat este si faptul ca acelasi lichidator judiciar a decis, din pixul propriu anularea convocarilor comitetului creditorilor debitoarei Murfatlar Romania SA in care urma sa se voteze plata unei cautiuni de 20.000 lei de catre Angelo Ion Florian – dupa ce acesta nu si-a indeplinit rolul activ in cadrul unui dosar care viza Murfatlar – desi dispozitiile judecatorului sindic erau obligatorii.


Tribunalul Constanta, despre Angelo Ion Florian: "Nu are capacitatea necesara de a gestiona procedura complexa de lichidare a debitoarei Murfatlar Romania SA, iar actiunile sale aduc atingere drepturilor creditorilor, respectiv puterii decizionale a acestora"


In apararea lichidatorului judiciar Angelo Ion Florian a sarit insa Omnilogic SRL Unipersoanala, care s-a opus inlocuirii acestuia din procedura. Instanta insa nu a achiesat la argumentele societatii Omnilogic SRL Unipersonala, retinand ca tendinta lui Angelo Ion Florian a fost de eludare a controlului efectuat de judecatorul sindic si de creditori, acesta ignorand atat dispozitiile creditorilor, cat si ale instantei.

"Tendinta activitatii desfasurate de CII Angelo Ion Florian a fost de eludare a acestui control, prin ignorarea vointei creditorilor, prin interpretari proprii si asupra dispozitiilor judecatorului sindic, prin denaturarea acestora, prin prezentarea de rapoarte incomplete asupra activitatii desfasurate, prin modul defectuos de indeplinire a obligatiilor de reprezentare a societatii debitoare in cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata, in special in ceea ce priveste recuperarea creantelor, aspecte care conduc la concluzia ca lichidatorul judiciar nu are capacitatea necesara de a gestiona procedura complexa de lichidare a debitoarei Murfatlar Romania SA, iar actiunile sale aduc atingere drepturilor creditorilor, respectiv puterii decizionale a acestora.

In consecinta, in raport de considerentele de fapt si de drept expuse anterior, instanta va admite sesizarea din oficiu a judecatorului sindic privind incetarea atributiilor lichidatorului judiciar CII Angelo Ion Florian".


De precizat este ca in prezent solutia Tribunalului Constanta a fost contestata la Curtea de Apel Constanta, urmand ca instanta sa pronunte o solutie fata de inlocuirea lui Angelo Ion Florian din procedura insolventei la Murfatlar Romania SA.


Lumea Justitiei va prezenta in urmatoarele editii noi date despre modul in care se desfoara procedura insolventei la Murfatlar Romania SA, dar si care sunt interesele si jocurile de culise pe acest patrimoniu.


Publicam in exclusivitate incheierea Tribunalului Constanta:


Comentarii

# IVANESCU date 16 June 2021 22:39 +11

Interesant de urmarit cum intelege ANAF sa isi securizeze sumele cuvenite de bugetul de stat, in procedura de insolventa a Murfatlar.

# Andrei date 17 June 2021 00:17 +9

Mai nou a intrat in joc si DIICOT-ul, creditorul Omnilogic e urmarit penal pentru grup organizat, delapidare, spalare de bani etc etc. Jocul e mare de tot, miza e de zeci de milioane de euro, avem spectacol!

# ANGELO date 17 June 2021 12:18 +22

Poate nu intelegeti care este miza..OMNILOGIC (IVANESCU) le-a promis unor machidoni de prin CTA ca defriseaza via si le pune terenul la dispozitie pentru o mega dezvoltare imobiliara. Doamna Judecator nu il mai ascultati pe prietenul primar de la VALU LUI TRAIAN…

# Angelo Ion Florian date 17 June 2021 13:48 -17

Sunteti buni de plata cit de curind! Sa aveti pregatita inregistrarea cu asazisul imterviu pe care mi l-ati pus in sarcina!

# CLORIAN FOLDEA date 17 June 2021 19:22 +24

:lol: Angelo Ion Florian, clipeste de doua ori daca te santajeaza IVANESCU… :lol: :lol: :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva