24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BAZA DE DATE CEDO, IN LIMBA ROMANA – INM a gazduit conferinta de lansare a interfetei in limba romana a HUDOC, baza de date a CEDO. Organizat sub patronajul CSM, evenimentul a marcat finalizarea unui proiect important atat prin anvergura, cat si prin impactul pe care il va avea in lumea juridica si in societate: accesul, prin interfata in limba romana, la jurisprudenta CEDO si la celelalte documente cuprinse in baza de date HUDOC (Galerie foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

8 April 2024 14:25
Vizualizari: 2230

Institutul National al Magistraturii a gazduit vineri, 5 aprilie 2024, conferinta de lansare a interfetei in limba romana a HUDOC – baza de date a Curtii Europene a Drepturilor Omului.Evenimentul a fost organizat sub patronajul Consiliului Superior al Magistraturii si in parteneriat cu CEDO si cu Institutul European in Romania. Moderatorul reuniunii a fost judecatorul CSM Claudiu Dragusin (foto 2). La eveniment au mai fost prezenti presedinta ICCJ Corina Corbu (foto 3), judecatorul roman la CEDO Sebastian Raduletu (foto 4) si agenta guvernamentala pentru CEDO Oana Ezer (foto 6). Din partea CSM, in afara de judecatorul Claudiu Dragusin, au luat parte avocatul Ioan Sas (reprezentant al societatii civile), judecatoarea Gratiela Milu, procurorul Bogdan Staicu si procuroarea Emilia Ion, vicepresedinta Consiliului (foto 10 de la stanga la dreapta). Tot din partea CSM, dar din aparatul tehnic, a fost prezent judecatorul Cosmin Sterea-Grossu (foto 1 primul din stanga), directorul departamentului de IT.De asemenea, il remarcam pe magistratul Ionut Militaru (foto 15) de la Curtea de Apel Bucuresti.


Nu in ultimul rand, Institutul European din Romania a fost reprezentat de catre terminologa Laura Mihailescu (foto 9).


Incheiem, mentionand ca manifestatia a marcat finalizarea proiectului TJENI („Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of the ECHR” – in traducere: „Promovarea transparentei hotararilor judecatoresti si consolidarea punerii in aplicare la nivel national a Conventiei Europene a Drepturilor Omului”).

 Iata comunicatul INM:

 Conferinta de lansare a interfetei in limba romana a bazei de date HUDOC – proiect realizat in parteneriat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Consiliului Europei si Institutul European din Romania, cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii

Institutul National al Magistraturii a gazduit astazi, 5 aprilie, Conferinta de lansare a interfetei in limba romana a bazei de date HUDOC. Organizat sub patronajul Consiliului Superior al Magistraturii, evenimentul a marcat finalizarea unui proiect important, atat prin anvergura, cat si prin impactul pe care il va avea in lumea juridica si in societate – accesul, prin interfata in limba romana, la jurisprudenta CEDO si la celelalte documente cuprinse in baza de date HUDOC.


Evenimentul s-a bucurat de participarea d-nei Corina Corbu, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de cea a d-lui Sebastian Raduletu, judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si a d-nei Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO.


Partenerii proiectului au fost reprezentati de dl Leif Berg, din partea CEDO, de dl Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din Romania, de d-na Laura Mihailescu. Acestia au prezentat functionalitatile aplicatiei, subliniind potentialul acesteia si utilitatea ei pentru profesionistii dreptului, pentru studenti dar si pentru orice alta persoana interesata de domeniul drepturilor omului. Evenimentul a fost moderat de dl Claudiu Dragusin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii si a reunit membri CSM, reprezentanti ai instantelor si parchetelor, ai avocatilor, ai mediului universitar si academic din Romania si din Republica Moldova”.Redam comunicatul CSM:

Lansarea interfetei in limba romana a bazei de date HUDOC cu jurisprudenta CEDO


La data de 05 aprilie 2024, in aula Institutului National al Magistraturii, a avut loc Conferinta de lansare a interfetei in limba romana a bazei de date HUDOC, ce a marcat finalizarea proiectului TJENI, deosebit de important, atat prin anvergura, cat si prin impactul pe care il va avea in lumea juridica si in societate.


Cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, motorul de cautare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus in limba romana. Limba romana a devenit asadar a 9-a limba disponibila in cadrul platformei prin care sunt puse la dispozitia publicului hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului.


Reamintim ca in cursul anului 2023, CSM a decis initierea unor demersuri catre Consiliul Europei, prin intermediul proiectului TJENI, in vederea dezvoltarii portalului HUDOC, ce cuprinde jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, astfel incat interfata sa fie disponibila si in limba romana.


Adresam multumiri pe aceasta cale pentru mobilizarea rapida a institutiilor implicate, Consiliul Europei si Institutul European din Romania, si implementarea acestor modificari intr-un timp scurt.


Evenimentul a fost moderat de domnul judecator Claudiu Dragusin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii si a reunit peste 120 de participanti, fizic si online, din cadrul sistemului judiciar din Romania si Republica Moldova, membri CSM, reprezentanti ai instantelor, parchetelor si ai avocatilor.


La eveniment au participat doamna judecator Corina Corbu, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, domnul Sebastian Raduletu, judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si doamna Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO.

Partenerii proiectului au fost reprezentati de domnul Leif Berg, din partea CEDO, de domnul Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din Romania, de doamna Laura Mihailescu, care au prezentat functionalitatile aplicatiei, subliniind potentialul acesteia si utilitatea pentru profesionistii dreptului, pentru studenti, dar si pentru orice alta persoana interesata de domeniul drepturilor omului”.

Comentarii

# AS VREA SA LE AUD SI EU PE DOAMNELE date 8 April 2024 19:45 0

MILU si CORBU, vorbind o limba straina. La sustinere unei dizertatii, nu visez .

# maxtor date 9 April 2024 01:15 0

"accesul, prin interfata in limba romana," -prin tehnologia "javascript" maxtor nu isi poate accesa stick.u de Internet(de la Vodkaphone)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva